Rozbor jízdy - BRO (strana: 4)
30.03.2011 00:20:16 #91
>> #86, Harry, 29. 03. 2011 00:01:10
>> #89, mski, 29. 03. 2011 22:24:22
Ďakujeme.Pozdravy posiela aj eštestáleslečna:)
>> #89, mski, 29. 03. 2011 22:24:22
•Neviem či ti to bude zniet neuveritelne,ale vsetko som ju naucil sam.Aj ked sme partneri,sme dvaja odlisny ludia.
•Neskor do toho zacala pridavat urcite vlastne prvky.Ako to hranenie z kolien.Inak mas dobre oko,ja som to nezbadal.Priznala sa mi minule sama,ako to robi:sucasne s naklopenim lyzi pridava aj akoby oblukovy pohyb kolien dopredu a do stran.Kde na to prisla netusim,odomna to nema:)
•Stopu zuzime.Komplikovanejsie pohyby neskor.Ak bude samozrejme chciet.
•Jazdi aj na narocnejsich svahoch samozrejme,len potrebuje viac casu na rozjazdenie,aby ziskala istotu a odvahu.Opakuje sa to kazdu sezonu,najskor sa boji ona a po rozlyzovani zacinam mat o nu strach ja:)Ale je dost hakliva na kvalitu snehu.Ak citi pod lyzami tvrdo a hladko jazdi,ak je to makke a nerovne moc sa jej nechce.Tuto sezonu z jej siestich odlyzovanych dni bolo podla nej dobre tak 2×.
Pekny zaciatok zimy,uzi si a cau.
30.03.2011 04:06:06 #92
>> #85, Pomagalski cable, 28. 03. 2011 22:56:53
Tohle jsem napsal už minulý večer, ale nestihl postnout. Takže:
Na holku je to bezva, zejména má-li tak velmi málo odlyžováno. Pokud se
ale oprostím od – navíc genderově nekorektní – dvojí laťky („na
holku“), nelze být tak bezvýhradně nadšený jako Harry. Ne snad proto, že
by amatérka nemohla lyžovat takhle a být mezi srovnatelnými jednou ze ski
queens, ale kvůli důslednosti a jednotnosti zdejších komentářů –
jízda je jízda bez ohledu na osobu lyžníkovu.
Je třeba vidět, že podmínky a okolnosti jsou značně milosrdné: pěkný drživý sníh, mírný svah. SL 155 cm má R asi 11, 5 m, takže lyžařka jede vlastně po radiusu, kdy její lyže potřebují k předváděným obloukům jen minimální impulsy.
Takhle krátká lyže a nenáročný sklon si říkají o rozložení tlaku víc do obou lyží, než jak by si nadiktoval svah prudší a oblouky zavřenější. Na více obloucích vidím zahájení přes dominantní vnitřní, u oblouků na 0:08, 0:09 a 0:010 je vidět i „odjíždějící“ lyže vnější. Na SL 155 a to lze snadno a rychle zkorigovat a oblouk dozavřít, ale na delší a méně krojené lyži by se to už projevilo negativně.
Doplněno (kurzíva) po mski-ho postu 88:
Ano, to koleno tam je. Úvaha/spekulace: protože úplně na začátku nemá váhu na vnější, snaží se to napravit = „snadno a rychle zkorigovat“ právě tím pohybem kolena. Což je mimochodem skutečně nejúčinější, když potřebuju co nejrychleji zvětšit zahranění, takže v tom případě by její intuitivní řešení takové situace bylo „správné“, i když současně špatné, protože by k takovému zahájení oblouku vůbec nemělo dojít a žádná potřeba korekce kolenem by neměla vzniknout.
Taky vnější někdy zaostává, např. na 0:14.
Hezké jsou opravdu ty přechody, kdy nenadskakuje jako koza nebo Urska Hrovat.
Celkově pěkné, ale, upřímně řečeno, při lyžích, sněhu a svahu by přibližně takto měl lyže vést každý slušnější sportovní lyžař.
Nemůžu ještě nevzpomenout připomínky mski-ho, že je třeba jezdit i na náročných svazích, aby se na plackách při vodění lyže po hraně nedostavil přehnaný „dobrý pocit“. To je myslím aktuální nebezpečí každého z nás, nadšených „vodičů“ zejména GS racestocku.
30.03.2011 04:12:34 #93
>> #87, Martin430, 29. 03. 2011 00:35:12
Ad „původní formy Snowrider: vím, že víš, Martine, vzpomínám ale na kousek „neoficiální“ historie z konce 90. let, kdy, jak taky víš, Milan zjistil, že k jeho deskám pořádně nepasují žádné dostupné lyže a padla úvaha udělat „svoje“ na míru. Napadl mě tehdy Roland Voigt, seznámil jsem ho s Milanem a výsledkem následující spolupráce bylo několik postupně vylepšovaných modelů od bezejmenných bezdesignových až po závěrečné Slivery (design by Lukáš Rudolf, iirc).
Úplně původní Reiniho (Reinhard Fischer, otec Snowriderů)prototypy byly tuším 95 mm, pak 90 mm, později 80 mm. Ale už 1997 nebo 98 jsem na Sporttestu jezdil na 182mm obřačce 70 mm, s Deflexem strašlivá kolejová bestie. Ta měla 110–70–97 a mám/měl jsem za to, že první obřačky, které Milan u Rolanda udělal, byly právě tyto 70mm, jezdil jsem na nich v Česku i v létě na Kaunertalu. U slalomek bylo možné vyjít z Rolandova modelu Speedily s běžnou šířkou, a tak i první slalomky, na nichž tehdy v českém SL řádila Tereza Kopecká, měly speedilovských 147 cm – jedny jako cennou relikvii pořád mám.
Potom následovaly úvahy o šířce a diskuse se spolumajitelem VR Ski Ewaldem Rumeschem – ten prosazoval lyže široké, ale potřeby a tehdejší stav materiálu favorizovaly užší – což byl proces popisovaný Milanem. Někdy 99 nebo 00 jsem celou sezonu jezdil na obřačce 183 cm („thirty knots“ – pro mski…) a byla to výborná!!!
Poslední pak byly Slivery s tehdy běžnými 63 mm a R 23+ (podle tehdy navrhované, ale neprosazené regule FIS).
Že se na lyžích průběžně furt něco měnilo, vylepšovala a ladilo, vím, ale detaily jsem už nesledoval, Milan si to s Rolandem zařizoval sám (a já mj. smekal, jak rychle zmákl němčinu potřebnou k takové ne úplně jednoduché domluvě včetně záležitostí obchodních).
Tolik malý výlet do nedávné historie. K těm SR ti gratuluju, něco jsme si už řekli a další řekneme.
30.03.2011 07:10:04 #94
>> #90, Martin430, 29. 03. 2011 22:27:20
Stránku výrobcov som si pozrel a race modely vyzerajú naozaj zaujímavo. S akým viazkom dodávaš SL verziu a aké sú referencie na jazdné vlastnosti (voľná jazda pista, tvrdý podklad, reakcia v bránach a pod.). Je zastúpenie aj na Slovensku? Keďže tento dotaz je mimo vlákno, ozvi sa mi kľudne aj na môj mejl. Vďaka.
30.03.2011 17:36:31 #95
>> #92, ivan, 30. 03. 2011 04:06:06
Ďakujeme Ivan.
„Pokud se ale oprostím od – navíc genderově nekorektní – dvojí laťky („na
holku“)“
•Mam Ti odkazat,ze genderova korektnost vo vyjadrovani je jej egal a dvojity meter(na muzov a zeny) jej vyhovuje,ak tym nieco ziska.Napr.miernejsiu kritiku:-D
•Ako som uz napisal,aj mski vypozoroval.Jej jazda nesie neklamne znamky,ze sa ucila lyzovat uz na vykrojenych lyziach.Teda nie celkom.Vedela z detstva(skolsky lyz.vycvik)pluh,zly postoj a obluk pri ktorom dvihala vnutornu lyzu len v prednej casti,este brakaz,ale bez zaruky:)Ale vlasne nic zafixovane,co bola vyhoda.
•Dalsia vec je,ze ak by sa snazila dosledne aplikovat len techniku jazdy,zo svojho klipu,uz za druhou hranou na tejto konkretnej trati,by na srmom narazila.To nastastie v jej pripade nehrozi.Jej schopnosti siahaju dalej.Problem,a to myslim obecny problem s videom je,ze co je natocene,to sa hodnoti.Pochopitelne.Mohol som natocit na FISke najspodnejsi hang,na ktorom zajazdila takmer rovnako dobre,ako na tom miernom hore a v hodnoteniach by sa nespominala „placka“.Necakal som,ze jej to tak v ten den pojde.Vravi sa,ze najhorsia vlastnost u kameramana je lenivost:)Mozno buducu sezonu,ak bude cas a nalada,natocime viac zaberov(rozdielnych),rozne uhly zaberov,povrchy aj sklony.Pridame aj dni,ked sa vobec nedari,ale na druhu stranu aj rady,ktore ste tu doteraz nasypali vydrzia nadlho.Lebo…
•..Lebo najdolezitejsie pre mna je ale spravne odhadnut,kedy ju lyzovanie este bavi a dokedy bude mat chut sa zlepsovat.Pretoze priznam,lyzujem s nou malo,ale zijem stale a celkom stastny:)
30.03.2011 19:33:03 #96
>> #95, Pomagalski cable, 30. 03. 2011 17:36:31
„lyzujem s nou malo,ale zijem stale“ O tom bych něco věděl. Napsal bych jí, aby si z ivanovo kritiky nic nedělala, ale je to, vidím, úplně zbytečné. Chlapi by se tím sdělením trápili a ženské mají jasno během sekundy. Lyžuje hezky. I když občas dominuje vnitřní. No a? I když on to ivan vlastně tak nějak napsal/mínil. Jen moc, dle mého, kouká na to lyžování a málo na šponovky. Líbila se mi. Ať se daří … . M.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.