Lyže pro ženu - Atomic Cloud 8?
17.12.2018 07:01:33 #1
Dobrý den, Parametry ženy :) – 46let, 158cm, 48kg Lyžuje od malička, přechod na carving nedokonalý, na konci oblouku smyknutí, rychlost max. střední, opatrná, pohodová jízda. Teď již lyžujeme jen jeden týden ročně v Itálii (většinou červené), občas Beskydy ale minimálně. Uvažuji o koupi Atomic Cloud 8, 142cm. Je to dobrá volba pro tuto „jezdkyni“ ? Díky za rady. JPAG
17.12.2018 07:19:29 #2
>> #1, JPAG, 17. 12. 2018 07:01:33
Není. Přinejmenším jsou ty lyže pro ni krátké, volil bych asi i lyže konstrukčně lepší.
17.12.2018 09:10:46 #3
lyze atomic cloud byli pro mne nejhorsi ze vsech lyzi co jsem mela.a ze lyzuju teprve az nyni v dospelosti.jak pise Krab vyse vyberte o level vyse a delku i 150cm bude lepsi.Ty cloudy byli moc mekky pod botou uzsi a strasne vrzaly)nedrzely moc dobre(
17.12.2018 15:27:37 #7
>> #6, Legovič, 17. 12. 2018 13:23:54
Dtto platí, co pro všechny ostatní.
Jak vysoká a těžká je žena, co a jak jezdí? Jaké byly její předešlé
lyže? Jak moc pokročilá byla nebo nebyla? Jak moc je sportovní? Jak jezdí
rychle?
Dámské lyžování není o absolutní síle v nohou, ale o umu a eleganci – asi by ses divil, co dámy (i v letech) dovedou vykouzlit i na podstatně delších lyžích.
17.12.2018 19:09:05 #9
>> #8, JPAG, 17. 12. 2018 19:02:20
např. https://www.skibikecentrum.cz/…ezdove-lyze/
Mi to někdy připadá že hodně lidí si myslí že ty lyže budou jezdit za něho/ní?Bohůžel to není pravda „co je to pravda“?.Každý to má ve svých rukou/nohou,hlavě „není špatných lyží“;-) Jo na kurving bych se zatím vykašlal ten většinou příjde sám
18.12.2018 06:52:42 #10
>> #9, adam 1, 17. 12. 2018 19:09:05
To asi není případ mé ženy ale můj :). Ona je s 12 let starými lyžemi bazarového původu spokojena, o nákupu nových nechce slyšet, šetřílek :) Taková on je :). To já si myslím, že novější technologie by ji prospěly a zpříjemnily lyžování. Já přece musím vědět nejlíp, co je pro ní dobré :):). Atomic Cloud 8 my byly doporučeny v Madeja Ostrava, myslím, že je to dobrý obchod a celkem tomu rozumí, co prodávají. Ale po této diskuzi si nejsem vůbec jistý :) No vidím, že univerzální rada exeistuje, asi začneme půjčovnou :)
18.12.2018 07:00:46 #11
>> #10, JPAG, 18. 12. 2018 06:52:42
Tvé ženě doporučili lyže 142 cm dlouhé ? Mám dojem, že se někdy v obchodech hraje na spokojenost při první jízdě.
18.12.2018 09:46:40 #12
Mám dojem, že se někdy v obchodech hraje na spokojenost při první jízdě. Tesat do kamene. IMO nejsi vubec daleko od pravdy.
Bezna otukavacka „bezneho“ turisty (kdo nema najeto a nazkouseno) byva na modre, v pomalych rychlostech. Tam je jistota prvniho slusneho dojmu na podmerecnych lyzich (klidne a obvykle mizerne konstrukce) a naopak solidni riziko, ze s odpovidajicimi lyzemi, obvykle drazsimi (ale take ne vzdy), by ten dojem byl horsi.
A prvni dojem je vyznamny pro celkove hodnoceni.
Takze podmerecna delka, barvy (predevscim pro „holcicky“) a znacka (predevsim pro „chlapecky“) jede.
A takovato lyze je pak i nadale doporucovana dale v kruhu socialnim.
18.12.2018 10:01:12 #13
Celoživotní lyžařka 46/158/48 … maximum pro sjezdovkové sportovní lyžování cca GS 160 cm – stále ještě výborně točí a jsou vynikajícně ovladatelné, není na ně potřeba přehnaná síla. Nebo jejich komerční deriváty kolem 160 cm s R~15 m. Podívej se po Rossi a Dynastar.
Když univerzální lyže, tak asi kolem 155 cm, hlídat si, aby byly dost
měkké v podélné flexi, což se kupodivu nijak nevylučuje se dřevěným
jádrem a titanalem. Určitě se dívat do kategorií spíš sportovnějších a
luxusnějších lyží, ne začátečnických j*bek.
Co by chtělo vyzkoušet, tak šířku pod botou, nověji se spousta lyží
dělá širších, u některých to cítit je, u některých vůbec, někdo je
na to háklivý.
Technické parametry ATOMIC CLOUD 8
- Typ lyžaře: Rekreační, začátečník
- Typ sjezdovky: Upravená
- Jádro: Densolite core
- Konstrukce: Full sidewall / ServoTec light
- Podložka: EZY 2
- Rocker: Piste rocker
- Vázání: Lithium 10 (do 100 kg)
- Parametry: 116–73–97 mm rádius: 12,2 m (143 cm)
- Parametry: 118–73–99 mm rádius: 12,8 m (150 cm)
- Parametry: 120–73–101 mm rádius: 13,4 m (157 cm)
- Parametry: 122–73–103 mm rádius: 14 m (164 cm)
- Hmotnost: 1,58 Kg /lyže (157 cm)
P.S.: Až model nejvyšší (nebo dva nejvyšší dámské modely) bývá odvozen z normálních lyží, vše ostatní bývají lyže pro úplné začátečníky s pěknějším obrázkem. Skoro u všech značek je to stejně. Dá se celkem orientovat i podle ceny, ale vždycky je lepší se podívat na složení jádra lyže, v tom být důsledný a dohledávat si, kolik toho dřeva z nápisu „wood core“ v lyži vlastně zůstalo, jestli to nejsou jen dvě kratinké špejle pod vázáním.
>> #12, valerius, 18. 12. 2018 09:46:40
Nejsi Ty tak trochu kazikšeft?
18.12.2018 10:11:59 #14
>> #12, valerius, 18. 12. 2018 09:46:40
Máš pravdu. Úplne prvý dojem bežného turistu bude omnoho lepší na krátkej lyži biednej konštrukcie, lebo je na také zvyknutý. Je vysoko pravdepodobné, že keby si postavil takého človeka(bez aspoň trochu vysvetlenia a rozcvičke v pluhoch apod.) na „lepšie“ lyže, tak ich znechutene po pár jazdách polovica ľudí zahodí…
Preto vždy doporučujem(diplomaticky) pýtajúcim sa(typický dopyt „som pokročilý lyžiar, sú tieto 155cm pre mňa dobré?“) aj poriešiť techniku jazdy, inak sa to môže minúť účinkom.
V mojom sociálnom kruhu sa už také nedoporučujú, všetci museli dobrovoĺne-nasilu prezbrojiť. Ale zase nie som taká sviňa, že „FIS lyža do každej rodiny“, niektorým menej ambicióznym kamošom som dovolil aj rocker nech im to trochu točí samo :)
A napodiv, aj tie náročnejšie lyže idú zvládnuť „turistom“ pomerne ľahko. Po pár hodinách hnusných slov na moju adresu, zrazu WRC s Pistonom točí menšie oblúky ako penovka R10 pred rokom a dotyčný vraví „ako som kua mohol na tých šmejdoch predtým jazdiť?“.
V obchode to ale tak musia ponúkať(aj tá menšia časť predavačov, čo tomu rozumie), lebo chcú, aby sa zákazník nedolámal a vrátil sa aj nabudúce. A už podľa doterajšej lyže „po bradu“ je im jasná úroveň dotyčného…
18.12.2018 10:35:07 #15
>> #14, IIIvan, 18. 12. 2018 10:11:59
To je přece úplně prosté.
Podměrečná vypráskaná pěnovka se v rychlosti klepe, na tvrdém nedrží a
přes udávaný malý R stejně netočí.
Koupím si (jako zákazník)/vnutím zákazníkovi (jako prodavač) další
novou podměrečnou pěnovku, která se klepe jen o trochu méně, rovněž
nedrží o trochu méně a dokonce náznakem točí i v rychlosti. Pokrok
obrovský, ó, jaká to zázračná lyže. 99% procentům stačí, co, stačí,
jsou z ní nadšení! Protože pěnovka zároveň dovolí věci a zlozvyky,
které normální lyže nikdy nedovolí, ba i trestá, nebo je k nim,
v lepším případě, hluchá-slepá (neposlouchá).
