Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Jaký parametr výběru lyží bude nejdůležitější?

Jaký parametr výběru lyží bude nejdůležitější? (strana: 3)

16.01.2023 15:25:58 #61 

IIIvan muž

>> #47, MPS, 15. 01. 2023 13:57:05

Ty budeš určite nejaký podvratný živel! :-D

Ale vážnejšie, ja viem, že ty si maximalista, takže platí „na každý typ povrchu/jazdy mať ideálne spešl lyžu“(vhodnú konkrétne na to jedno).Ber to ale tak, že väčšina ľudí ma limity na počet lyží…

Ale v podstate, ja to vidím pragmaticky tak, že nech si jazdí každý na čom chce a jeho ski život bude hneď jednoduchší… :-D

17.01.2023 10:19:53 #62 

MPS

>> #58, adam 1, 16. 01. 2023 11:37:38

>> #59, MichalW, 16. 01. 2023 11:55:09

>> #60, adam 1, 16. 01. 2023 11:58:32

A tím se to vyřešilo. Chlebíka si zkoušel ? – ten vypadá v tomto směru na hodně schopnýho borce, třeba by ti něco nadělil...... ;-)

17.01.2023 11:26:09 #63 

MPS

>> #61, IIIvan, 16. 01. 2023 15:25:58

Tak podvratný živel sem zcela určitě :-D

Bohužel si můj post ne úplně správně pochopil a trochu to celé zamotal tzn se to pokusím trochu rozmotat :

Samo ať si každý jezdí na čem chce. Šlo mi čistě o popis jízdních vlastností těchto speciálek a jejich souvisejících konstrukčních odlišností a jejich výhod za určitých podmínek.

Dříve se jezdilo na jedněch lyžích úplně vše a taky to šlo ( starej pard Oblouk jistě potvrdí ), ale co si budem povídat minulá generace na tom byla pohybově přece jen lépe a když ( a teď jen spekuluji) výrobci viděli přicházející generaci tabletových ležáků napadlo je krom udělání nějakejch prachů na něčem novém, poskytnout masám nějakou berličku co by jim usnadnila život. Časem se ovšem ukázalo že tato speciálka minula cílovku, páč aby správně fungovala potřebuje aspoň trochu jet a s tím související trochu slušnější techniku. Vzhledem k tomu že masa většinou v bordelu aplikuje techniku bočního se sesouvání mezi náhraby připomínající tanec na slavnosti slunovratu, sou pak pro ni tyto speciálky navíc kontraproduktivní, páč v souvislosti se svojí šířkou a délkou zbytečně o nerovnosti zachytávají a sesouvání značně komplikují ( pro tento způsob lyžování je opravdu nejlepší něco do 150cm) navíc masa při prvním pohledu na takto dlouhé lyže ( což je podstatou jejich funkčnosti) hned vomdlí.

Tím pádem se tyto speciálky staly volbou technicky již celkem zdatných fajnšmekrů kteří mají v lyžování již něco za sebou, z různých důvodů si ale podmínky pro své lyžování nemohou moc vybírat, ale přes to si to chtěj co nejvíc užít aniž by je v tom použitý materiál nějak omezoval – do té to skupiny budou pravděpodobně patřit i borci co tu propagujou třeba tu Brahmu.

Co se pak mě týče správně si pochopil že se maximalista, ale stejně tak sem minimalista(úplně si vystačím s jedním druhem povrchu který považuju za optimální) tzn extremista, ale přes to do výše uvedené skupiny nepatřím, páč sem si naštěstí podmínky mohl vybírat a vybral sem si zmrzlo/hladko/tvrdo, tzn mezi všema lyžema co sem vozil v kufru nebyla ani speciálka uvedeného typu a vše bylo čistě piste. Pokud sem se do zhoršených podmínek někdy dostal šlo pouze o náhodný nouzový stav po tom co sem se zapoměl někde v baru a pak se musel dostat dolů po svejch a pamatuju že to nikdy nebyl moc pěknej zážitek.

Moje zkušenosti se speciale pak plynou ze společensko/ly­žařských akcí kde bylo lyžování druhotné, tudíž zhoršené podmínky nejsou na závadu a to bys byl přeci vůl kdyby sis pokud máš výběr z několika stovek lyží nepokusil vybrat do daných podmínek to nejlepší . :-D

17.01.2023 13:08:09 #64 

IIIvan muž

>> #63, MPS, 17. 01. 2023 11:26:09

Neboj, ja som pochopil dostatočne – a naviac, už ťa poznám nejaký ten piatok :-D

Ja som to nehovoril „za seba“: v bordeli túto sezónu jazdím len počas pluhovania pri „výuke“ 4 ročného syna a keď je mäkko, tak proste nejdem nikam, škoda plytvať časom. Samozrejme, niekedy sa stane, že podmienky sú horšie ako očakávané…

Zmienka bola všeobecne, že ako to vidí bežný konzument s jeho limitmi techniky, kondície, peňazí, času a z toho vyplývajúceho materiálu(„hľadanie univerzálnej lyže“). Veď som aj písal v príspevku č.6: „GSka vyžaduje tvrdší povrch(ak sa to má podobať na niečo rozumné)“, nie že by som ja osobne chcel hľadať nejakú univerzálku alebo doporučoval jazdenie na GS v bordeli(fuj! :-D).

A celkovo, už má to lyžovanie v našich končinách nejako prestáva baviť a aj debaty o kotníkoch alebo 100kmh šusoch už nejako ustali… :-D

17.01.2023 13:40:26 #65 

oblouk muž

>> #63, MPS, 17. 01. 2023 11:26:09

Jo, píšeš správně. Nepamatuju, že bychom měli jakýkoli problém ve vrstvě nad 20 cm nového sněhu (bez krusty) na slalomkách nebo GS 205 –210cm. Mám doma cca 10 let prašanovky cca 95 střed, byl jsem na nich v 70cm nového a bylo to jak na gauči – nudně snadné – ale samozřejmě v tempu 50++. Jinak nepoužitelné. Byl jsem na nich jen jedenkrát – nebyly podmínky – levně prodám!!!

Kupovat si ani ryba ani rak (cokoli nad 75 střed) jako univerzální je divná volba… Proto doporučuju kombinaci SL + GS odvozené od FIS – v komerčním provedení. Ta kombinace vydrží víc než dvakrát déle než dvakrát po sobě jedny.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy