Srovnani stredisek - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Rakousko Srovnani stredisek

Srovnani stredisek

30.07.2022 15:19:00 #1 

radek.lu

Ahoj. Mám dotaz ohledně srovnání středisek v okolí Kaprun ,gasteinu,flachau­,obertauern atd.s jihem Rakouska lienz,heiligen­blut,molltal, matrei ,st Jakob,sillian atd..Jedna se mě o obecné srovnání,sněhové podmínky,poča­sí,zalidněnos­t,délka sezóny, náročnost na lyžování,panoramata atd.Diky za nazory

30.07.2022 17:00:28 #2 

HonzA_ muž

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

31.07.2022 09:50:38 #3 

radek.lu

No trochu sem odpověď tohoto tipu čekal.Ale snad se najde někdo,kdo střediska navštívil a podělí se že svými postřehy

31.07.2022 20:49:17 #4 

Radek Holub - SNOW muž

>> #1, radek.lu, 30. 07. 2022 15:19:00

Obecně se dá říct, že „sever“ má koncentrovanější turistickou infrastrukturu, je rušnější, má větší, moderněji a kapacitněji vybavené areály, naopak „jih“ je klidnější, komornější, méně moderní. Rozdíly jsou i v klimatu (sněhově vydatnější sever, slunečnější jih). Pak by se samozřejmě dalo porovnávat každé středisko s každým, ale to už by chtělo vědět, co přesně se hledá, nebo čemu se chce vyhnout… :-)

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

01.08.2022 18:07:55 #5 

HonzA_ muž

>> #3, radek.lu, 31. 07. 2022 09:50:38

Jsem rád, že jsem Tě nezklamal. A mimochodem, i já jsem si říkal, že je tak 25 – 30 % šance, že takováhle reakce přijde, protože jsem nepřinesl požadované informace hezky předkousané a připravené na talířku. Ale to je život.

A díval jsi se opravdu pořádně na ten přehled středisek?

V Tvém dotazu bylo několik věcí:

• střediska v okolí Kaprun ,gasteinu,flachau­,obertauern atd. tam jsou
  • střediska na jihu Rakouska lienz,heiligen­blut,molltal, matrei ,st Jakob,sillian tam také jsou
  • obecné srovnání tam je - najdeš tam několik ukazatelů, které můžeš porovnat
  • sněhové podmínky – jsou tam
  • počasí – víceméně také, ale to, že jižní strana Alp je obvykle slunečnější se stabilnějším počasím se dočteš v každém druhém reklamním článku
  • zalidněnost – je tam
  • délka sezóny – je tam
  • náročnost na lyžování* – jestli tím myslíš náročnost sjezdovek, je tam také*
  • panoramata – to je otázka, co vyhledáváš. Pro někoho je důležité panorama skibaru, pri jiného lyžařek a pro dalšího pěkné rozhledy – to poslední se v popise středisek většinou taky najde
  • křišťálová koule – ta tam bohužel není

No, a když si k tomu ještě u těch středisek pročteš recenze, budeš mít celkem slušný obrázek.

Tak tomu věnuj pár horkých nudných letních odpolední a udělej si představu podle svých očekávání sám.

02.08.2022 09:37:37 #6 

radek.lu

>> #4, Radek Holub – SNOW, 31. 07. 2022 20:49:17

No jezdíváme na hory vždy o jarních prázdninách a rádi poznáváme nové střediska v okolí do 1 hodiny cesty. Vždy jsme byli na severní straně a chtěl bych zkusit jih ,ideálně lienz abychom měli střediska v dojezdu, ale vzhledem pozdnímu termínu jarních prázdnin bych vyhledával asi střediska s vyšší polohou abychom se vyhnuli horší kvalitě sněhu. Po pročítání článků mám dojem že jsou na jihu sjezdovky spíše náročnější, sportovnejsi.

02.08.2022 12:21:21 #7 

Radek Holub - SNOW muž

>> #6, radek.lu, 02. 08. 2022 09:37:37

Určitě sjezdovky v Matrei nebo Heiligenblutu celkově působí členitěji a strměji, zvlášť třeba oproti takovému Flachau, ale celkově se i na „jihu“ najdou pohodové tratě (vršek Sillianu a St. Jakobu, Lienz), takže toho se není třeba úplně bát.

Kvalitě sněhu v pozdějším termínu vyšší nadmořská výška pomůže, i když pozor na orientaci svahů (Lienz i Sillian jsou na jih, naopak třeba St. Jakob je z tohoto pohledu parádní severní svah, o ledovci na Mölltalu nemluvě).

Celkově je to podle mě vítaná změna a nakonec uvidíte, co vás celkově osloví víc (sever x jih).

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

02.08.2022 13:03:32 #8 

HonzA_ muž

>> #6, radek.lu, 02. 08. 2022 09:37:37

Jarní prázdniny je široký pojem – v průběhu těch 6 týdnů se podmínky hodně mění.

Myslím, že nejlepší je prostě to zkusit. Všeobjímající rada neexistuje – „Modrá“ není všude modrá. Taková modrá na Schladmingu třeba by byla slušně červená někde jinde. A každá sezóna je úplně jiná.

Lienz je třeba pěkný, ale je takový „speciální“ a nemusí každému sedět.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy