30.07.2022 15:19:00 #1
Ahoj. Mám dotaz ohledně srovnání středisek v okolí Kaprun ,gasteinu,flachau,obertauern atd.s jihem Rakouska lienz,heiligenblut,molltal, matrei ,st Jakob,sillian atd..Jedna se mě o obecné srovnání,sněhové podmínky,počasí,zalidněnost,délka sezóny, náročnost na lyžování,panoramata atd.Diky za nazory
30.07.2022 17:00:28 #2
>> #1, radek.lu, 30. 07. 2022 15:19:00
Najdeš zde: https://snow.cz/lyzovani
31.07.2022 20:49:17 #4
>> #1, radek.lu, 30. 07. 2022 15:19:00
Obecně se dá říct, že „sever“ má koncentrovanější turistickou
infrastrukturu, je rušnější, má větší, moderněji a kapacitněji
vybavené areály, naopak „jih“ je klidnější, komornější, méně
moderní. Rozdíly jsou i v klimatu (sněhově vydatnější sever,
slunečnější jih). Pak by se samozřejmě dalo porovnávat každé středisko
s každým, ale to už by chtělo vědět, co přesně se hledá, nebo čemu se
chce vyhnout…
01.08.2022 18:07:55 #5
>> #3, radek.lu, 31. 07. 2022 09:50:38
Jsem rád, že jsem Tě nezklamal. A mimochodem, i já jsem si říkal, že je tak 25 – 30 % šance, že takováhle reakce přijde, protože jsem nepřinesl požadované informace hezky předkousané a připravené na talířku. Ale to je život.
A díval jsi se opravdu pořádně na ten přehled středisek?
V Tvém dotazu bylo několik věcí:
- střediska v okolí Kaprun ,gasteinu,flachau,obertauern atd. tam jsou
- střediska na jihu Rakouska lienz,heiligenblut,molltal, matrei ,st Jakob,sillian tam také jsou
- obecné srovnání tam je - najdeš tam několik ukazatelů, které můžeš porovnat
- sněhové podmínky – jsou tam
- počasí – víceméně také, ale to, že jižní strana Alp je obvykle slunečnější se stabilnějším počasím se dočteš v každém druhém reklamním článku
- zalidněnost – je tam
- délka sezóny – je tam
- náročnost na lyžování* – jestli tím myslíš náročnost sjezdovek, je tam také*
- panoramata – to je otázka, co vyhledáváš. Pro někoho je důležité panorama skibaru, pri jiného lyžařek a pro dalšího pěkné rozhledy – to poslední se v popise středisek většinou taky najde
- křišťálová koule – ta tam bohužel není
No, a když si k tomu ještě u těch středisek pročteš recenze, budeš mít celkem slušný obrázek.
Tak tomu věnuj pár horkých nudných letních odpolední a udělej si představu podle svých očekávání sám.
02.08.2022 09:37:37 #6
>> #4, Radek Holub – SNOW, 31. 07. 2022 20:49:17
No jezdíváme na hory vždy o jarních prázdninách a rádi poznáváme nové střediska v okolí do 1 hodiny cesty. Vždy jsme byli na severní straně a chtěl bych zkusit jih ,ideálně lienz abychom měli střediska v dojezdu, ale vzhledem pozdnímu termínu jarních prázdnin bych vyhledával asi střediska s vyšší polohou abychom se vyhnuli horší kvalitě sněhu. Po pročítání článků mám dojem že jsou na jihu sjezdovky spíše náročnější, sportovnejsi.
02.08.2022 12:21:21 #7
>> #6, radek.lu, 02. 08. 2022 09:37:37
Určitě sjezdovky v Matrei nebo Heiligenblutu celkově působí členitěji a strměji, zvlášť třeba oproti takovému Flachau, ale celkově se i na „jihu“ najdou pohodové tratě (vršek Sillianu a St. Jakobu, Lienz), takže toho se není třeba úplně bát.
Kvalitě sněhu v pozdějším termínu vyšší nadmořská výška pomůže, i když pozor na orientaci svahů (Lienz i Sillian jsou na jih, naopak třeba St. Jakob je z tohoto pohledu parádní severní svah, o ledovci na Mölltalu nemluvě).
Celkově je to podle mě vítaná změna a nakonec uvidíte, co vás celkově osloví víc (sever x jih).
02.08.2022 13:03:32 #8
>> #6, radek.lu, 02. 08. 2022 09:37:37
Jarní prázdniny je široký pojem – v průběhu těch 6 týdnů se podmínky hodně mění.
Myslím, že nejlepší je prostě to zkusit. Všeobjímající rada neexistuje – „Modrá“ není všude modrá. Taková modrá na Schladmingu třeba by byla slušně červená někde jinde. A každá sezóna je úplně jiná.
Lienz je třeba pěkný, ale je takový „speciální“ a nemusí každému sedět.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.