21.02.2018 10:19:07 #1
Ahoj,
chystáme se příští týden lyžovat (na 4 dny a pojedeme z Prahy) a vybíráme mezi Soldenem a Val Gardenou, kde jsme už byli. Ještě jsme uvažovali nad Serfaus Fiss Ladis, ale tam už jsme nenašli žádné ubytování za nějakou normální cenu (ani v nějaké vzdálenosti k dojíždění). I v těch dvou zmíněných bychom dojížděli (do Soldenu přes 30 minut, do Obergurglu mi to našlo skoro hodinu, do Ortisei 20 minut). Chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s těmito středisky a poprosit o doporučení. Předem děkuju. Alena
21.02.2018 12:08:52 #2
>> #1, Ajuha, 21. 02. 2018 10:19:07
Keďže mám zlyžované obe strediská, tak môj názor. Lepšia lyžovačka je určite vo Val Gardene (samozrejme v spojení so strediskami Alta Badia, Arabba a Val di Fassa). Keďže ste tam už boli, tak by som určite radšej vyskúšal niečo nové – teda vo Vašom prípade Soelden. (mne osobne však na toto stredisko 3 dni úplne stačili). Ľadovec je atraktívny, no treba kalkulovať s tým, že dojazdy do dediny sú v jarných mesiacoch niekedy problematické (snehová kaša) a taktiež ide o menšie stredisko s väčším počtom lyžiarov. Všetko má svoje plus a mínus. Počítaj nejaké reporty na tomto fóre.
PS: no neviem, či som Ti veľmi pomohol. Inak v Soeldene sme tiež dochádzali do strediska autom, cesty sú OK v tom by som nevidel problém.
21.02.2018 12:18:24 #3
>> #2, orim, 21. 02. 2018 12:08:52
Moc díky! Reporty jsem četla, ale moc mi v rozhodování nepomohly. Popsal jsi přesně to, proč se nemůžeme rozhodnout: nové středisko/zkušenost s tím, že to ve Val Gardeně byla pecka. Já bych asi nemusela už ani na tu Sella Rondu, takže jsme si říkali, že by nám možná stačil skipas Val Gardena + Alpe di Siusi, který je levnější. Ach jo, fakt nevím.
21.02.2018 12:48:05 #4
Solden neznám. Ale předchozí dva roky jsme byli v Kastelruthu.
A odtud jsme vyráželi buď na Seiser Alm (6 km – 5 min) nebo do Santa Cristiny (16 km – 20 min). Seiser Almu říká můj známý „góra emerytów“ (hůrka důchodců.....). Víc k tomu není třeba nic dodávat. Na Seiser Alm se dá dostat i ze St. Ulrichu (Ortisei).
Více nás bavila Santa Cristina. Jezdili jsme autem k lanovce na Saslong. Parkoviště 5 EU, vždy bylo místo (na konci ledna). A odtud podle chuti do Plan de Gralba (Piz Sella, Ciampinoi a okolní sjezdovky). Nebo přes Wolkenstein na Dantercepies (tři krásné dlouhé, jedna z nich černá) a pak do Corvary a na Boe a Valon.
Nebo rovnou do Alta Badie na Gran Risu a Sponatu.
Nejsme žádní polykači kilometrů, všechno v klidu, s přestávkou na jídlo. Přesto jsme za šest dní najeli z kopce asi 170 km. Bylo nádherné počasí ( pro mne je Itálie země, kde slunce nezapadá…), sníh bezvadný i pozdě odpoledne. Zvláště loni jsem to nechápal, protože mimo sjezdovky nebyla vločka sněhu a přitom na sjezdovkách super sníh.
Ve Wolkensteinu je otravný pěší přechod přes město (cca 100 m).
V Česku bych se při představě dojíždění na svah asi „kácel na záda“, tady mi to ani nepřišlo.
21.02.2018 13:31:19 #5
>> #3, Ajuha, 21. 02. 2018 12:18:24
Myslím, že ti každý řekne něco jiného já byl jak Solden tak Serfaus – Fiss – Ladis tak Val Gardena. Super sjezdovky jsou všude a celkový dojem ti ovlivní stejně hlavně počasí a to má být příští týden lepší v ITA, je to určitě i levnější a víc možností ubytování. Solden super každý si najde svoje, jen je tu víc lidí. Serfaus mám osobně moc rád a byl jsem zde několikrát. Fajn destinace je okolo Pfunds…je tu Serfaus Fiss Ladis, ze Švýcarské strany se dostanete lanovkou ze Samnau do Ischglu a kousek je i Nauders. Fajn a trochu jiné než klasické třítisícovky jsou Brixental a Saalbach.
21.02.2018 13:53:32 #6
Sölden je kompaktnější než Gardena, výše položený, ale taky se
nezavděčí každému, zvlášť za horšího počasí – viz:
https://snow.cz/…bo-raj-1-dil
https://snow.cz/…bo-raj-2-dil
21.02.2018 14:59:10 #7
Moc děkuju všem. Já jsem se na to počasí po očku koukala, jak se to vyvíjí, ale zatím předpověď končila 28.2., ale i tak už to vypadalo, že to bude trochu slunečnější v Itálii. Ale říkala jsem si, že to je takovej kousek od sebe, že to nemůže být takovej rozdíl :D Pořád si ale říkám, jestli má ta Val Gardena smysl na 4 dny lyžování. Je to zase o hodinu a skoro 100km dál než ten Solden. A opravdu v tom Soldenu bývá o tolik víc lidí, aby to hrálo roli?
21.02.2018 16:03:33 #9
>> #7, Ajuha, 21. 02. 2018 14:59:10
Ještě k počasí: Mezi severní a jižní stranou Alpského hřebene je naprosto zásadní rozdíl. Záleží pak na tom, z jakého směru mraky a srážky půjdou. Uprostřed příštího týdne očekávají na severní straně Alp velký mráz.
22.02.2018 17:03:42 #10
>> #9, Ajuha, 21. 02. 2018 16:03:33
Tentokrát to ale vypadá na slušnou Sibiř i v Itálii: https://www.ilmeteo.it/…al%20Gardena
22.02.2018 17:54:26 #11
Ubytuj se v Landecku, jeden den muzete dat Serfaus-Fiss-Ladis, druhej Ischgl, treti St. Anton a posledni Lech-Zurs. Osobne ale povazuji za zbytecny, S-F-L bohate staci. Prip. muj oblibenej Ischgl, pro me nejlepsi lyzovani v Rakousku, ovsem permanentne davy lidi (ne ze by jinde nebyly). Ubyt Ischgl zde www.kappl.com/…iche-anfrage (zadat bez Ischglu= jina cenova kateg). Ubyt Solden zde www.laengenfeld.com/…frage-winter Do poznamky napis svoji cenovou predstavu (a nijak se nestyd), event. dalsi pozadavky a on se nekdo ozve. Delam to tak 15 let a vzdycky to fungovalo. Kdyz oslovis konkretni ubytovatele, nikdy nepujdou na rozdil od „angebotsanfrage“ pod svoji standartni cenu. V Langenfeldu navic bezva termalni lazne, vrele doporucuji. Val Gardena bych na 4 dny nejel, uz rakousky tyrolsko je daleko, natoz Italie. Suma sumarum, neberu-li v potaz ledovec, kterej momentalne nepotrebujes, dal bych z lyzarskyho hlediska Ischgl nebo S-F-L. S prihlednutim k delce pobytu a Aqua Dome v Langenfeldu by vyhral Solden. Skol!
22.02.2018 19:03:20 #12
>> #11, vaclav.inzerce, 22. 02. 2018 17:54:26
Já Solden miluji, takže asi nebudu nezaujatý, ale když už Ischgl-Samnanun, tak opak toho blázince je kousek vedle „malé“ středisko See, kde bývá proti Ischglu poloprázno. Je to tak na jednodenní lyžovačku, ale kdo chce relativní klid, není to k zahození. Jinak, kousek od Soldenu v Gries má ještě letos pronajatý penzion Čech, výborný kluk, skvěle vaří a vždy je tam sranda…
22.02.2018 19:47:44 #13
>> #12, pool, 22. 02. 2018 19:03:20
Jasne, Ischgl prelidneno, ale kdyz se opusti centralni sjezdovky, da se. See – kvuli stredisku tohodle levelu se nemusi do Tyrol ..
22.02.2018 20:38:10 #14
>> #13, vaclav.inzerce, 22. 02. 2018 19:47:44
Jasně, Je to malé středisko, dal jsem to jako alternativu v případě, když chce někdo jeden den lehce odpočinout a přesto lyžovat…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.