Domů Diskuze Dětské lyže Lyže pro 8 letého kluka?

Lyže pro 8 letého kluka?

05.03.2011 20:21:08 #1 

Mark14

Dobrý den, prosím o radu zdejší odborníky. Už jednou jste mi zde dobře poradili ohledně koupě lyží pro mě a manželku a tak si dovoluji obrátit se na Vás s další prosbou.

Syn má sedm let a lyžuje tři roky na zdejších svazích. Při poslední dvouhodinovce s instruktorem znělo doporučení, že je zralý do nějakého oddílu. Není to v sedmi letech žáden špičkový lyžař, ale má snahu se učit a zdokonalovat. Jezdí pěkně po hranách s nízkým těžištěm. Měří 130 cm a váží 30 kg. Letos jezdil chvilku na 100cm chvilku na 110cm Elánech Magicfire. Jaké lyže mu máme koupit na příští sezónu, kdy bude měřit asi o 5 cm více, tedy minimálně 135cm.

Nechtěl bych mu kupovat nějaké podřadné bakelity, které by mu mohly radost a požitek z lyžování zkazit a demotivovat jej, ale také bych nerad koupil něco předimenzovaného (přímo závodního), co by mu dělalo třeba opačné problémy s ne-tolerancí lyží.

Nebráním se lehce jetým lyžím – naopak. Uvažovali jsme o 120 cm:

• Fischer JR RC4
  • Tecno XT Team
  • Atomis Race 8
  • Lusti FCT

Děkuji mnohokrát za Váš čas a cenné rady a tipy. Marek.

05.03.2011 20:45:53 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Mark14, 05. 03. 2011 20:21:08
Pokud je to tak, jak píšeš, je mu už teď 120 cm málo. Bojíš se: „bych nerad koupil něco předimenzovaného (přímo závodního)“, ale to je přesně to, co by ho posunulo dál. Netřeba démonizovat závodní lyže, zvláště ty dětské jsou to nejlepší, co se dá dětem koupit a bývají ovladatelnější, než komerční modely. Mají jen jednu nevýhodu: jsou určeny pro celkem malé rozpětí hmotností jezdců, kterému ale poskytnou maximální požitek a užitek.
Obecně se učí děti jezdit na odpovídajících GS lyžích, pro které platí orientační: délka=výška postavy. Pro Tvé info mají takové GS 140 cm R kolem 12–13 m, 150 cm cca 15 m, ale bezvadně točí, žádná divočina, vše v intencích dospělých SL.
Lusti FCT je dospělý funcarver, pro pokrok naprosto nevhodný, Tecno XT Team je asi pěnovka s nezaručenou odezvou a nejistou kvalitou z hlediska dalšího lyžařského vývoje (ale jezdit se dá na všem). Atomic i Fischer by v přiměřené délce šly.
Doporučil bych Ti koupi nějakých jetých závodních lyží, pokud to budou 140 cm, mohly by být i trochu tvrdší (kvůli hmotnosti syna). Jinak jakékoliv „předzávodní“ lyže 125 cm (modely ze závodních kolekcí, ani GS, ani SL) -třeba jako tyto.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.03.2011 21:02:57 #3 

Martin430

Krab má pravdu …

Tecno zrovna můžeš vyloučit, Atomic Race 8 je totální sračka z Bulharska, Fischery nechci urazit, ale na 99,8 procenta to bude dtto.

Atomic závodní dětské lyže se vyrábí v mateřské továrně v Rakousku, juniorské GS12 130cm mají R14 a jedny včetně juniorského vázání Race budou u mě po sezóně k mání.

I když, nedávno mi Krab říkal, že Markova občasná nejistota v oblouku může být způsobena tím, že ty lyže nejsou stavěny na rychlost, tak je možná radši wopřu k popelnici heheh…

05.03.2011 22:25:28 #4 

TNS muž

Aby som doplnil Kraba a Martina,tak Fischer,ak sú juniorské zo závodného oddelenia sú v dĺžkach od 130 do 170cm po 5cm.Poctivé drevené jadro.Závodná doska WCP low,hliníkový plech 0,8mm.

