21.10.2019 19:46:24 #1
V prvních částech letošního seriálu jsem stručně popsal, jakým
způsobem fungují svaly v rámci svého komplexu a v konkrétní akci a jak
na sebe vzájemně působí. Následně jsem stručně objasnil poruchy
pohybového systému a pár principů jejich vzniku. Dnes si ukážeme jeden
typický případ, kdy kyčle přestávají fungovat, jak mají.
Odkaz
na článek
14.02.2020 13:32:38 #2
>> #1, IIIvan, 21. 10. 2019 19:46:24
Dobrý den, mám otázečku ohledně pozice kyčelního kloubu vůči jamce. Pokud už tedy dojde k takové nepřirozené poloze tzn. mimo centrální pozici, jaké jsou její důsledky a jak případně kyčelní kloub dostat do původní pozice, dá se to pouze cvičením, které jste zmiňoval v 5. a v 6. díle? Pokud bude cvičenec každý den praktikovat tyto cviky, jak dlouhá je rekonvalescence? Potýkám se s těmito problémy již dlouho, navštívil jsem spoustu fyzioterapeutů, dokonce i experta přes kyčle, ale nikdy mi nikdo neřekl nic o flexorech kyčle. Přitom podle toho, co tu píšete mi to jako nějaká extra veliká záhada nepřijde a to jsem bolesti v oblasti bederní páteře a vychýlení levé kyčle popisoval všude stejně vehementně… Děkuji za odpověď, Daniel.
14.02.2020 14:25:23 #3
>> #2, danielpajgr, 14. 02. 2020 13:32:38
Zdravím,
treba v prvom rade rozlišovať, či sa jedná o „zamrznutie“ z dôvodu štrukturálnej zmeny(napr. výrastky na kosti), alebo funčknej zmeny(zmena napätia svalov/pomeru medzi nimi). Moje články sú primárne cielené na tie zmeny funkčné, štrukturálne patria do rúk obvykle ortopédovi. Tiež by som zmienil, že z tých funkčných často vznikajú postupom času tie druhé(horšie).
Pre info, takto vypadá štrukturálne „zamrznutie kyčle“(2 typy – kosť „narastie“ buď na hlavici stehennej kosti, alebo na panvovej):
https://www.childrenscolorado.org/…impingement/
Syndróm zamrznutia má ale aj funkčné príčiny/prejavy a vtedy sa to dá riešiť bez operácie úpravou pohybových návykov, zjednodušene pojem „prehab“, čo označuje mix prevencie a rehabilitácie(čoho som veľkým zástancom). Tj. funkčná zmena nie je ešte nejaké „vykĺbenie“ aby nedošlo k nedorozumeniu, jedná sa „len“ o miernu decentráciu, kde je jedna časť kĺbovej(guľovej plochy) bližšie ku protiľahlej kosti(a tam sa potom rýchlejšie napr. opotrebúva chrupavka).
V anglickom článku vyššie sú obrázky a video, z ktorého je ľahko
pochopiteľná celá tá anatómia a ako sa ten kĺb pohybuje. Chýba mi tam ale
bližší pohľad na tie svaly a fascie, ktoré obklopujú kyčel. A o tom
píšem v tej sérii článkov, aj keď samozrejme téma je rozsahom tak na
dizertačku, nie na pár strán
Určite preto nemôžem povedať, že „iba týmto cvičením sa to dá napraviť“, lebo články môžu len podať úvod do problematiky a vysvetliť hlavne tie princípy prečo vznikajú tie problémy. Ale všeobecne áno, cvičením na týchto princípoch(a zlepšením držania tela v dennom živote) sa výrazne (postupne) zlepší kvalita pohybu v danom kĺbe.
Téma je obsiahla, pri každom probléme sú určité „vzory“ a variácie, kde treba hľadatˇpríčiny(čo je nutný prvý krok) a následne možné riešenia. Samozrejme, nejaké „recepty“ sa dajú riešiť aj on-line, ale všetko asi nie. Keď tak, kľudne mi napíšte SZ, cez víkend pozriem/odpoviem.
Ivan B.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.