Pěnovky už středně pokročilý lyžař s trochou citu prostě nemůže
nechat jet a věnovat se lyžování, tak, jak by to učinil na normálních
lyžích, protože má to porovnání, cítí, že nedrží-netočí-klepou se.
Ale to rekreant neví, necítí, nemá srovnání … blažená nevědomost.
A možná až 99% lyžníků (a až 100% lyžnic) nemá ani tu ambici se
k citu dopracovat, tedy vůbec vyzkoušet lepší lyže.
18.12.2018 10:50:21 #16
>> #15, ˘Ö˘Krab, 18. 12. 2018 10:35:07
A možná až 99% lyžníků (a až 100% lyžnic) nemá ani tu ambici se k citu dopracovat, tedy vůbec vyzkoušet lepší lyže.
99%? No, pomaličky znižujem v našom okrese to percento – trpezlivosť vraj ruže prináša :) Ale to sa týka len chlapov, ku tým ženským nemám žiadnu štatistickú vzorku, na tom ešte musím popracovať.
18.12.2018 15:43:19 #17
>> #13, ˘Ö˘Krab, 18. 12. 2018 10:01:12
Nejsi Ty tak trochu kazikšeft?
Kasikseft? Vy se tu snazite privezt lyzarsky ne/zbloudile ovecky na ne/zcesti. Zminujete jim dulezitost drevenych jader a titanalu…
Penovky tu budou vzdy, drevo a titanaly vyzaduji dalsi vyrobni technologie, drazsi materialy,… . Coz znamena zdrazeni lyzi. Oproti tomu, kdyby byly jen penovky a sekaly se jako kdyz Bata cvicky sekal, tak to vyjde jeste levneji.
Nemelo by heslo kseftare znit „Penovky (densolitky) do kazde rodiny!!“? Klidne 10 paru!
>> #14, IIIvan, 18. 12. 2018 10:11:59
a dotyčný vraví „ako som kua mohol na tých šmejdoch predtým jazdiť?“. Tuto, opakovanou, zkusenost tu ma vetsina „stamgastu“. Muzes treba presvedcovat sve pratele, budes mit i dobry pocit, kdyz se ti podari je presvedcit a oni dospeji k onomu „Aha momentu“.
Nezapominej vsak, ze barva/znacka fakt „jedou“ (a nenech se tim tak moc nerovat). Pro prumerny mainstream to platilo, plati a platit bude. Duvody toho maji koreny velmi hluboko, dala by se sem tahat i magicka slovicka typu „evoluce“, pokud by se autor techto chtel vytahovat a pusobit vzdelane.
18.12.2018 16:05:39 #18
>> #17, valerius, 18. 12. 2018 15:43:19
Muzes treba presvedcovat sve pratele, budes mit i dobry pocit, kdyz se ti podari je presvedcit
A keby len dobrý pocit, ale nemusím ich už toľko furt čakať každých 500m, ako predtým na R10 penovkách :)
A „barva jede“ to je jasné, kamoš čerstvý WRC-čkár nedávno skoro predal tie zodraté R10 za 100€, ale mali hladký Topsheet, nie zdrsnený ako by chcel adept. Ináč to boli pre neho tie najlepšie lyže na svete. No nekúp to!
18.12.2018 16:12:25 #19
atomic cloud mi kdysi koupil manžel k vánocům, byli mu též doporučeny v obchodě. to ještě moc nefrčelo na internetu diskuze co je dobré a co ne. moje první lyže cca před 12 lety byli obyčejné z marketu, krátké a lehké. Proto si manžel myslel že mi udělá radost o něco delší a značkové dámské atomicy. trápila jsem se na nich asi čtyři sezony – nechtěla jsem přece být nevděčná manželka:-) až pak jsem si řekla že otestuju nějaký pořádný lyže, ty nejlepší co zrovna v půjčovně byli – jedny závodní GS, jedny SL a jedny sportovní s dvojitým TI. Na GS nemám, neumím to na nich, SL byli dobré též, ale ty sportovní Blizzardy, první jízda a věděla jsem že to jsou prostě ony. Sice jsou těžký, ale pořádný, na umrzlým sněhu či ledových plotnách mne dobře podrží, věřím jim /což jsem o atomic cloud opravdu říct nemohla/zvládnou i měkčí sníh, ale to už pak nezvládá moje fyzička a technika jízdy, v měkkém sněhu či muldách prostě lyžovat neumím:-(/ Tuto zimu mám šanci zdarma testovat Elany, pánské, sportovní Amphibio 8, vybrala jsem si již bez titanalu, abych porovnala rozdíl… Zatím jsem je zkoušela jednou a jsou dobré, lehké, jen myslím že na umrzlou sjezdovku jim nebudu tolik věřit jako těm Blizzardům, vybrala jsem je ještě o číslo delší než ty Bliizardy, tak už vím že délka mi problém nedělá, tyto jsou 168cm na mojí výšku 176cm ..... já vím že se tu pořád řeší technika jízdy a různé postoje, díky této skupince si mnohé uvědomuji, svoje nešvary atd…na druhou stranu jsem ráda, že sjedu cokoliv, užívám si i rychlejší jízdu a hlavně stíhám manžela na snb. a svojí devítiletou dceru / i když ke konci dne už slýchám hlášky od dcery no mami kde jsi tak dlouho, čekáme tu na tebe u lanovky už celou věčnost:-)/...... jinak i poděkování za to, že díky těmto diskuzím nevěřím prodejcům v klasických sportech a dokážu si už tak nějak vybrat sama, jak pro sebe, tak pro dceru…
18.12.2018 16:28:04 #20
>> #17, valerius, 18. 12. 2018 15:43:19
„Penovky (densolitky) do kazde rodiny!!“
Ale to heslo tak určitě zní, tedy výrobců. Svět je – a chce být – klamán.
Pěnovky pro všechny a na všechno. Sice je vyrobeno před sezónou i pár
symbolických kousků lyží a to málo zlehka rozprostřeno do obchodní
sítě, ale slouží tam v podstatě jen jako poutač, vějička, reklama.
Výrobci totiž velmi dobře vědí, že stačí na pěnovky (rozuměj:
jakékoliv ošizené lyže) naroubovat jednotný „závodní“ topsheet, směs
okořenit marketingovou báchorkou o světovém poháru a zákazníci se jen
pohrnou.
Podívejte se, tady je stejná lyže za polovic. Stejná? Ano, v podstatě
úplně téměř skoro stejná: rocker, pětinásobné vykrojení, supr-dupr
hrany broušené plazmovým hořákem, grafenová vrstva, karbon s příměsí
lithia a titanu, určené pro velmi vysoké rychlosti a technicky vybavené
závodní jezdce. Tuhle si ale nekupujte, pane/paninko, ta by vás vytrestala,
tahleta druhá je pro vás mnohem vhodnější, odpustí i sem tam nějakou
drobnou chybičku, je lehčí, vykrojenější, ta zatáčí sama … abyste se
s ní nepral/a, tak nejlepší délka je tak asi po bradu.
Že chcete lyže s dřevěným jádrem? Á, to asi budete opravdový lyžař/ka, to je jiná. Takže to máme originál závodní lyže jako ze světového poháru, rocker, pětinásobné vykrojení, supr-dupr hrany broušené plazmovým hořákem, grafenová vrstva, karbon s příměsí lithia a titanu, určené pro velmi vysoké rychlosti a technicky vybavené závodní jezdce, cálenzíbite. Abyste se s nimi nepral/a, tak nejlepší délka je asi tak po bradu, no, jestli to dáte, tak možná po nos, ale jen na vlastní nebezpečí.
Kolik že je dřeva v tom dřevěném jádru? No, je pro vás vyvinuté co
nejlehčí a pro dokonalou ovladatelnost a nejlepší a nejrychlejší přenos
síly do hran, ty lyže jedou jako blesk, budete určitě spokojený/á.
A podívejte, jak jsou při tom lehké. Kolik je v nich dřeva? Tady se píše
„wood core“, takže mají dřevěné jádro!
Přejete si platit hotově nebo kartou?
18.12.2018 16:37:57 #21
>> #19, plamice, 18. 12. 2018 16:12:25
Vykročila jsi ze stínu do příšeří . Délka lyží opravdu od
určitého stupně pokročilosti není nejmenší problém. Kdyby se Ti ještě
povedlo najít lyže ~172–175 cm, které by svou tuhostí vyhovovaly Tvé
hmotnosti a rychlosti jízdy, tak by se teprve začaly dít věci.
Konstrukční rozdíl titanal × netitanal by měl být každopádně cítit,
pokud jsi ‚lehká váha‘, tak bys mohla být spokojena i s karbonovou
vrstvou, ale tak nějak mám pocit, že titanal (alespoň jeden) hned tak něco
úplně nenahradí. Zase lyže bez titanalu se dovedou chovat na rozměklém a
rozbitém způsobněji, ve smyslu utlumeněji.
Prostě si někdy půjč ještě o fous delší lyže, odpusť jim jejich hmotnost, nech je trochu jet a užívej si.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.