135cm: 102/65/87,R 12,4m

140cm:102/66/86,R viac ako 14m

Všetky Jr.majú vyfrézovanú dieru na špičke.To pre deti musí byť,aby sa môhli stotožniť s veľkými vzormi:)

Tie skutočne náročnejšie a ešte stále juniorské obračky sú len v dĺžke 175cm,majú inú konštrukciu,aj ce­nu.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

06.03.2011 09:16:16 #5 

Mark14

Chlapi, děkuji mnohokrát za Vaši trpělivost a čas. Nicméně jsem z toho trochu zmatený. Sám mám 175cm a lyže 160cm a konečně na lyžích prožívám to co jsem vždy jen obdivoval u jiných. Vy mi radíte koupit klukovi, který bude měřit cca 135 cm až 140 cm lyže? Pochopil bych ty Elány 125cm, ale 140cm? Nerozumím tomu a nechám se Vámi navést, jen mu to nechci zhnusit tím, že to pak neutočí a nebo jak bych to řekl, nebudou ho ty lyže poslouchat, tak jak by chtěl. Občas koukám na Vámi asi ne moc oblíbené video http://www.carving-sport.cz/…-cd/d-70412/ kde doporučují tzv. kraťasy atd. Schválně jsem proto nechával klukovi letos jen 100cm. Asi špatně. On nemá ambice na nějaké závodní lyžování, ale chtěl bych z něj mít lyžaře, který si to umí užít, má styl a nebojí se položit do oblouku na lyžích, kterým může věřit. PS: lyže stejně bude dědit ještě dcera, které jsou 4 roky.

U těch atomiců GS12 píšou, že to jsou obřačky. Uvažoval jsem spíše o slalomkách s rádiusem kolem 8, aby byly fakt točivé, ale možná píšu blbosti.

Ještě jednou děkuji za vysvětlení a Vaší schovívavost.

06.03.2011 11:44:18 #6 

TNS muž

Ahoj,

vieš Mark,nerád by som Ti zle poradil.Navyše ak sa jedná o dieťa.Myslím ale,že sa netreba obávať prehnane.Deti sú šikovné a prispôsobivé.Čas­tokrát viac ako dospelí.

Ak chceš slalomku,ten Krabov typ je dobrý a všeobecne táto kategória u všetkých známych výrobcov.

Môj príspevok bol len o obračkách.Neviem čo je pre deti vhodnejšie,asi by som išiel najkôr do obračiek.Kľudne dlhých len 135cm.Na dokonalé zvládnutie GS oblúku,ako základu pre všetky disciplíny v budúcnosti.Ak by si chcel napríklad skúsiť so synom lyž.oddiel.

..moje názory ber prosím len ako doplňujúce.Na rozdiel od hore píšucich pánov nemám deti a môj pohľad na vec môže byť silne skreslený kontaktom len s oddielovými detmi.Ktoré jazdia trochu inak.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

06.03.2011 12:22:51 #7 

oblouk muž

>> #5, Mark14, 06. 03. 2011 09:16:16

Jestli mohu poradit – zcela bych se spolehnul na Krabova doporučení. O tom, jak lyžovat správně, ví opravdu hodně a ve svých radách se nemýlí (na rozdíl od mnoha jiných): Co se týká dětí, jejich lyží a lyžařského vývoje, je v tom několik posledních let až po uši – jeho děti lyžujou výtečně a pokud vím, tak snad i nadále bez závodních ambicí (i když kdo ví-možná je to škoda). Jeho doporučení jsou, podle mne, stoprocentní.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

06.03.2011 14:15:17 #8 

Mark14

OK. Díky moc. Jen prosím Kraba o dovysvětlení:

Doporučil bych Ti koupi nějakých jetých závodních lyží, pokud to budou 140 cm, mohly by být i trochu tvrdší (kvůli hmotnosti syna). Jinak jakékoliv „předzávodní“ lyže 125 cm (modely ze závodních kolekcí, ani GS, ani SL)

1. délka lyží od 125 do 140cm? (kluk bude mít tak cca

135cm. Já bych volil ty 125cm.

2. ani GS, ani SL – jak tomu mám rozumět? jsem laik
  3. Elan RC Race – tohle je hodně špatně? a velký rozdíl

oproti doporučované RCX plate?

4. na nové asi nebudu mít peníze 6.200,– Kč, existuje i

jiná stejně dobrá nebo podobná alternativa k této

elánce? Stačí mi tři čtyři konkrétní typy, které se

pokusím sehnat třeba do června, kdy bude mít syn 8 let.

Věřím, že tohle vlákénko bude návodem i pro jiné rodiče a Váš čas a nervy se mnou budou zůročeny. Marek

06.03.2011 15:13:20 #9 

PavelKo

Marku, podívej se na vlákno obracky-a-obecne-lyze-pro-deti , tam mi lidi odpovídali na podobné otázky, na které se teď ptáš. Moje tehdejší myšlenky okolo obřaček pro děti jsem shrnul v tom vlákně v postu #5. Moji kluci (teď mají 10 a 12 let) nelyžují závodně ani nemají pravidelné oddílové tréninky a lyžují určitě kratší dobu (jen 2 roky, takže začínali v 8 a 10 letech) a ne tak dobře jako Krabovy děti. Já jsem se držel doporučení, která tady můžeš číst, a nelituju. Na juniorských obřačkách se jim jezdí dobře a snažím se je naučit ty lyže ovládat tak dobře, nakolik to moje pedagogocké schopnosti umožňují. Občas je pak svěřím pod dohled zkušenějších, než jsem já.
K té délce lyží (obřaček)… Ve zmíněném vláně v postu #2 mě CzechSkier upozorňuje, že by byl opatrný s délkou lyží nad výšku postavy. Probíral jsem to i s několika lidmi, kteří se s vlastními pohybují v závodním lyžování, a ti také většinou říkali, že děti, které závodí a jsou opravdu vyježděné, klidně jezdí s obřačkami +10 až +15cm k výšce postavy (k tomu by se možná vyjádřit i TNS). Pro „normální“ děti mi potvrdili vhodnost raději trochu kratší délky, cca DO výšky postavy. Tak se tím řídím.
Na druhou stranu, učit děti lyžovat na obřačkách má asi smysl jen pokud mají někoho, kdo je na nich bude učit lyžovat správně. Ať už jsi to přímo ty nebo někdo jiný. Ale na začátku vlákna jsi psal něco o instruktorovi a případně dalším ježdění v oddílu, tak předpokládám, že tato podmínka splněna být může.
K bodu 4… Peníze jsou problém a když máš ty děti dvě, tak jsou to problémy dva :-) Když věnuješ nějaký čas sledování bazaru http://www.czech-ski.cz/bazar/ , dá se někdy dobře nakoupit tam. Nebo já jsem loni na podzim koupil nepoužité, ještě zabalené Fischery JR GS 160cm bez vázání za 3000,–, nepoužité vázko jsem podobně koupil za 1000,–. Jiné nové obřačky, Salomon Team 2V 142cm včetně vázání, jsem koupil z Polska přes Allegro.pl asi za 4300,–. Takže nemusíš kupovat nové lyže za plnou cenu, ale ztratíš zase nějaký čas hledáním.

06.03.2011 15:25:44 #10 

Mark14

Pavle – děkuji za obsáhlou zprávu s cennými poznatky. Myslím, že by můj kluk mohl dědit po tvých dětech.

06.03.2011 20:46:54 #11 

˘Ö˘Krab muž

>> Mark14, 06. 03. 2011 14:15:17

EDIT:

To jsem rád, že docházíš k rozhodnutí tak snadno a rychle, mně to trvalo několik let.
To, že děti neutočí delší lyže odpovídající tuhosti, je záměr nebo možná ostuda trenérů. Ale zase se musí vejít do branek.

Kolik uděláš oblouků na SL? A teď si uvědom, že syn by jich měl dělat dvojnásobek – aby byly pěkné a pořádné. Stovky za den, bude to efektivní? Nebude! Za chvíli se začne jenom vozit a technika jízdy půjde do háje. Cílem by mělo být jezdit pod R lyže!

PS: (Podíval jsem se na Tvá videa, pěkná. Ty delší oblouky bych tipoval na GS >21m, SL jízda odpovídající.)

K dotazům:

1. Já bych volil ty 125cm.
Pak to musí být ten níže zmíněný mezityp.

2.Ani GS, ani SL – jak tomu mám rozumět?
Typově nevyhraněná lyže pro širší škálu jezdců, typicky jediná lyže pro začínající závodníčky.

3.Elan RC Race – velký rozdíl oproti doporučované RCX plate?
Konstrukcí i chováním.

4. V podstatě každá firma opravdu takové lyže dělá (cca 120 – 130 cm), a jsou to skoro bez výjimky sendviče, ač mnohdy bez titanalu.

S tou tuhostí to myslím tak, že jsem měl doma i lyže 138 cm se dvěma plechy, které byly pro mé kluky tak do cca 25 kg hmotnosti.

Ono to není GS nebo SL, ono to je GS a případně SL! Pokud pro dítě jen jedny lyže, tak univerzálky nebo GS.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy