FIS slalomky - jaké koupit (strana: 9)

včera 10:36:04 #241 

IIIvan muž

>> #237, slowthinker, 30. 03. 2026 17:25:59

Atomic nesedí s „očním měřením“ které bylo provedeno v servisu v Drahobejlově (podle nich 87 na 0)

Oční měrení?? WTF

když chytím Atomic za špičku a střed, tak se lyže nejvíce prohýbá v místě cca 30 cm pod špičkou

A v akom mieste sa ti nahviac prehýbajú tie Elany?

včera 12:54:31 #242 

PavelC muž

>> #240, IIIvan, 31. 03. 2026 10:33:27

Za sebe řeknu, že hobby lyžař moc nepotřebuje extra nabroušené hrany, je to většinou, jen o dobrém vnitřním pocitu, že na svah přijede s dobře připraveným materiálem.

Není servis jako servis, je potřeba dobře vybrat nebo vyměnit servis za ověřený.

Ps: ještě můžu potvrdit, že ty hrany máš vážně tupé a chtělo by to servis, ale překvapivě to na svahu není poznat.

včera 13:33:06 #243 

PavelC muž

>> #238, slowthinker, 30. 03. 2026 17:53:51

Moc děkuji za info, teď tu mám i nové FIS SL Factory od Rossi pro Evropský pohár. Ty Atomic, občas přeleť jen diamantem a tu hranu udržíš ostrou dost dlouho.

včera 15:04:24 #244 

IIIvan muž

>> #242, PavelC, 31. 03. 2026 12:54:31

hrany máš vážně tupé a chtělo by to servis,

A myslíš, že by mi to pomohlo k niečomu? :-)

včera 16:59:28 #245 

slowthinker

>> #243, PavelC, 31. 03. 2026 13:33:06

Máš vlastní zkušenost porovnání Atomic / Rossi?

včera 18:47:09 #246 

PavelC muž

>> #245, slowthinker, 31. 03. 2026 16:59:28

Ano, několik řočníku racestock až po letošní 2025/2026 :-)

>> #244, IIIvan, 31. 03. 2026 15:04:24 Těžko říct, asi by to pomohlo na vydřených ledových plotnách ;-)

včera 20:41:40 #247 

slowthinker

>> #246, PavelC, 31. 03. 2026 18:47:09

No a můžeš tu k tomu porovnání něco napsat?

dnes 02:34:43 #248 

slowthinker

>> #241, IIIvan, 31. 03. 2026 10:36:04

Oční měrení?? WTF

Zvednul lyži nad hlavu, dal ji proti světlu, přiložil kovové udělátko (asi to byl jenom hranol?)

A v akom mieste sa ti nahviac prehýbajú tie Elany?

Já bych řekl, že Atomic se nejvíc prohýbá v oblasti 20–50 cm od špičky, Elan 40–70 cm. Ale je to takový subjektivní pocit, žádné exaktní měření a jsou to malé rozdíly v prohnutí. Ruku do ohně za svá tvrzení nedávám.

>> #240, IIIvan, 31. 03. 2026 10:33:27

To je zaujímavý poznatok o tých servisoch. Objednám si ostré lyže a dostanem tupé

XYZ mi říkal, že to tak má i se servisem do kterého dává on lyže a je s ním nadmíru spokojený.

Potrebujú hobbíci mať echt ostré lyže a brúsiť ich častokrát aj denne? a nie je to len pre dobrý POCIT, že máš ostré hrany?

Hobíkovi jde o pocity z lyžování, a určitě se mu líbí pocit té „zařízlosti“. Ale já to slovo „pocit“ na rozdíl od tebe vnímám jako něco s reálným efektem:

Pro tvůj způsob lyžování to možná není důležité, pokud ses do rozumné míry naučil používat „správnou techniku“ a teď už nic neřešíš a lyže ti drží i na tupějších hranách.
Ale já na lyžích pořád něco zkouším, a jak jsem psal, je rozdíl pokud jsem na Atomicách mohl dělat psí kusy a pořád jsem měl pocit jistoty a bezpečí (OT: jak se jmenovaly ty vložky? Always?), nebo pokud jsem se na nenabroušených Elanech modlil abych se na hraně udržel.

