Montáž vázaní na freeride lyže
28.01.2019 13:47:20 #1
Ahojte Prosím nemáte někdo zkušenosti těmito lyžemi https://snow.cz/…westige-pure Koupil jsem ve výprodeji a jde mi hlavně o to kam namontovat vázaní? Lyže nemají žádný montážní bod. Díky dopředu za každou radu
08.11.2020 23:20:48 #2
Loni jsem totez resil na lyzich Westige Wild 156 pro koc.
Montazni bod nikde, taxem to seslal na absolutni centr lyze a vsichni s tim
v poho (+/- pul cm to pasuje na stred loga z boku lyze, coz je s prihlednutim
na wyrobce relativne presne:).
Muj nazor: jizda celkove hrava, na konci ale oblouku dost line, ale dalo se to
zmacknout, zalezi na terenu. Na sjezdovce neoslni, jsou spis na blbnuti, park,
raily.. V hlubsim jsou kriticky nedotacive, tzn. padas 8 sekund a nic s tim
neudelas:D. Ale precejen jsou pro ladies, takze nejaky neobezni Kvete to bude si
myslim docela dobre plout.
K veci:
„Westidžky Pjůry 187“ (real 184 cm spicka pata) mam uz od lonska
nenavrtane, bo pro nich nebylo vyuziti. Ted jsem se rozhodl z nich udelat
slapaci, to znamena, ze bude kydat kydat a kydat! Vazani Silvretta Easy
Go (M) bez brzd – nevesly se ani ohle na kvadrat. Vzhledem ke
konstrukci lyze a vzhledem k mym vlastnim analyzam jsem se opet rozhodl dat to
na abs. centr lyze <92cm / 92cm>… (coz opet plus minus pasuje na stred
loga z boku= nazvu lyze).
Uvidime, co tahle kombinace prinese. Po zime dam vedet. Gadzopadne jeste mohu
doporucit tadyhle random fellaky, kteri tuhle problematiku taky resej. https://www.bike-forum.cz/…na-lyzi.html
Me osobne to dost pomohlo v rozhodnuti si to takzvane radsi podelat po mym, nez
po cizim:) SKOL! Jenda
09.11.2020 12:09:08 #3
Tyhle konkretni lyze neznam, ale montazni bod se asi muze lisit podle zamysleneho pouziti. Uz delsi dobu jezdim Line SFB, ty mely puvodne vyrobcem doporuceny montazni bod asi –2 cm (2cm dozadu od geometrickeho stredu), ale chlapci v servisu mi doporucili to dat na –4cm, protoze tech –2 je spis na freestyle (ktery neprovozuji). A meli pravdu, lyze se v terenu chova uplne skvele. Ale chapu, ze pro nekoho kdo blbne v parku nebo jezdi hodne pozadu by zase bylo –2 lepsi.
09.11.2020 13:49:53 #4
tak mně se doma válí nenavrtané lyže .Dle měření jsou 186 cm dlouhé od špičky k patce bez průhybu s průhybem 188 takže střed 93cm(94).Ale těžiště je posunuté o 1cm dopředu od měřeného středu…oficial montážní bod dle výrobce je 7,5cm dozadu od měřeného středu, ale v recenzích např. blistru na tyto lyže sem se dočetl že by vrtli vázko ještě o 1–2cm dozadu. Tak teď babo raď......říká se že do parku a tak více na střed a do off piste více dozadu.
09.11.2020 14:16:08 #5
Ono taky dost zalezi na profilu lyze, jestli maji „rocker“ jen vepredu, nebo jsou skoro symetricke (jako ty SFB). Podle me lyze s rovnou patkou a vyraznym rockerem na spicce musi mit montazni bod vic vzadu, klidne tech –7..8..9cm
09.11.2020 17:08:09 #6
>> #5, Myval, 09. 11. 2020 14:16:08
tyto lyže (B Rustler 11) mají taky rocker i vzadu a celkem dost řekl bych. Možná srovnatelně velký..dlouhý s SFB .Kdyby to bylo uplně tak jak říkáš, kde by potom byl montážní bod na takových starých dynastarech CHam,které sou vzadu uplně bez rockeru nebo na tvých Brahmách
09.11.2020 18:36:20 #7
Nejsem zadnej expert teoretik pres montazni body Myslim, ze na lyzich
s rockerem typu Cham, a asi i Brahma, bude montazni bod posunuty trochu bliz
k patce.
Ted jsem to byl zmerit na Brahmach a tam mam stred boty zhruba 11cm za geometrickou pulkou lyze… (a je tam i znacka od vyrobce).
09.11.2020 19:13:41 #8
Já to dělám u lyží z nevyznačeným středem nebo u těch, co se mi
označený střed nepozdává nebo mu nevěřím, např, chyba potisku
zlevněných lyží takto: Půlku délky lyže změřím od paty na střed a
označím. K tomu připočtu +2 cm až 3,5 cm dle výšky postavy směrem ke
špici a označím počáteční bod , Na tento bod přiložím stélku
lyžáků a opět označím konec stélky, Pak jen vyznačím polovinu délky
stélky na lyžích a tam je můj montážní bod. Přes deset páru lyží po
tomto prošlo pak následným lyžováním skvěle a jezdili lépe než na
označeném montážním bodě výrobce. Před vrtáním, to chce ještě pro
zichr zkontrolovat bosou nohou na lehce podložené lyži a případně přesně doposunout, proto
ta výše uvedená tolerance a označit. Ale podotýkám, dnes je nešvar
s tím, že lyže jsou často kratší i o 2 cm než ve skutečnosti
výrobci uvádějí. Důvodem je snaha o vyšší obratnost pro převážnou
většinu požadavku veřejnosti, a to i při silně krátkodobých testech a
snížení uváděné hmotnosti jako bonus výrobce. Kartama na montáž úplně
míchají lyže se zvedlými patkami, tzv. kombi lyže freestyle s freridovými
vlastnostmi, kde je montážní střed uveden hodně moc dopředu. Taky trošku
jiná metodika je s přihlédnutím na vyvážení u skialp vázání
s ohledem na hmotnost patek, a s tím přímo souvisejícím neutrální
vyvěšení lyží při skialpových stoupacích cik cak otočkách versus
často protikladnými vlastnostmi při sjezdu.
12.11.2020 12:19:26 #9
Ahoj, já bych ještě doplnil, že je dobré brát v úvahu vykrojení lyže. Neposouval bych vázání moc vůči nejužšímu místu lyže. Pokud není označený montážní bod, může být nejužší místo lyže slušným vodítkem, kam směřovat střed boty. Dost jsem s tím laboroval u parkových lyží a i když jsem měl pocit, že by mi vyhovovalo vázání víc vzadu (zvyk z jiných lyží), posun vázání výrazněji mimo nejužší místo lyže vždycky zapříčinil „divné chování lyže v oblouku. Přitom nerozporuju v podstatě nic z toho, co tady bylo napsáno. Je dobré vybalancovat montážní bod vůči vykrojení (nejužší místo lyže), průhybu (camber) a pokud se liší kontaktní body lyže na ploše a na hraně, tak počítat i s tím, že montážní bod může ovlivnit chování lyže na hraně. To může být (v závislosti na technice jízdy) důležitější, než pozice vůči kontaktním bodům lyže, která "leží“ na ploše. Chce to trochu pouvažovat nad souvislostmi mezi konstrukčními prvky použitými u dané lyže, což předpokládá určité zkušenosti. Nicméně dobrá zpráva je, že není problém vázání převrtat v případě, že jsi netrefil sweetspot.
12.11.2020 15:11:42 #10
>> #9, Lubos007, 12. 11. 2020 12:19:26
Ano to dává smysl pokud je lyže určená , primárně vyrobena na freestyle na u rampu a td bude montážní bod více ke špičce ne li uplně střed(k tomu bude taky přizpůsobena konstrukčně nejužšího bodu), pokud to bude lyže na vyšší rychlost bude mont. bod více vzadu ..viz ony SFB které jsou takové hračky do prašanu ( dle recenzí) s nějakým tím skokem.. trikem a bodem ± 7cm minus. Vs. brahma které jsou přeci jen taková raketa a má montážní bod 11cm minus .A pak samozřejmě jsou borci.....„experti“ (v dobrém sm.sl.) kteří doporučí ještě něco navíc odlišnst od výrobce viz ty rustlery 11 protože to mají vyzkoušeno a sedí jim to tak více což ale neznamená že pro mne .(.tebe) to bude stejně tak dobré(když už bych ten rozdíl poznal..) ,ale na ty niance je tady posuvné vazko tipu grifon, jestr
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.