"živější" alternativa k Stöckli AX
08.03.2022 15:38:34 #1
Zdravím všechny. Chtěl bych poprosit zdejší lyžaře, kteří mají naježděno, o doporučení alternativy k lyžím, které už nějakou dobu mám. Tedy Stöckli Lasr AX. Jedná se v podstatě o velmi klidné lyže, ale chybí jim určitá jiskra a na ledu či větší rychlosti mají také své rezervy. Do oka mi padly Head SUPERSHAPE E-MAGNUM PERFORMANCE SKI. Dle parametrů by to stále ještě mohly být lyže na celý den, ale rád bych znal i alternativy. Chtěl bych si před výjezdem na hory nějaké lyže půjčit a otestovat, ale potřebuji trošku vytřídit „zrno od plev“… Je toho hrozně moc a není v mých silách všechno načíst. Nemáte zde s nimi něko zkušenost, případně s podobnou alternativou? Jinak měřím 198cm a hmotnost cca 115kg. Lyžař jsem tak nějak průměrný:) Předem díky.
08.03.2022 16:48:19 #2
>> #1, bobysix, 08. 03. 2022 15:38:34
Píšeš, že tvé stávající lyže mají na ledu a ve vyšších rychlostech rezervy, což nejspíš znamená, že tam s nimi nejsi spokojen. Zároveň píšeš, že jsi průměrný lyžař. Problémy na ledu a vyšších rychlostech vyplývají spíš z průměrného ježdění než z lyží. Jízda na ledu a ve vyšších rychlostech není pro průměrné lyžaře. Je to věc, která vyžaduje velmi vyspělou techniku. Pokud si koupíš jiné lyže, výsledek bude stejný a ty budeš zbytečně zklamaný. Stejné je to s tebou zmiňovanou jiskrou, neboli odezvou lyže. Lyže není živá věc a reaguje pouze na podněty, které dostane od lyžaře. Když použiji tvůj příměr, pokud tvoje jízda nemá jiskru, nebudou ji mít ani lyže.
08.03.2022 17:15:21 #3
>> #2, Martin47, 08. 03. 2022 16:48:19
Díky za reakci. Je to přesně jak píšeš, ale raději to ještě upřesním, vše je subjektivní. Jízdou na ledu mám na mysli tu a tam ledovou plotnu a vyšší rychlostí mám na mysli 80km/h a více. Živějšími lyžemi jsem měl na mysli menší rádius. Jistě, na mých lyžích se s rádiusem 15,9m dá také zajet velmi krátký oblouk, ale pocitově proti lyžím, které mají konstrukčne rádius kolem 12–13m je to jiné, alespoň z mé zkušenosti. Abych byl přesnější v tom, co bych rád. Moje lyže mě baví, ale v poslední době se mi X krát stalo, že jsem ve vyšší rychlosti a v oblouku najel na plotnu a prostě mi to ujelo. Jestli je to lyžema, nebo mojí technikou, netuším. Ale rád jezdím svižně a pokud mě lyže takříkajíc nepodrží, pak jim prostě už nevěřím. Cca dva roky zpět jsem měl půjčené právě nějaké heady (bohužel už netuším přesně jaké) a ty byly v tomto ohledu dokonalé, doslova se zařízly do svahu, plotna neplotna. Ale na rozbité odpolední sjezdovce to bylo trošku utrpení. Říkal jsem si tedy, že bych si udělal radost a zkusil najít lyže, na kterých rozbitá zjezdovka nebude úplné utrpení a zároveň půjdou snáz do kratšího oblouku… Možná je ale cesta spíš zaplatit si profíka, aby se podíval jak jedu, a ten mi řekne, kamaráde, s tímhle raději přibrzdi a zlepši techniku, pak kupuj jiné lyže:) Mimochodem, když se tady lidé snaží zařadit, jací jsou lyžaři, jak to uchopit? V servise se mě vždy ptají, jaký jsem lyžař a já vždy říkám průměr. Beru to tak, že pokud člověk nemá závodní zkušenosti, nesjede libovolnou černou řezaným obloukem, je to jen průměr… Nebo je to celé jinak?
08.03.2022 18:30:14 #4
>> #3, bobysix, 08. 03. 2022 17:15:21
Pokud se nejedná o čistý led, ale jen občasnou plotnu, tak to může být i broušením. Ujedou ti na těch plotnách i čerstvě nabroušené lyže?
Jinak lyže na krátký oblouk, led, rozbitou sjezdovku a rychlost 80+ … no, nevím, asi budeš muset z něčeho slevit (nebo zlepšit techniku).
08.03.2022 19:58:00 #5
V servise se mě vždy ptají, jaký jsem lyžař a já vždy říkám průměr.
To říkáš správně. Průměr jsme tady každý. Každý jsme pro někoho super lyžař a pro někoho jiného úplný salát.
Sám píšeš, že je to lyžema (heady ale nevíš jaké), tak si sežeň takové lyže co tě podrží. V Rakousku ti nové lyže půjčí a když je pak koupíš tak za půjčení nic neplatíš.
08.03.2022 20:03:28 #6
No neviem, valiť rýchlosťou 80+ km/h na lyžiach s R 12–13 a pri
nabehnutí na ľadovú platňu chcieť s nimi zarezať krátky oblúk, tomu
poviem vysoké nároky. Si adept na rýchlostný vaťák . Ešte doplňujúca
otázka – aké dlhé sú tie tvoje aktuálne lyže? Lebo aj tak – dostať
z lyží s R 15,9 m krátky oblúk je no problem, nakoľko rádius 15–16 m
je taký univerzál pre krátky a stredný oblúk…
08.03.2022 20:46:36 #7
>> #4, Lumir, 08. 03. 2022 18:30:14
>> #5, slowthinker, 08. 03. 2022 19:58:00
Myslím, že to udělám přesně tak jak říkáš „slowthinker“. Asi nemá smysl si tady nekonečně vysvětlovat, kdo je jaký lyžař a zbytečně zabředávat do teorií. Mě to hlavně baví a prostě jen hledám zpestření. Takže jednak dám na radu Martina47, zajezdím si s kámoškou, která je hvězda a pokud mi vyloženě neřekne, že jsem lama, půjčím si lyže, u kterých dle papírových parametrů čekám kýženou změnu a uvidíme. Každopádně díky za reakci:)
08.03.2022 20:58:02 #8
>> #6, Vlark, 08. 03. 2022 20:03:28
Hele, jak už jsem zde v reakci psal, nechci zabředávat do teorií o lyžování:). Zajímala mě především zkušenost zdejších borců a nasměrování, jaké lyže vyzkoušet. Takže mnohem víc by mi pomohlo, kdyby zde někdo napsal, jsem expert, mám takové či makové lyže, rád jezdím tak a tak a na nich se dá zvládnout to či ono… Zkus toto a uvidíš, jestli je to to, co hledáš. Ale chápu, že když vlastně nikdo netuší, jaký je tady kdo lyžař, je taková rada nesmysl, nebo minimálně složitá:) Takže to vezmu prakticky, svezu se s někým, kdo opravdu expert je, poradím se s ním rovnou na kopci a pak se uvidí, kam mě to nasměruje. Ale díky za rekaci.
08.03.2022 21:33:13 #9
>> #1, bobysix, 08. 03. 2022 15:38:34
Jakou tam máš podložku? Mě tyhle lyže bavily i před tím, délka 175 (mohly být i delší), ale co jsem dal podložku pod vázání Vist WCA 75, vázání 412, tak jsou ještě zábavnější. Malinko se zvýšila tuhost. S dobrýma hranama není na plotnách žádné problém. Krátký i delší oblouk v pohodě.
08.03.2022 21:45:40 #10
>> #9, brkoslaw, 08. 03. 2022 21:33:13
Mám tam podložku Speed lock pro, vázaní taky Vist 412. Délka 175cm, ale jak píšeš, mohl jsem vzít i delší… Až je teď budu dávat na broušení, zkusím se s borcem poradit, jestli nemůže být chyba právě v broušení. Máš zkušenost i s jinými lyžemi, nějaké srovnání, v čem byly třeba lepší, horší, atd…?
08.03.2022 22:49:04 #11
>> #10, bobysix, 08. 03. 2022 21:45:40
Nechal jsem je předloni nabrousit 87/0,5 Montana Race Edge, od té doby jen leštím diamantem, po každém lyžování. Srovnání s jinými lyžemi je složitější. Mám v setíku lyží hromadu, ale jsou rozdílných parametrů a většinou se už stejně nevyrábí.
Když jsi mluvil o těch Headech, možná Head Rally. Bohužel jsem nejel, ale kamarád si je vloni pořídil a velká spokojenost.
09.03.2022 07:49:18 #12
Mluvis o zivejsich lyzich, coz si dokazu predstavit, ale pak to pusobi, ze tuto potrebu zduvodnujes nedrzenim stavajicich lyzi na plotnach, kdy jim nemuzes duverovat. Chapu to (zhruba) spravne?
Jedna se totiz o 2 ruzne charakteristiky, proto se ti tezko dostane rady, kterou si tu zadas.
Pokud lyze nedrzi na ledu, zameril bych se nejprve na brouseni, pak bych patral jinde. (byt u nekterych lyzi je zrejme, ze ani s brousenim nebudou na ledu tip top)
A co se tyce charakteristik typu drzeni a zivost lyze, tak TomaS tu kdysi parkrat psal o svem „setiku“, kde srovnaval sve jednotlie lyze (a ze jich nebylo malo).
09.03.2022 08:24:50 #13
>> #12, valerius, 09. 03. 2022 07:49:18
Ne ne, to jsou dvě separátní věci. Věc „a“ je, že jsou to takové velmi nenáročné, klidné lyže, na kterých jezdím už dlouho. A věc „b“, že mají na ledu a ve vyšších rychlostech své rezervy. Takže jak říkáš, nejdříve si vyřeším broušení, abych eliminoval problém „led“ a pak se pohnu dál. Dělám to už roky stejně. Prostě jedu na vícedenní lyžovačku do Alp, tak nechávám brousit. A druhá věc je, že už nějakou dobu jezdím na těhle lyžích a rád bych i nějakou změnu charakteru. Takže si prostě budu muset najít to, co pocitově hledám a co mě bude bavit. Z toho, co jsem měl kdy na nohách velmi dobře vím, že rodíly mohou být markantní, takže asi tak. Občas si zde pročítám diskuze a párkrát jsem i zahlédl, že lidé řešili, že mají skvělé lyže na led. Tak jsem svůj dotaz rozšířil, moje chyba, měl jsem se vyjádřit jasněji. Mířím k tomu, že budu mít dva páry lyží a budu volit podle toho, jaký bude svah či nálada:) Zkusím dohledat toho TomaSe a počíst si. Já v životě projel cca 10–15 párů lyží, a to je málo…
09.03.2022 08:47:55 #14
>> #13, bobysix, 09. 03. 2022 08:24:50
Spoustu cennych (relevantnich i zdanlive nesouvisejicich) rad by mohly poskytnout prispevky ivana (mluvim o prezdivce „ivan“, Ivanu je tu totiz vice). Uz sem moc nepise, ale v minulosti hodne psal.
Nyni budu velmi zjednodusovat a jsou zde mnohem znalejsi, presto to zkusim: Zivost je dana naladenim lyze (tloustka dreveneho jadra, tloustky plechu), drzeni na ledu pouzitymi materialy a zpracovanim. A vlastne i ta zivost zavisi zcasti na drzeni. Jenze to zvnejsku nevidis.
Casto se zrejme kvalitni lyze nalezne spis v butikovych a maloobjemovych znackach, viz Tomasuv popis jeho setiku, ale ani komerce nemusi byt k zahozeni. Navstevovanim predvadecich akcii, kde je moznost vyzkouset mnoho paru za nekolik hodin, si zrychlis rozsirovani vlastniho poznani.
09.03.2022 09:04:12 #15
„…skvělé lyže na led…“ – a víme co je led? Nepamatuju sezónu s téměř trvale ideálním tvrdým državým povrchem jako letos a při tom neustále slyším stížnosti „běžných“ lyžařů na led…
Podle mě je led až tehdy, když se z povrchu dá odloupnout vrstvička průhledného sklíčka. Na tom se ovšem nelyžuje, jde se do hospody nebo do postele.
Lyžování je možné na individuálně různých površích podle
dovednosti a kvality výzbroje. Když to nejde, je vždy lepší nelyžařská
aktivita
09.03.2022 09:14:15 #16
>> #14, valerius, 09. 03. 2022 08:47:55
Je fakt, že já si vždy vybral 2–3 tipy, které by mě mohly bavit a pak si je vždy půjčil na víkend a zkoušel, co mi to dá. Zkusím to tedy jinak, zajedu na testovačku, kde je toho kopec a rozšířím si obzory o větší počet lyží, než to testovat one by one týdny. Jinak obecně. Už nějakou dobu lyžuji, mám kolem sebe pár přátel, kteří jsou také velmi v obraze. Takové ty obecné věci samozřejmě dobře znám. Ale co si budem povídat. Dnes si člověk přečte o super technologiích, celodřevěné jádro, jeden či dva titanaly a pak milion „nových“ technologií, které právě ten či onen model dělají zázračný. Ale ruku na srdce, 85% z toho je marketing. Proto jsem psal zde. Když Ti sem pak člověk napíše, např., lyžuji 30let, jsem velmi dobrý lyžař, prošlo mi pod nohama 10tky a 10tky lyží a třeba při jízdě na ledu bylo fantastické to či ono, je to mnohem hodnotnější informace, než marketing. Na druhou stranu, zkušenost je nepřenositelná a tak si to nakonec stejně člověk musí zkusit sám:) Zase bych z toho nedělal atomovou vědu, mě to jen baví, nejsem závodník, tak uvidíme, co mě osloví. Ale děkuji za tipy a rady!
09.03.2022 09:30:57 #17
Jízdou na ledu mám na mysli tu a tam ledovou plotnu a vyšší
rychlostí mám na mysli 80km/h a více. Živějšími lyžemi jsem měl na
mysli menší rádius. Jistě, na mých lyžích se s rádiusem 15,9m
.
80kmh na ledu umějí borci na fisových GS
Podle toho co píšeš mi to spíše přijde na nezvládnutou techniku
(zalomení, zatížení hrany)
A řešení bych hledal v delší lyži s větším radiusem
09.03.2022 09:41:26 #18
>> #15, oblouk, 09. 03. 2022 09:04:12
Musím říct, že je výborné, jak se na inetu obecně každá diskuze zvrtne :):):) Ale protože jsi položil otázku, odpovím Ti. Ne, pochoopitelně nemluvím o lyžování na ledové krustě (tu si občas s nechutí „užívam“ na skialpech)… Mluvím o kapku prudším svahu, kde se třeba hojně lyžuje (spousta lidí smýká) a mnoho dní za sebou nesněží. Na takovém svahu vznikají souvislé ledové plochy :):):) Když Ti to pak přes noc popráší centimetřík prašanu a led je skrytý, může to být happy, když Ti to podklouzne… Jinak já si v žádném případě nestěžuji, naopak, tato sezóna je parádní a čím déle vydrží svah tvrdý, tím lépe. O víkendu jsem se vrátil z lyžovačky a díky mrazu kolem –12noc a –6den byly kopece tři dny jako kámen, takže za mě ideálka. Jinak, jak říkáš, jde o dovednosti a kvalitu výzbroje, a právě kvalita výzbroje je to, co mě zde zajímalo. Mimochodem, zcela souhlasím s tvrzením kolegy slowthinkera…Průměr jsme tady každý. Každý jsme pro někoho super lyžař a pro někoho jiného úplný salát.
09.03.2022 10:10:22 #19
>> #17, PetrAT, 09. 03. 2022 09:30:57
A už jsme zase u toho, prosím Tě, neber to zle. Neříkám, že jsem nějaký odborník a strašně se nechci pouštět do 1000× omýlaných obecných pouček, které tu zná asi každý jouda. Troufám si ale říct, že vím docela jistě, jak zatížit své lyže (poměr vnější/vnitřní), kde má být těžiště, jaké má být postavení těla atd. atd…Myslím, že nemá smysl to zde řešit. Ano, znám ve svém okolí výrazně lepší lyžaře (experty), ale Ti mají na zdi i medaili z MS a to je prostě jiná liga. A dál. 80km/h mi přijde naprosto běžná rychlost (dlouhéééé oblouky). Snažil jsem se popsat situaci, kdy si jedeš na normální upravené sjezdovce a pod vrstvičkou prašanu je plotna ledu a nechceš, aby Ti to na ní podklouzlo, když si zrovna řežeš dlouhý oblouk 80tkou, po jinak krásně upravené sjezdovce a na takovou „skrytou“ plotnu najedeš. Nemluvím zde o profi lyžovaní na prakticky ledové pistě. To je zcela jiná kapitola pro profíky. Takže to vzdávám přátelé. Zvrtává se to v debatu o technice lyžování, ale to je trošku zcestné, když netušíme, kdo je tady jaký lyžař.
09.03.2022 10:44:46 #20
Zkusím dohledat toho TomaSe a počíst si
Potřebuješ najít jeden jeho příspěvek třeba pomocí webového vyhledávače a pak použít jeho číslo jako je to tady
Co se týká té rychlosti, 80 km/h šusem je pocitově pomalé, ale 50 km/h v zavřených obloucích je pocitově mnohem větší rychlost než těch 80 šusem. Jsi si jistý, že rychlost odhaduješ dobře?
(teď trochu off-topic)
Pokud ano, vyzkoušel bych také úplně jiný typ lyží. A pokud ne, tak
vlastně taky, je dobré mít představu jaké jsou možnosti.
Dlouho jsem se podceňoval a jezdil na zbytečně měkkých nebo krátkých
lyžích. Vyzkoušej si co se dá, včetně nekomerčních SL a GS.
A pokud ti bude vyhovovat GS, s radiusem který neodpovídá současné normě
je seženeš skoro zadarmo
09.03.2022 10:56:50 #21
>> #20, slowthinker, 09. 03. 2022 10:44:46
Ok, děkuji. Samo, jezdit šusem je pro děti… Asi každý vyhledává to kouzlo práce s odtředivými silami, které nutně potřebují nějaký oblouk. A rychlost neodhaduji, měřím ji. Používám iSKI Tracker, primárně kvůli tomu, abych měl přehled, kde jsem během sezóny jezdil a tato appka, mimo jiné, měří i rychlosti. A než se rozjede debata, že to neměří přesně, rovnou řeknu, že neměří. Ale zapnul jsem si to v autě a po tachometrové nejvyšší rychlosti 110km/h to naměřilo maximálku 104,5km/h. Což odpovídá realitě, všichni víme, že tachometrových 100 v drtivé většíne není sto. Jinými slovy, pokud mi appka ukáže rychlosti kolem 80–90km/h vím, že to plus-minus 5km/h jistě je těch 80. A ano, musím toho pozkoušet víc, abych si prostě výrazněji rozšířil obzory. Ostatně, i to zkoušení je zábava a o to myslím primárně jde:)
09.03.2022 10:57:10 #22
>> #19, bobysix, 09. 03. 2022 10:10:22
to je trošku zcestné, když netušíme, kdo je tady jaký lyžař.
Tady se vždycky najde dost lidí, co s radostí naběhnou do každého
tématu kam přijde nějaký nováček a aniž by ho viděli na svahu, dávají
mu najevo že neumí lyžovat (a tím samozřejmě naznačují že oni lyžují
mnohem ale mnohem lépe než on)
Já jsem tady jednou dostal nabídku na contest se sázkou 50 000 Kč. Když jsem to přijal, a vyzyvatel mezitím zjistil že mě zná někdo z redakce, tak si to dotyčný hrdina rozmyslel.
09.03.2022 11:02:37 #23
>> #21, bobysix, 09. 03. 2022 10:56:50
A než se rozjede debata, že to neměří přesně, rovnou řeknu, že neměří.
Byla tady debata na toto téma a prý je GPS měření na lyžích úplně na nic: https://snow.cz/…hlosti-gps/7
09.03.2022 11:07:25 #24
>> #22, slowthinker, 09. 03. 2022 10:57:10
Tak to jsi mě fakt rozesmál. Ego je prostě kouzelná věc a zkušenost říká, že spousta lidí má potřebu si ho na netu pohladit:) Je mi jasné, že když se má srazit realita s inetovou anonymitou, je všechno hned jinak. Do mě se kdysi nějaký hrdina pustil tak nechutně vulgárně, že jsem mu řekl, ok. Takto už NE, řekni mi kdy a kde, a svoji pravdu si ukážeme v ringu, jako chlapi. No, a bylo ticho:):):) Ale v pohodě, beru to s nadhledem, své schopnosti znám a vím svoje. Kamoška skromně učí malé dětičky lyžovat a nikdo z rodičů netuší, že jim dítě učí mistryně světa. Taková skromnost je mi sympatická. Když jsem si s ní byl ale seriózně zajezdit, hned jsem věděl, kdo je expert a kdo průměr… Takže pokud bych chtěl radu experta, vím přesně na koho obrátit, protože na netu je expert každý. Čest těm, kteří jimi opravdu jsou a ještě zde přispívají svými znalostmi a zkušenostmi.
09.03.2022 11:09:21 #25
>> #23, slowthinker, 09. 03. 2022 11:02:37
Stačí zapnout appku v telefonu, posadit si ji nad budíky v autě, zapnout tempomat na 100 a opakovaně zkoušet. Pak se rychle ukáže, jestli je to nesmysl, nebo se to dá orientačně použít…Zdůrazňuji orientačně:)
09.03.2022 11:11:48 #26
>> #18, bobysix, 09. 03. 2022 09:41:26
Vůbec nejsem mimo tema. Píšeme si tu prece o ledovém povrchu sjezdovky po níž jezdí běžní lyžaři, a tam jsou i ledové plotny s náhraby. Ledová krusta je jedová krusta vyskytující se mimo sjezdovky – to tys teď odvedl téma jinam…
09.03.2022 11:20:43 #27
>> #24, bobysix, 09. 03. 2022 11:07:25
Ego je prostě kouzelná věc
„Dotyčný“ je samozřejmě v tomto tématu zase a už od klávesnice
poznal že nemáš vyspělou techniku Jenom ty sázky asi už chodit
nebudou.
>> #25, bobysix, 09. 03. 2022 11:09:21
Já jsem tu diskuzi linkovanou výše moc do hloubky nečetl, ale mám z toho pocit že pro „rychlostní“ GPS měření je problém změna nadmořské výšky.
09.03.2022 11:21:00 #28
>> #25, bobysix, 09. 03. 2022 11:09:21
Nepletes si mereni prumerne rychlosti a maximalni? Prumernou meri GPS dobre, protoze dochazi k prumerovani pres jednotlive vzorky mereni, ktere muzou mit solidni chybu. Kdyz vsak meris maximalni rychlost, jednen chybovy odecet nespravne vystreli maximalku vzhuru.
Podotykam, ze mluvim spise obecne. Mozna to maji dnesni aplikace nejak osetrene urcitou formou prumerovani ci odfiltrovanim extremu, nevim.
Jo a jeste me napadla napoveda k hledani Tomaovych prispevku. Myslim, ze klicove slovni spojeni, mozna i nazev tematu, byl „Idealni setik“. Nicmene IIRC mel i cenne komentare v jinych vlaknech.
09.03.2022 11:57:31 #30
>> #28, valerius, 09. 03. 2022 11:21:00
Asi bych to téma dál nerozvíjel a naopak to nějak se ctí uzavřel. Ne,
nepletu a samozřejmě, v rámci měření rychlostí se jedná vždy
o průměr a maximálky, což umím rozlišit:) Možná to měří úplně
blbě a jezdím 30tkou, což je mi vlastně jedno… Všechno je možné, ale po
dvou dnech psaní jsem se nijak neposunul v tom, o co mi primárně šlo.
Akorát jsem se dověděl, že zřejmě neumím lyžovat – špatná technika,
nerozumím povrchům, na kterých jezdím a v neposlední řadě, „možná“
, pletu průměrku s maximálkou Ale je to sranda. Takže
vím vše, jen ne to, co mě opravdu zajímalo. No, půjdu rovnou testovat,
místo nekonečného povídání o všem a o ničem. Přeji všem parádní
den a hlavně skvělé lyžování, ať už jsme experti, nebo totální
saláti:)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.