Souhlasím, že někdy to o nabroušenosti hran není, bod 3) zde jsem skoro jistě prováděl s nedobře nabroušenými hranami. Ale tam o detailní pocity z lyžování nešlo, protože jsem stejně skoro nic z jízdy nevnímal.

dnes 09:42:16 #249 

IIIvan muž

>> #248, slowthinker, 01. 04. 2026 02:34:43

Zvednul lyži nad hlavu, dal ji proti světlu, přiložil kovové udělátko (asi to byl jenom hranol?)

Aha, už viem čo myslíš. To sa volá „radeko“, oceľový presný hranol, strojárska pomôcka na rovinatosť. No, očnou metódou by sa zrovna nula stupňov odklon mal dať určiť – že nepresvitá svetlo. Tak to potom asi bude chyba niekde inde :-)

Atomic se nejvíc prohýbá v oblasti 20–50 cm od špičky, Elan 40–70 cm

Zaujímavé(bez irónie). Evokuje mi to skúsenosti s Lusti, kde sa rôzne(aj FIS) modely pri prehnutí správajú podobne: akoby predná časť lyže nešla do flexie tak rovnomerne ako u iných značiek.

Predstav si to, ako že prvých dajme tomu 30cm lyže vpredu je „takmer rovných“ a potom niekde kúsok pred viazaním sa to „láme“. Taká lyža nevedie dobre oblúk, ale pri snahe „zatažiť lyžu od špičky“ príliš „ryje“ a poskakuje. Tvoj popis by tomu tiež odpovedal…

Kdežto ostatné značky je tá flexia postupná, plynulý oblúk v ruke aj na svahu.

dnes 10:04:12 #250 

IIIvan muž

>> #248, slowthinker, 01. 04. 2026 02:34:43

to tak má i se servisem do kterého dává on lyže a je s ním nadmíru spokojený.

Tak to je potom v poriadku. Otázne je či sa nevraciame znovu k tým pocitom versus reálna potreba(keď lyže od dobrého servisu sú nedostatočne ostré pre hobbíka a musí sa nimi ešte „pohrať“).

Hobíkovi jde o pocity z lyžování

Bingo! Možno z predošlého tónu neuveríš, ale ja súhlasím. Verím, že okrem pocitov z jazdy, prostredia atď. má hodne veľa nadšencov dobré pocity aj zo samotného mudrovania tu na fóre(nemyslím ironicky) nad technikou, servisom, závodmi…

A tiež že majú dobrý pocit z vlastného servisovania, ktorému niektorí venujú desiatky hodín ročne(a ručne). A že potom tie pocity z dobre oservisovanej lyže znásobujú pozitívne pocity na kopci samotnom…a verím, že aj cítia ten rozdiel, úplne vážne.

Ja nemám proti tomu nič, aby ma niekto zle nepochopil, že tu „pranýrujem“ niečo/niekoho. Moje heslo v podstate vo všetkom je, nech si robí každý čo chce, len nech mi to nenúti. To že tu vyjadrujem svoje pochybnosti o reálnej potrebe echt ostrých lyží u hobbíkov ale neznamená, že ja niekoho nútim, aby to nerobil(nebrúsil furt) – dúfam, že všetci čo to tu čítajú, chápu rozdiel.

Za tie roky, čo lyžujem mi ale príliš veľa ľudí vnucovalo svoje názory, že MUSÍM servisovať lyže denne. Inak to nebude držať na hrane(drží), šmýkané oblúky nepôjdu hladko(idú), lyže sú pomalšie(určite sú, ale obrazne: pol percenta rozdiel je mimo brán irelevantných). Keď pôjdem do echt ľadu, tak to samozrejme šupnem pilníkom…

Ja len nerád robím nepotrebné veci(čas/ener­gia/spotreba lyží…). Typu otrava s brúsením lyží len kvôli prípadnému dobrému pocitu zo samotného vlastnenia echt ostrých hrán. A hlavne ak som po rokoch v praxi zistil, že to reálne nepotrebujem pre funkčnosť daných lyží v tých bežných podmienkach.

dnes 10:16:06 #251 

IIIvan muž

Ešte som k téme „FIS slalomky“ a „pocity“ videl zaujímavosť v US fóre:

Niekto tam porovnával tri značky FIS SL(ženských – hobbíci a masters na nich jazdia často). Zaujalo ma tvrdenie, že na značke X sa dajú ísť výrazne lepšie oblúky obrákového rádiusu(ako na tých druhých dvoch).

A to údajne preto, že je to logické, lebo predsa majú o 30 cm väčší rádius…

No to ma poser…ale asi sa nebudem diviť, v Amerike predsa jazdia turisti dôchodcovia bežne náklony aj 92 stupňov…a v Sovietskom Zväze majú zase najväčších trpaslíkov a najrýchlejšie hodinky.

Kurňa, dva príspevky som sa snažil byť neironický a už zase… :-)

dnes 11:23:37 #252 

ZB?

>> #251, IIIvan, 01. 04. 2026 10:16:06

V Sovětském Svazu měli i nejlepší pryž neboli gumu na světě. Testovali to tak že vyhodili z letadla 30 lidí v v gumových holínkách bez padáku .

Všech třicet lidí bylo na sračky. Ale holínky vždy vcelku.

Lyze-to je moje diagnoza...

dnes 11:33:26 #253 

MPS

>> #252, ZB?, 01. 04. 2026 11:23:37

Tvl to zní dobře, nevíš jestli se ty holínky dají ještě někde sehnat ?

dnes 15:25:23 #254 

slowthinker

>> #250, IIIvan, 01. 04. 2026 10:04:12

Verím, že okrem pocitov z jazdy, prostredia atď. má hodne veľa nadšencov dobré pocity aj zo samotného mudrovania tu na fóre(nemyslím ironicky) nad technikou, servisom, závodmi… A tiež že majú dobrý pocit z vlastného servisovania, ktorému niektorí venujú desiatky hodín ročne(a ručne). A že potom tie pocity z dobre oservisovanej lyže znásobujú pozitívne pocity na kopci samotnom…a verím, že aj cítia ten rozdiel, úplne vážne.

Já s tebou (překvapivě :-) ) úplně souhlasím.
Jenom připomenu že používáme „pocit“ ve dvou významech. A ten můj pocit z toho 1) můžu na lyžích zkoušet psí kusy 2) musím být velmi opatrný aby mi to neustřelilo byl zřejmě pocitem pramenícím z reálného odhadu situace.

Predstav si to, ako že prvých dajme tomu 30cm lyže vpredu je „takmer rovných“ a potom niekde kúsok pred viazaním sa to „láme“. Taká lyža nevedie dobre oblúk, ale pri snahe „zatažiť lyžu od špičky“ príliš „ryje“ a poskakuje. Tvoj popis by tomu tiež odpovedal…

Já jsem popisoval že mi poskakovaly patky, a jenom na prudkém. Navíc oblouk mi svého času říkal, že když mi to (řeč byla tehdy o špičce) poskakuje tak dělám něco špatně.

S tvou logikou vidění věci bych souhlasil, pokud opravdu situaci přeženu do extrému a představím si velmi tvrdou špičku za kterou následuje extrémně měkká část která umožňuje špičce aby sebou „plácala“.
Ale v situaci, kdy je tvrdost té „ohýbací části lyže“ jenom nepatrně nižší než u navazujících části lyže, bych si tipnul že může jít o úmysl: měkčí část usnadní nástup do oblouku, ale později v oblouku se celá hrana a poloměr se přizpůsobí tvrdším částem lyže a lyže se prohne rovnoměrně.

Dále, divil bych se, že by Atomic dělal svou top lyži v nějakém směru vadnou. Leda že bych dostal horší kus, ale ten by se snad vůbec neměl dostat do expedice, ne?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy