Volkl Racetiger SC vs Atomic Redster X9 WB
06.11.2020 16:37:32 #1
Možná někomu pomůže tato minirecenze:
Volkl Racetiger SC 165 (165 cm, Radius 13,0m, rozměry 123/70/103, žlutočerná barva),
Atomic Redster X9 WB (160 cm, radius 13,0m, model AA0027698 g1, 123/75/107, 2019/20 – šedozelená barva)
Jako lyžař nejsem začátečník, ale rozhodně nejsem žádný expert, s upravenou černou sjezdovkou nemám problém, černým s nevyhýbám pokud nemají není nějak extrémní sklon, těžký sníh nebo velké muldy. Nejvíc zábavy nacházím obvykle na červených nebo mírnějších černých. Na modrých se občas nudím. Nehledám rychlost, chci ze bavit a užít si upravenou sjezdovku, nejedu si dát do těla, ale užít si pocit, že se vznáším.
Výška 180, hmotnost 85 kg, kancelářská krysa, co se moc nehýbe, lyže nevlastním, některé roky ani nelyžuji. Letos jsem lyžovat byl už podruhé, takže jsem nečekal žádný problém, co se týče mých schopností ovládat lyže. V půjčovně mi většinou doporučí/dají lyže délky 165–168 cm, půjčuji si lyže střední třídy.
V půjčovně jsem tentokrát ve střední třídě lyží dostal Volkl Racetiger SC délky 165 cm (pro identifikaci modelového roku dodávám, že barva byla žluto-černá). Z recenzí na snow.cz jsem se dočetl, že lyže má ráda spíš krátký oblouk a upravený svah, je velmi klidná a vhodná pro středně výkonného lyžaře, led není problém.
Lyže Racetiger SC je opravdu až extrémně klidná a tlumení vibrací je téměř dokonalé, Když člověk nasadil technicky správně oblouk, tak to opravdu zatáčelo jako o život. Ale to je asi tak vše hezké, co o těchto lyžích mohu napsat, protože celkově je moje zkušenost vysloveně negativní a to až tak negativní, že jsem se rozhodl napsat tuto minirecenzi:
Jakmile nebyla sjezdovka dokonale upravená, tak jsem se i s modrou sjezdovkou trápil, muldovatá červená byla na limitu mých schopností. Aniž bych to tušil, tak jsem se s lyžemi neustále rval a neustále jsem něco korigoval. Ty lyže sice odpustí spoustu chyb, jenomže polovinu z těch chyb bych na jiných lyžích zřejmě vůbec neudělal. Lyžování bylo namáhavé a vyčerpávající a to i na sjezdovce ve velmi dobrém stavu, jakmile se stav červené nebo i modré sjezdovky zhoršil, tak to bylo ovládání lyží na hranici mých schopností a u červené i na hranici mých sil. Vypadal jsem prý jako lyžař dost bídně a bylo prý vidět jak se trápím.
Můj dojem byl, že jsem totálně mimo kondici a zapomněl jsem jak se lyžuje – fakticky jsem se o nijak technické provedení jízdy nesnažil, protože mi velmi rychle docházely síly ať jsem zkusil co jsem zkusil. Byl jsem naštvaný sám na sebe, protože partnerka (poodstatně lepší lyžař než já) na mě musela neustále někde čekat – nebyl jsem schopný sjezdovku sjet celou, aniž bych musel odpočívat. Zpětně mi došlo, že se ty lyže asi chovaly nelineárně a pokaždé udělaly něco trochu jiného, než jsem čekal, takže jsem podvědomě dělal korekce za korekcí a rval jsem se na každém metru sjezdovky s lyžemi i se svahem, i na červenou sjezdovku jsem si musel dotahovat lyžáky až na doraz, což většinou dělám jen když jedu nějakou černou.
Na poslední den jsem si půjčil Atomic Redster X9 WB délky 160 cm (model 2019/20) – papírově lyže pro velmi pokročilé lyžaře. Za velmi pokročilého se opravdu nepovažuji, původně jsem chtěl zkusit Redster X7, ale měli pouze X9 WB, tak jsem vzal ty – recenze jsme si přečetl, tak jsme věřil, že to bude O.K. Vzal jsem radši trochu kratší, protože jsem z nich měl respekt – přeci jen lyže jsou inzerovány jako určené pro podstatně lepší lyžaře, než jsem já.
A stal se zázrak: Užíval jsem si modrou i červenou sjezdovku, lyže dělaly přesně to co jsem po nich chtěl, i na ledu, byť dle recenzí měly být na ledu lehce slabší. Každopádně i na ledu to bylo podstatně lepší než na Racetigrech. S úsměvem od ucha k uchu jsem se zase vznášel dolů po sjezdovce, nemusel jsem odpočívat a užíval jsem si červenou a ikdyž už byla trochu rozježděná a začala mudovatět, tak to stále byla zábava. I dost zničené a zmuldovatělé úseky byly najednou v pohodě.
Navíc jsem cítil, že X9 WB ze mě dostávaly to nejlepší co ve mě bylo, až jsem byl najednou překvapený jak mi to všechno jde, technické chyby jsem najednou prakticky nedělal, když jsem to přepískl s rychlostí a rozjelo se mi to víc, než jsem chtěl, tak problém prostě nebyl. Tohle jsou lyže, na kterých si zalyžuji, přitom nejsou únavné, pokud se chci něco zkusit, tak si to zkusím a když to nevyjde, tak mě v tom neutopí, ale vytáhnou mě z problému, s každou jízdou jsem se jako lyžař zlepšoval. Zážitek po všech stránkách perfektní i pro lyžaře, jako jsem já. Najednou na mě partnerka pod sjezdovou nečekala několik minut, ale nanejvýš několik desítek sekund, taky jsem sjezdovku sjel celou a nemusel jsem několikrát zastavit z důvodu neschopnosti udýchat a ustát tu fyzickou námahu. Pokud partnerka nejela příliš rychle a nechtěla mi ujet, tak jsme jí v podstatě i stačil (její rychlostní limit i schopnosti jsou poněkud jinde, než je mám já, že mám konečně zkusit její oblíbenou řadu Atomic Redster byl její nápad – ona miluje své Redster TR – že chci zkusit Redster X7 a nebo X9 WB byl výsledek čtení recenzí).
Volkl Racetiger SC – něco jako auto s vymláceným podvozkem a vůlemi ve volantu, na limit se dostanete už tím, že se rozjedete. Chování nelineární i v rychlostech malých, protože jsem se na nich vlastně ani nedokázal k nějakým zajímavým rychlostem dostat. Umí i něco jiného než krátký oblouk?
Atomic Redster X9 WB – něco jako auto se sportovním dobře vyladěným podvozkem – udělá co si řeknete, na nic si nehraje a přitom stále zůstává komfortní, někde nějaký limit asi někde má, ale já ho najít určitě nedokážu. Chování lineární a předvídatelné ve všech rychlostech, které jsem zkusil.
Pro mě znamená, že recenze zde na snow se musí číst mezi řádky. Podle recenzí, které vždy vyznívají v podstatě pozitivně, by mě ani nenapadlo, že je mezi lyžemi takovýto obrovský rozdíl. Nečekal jsem že se z „intermediate“ lží Racetiger SC vyklube takové peklo a že Atomic Redster budou něco, co mi bude při mých nevelkých schopnostech a mizerné kondici perfektně pasovat.
Z recenzí jsem čekal, že Atomiky můžou být na ledu slabší než Volkl Racetiger SC, když jsem ale vjel na Atomikách na ledovou plotnu, tak se mi pouze zvětšil úsměv, protože to bylo opět perfektní a podstatně lepší, než na Volkl Racetiger SC. (Oboje lyže byly v z půjčovny ve velmi slušném stavu, co se týče skluznic a hran, opotřebení vnitřní nedokáži posoudit).
Možná je to tím, že technicky správně neumím to, čemu se říká krátký oblouk, nebo nemám fyzičku na to valit oblouk za obloukem jako šílený. Za sebe opravdu nedokážu říct v čem je chyba a pro koho jsou vlastně Volkl Racetiger SC určené, protože pro experty to lyže není a pro intermediate, což bych měl být já, to asi taky není. Expert na nich (minimálně podle recenzí) asi lyžovat dokáže, ale já ne. Možná je to skryto v recencích v tom, že jsou to lyže pro krátký oblouk, každopádně to podle mě nejsou lyže pro někoho, kdo je lehce pokročilý a chce si normálně zalyžovat – dělat oblouky všech poloměrů, střídat styly a občas jet i rovně a užívat si svah. Vystřídal jsme za posledních 10 let mnoho lyží střední cenové třídy z půjčoven, ale tohle byl opravdu extrém, který nechci zažít znovu.
Volkl Racetiger SC bylo pro mě totální peklo, zatímco na X9 WB jsem si zalyžoval natolik skvěle, že si asi lyže přestanu půjčovat a Atomiky X9 WB si ve výprodeji koupím.
Pokud je někdo mírně pokročilý a váhá zda jsou X9 WB vhodné i pro někoho mírně pokročilého, tak ano, jsou – chybu dají najevo, ale člověka nesundají, podrží ho a podpoří ho ve všem, co si usmyslí, takže se člověk může nejen bavit, ale taky zlepšovat.
Volkl Racetiger SC – vybavila se mi říkanka: chceš-li poznat co je dřina, kup si kolo Ukrajina … a nebo tyto lyže.
06.11.2020 21:42:53 #5
pefi.cz: " V půjčovně mi většinou doporučí/dají lyže délky 165–168 cm "
zkus si jednou pujcit lyze delky min. 180 cm. na tvoje parametry 180 cm a
85 kg a skusenosti by si to hravo zvladl …
a to pak budou ody na lyzovani – jak sem mohl lyzovat na 165 cm
destickach
sam jsem to zazil, zacal jsem na 165 cm pak 170 174 a ted mam 187 cm
na delce zalezi :)
06.11.2020 22:35:53 #6
Věřím, že kdybych na to měl fyzičku, tak by pro mě delší lyže mohly být přínosem, zejména kdybych jezdil rychleji a dynamičtěji. Já spíš ocením že mám lyže pod kontrolou, než že bych potřeboval jezdit výrazně rychleji a když je sjezdovka v horším stavu, tak se mi kratší lyže snáze řídí. Aspoň to je moje zkušenost z doby předcarvingové (ukrutně dlouhé klasické lyže mám ještě někde ve sklepě).
Navíc tato verze X9 WB 2019/20 nemá žádný rocker. Pokud camber/rocker chápu správně, tak celá řada delších lyží, ale s rockerem, nemá větší aktivní délku skluznice, pouze jsou delší bez jakékoliv pro mě významné přidané hodnoty, zato s nevýhodou nutnosti aplikovat větší síly všude, kde není hezky upravená sjezdovka.
Přiznám se, že mi dává smysl tento text (https://www.lyze-snowblade.cz/…zi/dil-2/255), kde jako celkem zásadní uvádí hmotnost lyžaře. Já jsem sice relativně hmotný, ale X9 WB délky 160 cm byly dost tvrdé na to, aby se mnou neměly problém a dost krátké na to, abych já neměl problém s nimi. Ostatně pokud naberu kondici, tak nebudu mít 85 kg, ale zase pouze 75 kg.
07.11.2020 09:39:26 #7
>> #6, pefi.cz, 06. 11. 2020 22:35:53
Tvoje uvahy o delce nejsou spravne a je videt ze mas zle vzpominky z davne „predcarvingove“ minulosti a ze jsi od te doby zadne moderni delsi lyze nezkusil. Ja si tim prosel taky, kdysi ze 190cm rovnych ma 160cm vykrojene. Tehdy (-20let) mi to prislo super. Pak jsem zacal trochu studovat (i jine materialy nez carv.cz) a pomalu zacal lyze prodluzovat. Ted jezdim 180cm GS a stejne dlouhe allmountain, prasanky jeste delsi. Jsem kancelarska krysa 75kg 55let.
Dlouha lyze je prave velky prinos i na spatnem povrchu, ma lepsi stabilitu, jede klidneji. A vubec to neni o fyzicce a sile, ale o technice (kratka lyze zataci sama, casto i kdyz clovek nechce). Lidi kteri tredi o lyzich, ktere jim sahaji sotva pod nos, ze je „neutahnou“ „neurvou“, jen rikaji, ze neumi zatacet, nemaji spravnou techniku. Lyzovani neni boj, je to jemne, temer zenove umeni.
Stravit cely den na tvrdych 160 musi byt velmi narocne (obcas si takove lyze na chvili pujcim, zabava tak na hodinu maximalne).
Doporucuji si neco delsiho vyzkouset. Ma to smysl.
07.11.2020 09:48:43 #9
>> #6, pefi.cz, 06. 11. 2020 22:35:53
K délce lyží: Je nepsané pravidlo mezi LYŽAŘI a to zní nevěř nikomu na kopci s lyžema pod 150cm.
07.11.2020 10:25:41 #10
>> #9, kubaNGC, 07. 11. 2020 09:48:43
Ja myslel ze LYZE (pro dospeleho) zacinaji na 170cm, ty kratsi veci jsou SLALOMKY
07.11.2020 10:52:03 #11
Dohledal jsem podle fotek, že vloni jsme měl půjčené I Volkl RTM 76 (parametry neznám, vzhledem jsou to tyto: https://www.lyze-radotin.cz/…motion-10-gw ) pravděpodobně v délce 175 cm, ale možná jen 168 CM.
