03.01.2023 12:32:22 #1
Italská Val Gardena je fantastickým lyžařským územím v srdci
magických Dolomit, zároveň ale její popularita a úspěch vede tamní
podnikatele k pocitu, že si mohou dovolit více, než je jinde obvyklé.
Nejnovější kuriozitou je zamezení přestupu mezi lanovkami na slavném
Saslongu.
Odkaz
na článek
04.01.2023 14:57:28 #2
To je zajímavá informace. Jestli jsem to tedy správně pochopil, tak při výjezdu ze Santa Cristiny na Ciampinoi je potřeba použít ještě (zcela nelogicky) jako mezistupeň lanovku Sochers. Je to tak? Co se týče té lanovky Val Setus (na zeleném okruhu Sellaronda), tak o tom jsem přemýšlel již několikrát, proč tam ta lanovka vůbec je. Ta je úplně zbytečná.
04.01.2023 17:51:53 #3
>> #2, Roman Jílek, 04. 01. 2023 14:57:28
Ano, je to přesně tak – z kabinky ze St. Christiny je nutné přestoupit na 4sedačku Sochers, mimo přímou trasu na Ciampinoi. Navíc tím na sjezdovce vzniklo „bludiště“ z plůtků, v němž je při sjezdu z Ciampinoi nutné se včas zařadit podle dalšího zamýšleného směru do příslušného koridoru.
09.01.2023 23:29:23 #4
>> #3, Radek Holub – SNOW, 04. 01. 2023 17:51:53
No to mě podrž, ale toto je vlastně reálné až po skončení závodů na Saslongu že? Sice jsme to tama tentokrát před Vánoci nebrali (na Secedu nebyl čas), ale ta lanovka, na kterou to nuceně vede nikdy ani před Vánoci nejede (aspoň dřív nejela). To tam fakt stojí chlapi a kdybych ty ploty chtěla podlézt tak mi dají přes hubu? Opravdu nejsem ovce, kterou někde pošlou, kor do kopce (a bez hůlek).
Akorát z článku nechápu kde je myšleno „při příjezdu ke kabinkové lanovce z Wolkensteinu na Ciampinoi“ – po sjezdovce, která vede pod kabinkou ani není kam jít jinam a z jiné strany je přece přechod ulice na semaforu.
10.01.2023 08:46:39 #5
>> #4, Mr.Awenec, 09. 01. 2023 23:29:23
S tím tím příjezdem ke kabinkové lanovce z Wolkensteinu na Ciampinoi jsem to též moc nepochopil. Možná je tím myšlen příjezd po červené sjezdovce č.5 od Plan de Gralba a na ní navazující modré. Ale to jen odhaduji – nic jiného mě totiž nenapadá.
10.01.2023 11:15:46 #6
>> #4, Mr.Awenec, 09. 01. 2023 23:29:23
Jestli chlapi dávají přes hubu, není známo.
Tím druhým případem je míněn příjezd po černé sjezdovce z Ciampinoi do Wolkensteinu – ke kabince, která jede zpět na Ciampinoi, se nedá vjet přímo, musí se vyjet krátkým vlekem, který „přehrazuje“ cestu ke stanice lanovky.
11.01.2023 02:07:58 #7
>> #6, Radek Holub – SNOW, 10. 01. 2023 11:15:46
Jo tak tam to už asi praktikují dlouho, protože na té pomě jsem kdysi
dávno jela a plotek se mi taky vybavuje, ale krátký vlek mi zas tak žíly
netrhá. Doufám, že na tom Saslongu nás to v prosinci nepotká když už
bude uzavřená trať pro závody. A jak je z vrcholu po výstupu z kabinky
Ciampinoi směrem ke Comici ta brutální jízda v boulích pod dvousedačkou
kde se musí zrakvit mraky lidí tak nechápu proč objížďka (hned pod
stanicí úplně doprava) není nějak zdůrazněná, většina lidí to vůbec
netuší a předloni byla ta druhá sjezdovka (kde se to rozvětvuje když
nechcete jet zpátky ke kabince) přehrazená plotkem, ale přitom
upravená – což mi teda osobně vyhovovalo víc když byla skoro panenská
než teď v prosinci kdy ji fakt otevřeli všem
11.01.2023 08:23:29 #8
>> #7, Mr.Awenec, 11. 01. 2023 02:07:58
Tak ona ta objížďka je značená celkem dobře. A to jak od výstupu od kabinky Ciampinoi, tak i na následném rozbočení hned za stanici kabinky. Ale lidé co to neznají jedou většinou intuitivně rovnou podél sedačky Piza Pranseies. Ta sjezdovka je dost strmá a bývá (zejména odpoledne) velmi boulovatá. Přitom je ta objížďka docela zajímavá – od kabinky Ciampinoi vede sjezdovka (vysněžená cesta) k horní stanici sedačky Ciampinoi po úzkém hřebeni, ze kterého je nádherný výhled vpravo i vlevo.
11.01.2023 21:20:50 #9
>> #8, Roman Jílek, 11. 01. 2023 08:23:29
Jj Myslím tím, že
někde (i zbytečně) straší a dávají cedule jakože „černá
sjezdovka – jen pro experty“ a tam o té objížďce ví málo lidí. Teda
já osobně nejsem takový lidumil, aby mi to vadilo, nakopak
A jak zjišťuju z leteckých map tak ani já po 10 letech netuším
o některých sjezdovkách, teda jestli ještě fungují po přetrasování a
náhradě lanovek (na googlu je pořád stará sedačka místo už nějaký
pátek nové 10kabinky Piz Seteur) – dá se ke spodní stanici přijet
i z druhé strany sjezdovkou, která odbočuje doleva do lesa pod chatou
Albergo Piz Seteur? A dokonce ještě níž by měla vést modrá… Člověk
se furt učí
12.01.2023 07:56:29 #11
>> #9, Mr.Awenec, 11. 01. 2023 21:20:50
Ano, od chaty Piz Seteur se dá jet po modré Sole a odbočit doleva na červenou Falk a dojet až ke spodní stanici nové kabinky Piz Seteur. Ta modrá alternativa, která vede od spodní stanice sedačky Sole je momentálně zavřená. Jinak já používám pro nastudování lyžařských areálů které neznám MAPY.CZ (zimní nastavení). Tam jsou všechny sjezdovky i lanovky perfektně vyznačeny a je to většinou aktuální. A podle vrstevnic se dá odhadnout, případně změřit třeba převýšení. Né vždy ale vše musí odpovídat skutečnosti. Když už jsme v té Val Gardeně – třeba modrá přejezdová cesta od horní stanice Gran Paradiso, která vede na Passo Sella po poslední aktualizaci map úplně vypadla. Což je samozřejmě nesmysl, ta sjezdovka je tam stále. Z leteckých map (pokud jsou aktuální) se dá vyčíst tak leda šíře sjezdovek, na nic moc jiného nemá smysl je (pro lyžování) využívat.
12.01.2023 09:53:04 #12
>> #10, Mr.Awenec, 11. 01. 2023 22:47:22
Pojízdný pás od kabinky Sochers ve směru „objížďky“ by měl být v provozu, byl tam vždy.
12.01.2023 23:30:32 #13
>> #11, Roman Jílek, 12. 01. 2023 07:56:29
Dík za tip, české Mapy mě nenapadly pro lyžování Ano, ta přejezdová cesta tam
furt je, bohužel…
A v tom místě jsem se divila proč jezdí (navíc už i v prosinci) na
stejné místo vedoucí starší 4sedačka a z těch starých leteckých
záběrů jsem pochopila, že dřív to bylo jediné řešení jak jet Sella
Rondu směrem do Val di Fassa když místo té osmisedačky tam byl jenom
vlek – proč ji neprodali když je tam úplně zbytečná a naopak by se
hodila na takové Civettě kde jsme nestačili „žasnout“ a vrátili se do
pravěku viz foto…
13.01.2023 00:21:56 #14
mapy.cz jsou
úžasné, zvlášť ve srovnání s mapkami zveřejňovanými samotnými
skiareály.
mapy.cz by mohly do map přidat aktuální zalidněnost a sněhovou pokrývku,
ale to bych chtěl asi moc
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.