Domů Diskuze Lyžařské boty Lange WC 120 vs. Nordica Dobermann

Lange WC 120 vs. Nordica Dobermann

24.02.2011 03:16:46 #1 

RadKov

Vážení, kdožpak máte zkušenost s uvedenými botami. Dokážete nějak porovnat jejich vlastnosti? Že bude Nordica o poznání tvrdší v nákleku, je (tím spíše v této a vyšší flexi) nanejvýš pravděpodobné. Co ale kupříkladu vnitřní prostor? Nemám na mysli ani tak papírová čísla, ta budou zřejmě obdobná, ale spíše ve vztahu k použité botičce či stélce. Dobermann se honosí svou Performance Fit (vnitřní botička vyrobená z elastického a pohodlného materiálu, který se teplotou lidského těla formuje dle tvaru nohy). Jsou snad proto Nordicy po zformování botiček pocitově prostornější? A co samotná tloušťka botičky? Je třeba s ohledem na o chlup vyšší (tudíž sportovnější) flexi u Nordica Dobermann Pro EDT 130 také o stejný chloupek tenčí, tím pádem též více místa v botě skýtající? Pakliže toho nechci mnoho, díky za vaše komentáře.

24.02.2011 07:51:49 #2 

PetrAT muž

Zkušenost má kamarád
Lange 120 MF (žralok)09/10 a Dobermann 130 10/11
Méně prostoru je v Dobermanně, ale vysloveně si chválí jak mu drží nohu
Lépe je zpracované okolí kolem kotníku a usazení paty
Vnitřní botička Dobermann mi připadá pohodlná, jako u mé Dobermann 120 a je pohodlnější než u starších Dobermannů. Což je možná i malinko na škodu.

24.02.2011 09:02:09 #3 

TomáS muž

>> #1, RadKov, 24. 02. 2011 03:16:46

Měl bys s Dobermánkama porovnávat staré WC 130 Crazy blue nebo novější žraloky SuperComp 140, nebo nejnovější tuším RS 140. To je ekvivalent k D Pro 130. Jinak Langáče 120 jsou měkčí, mají tlustší botičku a podle mě je v těch žraločích víc místa než v těch starších (tak mi to příšlo v prodejně). D Pro 130 jsem neměl ale Danovi jsem je malinko frézoval, tak jsem si je prohlédl. Zpracování Dobermánků mi přišlo vždy hezčí, ale u Langáčů tvrdí, že mají super vychytaný materiály:-) To že budou Lange měkčí soudím podle tvrdosti plastu, který jsem frézoval, takže jsem je nezkoušel. Ale obecně Lange 120 jsou skutečně dost měkký do nákleku.

24.02.2011 19:51:12 #4 

RadKov

Díky za reakce. Malinko přeci jen nekoresponduje TomáSova zmínka o vychytaných materiálech u „langošů“ se zde na fóru vyjadřovanými pocity o jejich materiálové teplotní nestálosti (ale nechci prudit:-). A pokud budeme uvažovat v obecné rovině, co se týká flexe, asi by se dalo srovnávat danou flexi Dobermannů s o stupeň vyšší flexí Langí (např. D. 120 kontra L. 130).

Ještě by mě zajímalo srovnání Dobermann Pro 130 s Dobermann Spitfire 120 (kromě flexe). Jiná botička? Jiné rozměrové parametry?

24.02.2011 20:29:21 #5 

PetrAT muž

Já mám spitfire120 a kamarád dobermann pro edt 130
Nenašel jsem rozdíl. Takže asi jen ta flexe, tedy použitý plast.
Osobně jsem měl na jedné noze 120 a na druhé 130. Na prodejně se mi nezdál ani ve flexi patrný rozdíl
Konstrukčně-rozměry a botičkama se nám zdají obě boty shodné
Předpokládám tedy, že rozdíl bude až v mraze
Jinak se liší jen tím, že 130 má přišroubovanou­ zeppu.

24.02.2011 20:31:19 #6 

TomáS muž

Kdyz jsem mluvil o materialech, myslel jsem na boticku. Ne na skelet, tam je rozdil v teplote dost patrny.T

25.02.2011 04:34:19 #7 

RadKov

Ve „žraločích“ Langích (Comp Pro 120) jsem lyžoval loni, v klasických „crazy blue“ (WC 120) se mučím letos. Mučím píšu proto, že ač oba skelety spadají do jednoho číselného velikostního stupně (tedy jen letošní vnitřní botičky mám o půl čísla menší), rozdíl je přes de facto shodnou šířku skeletu (referenčních 97, resp. 98mm) markantní. Zatímco v loňských Comp Pro jsem necítil nejmenší potíže s přílišnou těsností, letos ve WC 120 trpím. Je zajímavé, že mám problém víceméně pouze s pravou nohou, přestože tu mám o nějakých dobrých 4–5mm v chodidle kratší. (Pro problematiky neznalé – neznamená, že jsem tím pádem mrzák, jev je poměrně běžným.:-) Ač bych předpokládal, že ta se do boty spíše srovná než druhá, delší noha, není tomu tak. Po 1 – 1,5 hodině lyžování nastupuje dosti specifická bolest, při které cítím, jakoby mi v nejširší oblasti chodidla vlivem bočního sevření přeskakovaly kůstky. Nepomáhá ani časté rozepínání přezek. Je třeba říct, že jsem v nich zatím ani zdaleka neodlyžoval časový úsek potřebný pro jejich přirozené vnitřní přizpůsobení, přesto mám neblahé tušení, že jen to samo o sobě tady stačit nebude. Navíc právě po stranách pro ono zformování botičky mnoho materiálu neskýtají.

Je pravdou, že patřím do jakési pomyslné kategorie „pololam“, která jezdí v botám v rámci možností těsných, ale nesahá nutně po možnostech jejich zvláštních úprav. K výměně předchozích Comp Pro za starší model WC 120 jsem přistoupil právě z důvodu, že jsem nabyl dojmu, že bych snesl botu lehce těsnější. Co se však týká WC 120, mám z nich takový osobní pocit, jako by příliš nerespektovaly anatomii, potažmo konkrétně anatomii mé nohy (čímž pochopitelně neříkám, že ta je dokonalá). Tedy mám vpravdě dvě možnosti. Buď jít cestou individuálních úprav bot stávajících, nebo pro sebe ideální botu hledat dál.

BTW, napadá vás, jaký účel může mít šroubovaná zeppa u Dobermann 130? A tušíte, jakým způsobem je přišroubovaná? Šrouby z boku skeletu vidím. Ale snad celý šroub skrz, nebo pouze závit přímo do zeppy?

25.02.2011 07:34:35 #8 

PetrAT muž

Nordica šroubovaná zeppa a EDT
Mrkni na jejich stránky a hledej EDT
Prostě neztratíš ani kousek energie, kterou pošleš do boty
Jesti ten šroub je durch nevím a myslím, že kolega do toho nepoleze
V každém případě, si myslím, že pak je problém zeppu snížit. Ikdyž popravdě vpřední části se dá odebrat max 0,5mm

25.02.2011 21:06:22 #9 

rco muž

Nazdar, to je ale náhoda. Práve pred asi cca 3-omi týždňami som vymenil moju Lange WC 130 Crazy Blue model 08–09 s papučou Performance Fit za úplne novú NORDICA Dobberman EDT 130 WC model 2011 s Race šnurovacou papučou. Takže, budem číslovať moje skúsenosti a fakty: 1./ Lange 130 sú totálna mäkota proti tej Nordice. Tá bola ako beton už pri –3°C. Až príliš. 130 a 130 nie je skrátka to isté! 2./ Nordica je o cca 2–3 cm nižšia ako Lange a to bol zásadný problém, neustále ma ťahalo do záklonu (zvyk z vyššej Lange. Negativum. 3./ Technicky je však tá Nordica vymakaná a nadupaná. Tá vnútorná race papuča je veľmi pohodlná a hlavne sa dá ľahko nasadiť aj vysadiť zo skeletu. Pozitivum. 4./ problém je, že keď tú papuče obujete a zašnurujete, tak si vlastne stiahnete kvalitne nohu, a ešte keď to aj pritiahnete klipsami, tak potom po uvoľnení klipsí sa vám noha neuvoľní pretože je dotiahnutá tou šnurovacou papučou. Takže ak nejdete na race, t.j. jedna jazda a vyzúvať tak silne nedoporučujem. Hľadajte, alebo objednajte ten istý skelet ale s Performance fit papučou, inak Vám tak stuhnú nohy, že to nemá ďaleko k amputácii. Negativum. 5./ Flex index 130 u Nordica WC Dobbermann EDT je asi 2× tak viac ako 130 u Lange. Tá bota je výrazne tvrdšia, prakticky za celú dobu čo som ju testoval som ju nemohol poriadne ohnúť a tým pádom sa mi veľmi zle kontrolovala lyža, a to som skúšal aj na slalomke 165cm/R=13m a aj na obráčke 184cm/R=27m. Negativum. 6./ Nordica je na ploche nohy tenká, takže veľmi zle sa mi reagovalo na dopady pri skoku, strašne tvrdo, všetky kosti mi hrkotali. Negativum 7./ Na Nordica Dobbermann WC 130 EDT sa nedá nastaviť bočný „canting“, je pevne daný z výroby!!!! Negativum _____________­_______ Záver: Ak nie ste ortodoxný racer, pozor na tú Nordicu, to je ťažká raceová brutalitka a rozhodne to nie je topánka, ktorú si akože ráno obujete a máte predstavu, že sa v nej idete s rodinou lyžovať. To je vyslovene bota na závod na tie dve kolá a von. Takže po tejto skúsenosti som botu vo veškerej pokore a úcte vrátil predajcovi a nakoniec som zakotvil u Tecnica a mám teraz novú na 2011 model, Tecnica Race Department 130-ku, s performance fit papučou a je to veľmi dobrý kompromis medzi tým čo od nej potrebujem v závode keď idem na plné gule čo to dá a potom keď sa motám okolo dcéry na tréningu, keď potrebujem trošku toho komfortu.

Takže fakt si to rozmyslite, u tej Nordici 6× meraj a 1× strihaj.

P.S. Tá Nordica sa v obchode pri teplote 20°C chovala úplne ale doslova úplne inak ako vonku. Mal som dojem, že mám na nohe úplne inú topánku ako mi predali. Zverák ako sviňa!

Zdarec! Rado

"Ski to the max!"

25.02.2011 22:20:43 #10 

ivan

>> #9, rco, 25. 02. 2011 21:06:22

Tak tomuhle říkám cenná recenze! Proč tady od tebe není víc příspěvků?

Btw, šněrovat botičku přece není povinnost.

25.02.2011 22:26:14 #11 

TomáS muž

>> #7, RadKov, 25. 02. 2011 04:34:19

Musím potvrdit, že papír snese hodně. Už dříve jsem si zkoušel v prodejně „žraloky“ 97 a přitom v nich bylo víc místa než v Crazy Blue 98. Dokonce o tolik víc, že jsem vyhodnotil, že bych stejnou velikost jako těch starších mít nemohl. Podobně to platí i u plugu. Žralok WC 160 92mm zdaleka není o 3mm užší než ten Crazy Blue. Mám je teď doma, takže to můžu s klidným svědomím prohlásit. Tj. u langáčů bude platit, že modely před žralokem jsou užší a menší (plugy jsou trochu jinak). Žralok je přeci jenom malinko kratší a nižší ale není prostě o 3mm užší! Jak jsou na tom nové modely nevím.

>> #9, rco, 25. 02. 2011 21:06:22 Díky za super zajímavý porovnání. I když ekvivalent Dobermanky 130 Agressor je nejspíše Lange WC 150 ZA/ZA. Tam myslím by to bylo malinko jinak. Přeci jenom verze 98 (HP Fit) jsou dosti uživatelsky neagresivní:-) EDIT: v zásadě to znamená vyhýbejte se Agressorům 150 jako čert kříži:-) Uvažoval jsem, že je koupím, ale pořídil jsem Langáče:-)

26.02.2011 00:18:48 #12 

RadKov

Náhodou jsem se zkrátka založením tohoto vlákna trefil i do tvého aktuálního tématu. Díky za vyčerpávající informace, hodně čitateli (i mně samotnému) odkrývají.

Já tedy už dospěl k závěru, že pokud Dobermanny, tak ve flexi 120. Ty jsou pro nezávodníka lidštější a jistě dostačující. Určitě bych nevolil WC model, který je oproti PRO ještě užší (dle tebe až kriticky). A v PRO je pohodlnější nešněrovací botička Permomance Fit.

Mám pravdu, když dospívám k dojmu, že Nordica Dobermann nedisponuje u žádného tvrdostního stupně nastavením cantingu? Na botě z obrázku k tomu určenou mechanickou součástku (šroub) neshledávám, v popisu o cantingu ani zmínka. …Ještě že mám nožky bez výrazného X/O faktoru.:-)

26.02.2011 07:33:48 #13 

TNS muž

Ahoj,

zaujímavá recenzia.Napíšem čo ma zaujalo:

1.Dobermannku si vrátil predajcovi.Upravenú by ju už asi nevzal.Chápem dobre,že si ju neupravoval?Ako si potom v nej môhol jazdiť?Väčšie číslo?Celkovo hodnotiť plug pred úpravami mi príde divné.

2.Čo konkrétne je na nej technicky vymakané?

3.Šnurovacia botička vs neuvoľnené klipsne je podľa mňa sakra rozdiel.Botičku šnurujem a vydržím v nej kľudne aj celý deň.Bez rozopnutia klipsní by som vydržal,tak 2 jazdy max.

4."Ťažká raceová brutalitka…na tie dve kolá a von."A ako by si potom trénoval?Len 2 kolá,alebo v iných botách?Podotýkam,že si písal o 130-tkach,čo sú mäkké plugy.

>> #11, TomáS, 25. 02. 2011 22:26:14

He,a kto je navyknutý na Fischerky,pre toho budú Agressory 150 bačkůrky:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

26.02.2011 11:27:50 #14 

PetrAT muž

>> #12, RadKov, 26. 02. 2011 00:18:48
120spitfire – Zvenku to na nastavení cantingu nevypadá, ale zevnitř je drážka a myslím, že nastavení je možné. Zatím jsem to nezkoušel posouvat.

26.02.2011 18:46:14 #15 

TomáS muž

>> #13, TNS, 26. 02. 2011 07:33:48

Je zvláštní, že Fisherky platí za echt tvrdý boty a přitom o lyžích se říká spíše opak. Že jsou jako více pro smrtelníky. Slyšel jsem již 2× o SG lyžích.

Dobrmánky jsou pro mě uzavřená kapitola na pár let (doufám), mam doma dost Langí:-)

>> #9, rco, 25. 02. 2011 21:06:22 Není-li noha dobře usazená v botě a je tam nějak pomačkaná, tak i FI boty se jeví jako výrazně tvrdší, protože není 100% opora v chodidle. Ale i tak věřím, že Donbermánky byly o tvrdší.

26.02.2011 21:14:49 #16 

TNS muž

>> #15, TomáS, 26. 02. 2011 18:46:14

Ahoj,

k SG lyžiam Fischer sa neviem vyjadriť,ale SL a GS nepatria medzi nejaké „známe blato“.Ono je ošidné porovnávať značky medzi sebou,ak nevieme aspoň stupnicu FI v danej firme.Keď bez tejto znalosti porovnám najmäkšie Rossi s najtvrdšími Fischerkami,čo sa bude potom tradovať?

Čo sa potom v diskuziach traduje?Stokrát prevarené:

1.Extra tvrdá skupina: Nordica/Blizzard

2.Tvrdá skupina:Elan/Head-Fischer/Atomic

3.Mäkká skupina:Rossi/Dy­nastar-Völkl

..navyše sa tie značky prelievajú medzi jednotlivými kategóriami,asi podľa rôznych FI v rámci jednej značky a podľa priania jazdcov,ktorí tie svoje lyže za blato označia len ťažko:)

..plugy sa vzájomne porovnávajú ľahšie.FI 2,max3(jednoznačne uvedené).

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

27.02.2011 00:21:51 #17 

easygoer

Ahoj, svoje současné Dobermann Pro 130 myslím 2007 (na míru vybroušené za prsty v tom nejširším místě i kolem vnitřních kotníků, 98mm, nešněrovací, ale hodně tenká vložka… asi jako tlustá tlustá ponožka) jsem srovnával jen s předchozími Rossignol course 12O… a první dojem byl, že jsou asi stejně tvrdé – když jsou ty Nordicy úplně rozepnuté a ty 120 pořádně zapnuté… ale to už měly něco za sebou. Nicméně po té úpravě super, tvrdé, pohodlné (při rozepnutí po každé jízdě, dá se v nich vydržet i celý den bez rozepinání, ale to když jezdím s dětma na ideálním sněhu a moc je neutáhnu… lepší je utáhnout a povolovat). Po téhle zkušenosti nemyslím, že bych si ještě někdy kupoval měkčí boty, nebo že bych si nějaké kupoval s tím, že se nebudou na míru brousit po pár dnech lyžování… v tomhle ohledu veliká spokojenost se Shoe Centrem Bormio :)

27.02.2011 16:18:03 #18 

rco muž

Ahojte, pár doplňujúcich info k môjmu komentu, dúfam, že pomôžu: 1./ od RadKov: „Mám pravdu, když dospívám k dojmu, že Nordica Dobermann nedisponuje u žádného tvrdostního stupně nastavením cantingu? Na botě z obrázku k tomu určenou mechanickou součástku (šroub) neshledávám, v popisu o cantingu ani zmínka.“ – Ano, na tej lyžiarke Nordica 130 WC Dobberman EDT bol bočný šroub ale bol to len pseudošroub. Natvrdo pripevnený nýt, ani v návode pre WC 130 EDT nebola zmienka na nastavenie bočného náklonu. To sa týkalo nižších modelov. Tam je to štandard. 2./ od ivan & TNS: „Btw, šněrovat botičku přece není povinnost. & Šnurovacia botička vs neuvoľnené klipsne je podľa mňa sakra rozdiel.Botičku šnurujem a vydržím v nej kľudne aj celý deň.“ – neviem samzrejme ako to máte vo Vašich modeloch, ale tu u tejto Nordic-i keď som tie šnurky nechal voľné, tak keď som potom pritiahol riadne klipsy tak sa mi tie šnurky zhrčili vo vnútri a už to nesedelo, cítil som bodový tlak po dĺžke priehlavku. Potom som to celé vybral, šnurky vymotal, ale už mi to nešlo správne nasadiť keďže tie šnurky okrem iného aj zabezpečujú, že jazyk sadne presne ako je navrhnutý a neposunie sa, alebo nezosunie sa. Takže bez šnuriek to bolo uplne o ničom. Na druhej strane asi sa bude dať nájsť nejaké optimum zatiahnutia šnuriek. Ja som už tak ďaleko nešiel nakoľko som mal len jeden deň na skúšku. 3./ od TNS „1.Dobermannku si vrátil predajcovi.Upravenú by ju už asi nevzal.Chápem dobre,že si ju neupravoval?Ako si potom v nej môhol jazdiť?Väčšie číslo?Celkovo hodnotiť plug pred úpravami mi príde divné.“ – Presne tak, žiadne úpravy som nemal možnosť urobiť. Topánku mi zabezpečil Capricorn Dom športu Košice (www.capricorn.sk) a mal som dohodu so spolumajiteľom, že ich na deň skúsim a ak nebudú sedieť a nepoškodím ich, tak ich vezme späť a vráti mi peniaze. Inak ten shop veľmi doporučujem, fajn chalani, odborníci, bolo im hneď jasné, že raceové lyžiarky nie sú žiadny med a keď raceová bota proste nesadne tak jej nič, žiadny tuning nepomôže, takže to vzali férovo a topánku zobrali naspäť a vrátili mi hotovosť. Neviem samozrejme posúdiť vplyv možných úprav, ale ja mám vcelku jednoduchý prístup. Buď mi tá bota na prvý šup sedí a ďaľší tuning už len to „dobré“ vylepší na „super“, no a keď mi proste nesadne a necítim sa dobre, tak mi nepomôže asi ani tuning. 4./ od TNS „2.Čo konkrétne je na nej technicky vymakané?“ – no, strašne sa mi páčilo ako je celá tá topanka urobená. Napríklad ostré hrany po technologických otrepoch boli fajne zaoblené, nie ostré otrepy ako mali moje Lange, holenný remeň bal riadne pevný hutný, s dvojitým, či až trojitým prešitím, papuča bola fakt vymakaná, kvalitný materiál, pekné rovné stehy, rovnomerná, proste na omak celá lyžiarka pôsobila veľmi kvalitne. Klipsy boli tiež pekne nadizajnované, ľahko behali, celé to bole proste také vyladené. Lange WC 130 sú také surové (myslím tie moje predchádzajúce Crazy blue 2008), papuča v nich (perf.fit) to bola taká riadne hrubá ponožka a nie ani ako papuča, u nás na Slovensku by staré ženy povedali , že „kapce“. Takže aj som ju každú sezónu musel dať obšiť čo sa furt rozpadala od vyberania a zasúvania. A ešte jedna vec, tá Nordica mala v krabici náhradné nálepky vonkajších nápisov, t.j. keď si ich poškodíte tak si proste nalepíte náhradný nápis. To som ešte nevidel. 5./ od TNS „4.„Ťažká raceová brutalitka…na tie dve kolá a von.“A ako by si potom trénoval?Len 2 kolá,alebo v iných botách?Podotýkam,že si písal o 130-tkach,čo sú mäkké plugy.“ – no nie, samozrejme to som myslel trochu obrazne, ide o to, že si nemyslím, že táto lyžiarka je na nejaké celodenné vyvážanie sa. To svojím spôsobom, nie je asi žiadny raceový model. Naviac, neviem ako u Vás, u nás sa trénuje cca 1–1,5 hod max. Viac to nemá význam, deti viac neunesú, 2–3 jazdy na rozjazdenie, potom 10–11 x cez brány a odchod zo svahu domov, takže ja sám nie som v lyžiarke viac ako 2 až 3 hod. A ja keď som na mojom tréningu, tak tiež nie som dlhšie ako 2 hodiny , no a v preteku medzi dvoma kolami idem zväčša niekde do tepla kde si proste boty vyzujem, posedím , poohrejem sa, nasadím a hurá do druhého kola (ak som nevyletel v tom prvom, samozrejme (ha-ha)).

Zdarec! Rado

"Ski to the max!"

28.02.2011 22:22:16 #19 

RadKov

Ano, určitě si dokážu udělat názor svůj vlastní, ale přeci jen to hodím do placu…

Při mém neutuchajícím putování za pro mě ideálními botami mi byla namísto nedostupného sportovnějšího modelu nabídnuta alternativa v této podobě: http://www.levnelyze.cz/…el-7686.html

Nakolik by podle vás bylo pořízení těchto bot odklonem či snad přímo ústupem od ryze sportovního pojetí lyžování?

…Hezké jsou, což o to. :-)

02.03.2011 08:05:16 #20 

Sssycak muž

A dokážete někdo porovnat přechod z Atomic na Lange? Jsem hrdým majitelem M-tech 100, ale už jsem je vyšlapal (a taky když jsem je kupoval, byl jsem trochu blbej a koupil jsem si větší, než jsem měl), takže mi v nich lítá noha – no, mají za sebou 5 let ježdění. Uvažoval jsem koupi Lange RS 110/130, letošní model…

Dokážete to někdo objektivně (ideálně), příp. i subjektivně zhodnotit?

02.03.2011 10:21:29 #21 

PetrAT muž

>> #19, RadKov, 28. 02. 2011 22:22:16
Hot Rod Top Fuel
Tato bota vychází ze starší Dobermannky
Tadle varianta byla postupně směrována k volnému ježdění
To co tam nabízí, myslím cenu, je úlet, ta bota tolik nestála. Vždyť dobermann 110 se tehdy prodával za 10tkč.
Co bych viděl jako zápor HotRodu proti novým modelům Dobermann, tak nový dobermann má jiné postavení na lyži.
Pro mne, subjektivně, lepší , přirozenější a s menším namáháním kolenou (což ve svých letech už hodně oceňuji)
Byla by to zajímavá nabídka, ale za cenu hodně pod 7tkč
Vždyť za nižší cenu jsem viděl letošní 130edt

02.03.2011 10:44:20 #22 

RadKov

>> #21, PetrAT, 02. 03. 2011 10:21:29

Ale je docela s podivem, že ten cenový úlet nalézám ve více e-shopech. Skoro to až zavání jakýmsi lyžákovým kartelem.

Jinak ta bota na mě působí (i cenou) takovým lehce snobským dojmem – určení pro jedince, který chce sportovní botu (viz dobermannský základ), přitom ale nehodlá obětovat své pohodlí (např. protiotřesová zeppa).

Co já jsem vlastně zač? Jsem snob?? :-)

02.03.2011 15:00:28 #23 

PetrAT muž

>> #22, RadKov, 02. 03. 2011 10:44:20
není to žádná snobárna, když ji uvidíš live, tak to je „odladěná“ dobermannka

02.03.2011 15:57:14 #24 

Pavlos muž

>> #19, RadKov, 28. 02. 2011 22:22:16

Na to pohodlí pozor!!! Tuhle botu jsem měl a je úzká stejně jako Dobrmann, takže se bez úprav s širším chodidlem neobejdeš. Já jí měl asi 2 měsíce a šla z baráku, protože byla nízká přes nárt.

Co se designu týče, tak je to superbota. Červený transparetní skelet a vevnitř stříbrná botička…

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

07.03.2011 07:01:26 #25 

07.03.2011 13:15:33 #26 

hornet muž

Když to tu pročítám a vidím některý příspěvky, tak bych se rád podělil se svýma zkušenostma s Dobremnany EDT 150. Sice se RadKov ptá na 130, ale neva. Kupoval jsem si je loni jako náhradu starých Atomiců. Neměl jsem žádnou předchozí zkušenost s plugy. Navíc zděšení prodavačů, že je chci na celodenní ježdění nebralo konce po celou dobu, než sem odešel z obchodu. Musím přiznat, že boty jsou naprosto pohodlný, šířka botičky 95mm mi taky vyhovuje. Mám úzký nohy, takže pohoda. Nebylo třeba ŽÁDNÝCH dalších úprav. Boty sedly jak „prdel na hrnec“. Jen při jízdě na sedačce si je povoluju- jinak by mi nohy zcepeněly. Nahoře zapnu a libuju si celou cestu dolů. Jediný problém je se sněrovací botičkou- sice perfektně sedí, ale díky tomu, že ji má člověk zavázanou a obouvá/vyzouvá ji ze skeletu, tak díky nekvalitnímu střihu podrážky, se v místě paty odlepuje od komínu. Nesmířím se s argumentem prodejců, že to sou závodní boty a závodníci jich mají několik během sezony a tudíž je to normální, že se odlepujou. Chystám se na třetí reklamaci a půjdou z domu. I když sedí fakt perfektně a jsem max spokojený. Ale vědomí z lajdáctví za takový prachy mi nedovolí si je nechat.

14.03.2011 13:30:09 #27 

RadKov

Jednoduše… Je nějaký rozdíl mezi Nordica Dobermann Pro 130 (2007/2008) a Dobermann Pro EDT 130 (2010/2011)? Značí EDT v názvu něco konkrétního?

14.03.2011 13:51:13 #28 

Danny muž

nejsem sice znalec, ale podle obrazku si myslim ze jsou ty EDT s tou sroubovaci zeppou. maji tam totiz ve spodni casti ty 2 sroubky. pokud to tak neni, at me znalejsi opravi

14.03.2011 14:41:59 #29 

ivan

>> #27, RadKov, 14. 03. 2011 13:30:09

EDT = efficient dynamic technology

to je nálepka pro to, co píše Danny.

>> #26, hornet, 07. 03. 2011 13:15:33

Botičku šněrovat a lézl do skeletu v ní není povinnost. Já to ve svých taky nedělám (Atomic). To je opravdu metoda pro závodníka, který má na vyžádání okamžitě novou a životnost neřeší. Když to budu celou sezonu při každém nazutí a zutí takhle mordovat, moc jí to neprospěje a možná ani skeletu.

16.03.2011 18:23:51 #30 

RadKov

Vcelku by mě zajímalo, kam Lange kráčí. Oproti munulým sezónám pro tu letošní připravil papírově měkčí verze, kdy svůj oficiálně vrcholný nejtvrdší model RS označuje „pouze“ flexí 140 a celou závodní řadu jakoby posunul o 10 flexi-bodů níž. Dělá snad měkčí boty (pomineme-li obecný soud, že Lange jsou oproti jiným značkám skutečně subjektivně měkčí), nebo jen zvláštním způsobem blufuje?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy