Jaké lyže???
05.02.2023 21:23:32 #1
Často se tu objevují dotazy na výběr vhodných lyží. Nabídka je totiž nesmírně bohatá a nepřehledná a chápu, že se těžko vybírá.
Když jsem si sám mohl vybrat poprvé lyže, bylo mi 17let (r. 1963) – bylo to jednoduché. Jediné dostupné závodní s umělou skluznicí a zámkovými hranami byly modré Artis hickory a mohl jsem volit mezi 200 nebo 205 cm. Stály cca 600 a tátův plat byl cca 1800 Kč. Používal jsem je na všechny disciplíny SL, GS SJ – klub mi je proplatil. Asi za tři roky přišly první zahraniční černobílé Kastle SnowPrince za 1800 Kč – ty už jsem fasoval, měly zalejvané hrany a taky jsem je používal na všechno, včetně lyžování v hlubokém a všudy přítomných boulích.
To bylo hodně jednoduché – teď je to zoufale složité a nedivím se, že si lidé a to i poměrně znalí lyžaři, neví rady.
Dnes jsem byl v libereckém Decathlonu a ocenil jsem poměrně přehlednou a docela dobře popsanou nabídku lyží mnoha značek a typů užití. Přesto bych, jako jen občasný lyžař těžko vybíral a příjemně mě překvapil dobře orientovaný prodavač – opravdu docela znalý lyžař.
Co mě ale opravdu potěšilo byl – asi nový – skvělý odborný počin Decathlonu. Je jím jednoduše koncipovaná a svým způsobem ucelená nabídka tři délek s odpovídajícími radiusy sestavená do jakési „sportovní Wedze řady“ – https://www.decathlon.cz/…_/R-p-335155. (Wedze je firemní značka Decathlonu). Lyže jsem měl v ruce, vim jak Decathlon testuje produkty které si nechává vyrábět u kvalitních firem (nedávno ve Sportenu) a tak jsem přesvědčen o velmi dobrém poměru cena/výkon. Myslím, že kdybych všem nerozhodným a váhajícím lyžařům dovednostní úrovně čtenářů zdejší diskuse doporučil výběr z této řady, mohl bych očekávat pochvalu.
PS:
- ty nepříliš obratné překlady textů k těm lyžím zkusme velkoryse
nekomentovat
– to holt je ten márgetyng…
- nemám nejmenší zájem na prodeji v Decathlonu, ale dnes se mi tam, nejen
to popisované, opravdu líbilo
05.02.2023 22:24:53 #2
Prodávat lyže od Sportenu jako Wedze mi nepřijde příliš marketingové šťastné. Od Wedze si rád koupím čelovku na běžné použití kdy mi nepůjde o život, ale když vedle sebe uvidím lyže Wedze a Sporten tak moje volba bude jasná.
Ale to píšu jako intuitivní ne-marketér. Na marketing tu jsou jiní
odborníci
06.02.2023 07:43:49 #3
>> #2, slowthinker, 05. 02. 2023 22:24:53
Decathlon si nechává pod svojí značkou vyrábět různé, nevím kde teď, podle prodavače někde v Head, prý. Před kovidem vím že ve Sportenu a proto vím o letních testovacích centrech Decathlonu v Argentině. To kde se vyrábí není marketing – to spíš ty kecy třeba o tom že v Head, protože to je jistě víc sexy.. Preptám se.
06.02.2023 10:09:17 #4
>> #3, oblouk, 06. 02. 2023 07:43:49
To kde se vyrábí není marketing
Tak jsem to myslel, Tuctový lyžař nečte snow, takže vidí jenom
Wedze.
Marketing je zatajit výrobce, a plácnout přes něj Wedze, což mi nepřijde
moudré.
Ale možná jim nejde ani tak o prodej lyží, jako o budování
značky Wedze?
06.02.2023 11:08:16 #5
Ja mam teda s Decathlonem zatim velmi dobre zkusenosti. Vetsinou jsem tam zatim kupovel jen drobnosti, popr nejake obleceni, ale vzdy jsme tam nasel to co jsem si vymyslel a bylo to za rozumnou cenu. Libi se mi ty jejich 3 kategorie – 100 pro uplny rekreacni pouziti 3× za rok, 500 trochu kvalitnejsi a 900 uz je docela slusna outdoorova stredni trida.
K lyzarskym vecem – mam od nich skialpovy set (lyze, vazko, pasy, koupeno v dobe korona vypnutni vleku) a na moje rekreacni pouziti uplne dostacuje. Prechod Alp bych na tom urcite nesel. Koukam ted na nove boty a treba Wedze FR 120 jsou 2 roky stary Tecnica Cochise, takze podle me celkem slusny.
Marketingu moc nerozumim, spis me odpuzuje (Head…) a souhlasim s Oblukem, ze se tam daji vybrat slusne veci. Ikdyz ta znacka Wedze nezni moc hezky.
06.02.2023 13:34:07 #6
>> #4, slowthinker, 06. 02. 2023 10:09:17
Víš co je to obchodní značka? Wedze je obchodní značka.
Výrobce může být kdokoli kdo dokáže splnit zadání Decathlonu – veškeré záruky za kvalitu a užitné vlastnosti nese vůči kupujícímu Decathlon.
Takových produktů je kolem nás mnoho – řekl bych že už asi
většina. Kde všude se vyrábí Hrad, Atomic a ostatní značky…? Běžně
Čína, ale klidně Bulharsko, Česko, Maroko… To není marketing, to je
globalizace
Dobrej marketingovej počin je ale ta trojička lyží z nichž lze podle délky a k ní příslušného rádiusu zvolit velmi dobře ke svému preferovanému způsobu jízdy.
06.02.2023 15:44:32 #7
>> #1, oblouk, 05. 02. 2023 21:23:32
kdybych všem nerozhodným a váhajícím lyžařům dovednostní úrovně čtenářů zdejší diskuse doporučil výběr z této řady, mohl bych očekávat pochvalu.
Ja som tiež furt v niečom nerozhodný nielen ako diskutér a asi by som
ťa za žiaden z tých 3 typov nepochválil
06.02.2023 17:38:44 #9
>> #3, oblouk, 06. 02. 2023 07:43:49
Lyže ve tvém odkazu tipuji na Rossignol → podle chráničů špičky a Look vázání. Indicie na Head bude Tyrolka a chrániče. Ty taky vidím na webu pod značkou Wadze.
06.02.2023 18:43:21 #10
>> #6, oblouk, 06. 02. 2023 13:34:07
Jestli Atomic vyrábí v Altenmarktu nebo v Číně pro mne jako zákazníka není příliš podstatné. Atomic je tradiční značka, držitel know-how a předpokládám, že v Číně bude vyrábět jenom tehdy, pokud tam dokáže zajistit dostatečnou kvalitu. Protože si bude chtít udrzet značku, která má vysokou hodnotu. (Neříkám že je to stoprocentní že tomu tak bude, znám zavedené výrobky, jejichž kvalita šla v Číně dolu)
Ale Wedze je pro mě někdo komu to know how chybí, a jako běžný zákazník nečtu Snow a nevím že lyže jsou jenom přemalované, a k tomu předpokládám že lyže je high-tech vyrobek. Takže si někde koupím Heady.
Ale jak píšu, je to můj pohled ne-marketéra a neobchodnika. Prostě já jsem slusnej člověk!
06.02.2023 18:49:35 #11
Jinak tu nejpodstatnější informací pro to jestli v Decathlonu nakupovat nebo ne nikdo nezmínil (zpráva je staršího data):
„Francouzský obchodní řetězec Decathlon, který je největším prodejcem sportovního vybavení na světě, po silné kritice a výzvám k bojkotu přece jen přerušuje svou činnost v Rusku. V úterý to oznámil v tiskové zprávě s tím, že mu obchodování v Rusku znemožňují mezinárodní sankce uvalené na zemi Západem kvůli invazi na Ukrajinu.“
06.02.2023 19:11:38 #12
>> #7, IIIvan, 06. 02. 2023 15:44:32
Předpokládám, že takovým jako ty bych neradil – ti řadu nežádají. Žadatelů vhodných pro zmíněnou Wedze řadu je tu dost.
06.02.2023 19:39:32 #14
>> #13, MichalW, 06. 02. 2023 19:23:28
Ne jen stačilo. Je to velké zjednodušení výběru, dobrá kvalita a úměrná cena. Je to krok vpřed a myslím, že by to měl být trend… Ale svět se posral a bude i nadále mířit k nesmyslům.
06.02.2023 20:26:09 #15
>> #8, MPS, 06. 02. 2023 16:13:46
To se teda budu muset kouknout.
07.02.2023 06:39:06 #16
>> #10, slowthinker, 06. 02. 2023 18:43:21
Jestli Atomic vyrábí v Altenmarktu nebo v Číně pro mne jako zákazníka není příliš podstatné. Atomic je tradiční značka, držitel know-how a předpokládám, že v Číně bude vyrábět jenom tehdy, pokud tam dokáže zajistit dostatečnou kvalitu.
To zalezi, jaky typ zakaznika jsi. Pro „masoveho“ by to jedno byt melo a zrejme to tak casto je. Masovym nemyslim nic urazliveho, spise nekoho, kdo nechce ci nema ambice venovat vyberu materialu (lyzi, bot, …) vysokou miru casu a usili a ani nema ambice dany sport vyrazneji az neumerne „prozivat“.
Nicmene nemasovemu zakaznikovi by to jedno byt nemuselo, protoze rozdily produktu i souvisejicim prozitku mohou byt obrovske, coz nemalo zde diskutujicich uz davno poznalo. I proto tady o tom casto a radi zvani.
07.02.2023 10:15:52 #17
>> #16, valerius, 07. 02. 2023 06:39:06
Postupně jsme se ovšem, díky globalizaci, stali všichni z velké části
masovými zákazníky. Nemasových možností nákupu už moc nemáme –
ubývají – a i když si to budem přepečlivě hlidat, kdo ví… Hodnota
prožitku související s tím odkud, od koho, při jaké příležitosti
atd… mnohdy převyšuje reálnou užitnou hodnotu – specielně u dětí
(motivace na celý život), ale platí to i u starců. S oběma kategoriema
mám osobní zkušenost
07.02.2023 10:49:55 #18
>> #11, slowthinker, 06. 02. 2023 18:49:35
Hele nezbývá než se zeptat : vrtá mi to hlavou a stále mi uniká podstata této nejpodstatnější informace – co přesně to pro mě tato informace jakožto potenciálního zákazníka tedy znamená ?
PS : asi to rovnou přesuň do latríny
07.02.2023 10:50:44 #19
>> #15, johnycek, 06. 02. 2023 20:26:09
Mrkni a napiš postřehy – to mě zajímá
07.02.2023 12:09:34 #20
>> #16, valerius, 07. 02. 2023 06:39:06
Keď si nalejeme čistého vína, tak všetkých výrobcov aj obchodníkov – známych, aj no name – zaujíma v prvom rade ZISK. Preto vyrábajú. Nie z plezíru. A obrat a zisk im produkujú práve tie masy. Pretekárske oddelenia sú čistá strata z hľadiska finančného, ale práve z hľadiska toho oného marketingu im tieto majú všetko vynahradiť prostredníctvom známych mien a úspechov. Tzv. „pozitívny marketing“. To musí byť potom radosť lyžovať na (skoro) presne takých lyžiach ako MS, krásne červené Atomíky. Keď to dopoviem do konca, tak my všetci, čo tu chodíme na fórum, sme pre výrobcov okrajovou, nezaujímavou skupinou, je nás málo, chceli by sme super lyže a vybavenie a za nízke ceny. s módou až tak nejdeme a dokonca (poniektorí) aj tým lyžiam rozumejú. Pokiaľ ide o ten Decathlon a Wedze, tak pokiaľ viem, tak okrem prevzatia starších modelov iných značiek majú aj vlastný vývoj. A výroba tzv. „pod značku“ je skutočne v rámci globalizácie úplne bežná, počínajúc jogurtami, až po autá. Napr. tie najdrahšie Audiny a aj Poršátka vyrábajú vo VW v Bratislave. Ja viem, je to jeden koncern, ale predsa – mať Porsche z Volkswagenu???
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.