Jak nastavují vázání "profíci"
23.03.2011 23:12:36 #1
Musím se podělit o dnešní zkušenost – byl jsem si v jednom (zatím) nejmenovaném servisu u nás nechat nastavit a zkontrolovat starší vázání. Bylo to na počkání a tak jsem měl zkušenost z první ruky. Ten servis znám delší dobu a znám i historii místního servismana – není to žádný extra expert na lyže, ale vždycky jsem měl zato že je přemýšlivý a přístupný novým informacím. Těšil jsem se jak si během nastavování zase popovídám a dozvím se s jakými špeky chodí do servisu lidé.
Ale tentokrát jsem narazil:
- botu, přestože má délku podešve vyraženou na boku jako dnes naprostá většina bot, měřil na nějakém bazmeku na nastavovací mašině, a bravurně došel k výsledku 310 (zaokrouhlil ze změřených 312mm). Upozornil jsem ho že bota má na boku vyraženo 317 mm, reakcí bylo to že to tak dělá vždycky a neví proč by to měnil…
- pak zacvakl botu do vázání a usoudil (správně) že je malé předpětí. Vzal šroubovák a začal dotahovat se zacvaknutou botou. Důrazněji jsem ho upozornil šroubem na předpětí se má hýbat jen bez boty, protože jinak hrozí stržení dráhy pro šroub předpětí. Reakce opět stejná – dělám to tak vždycky, nikdy nebyl problém a jde to lehce + kam bych přišel kdybych musel dotahovat předpětí metodou pokus-omyl. Snažil jsem se vysvětlit proč by se to tak nemělo dělat a výsledek byla skoro hádka s výsledkem – moje lyže mi udělejte tak jak chci já a ostatní si tedy dělejte po svém…
- Nejzajímavější na tom bylo když se ukázalo, že to starší vázání, které jsem nedávnou použité koupil, ten šroub už ztržený má – prostě se nastaví předpětí, zacvakne se bota a pata zajede mírně dozadu. Což bylo pro mně nepříjemné překvapení. Ale místo toho aby uznal že se to prostě může stát a asi něco bude na tom co jsem vysvětlil, začal mně obviňovat že jsem to věděl a proto jsem začal řešit to dotahování předpětí bez boty a teď to na něj chci hodit…
- už úplně vynechávám to, že při kontrole vázání nemůžu říct prostě dejte mi tam DIN 9, ale musím si vymyslet čísla (věk, výška, váha, úroveň) tak aby to podle tabulky sedlo někam do okolí. Tentokrát mi to ještě ztížil „zkrácením“ podešve bot. Tak jediný důvod proč tam chodím, když chci ověřit vázání, je to že u té mašiny stojím když se na lyži dělá a můžu případně požádat o ověření při několika vypínacích silách…
Dost mně to všechno překvapilo, když uvážím že je to tady v Plzni jeden z mála servisů s dobrou (a drahou mašinou)… Opět potvrzení toho, že dobrý servis dělají dobří lidé a ne (jen) dobré a drahé mašiny.
24.03.2011 13:20:11 #3
Klidně dodám, že nám na kurz přijel chlapík trenér vodáků v Dukle se seřízeným vázáním na 6 při 95kg živé váhy. Lyže seřízené ze „ski servisu“!
Dalším případem byl klučina kolem 65kg se seřízeným vázáním na 4 DINu. Opět ze „ski servisu“.
A posledním (pořád jsme na jednom instruktorské kurzu) byl chlapík na nastavením vázání bez předpětí. opět jiný „ski servis“
Dokážete si asi představit kolik kotrmelců jsme viděli během jednoho dopoledne :)
Souhlasím, že drahé mašiny bez kvalitní obsluhy jsou spíš na obtíž, aneb kolik hrany vám asi ubere ňouma bez praxe a jaký úhel vám asi nastaví?
Nemluvě o odklonu hrany, odgrotování hran, struktuře, natupení a mohl bych pokračovat donekonečna.
Ovšem i v cizině zavítáte do podobných kšeftů. Není problém zaplatit 20euro za uskladnění lyží přes noc s krásným pocitem, že jsou ráno připravené. Lyže projetá mazačkou si té mázy během prvního sjezdu opravdu moc neužije … a tak můžeme pokračovat.
Zlaté poctivé mazání žehličkou v Kanadě za 5 baků přímo na kopci.
24.03.2011 13:50:26 #4
>> #3, konophee, 24. 03. 2011 13:20:11
Trošku mimo tému. Píšeš že sa to stalo na inštruktorskom kurze. Mám tomu
rozumieť tak, že ľudiať ktorí prišli s takto nastaveným viazaním chceli
byť inštruktormi lyžovania ?
24.03.2011 14:01:04 #5
Ano, a jsou :)
Je spíš zajímavé, že si všichni nechali udělat servis lyží před kurzem a zároveň seřízení vázání. Navíc ve 3 různých servisech. Navíc jednomu evidentně snížili DIN z 8 na 6.
Lyžaři jsou dobří, každý nemůže znát všechno. Taky si nechávám servisovat vidlici na kole a jezdím občas závody. Ani jako instruktor nevím, jak se mění olej. Dofouknu a jedu.
Teď už vědí. Ani by nás nenapadlo kontrolovat jim vázko dole na parkovišti. Teď už se na to díváme :)
24.03.2011 20:14:16 #8
Když jsem se jednou ptal ve Sportisimu prodavače-servismana jak se nastavuje předpětí na vázání Salomon, řekl mi, že je nastavené automaticky. Bylo na něm ale vidět, že netuší na co se to vlastně ptám. Jelikož skutečně přidělává a seřizuje lidem vázání docela ve velkém, chtěl bych vidět kolik zlomenin a kolen má na svědomí.
25.03.2011 01:35:37 #9
z nastaveni DIN a predpeti se dela zbytecna veda. Predpeti je vlastne jen jemne doladeni velikosti vazani a fakt neni zapotrebi moc inteligence a umu, aby clovek videl, ze vazani je moc velke nebo male. Vypinaci sily jsou zase jen takove oblbovatko pro neznale. Pri pomalych padech (dlouhy ale nizky imuls sily) na dojezdu k lanovce nebo v hlubokem snehu, kdy nejcasteji dochazi k pokrouceni kolene, nevypne ani vazani nastavene na 5 a naopak pri prudke rane do lyze (kratky a vysoky impuls sily) vypne i vazani nastavene na 15 aniz by to lyzar citil jako nejakou velkou silu.
25.03.2011 09:38:28 #10
Jako nemůžu souhlasit. Ta stupnice tam je zcela oprávněně. Předpětí není jen jemné doladění velikosti vázání. Ale přesný tlak mezi spičkou a patou vázání, který je vytvářený botou. Pokud to dáváš od oka, tak hodně štěstí…
K další větě o tom co se děje při pádech, dodám že právě do prašanu se vázko utahuje klidně víc (hledat lyži pod sněhem je super zábava) a vázko nastavené na 5 vypne hned. A vázání nastavené na 15 běžnému lyžaři (80kg) může pěkně zakroutit kolenem.
My prosím řekni, jak odhadneš tu vypínací sílu bez stupnice?
25.03.2011 10:45:58 #11
>> #9, Gravedigger, 25. 03. 2011 01:35:37
Grave, o týden jsi se seknul. Apríl je až PŘÍŠTÍ pátek.
26.03.2011 03:54:16 #13
nastaveni DIN na vazani je nastaveni jedne hodnoty na jedne stupnici. stejne jako hlasitost na televizi, teplota sporaku, cas na mikrovlnce. co vam na tom chlapi neni jasne?
Predpeti nastavuji snad vsichni od oka, nebot jde o polohu nejakeho konkretniho bodu (spojeneho s pruzinou) vuci jinemu referencnimu bodu. Jeste by to slo hmatem.
a vymyslet, na jakou hodnotu DIN vazani nastavit je asi tak slozite, jako vymyslet, na kterem schode ve sklepe chladit pivo.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.