Proč je nutné míti na lyže dobré pojištění
30.03.2011 18:27:32 #1
Původně jsem tento článek psal do uzavřené lyžařské konferece, ale kamarád ze Snow mne požádal, abych se podělil i s ostatními na jejich webu. Minulý týden se mi povedlo udělat za sezónou opravdu slušnou černou tečku. Říká se, že „neštěstí nechodí po horách, ale po lidech“. Já bych si dovolil toto pořekadlo malounko poupravit: „Neštěstí občas chodí i po lidech na horách“ Bohužel mne opustilo štěstí poslední den v Livignu při jednom normální, relativně pomalém obloučku na červené sjezdovce a já si doslova přerazil nohu. Ale kvůli tomu to vlastně nepíšu. Chtěl bych Vám popsat, co všechno se dělo potom a jak moc jsem rád, že jsem byl velmi dobře pojištěný. 15:30 Chytám vnitřní a padám jak pytel písku. Byl to mžik. Ani nevím, co přesně se stalo. Výsledkem je spirální zlomenina obou kostí asi 10 cm nad kotníkem. Žena mi sundavá lyže, volá horskou službu. Ta přijíždí během 5 minut, nakládá mne na sáně a odváží k sanitce. Mimochodem tohle byla nejbolestivější část akce. 15:45 Sanitka mne okamžitě odváží do traumacentra v Livignu, kde následuje rentgen, sundavání bot, oblečení a fixace zlomeniny. Už cestou v sanitce kontaktovala voláme asistenční službu. 16:30 Doktor mi oznamuje, že je potřeba operace a že je potřeba co nejdřív. Zároveň dostávám informaci, že mám na výběr. Buď se mi do hodiny povede dostat z pojišťovny souhlas k převozu a operaci na soukromé klinice ve švýcarském St. Moritz nebo mne budou muset převézt do státní nemocnice v Bormiu, což doktor komentuje slovy, že by to byla opravdu špatná volba, protože bych tam mohl na operaci čekat klidně dva dny. Hned posílají asistenční službě všechny podklady. 16:50 Volám na asistenční službu a doufám, že nebudou dělat obstrukce. K mému milému překvapení odpovídají, že už potvrdili možnost mého převozu do Švýcarska. Ještě je potřeba potvrdit možnost operace na soukromé klinice, ale v tom také naštěstí nevidí problém. 17:00 Přijíždí sanitka. Do St. Moritz je to 60 km ne zrovna rovné silnice. 17:10 Řidič závodník se mnou vyráží do Švýcarska. 18:20 Ležím na předoperačním. 19.30 Začíná operace. Operatér trochu prská, že to bude oteklé, protože to jsou už čtyři hodiny od nehody. 21:30 Jsem po operaci. V noze mám 31 cm titanu a 4 šrouby. K tomu 4 menší jizvy, protože to zvládli laparoskopicky.
Druhý den dopoledne se mnou začali rehabilitovat, v pondělí večer přijela luxusní sanitka z ČR a odvezla mne domů. Hezky na ležato, s televizí, s kávičkou. Říkám si, že když to bude dobře srůstat, tak jsem měl při vší smůle z pekla štěstí.
A cena? Podtrženo, sečteno v přepočtu 450.000,– Kč.
Poučení na konec? Nebudu tu srovnávat pojišťovny. Byla to moje první taková velká zkušenost a doufám, že i poslední. Věřím ale, že kdybych se spoléhal na pojistku ke kartě, nebo na Evropský průkaz pojištěnce, tak bych skončil v Sondalu ve státní nemocnici a ještě nejspíš něco doplatil ze svého. Znám ze svého okolí i případy, kdy levná pojišťovna nařídila pouze stabilizaci pacienta a jeho mnoha hodinový převoz do ČR. Takový pacient pak prožije v nemocnici o několik týdnů déle, protože do oteklé tkáně žádný doktor nechce řezat, takže se čeká, až to splaskne. Mezi tím svaly atrofují a šlachy se zkracují. Levné pojišťovně je to ale jedno, protože hlavní je, že ona nemusela moc platit. O variantě bez pojištění ani radši neuvažuji. Vím, že je mezi námi stále dostatek chytrolínů a šetřilů, co mají pocit, že jim se nic takového stát nemůže a přeci si nebudou zbytečně platit pojištění. Těm bych chtěl vzkázat. Je jedno, jak dobře umíte lyžovat. Lyžování je prostě nebezpečný sport a úrazy k němu patří. Proto nepojistit se, je hloupý hazard, který Vás při nejlepším bude stát jen velké peníze, v horším případě i zdravotní komplikace, protože v mnoha případech rychlost a kvalita ošetření = rychlejší návrat do normálního života. A pár praktických rad:
- Nikdy nejezdi bez pořádného pojištění léčebných výloh (to moje bylo od Evropské cestovní pojišťovny)
- Vždy měj u sebe doklad totožnosti i kartičku pojišťovny – na pokoji je ti na ho…
- Nikdy nejezdi sám. V případě nehody máš co dělat sám se sebou a na důležité věci jaksi nezbývá.
- Šťastnější část výpravy musí nekompromisně pro tebe požadovat nejlepší možné a přitom rychlé ošetření.
- Musíš mít i v té smůle trochu štěstí na lidi okolo sebe. Kdyby se ten doktor v Livignu nesnažil udělat pro mne to nejlepší, ještě bych asi ležel někde v Itálii.
30.03.2011 18:55:17 #2
>> #1, ski maniac, 30. 03. 2011 18:27:32
Moc dobrej příspěvek! Nikdy se mi venku nic nestalo a jsem dost nedbalej… – přesto, že jsem byl u mnoha úrazů, jsem lempl… Je to ale jednoznačně tak jak píšeš! Díky za to.
30.03.2011 20:03:07 #3
" protože to zvládli laparoskopicky". To sice asi ne, ale jinak ouplnej souhlas. Dobré pojištění nade vše. Určitě nepodceňovat, lyžníci!!!
30.03.2011 20:27:41 #4
Medvě*>> #3, medvěd, 30. 03. 2011 20:03:07 No, nejsem doktor, takže se nemůžu přít, ale můj ortoped v Praze tento pojem použil také. Prostě mám na noze tři minijizvy tak akorát na šroubovák a na koleni 5 cm, jak tam strkali ten titan.
30.03.2011 21:12:43 #5
>> #4, ski maniac, 30. 03. 2011 20:27:41
Jasně, v pohodě, nebudeme se přece hádat. Arthroskopicky. Laparoskopicky
by znamenalo, že je to něco přes dutinu břišní, ale to nic, to je jen
výrazivo . Začínám
sosnovatět:-). Ich entschuldige mich bei Ihnen
. M.
30.03.2011 22:56:47 #6
Dobry prispevek, pojisteni je strasne dulezity, i ten nejlepsi lyzar se muze zranit, ja mam pojisteni vzdy od CSOB, ale nejsem si uplne jista, ze by byli takto vstricni k operaci na soukrome klinice, tak doufam, ze se mi urazy budou vyhybat
31.03.2011 11:10:21 #7
Ať už je příspěvek ze života no-name lyžařova, nebo nějakým virálem pojišťovny, je užitečný a jako šikovná připomínka funguje líp než nějaká reklama.
Bylo by asi zajímavé vědět, jaká částka pojistného dokázala v popisovaném případě zařídit tak vysoce kvalitní plnění. Případně srovnat s jinými.
Fakt asi je, že většina z nás se spokojí s faktem, že jsou na lyžování venku pojištění, a málokdo si čte všechny pojistné podmínky. Které nakonec stejně neřeknou, jestli mne poveze sanitka rozhrkaná, nebo luxusní s TV a drinkem (a případně sestřičkou nahoře bez?).
Poměrně novým fenoménem pod pojištění (odpovědnosti) taky spadajícím se zdají být žaloby alpských domorodců proti cizincům po původně lehkých kolizích, kdy se „posléze“ objeví údajné vážné následky. V diskusi jsme to tady už měli a dokonce o tom před časem byl šot v TV zprávách.
31.03.2011 14:42:33 #8
Ahoj, nevím jestli to umožňují pravidla fóra či jiná, ale dost by mě zajímalo o jakou pojišťovnu šlo.
Před dvěma roky jsem řešil z francie „pojistnou událost“ přes asistenční službu k pojištění karty od ČSOB a na lince jsem se dozvěděl, že moje pojistná smlouva ani její číslo v jejich systému vůbec není evidována! :-O
Letos jsem radši nic neponechal náhodě a i když mám pojištění na celej rok ke kartě tak jsem se radši stejně pojistil u Allianz Direct. Ale možná je nějaká lepší volba, napověz! :)
31.03.2011 15:00:53 #9
>> #8,
ludek.stepan, 31. 03. 2011 14:42:33
Přečti si znovu #1, je to na konci v bodě 1.
01.04.2011 15:24:27 #11
>> #5,
medvěd, 30. 03. 2011 21:12:43 Neomlouvej se. Díky za
vysvětlení. Já jsem v tomto směru nevzdělanec a zřejmě doktor měl
pocit, že to pochopím lépe, když použije frekventovanější pojem
01.04.2011 15:51:04 #12
>> #7, ivan, 31. 03. 2011 11:10:21
Ivane, chápu tvojí
podezřívavost ohledně reklamy, ale tohle bohužel opravdu reklama není.
Můžeš ověřit v redakci u RH.
Pojištění bylo sjednáno přes cestovku u Evropské cestovní pojišťovny. Za 1480,– Kč na 7 dní pro 2 dospělé a 2 děti. Bylo v tom storno zájezdu, léčebné výlohy, pojištění odpovědnosti, úraz a nějaké další drobnosti.
Jinak s žalobami domorodců jsem se ještě nesetkal, ale vych… určitě existují stejně u nás jako kdekoliv jinde. Navíc při dnešních rychlostech a zaplnění sjezdovek je určitě pojištění odpovědnosti nutností. Při srážkách je dost často těžké určit, kdo je viník a pak stačí, aby protistrana měla dobrého právníka nebo silnou pojišťovnu a problém je na světě. To za těch pár ušetřených kaček opravdu nestojí.
03.04.2011 09:27:02 #14
Asi skutočne žijeme dobu, keď bez dobrého poistenia „proti čomukoľvek“ nebudeme môcť existovať. Ale ako zistiť, ktoré poistenia sú tie dobré?. Myslím si, že práve takáto zverejnená osobná skúsenosť (úvodný článok od ski maniaca)môže výrazne pomôcť pri výbere. Ak máte niekto skúsenosť s poistením cez členstvo v Alpenvereine a aj konkrétnu skúsenosť s realizáciou poistného krytia po úraze, možno by bolo vhodné dať o tom krátku správičku aj sem. Hodne ľudí toto poistenie odporúča, ale ešte som nepočul hodnotenie od tých, ktorí mali možnosť vyskúšať jeho kvality v praxi.
04.04.2011 07:49:28 #15
>> #12, ski maniac, 01. 04. 2011 15:51:04
OK, promiň mou podezíravost. Jak víš, na webu nikdy nevíš. Vlastně můžeš věřit jenom tomu, koho osobně znáš, a ještě tak tomu, kdo má reference z dostatečně důvěryhodného zdroje.
1700 za týden pro rodinu není zrovna málo, ale možná to jsou dneska za něco podobného běžné poplatky? Jaká je tam hranice plnění? Neboť do těch 0,5 mega, jež zmiňuje Tesna, by se tvoje kauza vešla. Dovedu si ale představit, že klient „základní sazby“ může být cosi jako pacient na pojišťovnu nebo s křížkovými lázněmi, kdežto dráže pojištěný něco jako platící hotově.
Protože většinou sám jezdím (tvůj bod 3 in post 1), občas mě napadne, jak složité by bylo, kdybych ležel ve špitálu (neřkuli mrtvej), někde na P pod kopcem moje auto, někde na pokoji moje rozkrámované věci, v lyžárně celý servisní bordel a hromada lyží, a jak by tohle všechno někdo dával do kupy a odvážel do Česka. Chudák manželka. Ale beru to jako riziko podnikání, všechno v životě neprůstřelně posichrovat nejde.
K těm bodům bych možná přidal, že je důležité umět se s lidmi domluvit. Všechno asi bude probíhat poněkud jinak, když našinec vysouká klasické „ich štehe nicht fr“, a když si to – pokud je toho zdravotně schopen – kvalitně „vykomunikuje“. (Mám zkušenost, že kvalitní němčinou si kontrolující bavorští policajti nechají vysvětlit, že motor rozhodně na pokyn nechcípnu, nýbrž nechám dochladit turbo, i řadu dalších věcí včetně absence ukradeného airbagu a auta neodhlášeného prodávajícím v Německu. A že si rakouští v Riedu nechají i vynadat za to, že dokument o dopravní nehodě nemají včas podepsaný od šéfa…)
Přeju dobré a rychlé uzdravování. Průser jako tento na konci sezony je ostatně značně lepší než na jejím začátku.
04.04.2011 13:22:57 #16
>> #15, ivan, 04. 04. 2011 07:49:28
Tak teď koukám, že jsem uvedl blbou cenu. Bylo to 1480,– a v původním příspěvku jsem to již opravil. V ceně jsou
Limity pojistného plnění (v Kč)
Léčebné výlohy 2 400 000
Zubní ošetření 24 000
Fyzioterapie 120 000
Asistenční služby neomezeně
Převoz, přeložení a přeprava 1 000 000
Repatriace tělesných ostatků 1 000 000
Náklady na opatrovníka 150 000
Trvalé následky úrazu 200 000
Úmrtí následkem úrazu 100 000
Škoda na osobních věcech 10 000
Odpovědnost za škodu na zdraví 1 000 000
Škoda na majetku 500 000
Nevyužitá dovolená 10 000
Kompenzace za 1 den 1 000
Zrušení cesty 20 000 Spoluúčast 20 %
04.04.2011 13:32:25 #17
>> #16, ski maniac, 04. 04. 2011 13:22:57
„Náklady na opatrovníka 150 000“ a „Úmrtí následkem úrazu 100 000“? To má mít opatrovník větší cenu než moje vlastní chcíplé já? To se mi ani za 1700 ani za 1480 moc nelíbí!!! Nebo něco chápu špatně?
04.04.2011 13:46:33 #18
>> #15, ivan, 04. 04. 2011 07:49:28 Ještě ke tvé poznámce o nedodržování bodu 3. S manželkou likvidující pozůstalost máš samozřejmě naprostou pravdu, ale tohle tě začne trápit až po probrání v nemocnici. Mnohem dřív máš problém kdo přivolá HS, kdo zkontaktuje asistenční službu (pojišťovnu), kdo pohlídá, aby tě odvezli do alespoň trochu slušné nemocnice, kdo dá najevo, že za tebe zaplatí. V době peněžní totiž většinou nejdřív všechny zajímá, jak dostanou za tebe zaplaceno a až pak se zabývají tvým stavem. Samozřejmě výjimky existují, ale na ty se nedá spoléhat.
Známému takhle manželka v podstatě zachránila život, když ona šla domů a on si musel dát ještě poslední. Při ní spadnul do strže a nebýt manželky, které chyběl tak, že ho dala hledat, tak dnes nebyl mezi námi.
Nutná znalost jazyků je bez debat. Samozřejmě nejlepší je umět domorodštinu, ale musím říct, že i angličtina byla bez problémů.
08.04.2011 17:50:37 #20
>> #19, Duro, 08. 04. 2011 09:43:42
Ha,pekný rocker si vytvoril chalan na tej slalomke:)
03.12.2012 10:49:33 #21
Mám podobnou zkušenost s pojištěním od Alpenverein! ..Mám s ním jen kladné zkušenosti i co se týče pojistné události. Kamarád hodně nešťastně spadl do rokle na Slovensku. V Nemocnici zjistili že má prasklé krční obratle – takže operace. Následoval telefon do Tyrol Air Ambulance za nedlouho dorazil na letiště v Popradu rakouské expres a kamarád byl za hodku v Praze!. Je sice pravda že OEAV hradí léčebné výlohy jen do 10 000 euro ale na druhou stranu mají převoz do vlasti bez omezení pojistné částky. TZN – Nechat se okamžitě převést zpět do ČR a případné operace řešit v ČR. Navíc je super že platí i mimo vyznačené trasy – takže Freeride C´mon!Navíc je za 1490,– na ROK! .. http://www.pojisteni-alpenverein.cz/
03.12.2012 15:53:09 #22
Kladne zkusenosti s pojistovnou typu dovezte me domu a kdyz neco, tak je
limit 10 tis. euro + doporucovat freeride mimo vyznacene trasy? To je vtip?
. Jenom transport
helikopterou v zahranici 30 – 130 tis. Kc. Minuly rok byl pripad, kdy
lekarske osetreni vcetne transportu helikopterou prislo jednoho Cecha na
600 tis. Kc. Pokud by se to stalo s timto pojistenim, tak ze sveho zacvaka
350 tis. Za sebe teda mohu doporucit pojistovnu Allianz, ktera ma v nabidce
,,pouze,, bezlimitove pojisteni a zadne jine levne pojisteni nenabizi. Na druhou
stranu je pravda, ze nepojisti urcite rizikove sporty.
03.12.2012 17:58:16 #23
ALPENVEREIN – bez přehánění kouzelná kartička v rukách lyžaře.
Osobně jsem zažil dvě záchrané akce, kdy bylo nutné lékařské ošetření. Shodou okolností jsou oba případy z Francie.
V prvním případě šlo o nechutně zlomenou nohu jednoho „účastníka zájezdu“. Holeň měl tak na 130° – nechutný, ale tříštivka to nebyla. Vše proběhlo standartně, za pár minutek přijela dvojice záchranářů na skůtru a ještě jeden na lyžích. Zajímal je pas a kartička pojišťovny. Ten pán měl pojištění od České Pojišťovny. Záchranář to chvilku studoval a druhý s tím na lyžích zatím ošetřoval. Chlap dostal fixaci, lehl na sáně a hurá dolů -SKŮTREM !!!! Ošetření v nemocnici proběhlo bez problémů, na nic si nestěžoval. Jen ten strašně dlouhý transport dolů. Do nemocnice se ten člověk dostal až za 40 minut. Jen převýšení sjezdovky bylo víc než 1200m a kabinka to nahoru jela skoro 30 minut.
A druhý případ jsem si vyzkoušel na vlastní kůži hned následující rok. Ve 3300mnm jsem si dost blbě vykloubil rameno. Opět přijela dvojice na skůtru, opět chtěla pas a kartičku pojišťovny. V momentě, kdy jsem vytáhl kartičku Alpenvereinu, tak je už nic jiného nezajímalo. Chlap vzal vysílačku a zavolal vrtulník. Ještě než stačili zkontrolovat, co jsem si vlastně udělal, tak už vedle sedala vrtule. Za cca 10 minut jsem byl ve špitále a za dalších 15 minut před špitálem ošetřený s léky v ruce. Večer jsem to pak probíral s delegátkou, jak je možný, že já letěl vrtulí a ten pán jel na skůtru. Prý je to jednoduché – Českou Pojišťovnu na západ od nás nikdo nezná. Takže pokud není člověk v bezprostředním ohrožení života, nebo není v bezvědomí, vrtulník si záchranář nedovolí zavolat. Alpenverein je něco úplně jiného a v takovém případě se záchranář přece nebude s člověkem vláčet na skůtru, když může zavolat vrtuli a vlastně se „zbavit“ zraněného v nejkratším možném čase.
Díky tomu jsem nemusel na žádnou noperaci. Z tohoto pohledu je Alpenverein opravdu kouzelnou kartičkou. Všude ho znají a služby jsou „nedstandartní“.
04.12.2012 00:26:48 #24
O Alpenverein dnes ctu poprve a jsem docela prekvapen.Jestli totiz opravdu zajisti leteckou prepravu domu,tak z meho pohledu opravdu nejlepsi varianta-nez doletim do ceskeho spitalu,tak zena(jakozto lekar ve velke a zname nemocnici) zalarmuje potrebne odborniky a dostane se mi okamzite te nejlepsi pece.Problem by asi nastal v pripade,kdy se opravdu na sjezdovce zmasakruju tak,ze mne povezou do nejblizsiho spitalu a budou pocitat kazdou minutu.
04.12.2012 00:37:19 #25
>> #23, korsičan, 03. 12. 2012 17:58:16
Díky tomu jsem nemusel na žádnou noperaci.
Neber to osobně, ale to ti řekl ortopéd, nebo je to tvůj názor?
04.12.2012 07:07:32 #26
>> #25,
Alda71, 04. 12. 2012 00:37:19 to mě řekl ortopéd
v ČR, ke kterému jsem ihned po příjezdu napochodoval se snímkama na
vyšetření. Měl jsem ruky vykloubenou tak, že byla dlaní ven a kloub byl
7cm z jamky. Vůbec nechápal, že se neutrhl ani jeden vaz. To jsem měl
kliku. Pokud máš zájem, můžu doložit RTG snímky – mám je ještě
doma.
Bylo mi jasně řečeno, že přijet do špitálu o 20 minut déle, tak už by tam to rameno nikdo nedokázal vrátit zpět, protože by to zatuhlo a muselo by se to rozřezat. V mém případě to tam rval doktor + dva pomocníci a netrvalo to ani 5 minut. Začátek šel dobře, ale ke konci už to tam vůbec nelezlo.
04.12.2012 07:27:33 #27
>> #24, goldone, 04. 12. 2012 00:26:48
Problem by asi nastal v pripade,kdy se opravdu na sjezdovce zmasakruju tak,ze mne povezou do nejblizsiho spitalu a budou pocitat kazdou minutu.
Proč by v tom měl být problém ???
04.12.2012 08:28:26 #28
>> #26, korsičan, 04. 12. 2012 07:07:32
OK. Dík za nabídku, snímky mi stačí vlastní rodinné. Hlavní je, že máš ruku (aspoň doufám) v pořádku.
04.12.2012 09:21:34 #29
>> #27, korsičan, 04. 12. 2012 07:27:33
Mysleno tak,ze v takovem pripade by 10000,–E mohlo byt malo na operaci v cizine.Ale stejne si myslim,ze by to nasledne pokryla pojistka z karty.Kazdopadne se na Alpenverein skocim zeptat na pobocku,protoze mne to fakt zaujalo.K pojistce z karty jsem si vzdy sjednaval jeste dodatecne pojisteni na kazdy vylet do ciziny zvlast a tohle by mozna bylo celkove i lacinejsi.
04.12.2012 09:44:28 #30
>> #28, Alda71, 04. 12. 2012 08:28:26
Tak ty jsi také sběratel ??? Hmm, najít ještě aspoň jednoho, tak
můžeme založit klub.
Jinak rameno tak 5 roků různě bolelo a nebolelo, postupně to odeznívalo a dnes už o něm ani nevím.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.