Tecnica Mach 1 - skúsenosti
19.10.2021 18:57:22 #1
Po takmer 10 rokoch som dospel k rozhodnutiu obmeniť staré lyžiarky Tecnica Diablo Inferno, ktoré sú dosť sparťanské, čo sa týka pohodlia, ale výborné čo do ovládateľnosti. Dokážem im odpustiť nedokrvené prsty (dopoludnia) po prestávke na kávu, čaj, do konca lyžovačky bez akýchkoľvek problémov. Jediným a zásadným problémom je úzky komín. Ráno sa do nich s trochou sily nasúkam, ale keď si dám prestávku počas lyžovačky (alkohol až po lyžovačke, nikdy nie na svahu!), aby som prekrvil prsty na nohách, nasúkať sa späť do lyžiarok je hotové utrpenie. Komín je úzky, navyše ponožky aj papuče sú trochu vlhké a ostré hrany na skelete spôsobujú riadnu bolesť. Uvažujem aj o kúpe lyžiarok Tecnica Mach 1 (120–130), len neviem, či aj u týchto nie je problém s úzkym komínom pri obúvaní lyžiarky.
19.10.2021 19:51:28 #2
Na úvod bych řekl, že Tecnica Mach1 je za mě top bota, kterou chybu rozhodně neuděláš. Na druhou stranu – zrovna snadné obouvání bych mezi hlavní přednosti úplně nezařadil (hlavně u varianty LV, popř. částečně i MV). Plast modelu Mach1 je i při pokojových teplotách poměrně tuhý. Chce to mít nacvičený správný grif – jednou rukou vytáhnout za poutko jazyk do strany (netáhnout jazyk zbytečně nahoru), tím si rozevřít jednu půlku skeletu a palcem druhé ruky pomoct té druhé půlce skeletu. A vklouznout dovnitř. Je to blbost, ale umí to usnadnit život ..
Úzký model LV je na obouvání celkem pekelný, tam bych žádné velké usnadnění oproti Infernu nečekal. Jednak kvůli materiálu samotnému, ale taky kvůli malému prostoru v oblasti nártu a úzkému komínu.
Prostřední model MV je v tomto ohledu už mnohem lepší. MV je obecně poměrně pohodlná bota i ve flexích 120 – 130, ale na člověka s relativně užší nohou zvyklého na úzké „race“ modely už můžou působit celkem jako bačkory. Záleží, po jaké variantě pokukuješ. Tam už by při správném postupu mělo být obouvání snazší, než u Inferna.
19.10.2021 20:36:32 #3
>> #2, Miši, 19. 10. 2021 19:51:28
Ráno pri nástupe do lyžiarok to celkom ide, ale nechcem už podstupovať tortúru s nástupom v priebehu lyžovačky. Vytipoval som si Tecnicu MV 130 TD, Noricu Speedmachine 3 130 S (GW), Lange (tie som mal pred 15 rokmi, tiež dobré) RS (RX) 120–130 Wide, prípadne Atomic Hawx Prime 120–130. Papuče na korekciu anatomických defektov som si upravoval vypaľovaním na skialpoch Scarpa Maestrale, takže ide mi o bezbolestný nástup do lyžákov.
19.10.2021 21:04:28 #4
>> #3, explicatio1, 19. 10. 2021 20:36:32
Ak si dakde zo západu/stredu, tak Miši nie je tak ďaleko(U.Hradiště- – pol hodina od Trenčína) a pomôže ti boty vybrať čo najlepšie(má akurát aj Tecnicy), aj ich upraviť.
19.10.2021 22:11:33 #5
>> #4, IIIvan, 19. 10. 2021 21:04:28
Mám smolu, som až z ďalekého východu. Do okolia Mišiho som sa dostal, keď som bol pár krát v Bonsaicentre Isabelia v Uh. Hradišti, ale teraz počas korony boli aj výstavy bonsajov zredukované. Preto som založil toto vlákno, aby nielen mne poradili ľudia s praktickými skúsenosťami s týmito lyžiarkami. Mám výšku 180 cm, vážim + – 83 kg, lyžujem od 3 rokov, som celkom dobrý lyžiar, ktorý zvláda čierne zjazdovky (ale Harakiri na Penkene a podobné atrakcie nemusím), kondične to už ide s pribúdajúcim dôchodkovým vekom dolu vodou a preto už nechcem lyžovať v „španielskych čižmách“, ale ani sa celkom vzdať „raceových“ návykov, kým mi to ešte telo dovolí a lyžovanie si užívať.
19.10.2021 23:07:46 #6
>> #4, IIIvan, 19. 10. 2021 21:04:28
Naprosto souhlásím, pokud pojede kolem Hradiště, tak Tomáš poradí a případně upraví boty na míru přímo excelentně, zde není vůbec co řešit. Mach 1 130 MV je výborná volba z hlediska poměru výkonu a komfortu.
20.10.2021 06:50:58 #7
Aj pri predchádzajúcich Langoch bolo nastupovanie náročné ale je to daň za to, že jazdím „semipretekáske“ lyžiarky. Viem, že Mach1sú výborné lyžiarky a aj ostatné, o ktorých uvažujem, ale chcel som vedieť názor niekoho, kto v nich lyžoval, či nemá také problémy pri nazúvaní ako mám ja pri Tecnice Diablo Inferno.
20.10.2021 07:42:56 #8
>> #5, explicatio1, 19. 10. 2021 22:11:33
Skús sa s Tomom(„Miši“) aspoň porozprávať cez phone, možno dospejete skôr ku niečomu. Ale možno by bola pre Teba cesta riešiť nejaké botičky s výplňou(Zipfit so zmesou korku, vypeňovacie, Heady na báze parafínu…) – skelet by bol rozumnejší a voľný priestor vyplníš v tej dvojplášťovej botičke sebe na mieru. V každom prípade by som boty vôbec neriešil len online a radšej investoval čas a peniaze do úpravy na mieru lebo tesnejšie boty sú už dosť háklivé na presnosť. A ešte: zmienil si ostré hrany skeletu, to s dá obrúsiť viac do zaoblenia, riešil som aj ja také fajnoty
20.10.2021 09:58:47 #9
Ano, nechtěl jsem propálit hned v prvním příspěvku, že mám shodou okolností Machů1 plný regál ..
samozřejmě takto na dálku těžko jakkoliv spolehlivě poradit – sto lidí, sto názorů.
Ale obecně, když tu teď mám vedle sebe třeba letošní Mach1 120 MV a vzpomínané Langoše RX 120, tak můžu aspoň porovnat, jak na mě působí… Do Langošů se překvapivě líp leze, jejich plast je v plusových teplotách mnohem měkčí a poddajnější…Lange se totiž neženou cestou odlehčování botů za každou cenu, mají o něco silnější „stěny“ materiálu, tím pádem si můžou dovolit použít trochu měkčí plast (použití tohoto plastu má vliv např. i na lepší tlumení vibrací a pohodlnější jízdu, než je tomu u spousty moderních ultralehkých high-end botů z „kosmických“ materiálů, které při minimálních tloušťkách materiálu dosahují vysoké pevnosti – ale to už jsou celkem detaile). Mach1 MV se obouvají o něco hůř, plasty prostě kladou větší odpor, ale není to žádné drama.
Na noze působí Lange RX mnohem těsněji v oblasti kotníku a paty. Celkově z nich má člověk takový přesnější pocit. Jak jsem psal výš, Mach1 MV může na člověka s užší nohou, který je ještě k tomu zvyklý na skoro závodní boty, působit jako taková příjemná papuč. Machy mají celkem velkorysé polstrování, ale je cítit, že ve skeletu je kolem paty, kotníku, ale i ve špiččce mnohem víc místa. Pokud máš třeba nižší nárt, užší patu a kotník, tak bych se bál, že Machy můžou být po pár ježděních nepříjemně volné. Mach1 MV jsou super boty, z celé řady je prostřední varianta asi nejvíc povedená, ale tak jako všude platí, že na ně musíš mít vhodnou nohu. Proto je samozřejmě nejlepší boty zkusit a porovnat.
Hawx Prime 120 jsem tu měl loni, pokud mě paměť neklame, měl jsem z nich hodně podobné pocity, jako z Machů. Nordicu bohužel nemám.
20.10.2021 11:57:19 #10
Abych kromě hromady textu okořenil diskuzi i nějakým zajímavým obrázkem, využil jsem klidného dopoledne a vytáhl z mého skeneru takové zajímavé srovnání botů, o kterých tu byla řeč. Je vidět, že i zdánlivě stejná kategorie botů se může poměrně lišit.
Níže přikládám dva obrázky – první je výstup ze skeneru pro lyžáky Tecnica Mach1 MV 120 – modelové nohy jsou moje nohy, jenom pro pořádek, že nezveřejňuju něčí citlivé údaje . Vlevo nahoře jsou důležité míry pro správný výběr velikosti apod. a uprostřed je virtuální porovnání 3D modelu nohou „zákazníka“ s vnitřním prostorem ve skeletu – ten stín/obrys okolo nohy (v databázi jsou prakticky všechny vyráběné lyžáky).
Šipky jsem doplnil dodatečně, na tato místa bych se zaměřil na dalším obrázku, kde jsem vedle sebe srovnal pět modelů, o kterých tu byla řeč. Krásně je vidět rozdíl mezi vnitřním prostorem mezi Langošema a Tecnicou MV. Zatímco Langoše krásně kopírují nohu a k dokonalosti chybí snad už jenom stabilizace nohy vhodnou vložkou, tak u Machů MV je vidět podstatně více prostoru mezi skeletem a nohou. Tento prostor nějaký čas možná vyplní polstrování botičky, ale brzo z toho koukají problémy. Další v řadě je LV varianta Machů1, tam už to vypadá líp, ty boty mně i v reále sedí velice dobře, ale za pozornost stojí šedý flek v modrém poli na nártu – ten značí minimum prostoru mezi „výrůstkem“ na nártu a skeletem, taky možná problém pro budoucí komfort. Dál v řadě je Atomic a Nordica – Atomicy mají anatomicky super tvar, krásně kopírují nohu, ale v Prime řadě jsou také zbytečně široké. V Nordice je teoreticky také víc místa, než by bylo milo.
Tady to srovnání sem vkládám jako takovou zajímavost – jak jde trochu „vědecky“ přistoupit k výběru lyžáků a taky aby bylo vidět, že se lyžáky tvarově opravdu hodně liší napříč výrobci a modely. Že to chce opravdu zkoušet, zkoušet a na netu podle tabulek toho člověk moc nevymyslí.
Kdyby někoho zajímalo víc, nebudu sem vkládat reklamu, ale v profilu mám odkaz na web a rád na kterékoliv sociální síti s čímkoliv pomůžu ..
EDIT: obrázky bohužel nejsou moc kvalitní, ale pro ilustraci snad postačí. EDIT2: a taky mají prohozené pořadí
20.10.2021 19:54:06 #11
Mám Tecnica Mach1 LV 120. Vyžadovali si malý boot fitting na skelete na jednej strane a po zopár dňoch nebol problém v nich vydržať. Neviem či sa prispôsobila vnútorná botička alebo moje nohy Mám ich tretiu sezónu, cca. 30 dní za sezónu na lyžiach, minulú trochu menej.
20.10.2021 20:08:53 #12
Illvan, Miši, otvorením tohto vlákna som nesledoval žiadne postranné úmysly smerujúce k bootfittingu lyžiarskej obuvi, ale len reálne skúsenosti užívateľov lyžiarok Tecnica Mach1 MV 130 -TD resp 120 (a teraz aj Nordica Speedmachine 3 130 S (GW), Lange RS (RX) 120–130 Wide, Atomic Hawx Prime 120–130) s nástupom (nazouváním) do týchto lyžiarok v reálnych podmienkach počas lyžovačky, t. j. po 2 hodinách aktívnej lyžovačky si idem s manželkou sadnúť do reštaurácie na kávu, čaj, uvoľním si pracky, vytiahnem nohy s papučami z lyžiarok, aby sa v nich obnovilo prúdenie krvi. Po 15 – 30 min. prestávke vsuniem papuče do lyžiarok a keď chcem nohy nasúkať do lyžiarok, je to hotový sado-masochizmus, pretože skelet komína je veľmi úzky a okraje skeletu v oblasti prechodu komína do spodnej časti lyžiarky sa bolestivo zarezávajú do nártu. Len z tohto dôvodu som založil toto vlákno a chcel som vedieť, či ľudia, ktorí jazdili s mnou vytypovanými lyžiarkam, nemajú s nimi takúto negatívnu skúsenosť.
20.10.2021 20:16:00 #13
>> #12, explicatio1, 20. 10. 2021 20:08:53
Keď sa mi už po bolestivej tortúre podarí vsunúť noho do lyžiarky, je všetko v pohode a ďalšia lyžovačka prebieha dokonca bez toho, aby som si musel odopínať na sedačke klipsy po každej jazde (akoby sa noha „zmrskla“).
21.10.2021 00:26:36 #14
Osobne mám z tebou uvedených lyžiarok Nordicy 130, ale obecne k tvojmu problému asi toľko, že po dlhšej záťaži, smerovanej na nohy, s ich pevným stiahnutím do lyžiarky, budeš mať podobný problém s obutím po pauze asi pri každej lyžiarke, okrem tzv. "papučkových, t. j. mäkkých, veľkých. Noha pri uvoľnení po námahe trocha opuchne a už sa jej nechce znovu do toho tmavého, úzkeho, hnusného priestoru. Moja rada, odskúšaná praxou s mojimi kostnatými nohami, citlivými na tlaky, je počas pauzy lyžiarky len úplne povoliť, otvoriť, nevyzúvať. Vyzuť až na konci lyžovačky. O to viac si to potom na konci dňa vychutnáš. Počas pauzy vychutnávaj iné rozkoše…
21.10.2021 00:38:00 #15
>> #10, Miši, 20. 10. 2021 11:57:19
Super obrázok a koment, oceňujem. Vidieť to takto je viac ako 2 hodiny presviedčania.
21.10.2021 09:02:24 #16
>> #15, Vlark, 21. 10. 2021 00:38:00
Univerzální pravidlo pro obouvání lyžáků všech značek a modelů:
BOTY V TEPLE – nejlépe 40 – 60°C
21.10.2021 10:16:46 #17
>> #10, Miši, 20. 10. 2021 11:57:19
Konečne niečo podnetné v diskusii, výborný príspevok (evidentne sa blíži zima a lyžiarske témy idú do popredia). Tiež som si cez leto kúpil zánovné lyžiarky Tecnica Mach 1 130. Diely na výmenu podvozku som si zabezpečil, skelet vydrhol, botička je takmer nová, takže vypadajú ako nové. Nepíšem to ako moje chválenie, ale ako návod na kúpu takmer nových lyžiarok za takmer polovičnú cenu. Ale teraz k veci. Prosím o info. mám problém trochu opačný ako si naznačil s úzkou nohou a to vysoký nárt. Samozrejme po obutí noha začne tŕpnuť lebo tlačí z hora na žily. Viem o zbrúsení zeppy, tepelnej úprave, brúsení a pod. Miši prosím riešiš aj tento problém?
21.10.2021 10:47:19 #18
>> #17, orim, 21. 10. 2021 10:16:46
Řeším. napíšu ti k tomu za chvilku SZ, ať to tady nezaplevelíme mimo téma.
21.10.2021 11:32:43 #20
skelet komína je veľmi úzky a okraje skeletu v oblasti prechodu komína do spodnej časti lyžiarky sa bolestivo zarezávajú do nártu.
Práve toto je ale práce pre úpravu skeletu, dá sa to zbrúsiť apod., preto som to zmienil(sám som mal dorezané prsty predtým a po úprave tohto miesta čo spomínaš už nie je problém).
21.10.2021 11:35:39 #21
>> #17, orim, 21. 10. 2021 10:16:46
>> #18, Miši, 21. 10. 2021 10:47:19
po obutí noha začne tŕpnuť lebo tlačí z hora na žily. Viem o zbrúsení zeppy, tepelnej úprave, brúsení a pod.
Myslím, že Tom môže kľudne hodiť foto riešenia tohto konkrétneho problému u mňa
21.10.2021 12:16:19 #22
Já se s dovolením taky vyjádřím, jelikož jsem v Tecnica botech (mimo jiné) odlyžoval posledních cca 10 let, konkrétně modely Diablo 130 Race, Agent 130 (stejný skelet, jen jiná papuče), R9.8 130, Mach 1 R LV, 130, Firebird R140 a teď poslední kousek sezóny Mach 1 MV 130 (model 20/21, ten aktuální beze změny). Vždy jsem měl boty užší (96–98mm), až s Mach 1 MV jsem v podstatě vyzkoušel širší 100mm (mám velikost 26,5, čili šířka skeletu dle katalogu). Mohu jen potvrdit, že v modelu MV je v oblasti kolem prstů a ve předu mnohem více místa a palce jsou fakt v totálním pohodlí. Zaujaly mne ale proto, že v oblasti kotníku a paty je v nich noha výborně usazená. A to je kombinace, která mi zatím vyhovuje velice, uvidíme co udělá čas s vnitřní botičkou.
Abych ale odpověděl na dotaz, podle mne v modelu MV bude naprosto zbytečné (já to ostatně nedělal ani u jiných), ty boty sundávat z nohy – nehledě na to, že v někteých restauracích to nemají rádi Mně vždy pomohlo a stačilo povolit přezky na lanovce, pak i v hospodě, a bylo po problému. Ve srovnání s modelem Inferno bude Mach 1 MV úplně jiná bota, komín nemá takový náklon dopředu, botička i jazyk jsou trochu vyšší a pro moji nohu je ten tvar úplně perfektní. Při prvním lyžování jsem je odepnul na lanovku jen na první jízdu, pak nebylo třeba, nikde nic netlačilo, prsty jsem mohl pořád pohybovat, ale kotník a pata, stejně jako celá noha v komíně boty, byly výborně fixované.
Samostatnou kapitolou je pak nazouvání a vyzouvání bot, doporučuji i na youtube prohlédnout videa, je tam spousta užitečných tipů, vyzkoušet a naučit se. Já pak neměj problém ani s opravdu tvrdou úzkou botou.
Předpokládám, že tenká dobře padnoucí ponožka je samozřejmostí, stejně tak stélka vytvarovaná na chodidlo. Tato kombinace fakt dokáže divy!
A hlavně, doporučuji si ty boty buď vyzkoušet, nebo objednat z netu a doma v klidu vyzkoušet, porovnat s těmi stávajícími.
Budeme čekat na info!
21.10.2021 13:39:26 #23
>> #18, Miši, 21. 10. 2021 10:47:19
Miši ďakujem. Myslím, že sme si v minulosti už písali (dôvod úprava lyžiarok pre manželku širšia noha v oblasti holennej kosti). S pozdravom Orim.
>> #21, IIIvan, 21. 10. 2021 11:35:39 Myslím, že Tom môže kľudne hodiť foto riešenia tohto konkrétneho problému u mňa… Nóóó, tak nie som sám.
21.10.2021 15:46:48 #24
>> #22, chlebik.marian, 21. 10. 2021 12:16:19
„doporučuji i na youtube prohlédnout videa, je tam spousta užitečných tipů“ – prosím o nějaké přímé odkazy. Je to věčný problém skoro všech lyžařů. Díky .
21.10.2021 16:25:46 #25
>> #24, honza4, 21. 10. 2021 15:46:48
prosím o nějaké přímé odkazy. Je to věčný problém skoro všech lyžařů. Díky .
Dobrou radu dá ti každý přítel, ne každý dá ti zrna pytel ......!!!!
21.10.2021 19:55:08 #26
>> #25, korsičan, 21. 10. 2021 16:25:46
S radosti
Na obou je ta technika dost podobna a musim rici, ze mne sosobne se osvedcila, jednoduse rukama roztahnu skelet, vcetne te spodni casti boty, ktera je nad nartem, a pak je ten vstup uplne v pohode prakticky do kazde boty.
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…
ve videich je spousta balastu kolem, ale to hlavni doufam kazdy najde
21.10.2021 20:04:15 #27
>> #26, chlebik.marian, 21. 10. 2021 19:55:08
výborný postup, tímto způsobem člověk pohodlně obuje skoro cokoliv ..
21.10.2021 20:07:12 #28
>> #26, chlebik.marian, 21. 10. 2021 19:55:08
„Mňa ani nesere žes nevstupil, ale žes vystupil“
Ja by som aj vedel tak easy obúvať moje boty tak ako borec vo videu, ale vyzúvať už hooodne ťažšie…
21.10.2021 21:32:22 #29
>> #28, IIIvan, 21. 10. 2021 20:07:12
Tiez je pre mna zaujimavejsia tema ako ujebany ako kon pri aute z tych ciziem vystupit.
caute Harry
21.10.2021 22:12:57 #30
>> #29, Harry, 21. 10. 2021 21:32:22
Hlavně když jsou teploty pod mínus pod –10°C a pak hledáš hospodu a krb, kde půjdou ty Plugy trochu nahřát, aby je šlo vyzout a nejel jsi s nima i v autě .
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.