V roce 2018 jsem měl Solomon Xdrive 170 cm (126–80–100).
Oboje výše uvedené jsou delší, ale zase mají rocker, takže efektivní délka je zmenšená – a tím jsem s efektivní délkou zhruba tam, kde jsem byl se 160 cm bez rockeru. Na výše uvedených delších lyžích jsem jezdil slušně upravené alpské sjezdovky červené i černé, bylo to v pořádku, na modré trochu nuda – prostě můj běžný standard. Tyto lyže mě ani nenadchly, ani neurazily, ale hlavně ze mě nevysávaly na každém metru život jako ty Racetiger SC.
Chápu, že výrobě vládne marketing, ale když bych já se svou hmotností, relativní neagresivitou (vázání nastaveno na DIN 5,5 až 6,0) a výškou měl jezdit na něčem co se pomalu blíží 180 cm, tak na čem by pak měl jezdit někdo, kdo má dva metry, 100 kg, docela to umí a jezdí agresivně ? Lyže pro něj by ani většinou nebyly v sortimentu.
Na jízdu má podle mě vliv síla vyvinutá na jednotku délky skluznice a vzhledem k tomu, že jezdím spíš neagresivně a do nějak vysokých rychlostí se nehrnu, tak tam ta síla prostě není. Na těch X9 WB se 160 cm jsem při svých rychlostech žádnou nestabilitu způsobenou lyží necítil, nanejvýš tam byly nějaké lehké vibrace, ale to považuji za normální.
07.11.2020 10:56:07 #12
>> #9, kubaNGC, 07. 11. 2020 09:48:43
O tom jsem tedy nikdy nic neslyšel(asi nejsem lyžař) . Ale třeba lyže kolem 100cm jsou na nácvik balance ideální.
07.11.2020 11:07:05 #13
>> #12, johnycek, 07. 11. 2020 10:56:07
To je v souvislosti s RAXy a podobnými podmírovkami.:-D
07.11.2020 11:11:30 #14
>> #12, johnycek, 07. 11. 2020 10:56:07
myslíš předozadní rovnováhu ? Obávám se,že pokud si ji neosvojíš v dětství/mládí v dospělosti s tim nic moc už nenaděláš (ale to není tvůj připad).
07.11.2020 12:50:03 #15
>> #11, pefi.cz, 07. 11. 2020 10:52:03
Ja bych se zase tolik neupiral k tem marketinkovym povidkam „rocker“ atd… Ne kazda lyze s tzv rockerem ma nejak vyrazne zkracenou delku aktivni hrany. A hlavne, neni rocker jako rocker.
Prikladam 3 fotky lyzi ktere ted jezdim. Vsechny maji „rocker“, ale zatimco u c.1 je na upravene sjezdovce opravdu poznat zkraceni, o c.2 temer ne a u c.3 vubec.
A znovu zopakuji, na celodenni jezdeni jsou podle mne mnohem lepsi lyze zhruba na vysku postavy nebo vic (dle vahy), radeji ne moc tvrde a klidne s nejakym tim tzv rockerem (v mekkem a hrbolatem povrchu pomuze). Vyjimka jsou lide, kteri vydrzi jezdit cely den kratky oblouk, tzn 1–2 oblouky za vterinu, tam maji slalomky smysl. Ale takovych moc neni.
16.07.2021 14:30:38 #16
Tak jsem si nakonec pořídil X9 WB v délce 168 cm a nyní jsme měl možnost je i vyzkoušet. Oproti 160 cm mi to přišlo citelně méně zábavné a také citelně náročnější na ovládání v těžkém mokrém sněhu. Ano, je to stabilnější ve vyšších rychlostech, ale ty 160 cm se mnou a mými rychlostmi neměly nejmenší problém.
Fun faktor se snad navrátí pořízením lepších a správně padnoucích bot s vyšším flex indexem. Každopádně jsem moc rád, že jsem se nenechal ukecat na 175 cm.
16.07.2021 15:11:08 #17
>> #16, pefi.cz, 16. 07. 2021 14:30:38
Tak to je super. A teď se můžeš začít učit lyžovat.
19.08.2021 13:40:53 #18
Chtěl bych přidat své doporučení do této diskuze – k porozumění, jak vybírat lyže je za mě velmi nápomocný tento článek https://www.madejasport.cz/…-v-lyzich-40. Souhlasím s názorem pefi.cz, že velmi zaleží také na lyžácích, jichž vhodná výběr může velmi přidat na onom fun faktoru.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.