Domů Diskuze Články Buď fit (4. díl): Kyčle – flexory a jejich zkrácení I [článek]

Buď fit (4. díl): Kyčle – flexory a jejich zkrácení I [článek]

21.10.2019 19:46:24 #1 

IIIvan muž

V prvních částech letošního seriálu jsem stručně popsal, jakým způsobem fungují svaly v rámci svého komplexu a v konkrétní akci a jak na sebe vzájemně působí. Následně jsem stručně objasnil poruchy pohybového systému a pár principů jejich vzniku. Dnes si ukážeme jeden typický případ, kdy kyčle přestávají fungovat, jak mají.
Odkaz na článek

14.02.2020 13:32:38 #2 

danielpajgr

>> #1, IIIvan, 21. 10. 2019 19:46:24

Dobrý den, mám otázečku ohledně pozice kyčelního kloubu vůči jamce. Pokud už tedy dojde k takové nepřirozené poloze tzn. mimo centrální pozici, jaké jsou její důsledky a jak případně kyčelní kloub dostat do původní pozice, dá se to pouze cvičením, které jste zmiňoval v 5. a v 6. díle? Pokud bude cvičenec každý den praktikovat tyto cviky, jak dlouhá je rekonvalescence? Potýkám se s těmito problémy již dlouho, navštívil jsem spoustu fyzioterapeutů, dokonce i experta přes kyčle, ale nikdy mi nikdo neřekl nic o flexorech kyčle. Přitom podle toho, co tu píšete mi to jako nějaká extra veliká záhada nepřijde a to jsem bolesti v oblasti bederní páteře a vychýlení levé kyčle popisoval všude stejně vehementně… Děkuji za odpověď, Daniel.

14.02.2020 14:25:23 #3 

IIIvan muž

>> #2, danielpajgr, 14. 02. 2020 13:32:38

Zdravím,

treba v prvom rade rozlišovať, či sa jedná o „zamrznutie“ z dôvodu štrukturálnej zmeny(napr. výrastky na kosti), alebo funčknej zmeny(zmena napätia svalov/pomeru medzi nimi). Moje články sú primárne cielené na tie zmeny funkčné, štrukturálne patria do rúk obvykle ortopédovi. Tiež by som zmienil, že z tých funkčných často vznikajú postupom času tie druhé(horšie).

Pre info, takto vypadá štrukturálne „zamrznutie kyčle“(2 typy – kosť „narastie“ buď na hlavici stehennej kosti, alebo na panvovej):

https://www.childrenscolorado.org/…impingement/

Syndróm zamrznutia má ale aj funkčné príčiny/prejavy a vtedy sa to dá riešiť bez operácie úpravou pohybových návykov, zjednodušene pojem „prehab“, čo označuje mix prevencie a rehabilitácie(čoho som veľkým zástancom). Tj. funkčná zmena nie je ešte nejaké „vykĺbenie“ aby nedošlo k nedorozumeniu, jedná sa „len“ o miernu decentráciu, kde je jedna časť kĺbovej(guľovej plochy) bližšie ku protiľahlej kosti(a tam sa potom rýchlejšie napr. opotrebúva chrupavka).

V anglickom článku vyššie sú obrázky a video, z ktorého je ľahko pochopiteľná celá tá anatómia a ako sa ten kĺb pohybuje. Chýba mi tam ale bližší pohľad na tie svaly a fascie, ktoré obklopujú kyčel. A o tom píšem v tej sérii článkov, aj keď samozrejme téma je rozsahom tak na dizertačku, nie na pár strán :-)

Určite preto nemôžem povedať, že „iba týmto cvičením sa to dá napraviť“, lebo články môžu len podať úvod do problematiky a vysvetliť hlavne tie princípy prečo vznikajú tie problémy. Ale všeobecne áno, cvičením na týchto princípoch(a zlepšením držania tela v dennom živote) sa výrazne (postupne) zlepší kvalita pohybu v danom kĺbe.

Téma je obsiahla, pri každom probléme sú určité „vzory“ a variácie, kde treba hľadatˇpríčiny(čo je nutný prvý krok) a následne možné riešenia. Samozrejme, nejaké „recepty“ sa dajú riešiť aj on-line, ale všetko asi nie. Keď tak, kľudne mi napíšte SZ, cez víkend pozriem/odpoviem.

Ivan B.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy