KOTNÍKY A CHODIDLA
12.03.2022 10:24:28 #1
IIIvan otevřel rozcvičkou důležitější téma než se na první pohled zdá. Jakkoli se to téměř nikde nezmiňuje, NEschopnost „hluboce“ nakleknout je zásadně omezujícím faktorem mnoha špičkových lyžařů. Souvisí totiž s řešením problému:
- „úklidu“ vnitřní nohy v extrémních náklonech
- optimální pozice těžiště těla v oblouku
- efektivni spolupráce vnitřní lyže s řídící lyží vnější (dávkování poměru tlaku)
S nedostatečným rozsahem mám problém celý svůj lyžařský život.
U zdravé nohy mi vyšlo 8cm od stěny, u té zdlahované jsem na cca
90° – na chůzi to stačí jakž takž , ale ze schodů už to bez
kulhání nejde…
12.03.2022 11:04:12 #2
>> #1, oblouk, 12. 03. 2022 10:24:28
Jakkoli se to téměř nikde nezmiňuje, je NEschopnost „hluboce“ nakleknout zásadně omezujícím faktorem mnoha špičkových lyžařů
A kterých špičkových lyžařů se to konkrétně týká? žádný si nevybavuju. Nevím, že by nějakej špičkovej lyžař netušil jak má krčit vnitřní? A taky si nejsem jistej tím nakleknutím. Podle mně se na tu vnitřní lyži nenaklekává.
14.03.2022 14:18:42 #5
>> #3, IIIvan, 12. 03. 2022 17:09:25
Reagoval jsem na téma obecně, a zejména lyžaři, opomíjené důležitosti dorzální flexe kotníku. Ta je důležitá pro každého sportovce a „špičkového lyžaře“ jsem zmínil v podstatě jen mimochodem – jen jako posílení argumentu o důležitosti. Dorzální flexe je důležitá pro každého lyžaře – ale jen někteří velmi dobří se dostávají do pozic, ve kterých menší rozsah pohybu už může být dosti omezujícím faktorem…
Poprvé „úklid vnitřní nohy“ jako momentálně svůj největší technický problém označili – shodně na besedě kterou jsme pořádali v Praze u lyžařského trenažéru ve Štěpánské ulici – Filip Trejbal a Kryštof Krýzl (přítomni byli i někteří ze zdejší diskuse). Tehdy jsem si prvně uvědomil, že něco, čeho si obyčejní klouzalové ani nevšimnou, může být pro ty ve velkých náklonech skutečně problém.
Následně jsem si problému vnitřní nohy začal více všímat a to jak
v pozitivních souvislostech (důležitá pomocnice vnější řídící), tak
i jako velmi omezujícího faktoru, když nefunguje v rozsazích a pozicích
tak jak má. Nejen s Filipem, ale i dalšími jsme se to pak snažili řešit
(neúspěšnejma) pokusama o funkční úpravy skeletu…
Rozsahu předozadní flexe kotníku jsem si od té doby začal všímat i u
(ambiciózních) lyžařů, kteří se mnou lyžovali. V neposlední řadě
jsem strávil několik (desítek?) hodin ve fitku na Stelviopassu s italským A
+ B výběrem… – všichni intenzivně cvičili (zásadně bez železa)
cvičení podobná batolecím pokusům – a m.j. – i cvičení
na kotníky a chodidla popisovaná IIIvanem.
Přikládám obrázky dokumentující jak se problém vnitřní docela
těžko řeší… –
na prvním obrázku je (tehdy) dvanáctiletý DJ, – ostatní jsou současné
hvězdy WC
17.03.2022 19:19:07 #6
>> #5, oblouk, 14. 03. 2022 14:18:42
Jasné, dík za podnetné doplnenie. Dôležitosť dostatočného rozsahu d.flexie je pre lyžiara hlavne v tej propriocepcií(=balanc a cit v nohách, ako jeden z faktorov), nepredpokladám, že niekto z EC/WC bude mať nejako zásadne obmedzený rozsah pohybu(ak tak, len trochu).
„Úklid vnitřní“ je podľa mňa jedným z najväčších
„starostí“ každého lyžiara, teda aspoň takého čo rieši ako
závodník časy alebo ako ambiciózny hobbík zlepšovanie techniky všeobecne.
Platí jednoznačne(to snáď nebude tu nikto namietať), že čím väčší
náklon, tým väčší problém s „úklidem“. Takže tí
„pohodovejší“ kolegovia sa možno tak moc s tým netrápia
Setup skeletov bot je vec na inú debatu, tam je hlavne problém asi rovnomernosť pohybu komínu s holeňami(aby to šlo plynule a „nedrhlo“ niekde náhle) – toto jazdec priamo neovplyvní na svahu. Čo ovplyvniť vie, je tú vnútornú sa „učiť“ poskladať, pričom začať sa dá už nasucho(a samozrejme ny lyžiach). Tam už to je ale komplexnejšie, hlavné je nastavenie panvy a tiež aj rozsah pohybu v kolene do rotácie apod…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.