15.12.2018 19:40:00 #1
Jeden z nejúspěšnějších tuzemských trenérů, ve světě mnohokrát
uznávanější než v domovině. Nic tak neobvyklého – na mysl se dere
třeba srovnání s fotografem Janem Saudkem, stiženým stejným prokletím.
Avšak skutečně prokletím? Jak vidí běh své celoživotní kariéry a
okolnosti, které ji formovaly, sám protagonista, sjezdařský trenér Pavel
Šťastný? Je to vůbec poprvé, kdy Pavel zveřejňuje svůj barvitý
autobiografický příběh.
Odkaz
na článek
16.12.2018 17:48:21 #4
Přečetl jsem “jedním dechem”. Klobouk dolů před PANEM trenérem. To o neumění komunikace za cílem dohodnout se je snad naše národní prokletí pocházející podle mě z pocitu strachu a malosti. Otevřenost a sdílení tu chybí v dosti oborech. Já bych dost podobné věci mohl vyprávět z muzikantského prostředí.
16.12.2018 21:32:38 #5
Hmm, par veci mi v tom clanku nesedi, ale budiz.
Kdysi SLCR poradal nejake technicky-trenersky prednaskovy den (ci neco na ten zpusob) a z vystoupeni Pavla Stastneho jsem byl spis nestastny.
Ale treba jsem to jen nepochopil (bez ironie) a je to jen jedina (skoro) osobni zkusenost, tak tezko soudit.
16.12.2018 21:51:49 #6
>> #5, valerius, 16. 12. 2018 21:32:38
Kdysi SLCR poradal nejake technicky-trenersky prednaskovy den (ci neco na ten zpusob)
Byl to seminář na FTVS. Účastí se dala prodloužit trenérská licence, tedy mimo jiné.
Ale treba jsem to jen nepochopil
Zdaleka jsi nebyl sám.
16.12.2018 23:24:20 #7
Mainstreamovy trener,vhodny do fungujuceho systemu a pekneho pocasia.
Ale mozno sa mylim.
caute Harry
P.S. By ma zaujimalo,ci bol pre Stastneho Sarkin velky zdravotny problem pech alebo stastie./ Dufam ze budem dobre pochopeny./
Nech sa mu dari.
18.12.2018 20:32:36 #8
>> #5, valerius, 16. 12. 2018 21:32:38
>> #6, m3, 16. 12. 2018 21:51:49
Já jsem ho pochopil a taky jsem o jeho vystoupení i tady referoval (vč.videa) ve spojení s ukázkou tréninku ŠárkyZ. – konkrétně špatně jetý pluh s komentářem Pavla, z něhož vyplynulo, že považuje pluh za velmi důležitý, ale vůbec neví proč se jezdí a k čemu je dobrý… Tím do značné míry objasnil (alespoň pro mne), proč ŠZ ztratila své rozsahy a kvalitní záběr hran… Její choroba přišla až potom a nepochybně měla také velký vliv na pokles její výkonnosti…
Je ale pravda, že i tak zůstává PavelŠ jedním z nejzkušenějších trenérů a jeho organizační i tréninkové znalosti a dovednosti jsou rozhodně na mimořádně vysoké úrovni.
18.12.2018 21:02:30 #9
>> #8, oblouk, 18. 12. 2018 20:32:36
Její choroba přišla až potom a nepochybně měla také velký vliv na pokles její výkonnosti
Možná že u Šárky se choroba začala nenápadně projevovat již dříve než vypukla naplno.Asi to mělo i vliv na její výkonnost, resp. schopnost zvládat porci tréninků,cestování a závodění. To asi nikdo nebude rozebírat,protože informací k tomu máme úplný prd.
považuje pluh za velmi důležitý, ale vůbec neví proč se jezdí a k čemu je dobrý… Tím do značné míry objasnil (alespoň pro mne), proč ŠZ ztratila své rozsahy a kvalitní záběr hran
No vidíš a například v tomto já vidím protimluv. Mimo jiné jsem dodnes nepochopil záměr za každou cenu předělat Šárku na klon Marlies.
Je ale pravda, že i tak zůstává PavelŠ jedním z nejzkušenějších trenérů a jeho organizační i tréninkové znalosti a dovednosti jsou rozhodně na mimořádně vysoké úrovni
Nechtěl jsem a nechci zpochybňovat trenérské výsledky z minulosti. Moje konstatování se týkalo nejen toho semináře ( nikoliv ovšem všeho co tam bylo řečeno), ale i řekněme nastavených cílů pro Šárku. Popravdě tomu nerozumím ani z odstupem doby.
19.12.2018 12:05:22 #10
>> #9, m3, 18. 12. 2018 21:02:30
„No vidíš a například v tomto já vidím protimluv. Mimo jiné jsem dodnes nepochopil záměr za každou cenu předělat Šárku na klon Marlies.“ Šárka si v počátcích spolupráce s Pavlem velmi chválila všechna cvičení (drills), která s ním dělala, referovala, že začíná lépe cítit tělo a lyže… – což cvičení mají přinášet. Jenomže cvičení, která se za tím účelem používají mohou nejen prospívat, ale také velmi škodit, nejezdí-li se správně, případně používají-li se cvičení škodlivá (viz např „superman“…).
19.12.2018 14:36:19 #11
>> #8, oblouk, 18. 12. 2018 20:32:36
konkrétně špatně jetý pluh s komentářem Pavla, z něhož vyplynulo, že považuje pluh za velmi důležitý, ale vůbec neví proč se jezdí a k čemu je dobrý
Videl som pár videí od trénerov junior repre(US, CAN?), kde doslova uviedli" „tento drill ešte neviem načo je dobrý, ale budeme ho robiť“ :)
případně používají-li se cvičení škodlivá (viz např „superman“…)
Šárke naordinovali na zlepšenie klasického supermana?
19.12.2018 19:17:43 #12
>> #11, IIIvan, 19. 12. 2018 14:36:19
Nevím jaké drilly Šárce Pavel naordinoval (řekl bych, že supermana ne, protirotací jezdit nezačala), ale video jak jede pluh předváděl na tom semináři. Neřekl při tom, samozřejmě, k čemu je ten pluh dobrý, jen, že ho všichni jezdí… Šárka ho na videu jede velmi špatně – tedy zcela proti jeho účelu a její nešťastné provedení vysvětlovalo zhoršení o kterém píšu výše.
19.12.2018 20:09:29 #13
>> #12, oblouk, 19. 12. 2018 19:17:43
Kazdy cvik je na nieco dobry,bohvie co sa tymto sposobom prevedenia pluhu sledovalo. Mozno roztahovanie istych svalovych partii,uponov, a bohvie coho este pred ostrym treningom?
Lebo ak sa sledoval ciel rozbit cisty obluk na hrane,tento sposob pluhu musi pomoct dokonale.
Ale ked to vsetci robia …
caute Harry
19.12.2018 21:11:59 #14
>> #13, Harry, 19. 12. 2018 20:09:29
Lebo ak sa sledoval ciel rozbit cisty obluk na hrane,tento sposob pluhu musi pomoct dokonale.
Proč?? Cíl tohoto drilu, spíš jako telemarkista vnímám jako pochopit efekt významu pánve a její rotování v prúběhu oblouku. Z videí ŠZ, co si matně pamatuji a o čemž jsem často přemýšlel , ten výsledný cílový a kýžený efekt pluhu nevidíš, i když její kočičí pružnost a harmonie vše oku lahodící krásné dojmy dohání, možná proto se jí někdy v klíčových pasažích ta hrana tak nezařízla hrubou silou, jak by ona sama potřebovala. To je ale jen můj subjektivní dojem z jejích jinak krásných jízd.JInak ale je ten drill nepoužitelný, v rovnějších pasážích tento efekt hrany zpomaluje jízdu. No jo, Na tom ledu je to k..va v té rychlosti a strmosti MEGA těžký a nám amatérum se to v teple domova u pivka u PC rozebírá a kritizuje.:-D . To jen, aby řeč nestála,pěkné téma se rozrostlo v tomhle vlákně.:-D
19.12.2018 21:29:28 #15
>> #14, Thomas, 19. 12. 2018 21:11:59
„Proč?? Cíl tohoto drilu, spíš jako telemarkista vnímám jako pochopit efekt významu pánve a její rotování v prúběhu oblouku. Z videí ŠZ, co si matně pamatuji a o čemž jsem často přemýšlel , ten výsledný cílový a kýžený efekt pluhu nevidíš,“
- dodal bych ještě důležitost odklonu trupu pro zatížení vnější lyže a nekrčení vnitřní nohy…
- a to vše v dostatečně pomalém provedení, kdy můžeš přesně vnímat
co se děje v důležitejch segmentech těla (bolí to ve svalech, šlachách a
cítíš i „rolování bůčku“
)…
- stačí se na ty pocity soustředit, pamatovat si je a přejít k paralelnímu vedení vnitřní lyže
- a uvidíš co se bude s tvým lyžováním dít…
19.12.2018 22:13:06 #17
>> #15, oblouk, 19. 12. 2018 21:29:28
Suhlas.
Spravne prevedeny cvik pluhu,podla toho co sa nim sleduje,/nie je pluh ako pluh/, v malej rychlosti,pomaha mozgu uvedomovat si sposob prevedenia pohybu,zapojenia motoriky,ktory mu je neprirodzeny a nie je mu dany do „vienka“.
Cize,ide o zautomatizovanie urcitych neprirodzenych stereotypov a zapracovanie do mozgu.
>> #14, Thomas, 19. 12. 2018 21:11:59
Ahoj.
Rozumiem co myslis. Mozno je tym prevedenim sledovane to co pises.
Ovsem,Sarka bola elitna slalomarka,potrebovala pre svoj lyziarsky zivot kratky cisty zaber na hrane. Jednoznacne pluh ála Trnka.V tom prevedeni.
Ale ako pisem vyssie,kazda skusenost je pre mozog v niecom prospesna.
Otazkou je,v com bola taka skusenost prospesna pre Sarku,ktora mala svoj pohybovy stereotyp pevne nadrilovany a vybudovany dlhodobym cielavedomym snazenim .
Co sa nim chcelo dokazat,aky bol ucel,vie len ten kto ho ordinuje.
A my nad tym mozme len spekulovat.:}
caute Harry
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.