Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Sporten Iridium 5/6 nebo Lusti SC/PC - znovu na lyžích po 15 letech

Sporten Iridium 5/6 nebo Lusti SC/PC - znovu na lyžích po 15 letech

22.02.2022 19:18:45 #1 

michalloss muž

Po cca 15 letech se znovu vracím k lyžování a v podstatě se znovu učím. Rád bych si zakoupil nové lyže. Mám 43 let, 175cm a cca 84kg. Zatím mám staré ( i když v podstatě nejeté) lyže Head Big Easy 150cm, radius 9,9m. Byl jsem s nimi na Karlově na večerním lyžování a nějak to v tom večerním měkkém sněhu nebylo vůbec ono. Jakoby nechtěly zatáčet a neposlouchaly. Vím, že po 15-ti letech na tom mám podíl hlavně já, ale zároveň si myslím že ani tyto lyže nejsou pro mne vhodné.

Mohl bych poprosit o doporučení nových lyží značky Lusti nebo Sporten ? Velikost a typ vzhledem k mým „rozměrům“ a postupným učením se. Většinou to vidím většinou na to večerní lyžování, a rád bych jednou ročně Alpy. Aby to nebyly lyže na rok či dva a šly by vidět pokroky… :-) Libi se mi Sporteny Iridium 5 EXP nebo Lusti SC 77. Libily by se mi i verze Iridium 6 nebo Lusti PC 77. Ale prý na mne tvrdé a jen bych se trápil. Děkuji předem za rady a tipy.

22.02.2022 20:09:19 #2 

narebk

Já být tebou…volil bych lusti sc77 v délce 170

22.02.2022 22:53:03 #3 

michalloss muž

Myslite ze kdyz bude v lyži titanal tak to bude pro mne zbytečný a spíše na škodu?

23.02.2022 07:19:53 #4 

Mýval muž

Jsem (taky) postarsi lyznik, 175cm 77kg. Vlastnil jsem Lusti SC77 ve 170cm, nebyla to uplne spatna lyze, jen trochu nemastna neslana. Pak jsem ji vymenil za PC77 175cm, ta byla zabavnejsi. Rozhodne bych nerekl, ze by byla moc tvrda, proti SC byla zivejsi, mene zatlumena. Ted uz ani ty PC nepouzivam, jezdi je obcas syn. (Presel jsem na 180cm GS, samozrejme taky s 2×Ti)

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

23.02.2022 12:43:47 #5 

MichalW

Lyže s titanalem automaticky neznamená „tvrdá“ lyže. Já bych vybral Iridium 6, už jen proto že mám předchůdce Universa :-) Rozhodně to není žádná záludná lyže jen pro experty. Ale ať vybereš cokoliv, bude to něco úplně jiného, než máš teď. Pokud bych kupoval pro sebe (mám až na pár cm a kg obdobné parametry), bral bych Iridia v délce 176 cm. Vzhledem k tomu, že vlastně začínáš od začátku, délkou 168 cm nic nezkazíš. Ale níž bych na tvém místě rozhodně nešel! To samé u Lusti, délka kolem těch 170 cm.

23.02.2022 14:26:22 #6 

michalloss muž

Vím, že by bylo nejlepší si něco půjčit z půjčovny, ale já si myslím že bych ten rozdíl nepoznal. Nejsem zatím na takové úrovni, abych řekl že něco je problém lyže a něco moje „technika“. Proto si rád nechám poradit od zdejších lyžníků… co by mělo smysl koupit teď (abych se s tím nepral) a bylo to i do budoucna až se dostaví nějaké pokroky… :-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy