All mountain/freeride lyže - pomoc s výběrem
08.11.2023 10:58:45 #1
Dobrý den, mám syna (16 let, 181 cm), který je zdatný lyžař a chtěl bych mu pořídit lyže i na jízdu volným terénem. Lyžuje prakticky jen v Alpách a odhaduji, že lyžováním mimo sjezdovky stráví tak 30 až 50 % času. Hledám tedy lyže, které bude rozumně fungovat na sjezdovce tak mimo ní. Je mi jasné, že to bude kompromis, ale hlavně se chci vyvarovat toho, aby se ježděním na sjezdovce vyloženě netrápil. Potřeboval bych poradit zejména šířku lyže pod patou a délku lyží. Samozřejmě budu rád i za tipy přímo na specifické modely lyží. Děkuji předem za pomoc.
08.11.2023 13:42:21 #2
To je nesmírně individuální problém.
Už „zdatny lyžař“ je termín, do kterého se vejde každý, záleží na
úhlu pohledu.
A mimo sjezdovky se věc ještě více komplikuje. Co je to jezdit ve volném
terénu? Šmrdlá to tam nebo jezdí dlouhé oblouky? Baví ho nejvíc kopec
prudký 20 stupňů nebo 50? Baví ho skákat mezi skalkami nebo jezdit
širokou stěnu?
V případě některych odpovědí nejsou all-round lyže ideální
koupi.
A na sjezdovce jsou někteří lidé spokojeni i s tlustou lyží, jiní jsou
vybíravější.
V Alpách bývají půjčovny vybavené i specializovanými nerentalovymi lyžemi. Doporučil bych ať si nejdřív zkusí rozdílné druhy lyží a uvidí co se mu líbí.
08.11.2023 14:35:38 #3
Všiml jsem si, že tu jsou i články https://snow.cz/…ountain-lyze
09.11.2023 09:06:07 #4
Mantra M6 od Volkl, pripadne ak nieco lacnejsie, tak od Salomonu QST so sirkou okolo 100mm pod lyziarkou. Skvely lyziar si uzije siroku skalu terenov a slabsi lyziar na nich zvladne aj zjazdovku a aj primerany teren ku svojim schopnostiam. Pri uvadzanom case stravenom mimo zjazdovku uz Allmountain nabera na vyzname a podla mojho nazoru realne Allmountain lyze by mali byt sirkou niekde blizko 100mm.
09.11.2023 10:46:28 #5
Ja pouzivam jako „univerzaly“ Blizzard Brahma (88mm/180cm). Ty jsou orientovane vic na sjezdovku (tam funguji skvele, zadne trapeni se), v hlubokem jim uz trochu chybi plocha. Pro pouziti 50/50 bych sel do neceho sirsiho, treba Blizzard Bonafide 97mm. Delka – minimalne na vysku postavy, radsi delsi (ja mam +5cm a to jsem hubenour).
09.11.2023 13:06:52 #6
i když používám široké lyže relativně krátce dovolil bych si pár
postřehů . Do volného terénu určitě šířku kolem 100 užší je dobrá
na rozbitou sjezdovku naopak na sirších třeba kolem 110 už to na sjezdovce
není ono a o užití si jízdy není řeč zvláště pokud je sjezdovka
namrzlá nebo jen tvrdá .. (pokud je to jarní krupka tak není problem) ale
i tak to z užšíma bude zábavnější ,dobré jsou myvalem zmíněné
bonafidky (měl sem )ale řekl bych že jsou tak na hraně širokosti do
volného terenu .. i když se to nezdá tak i cca 5 mm navíc je znát jak ve
volnem tak na sjezdovce. Stejně je nejlépe vyzkoušet a každý musí přijít
sám na to jaké mu nejlíp sedí . Měřím 180 cm a vážím kolem 90 kg a
mám nejradši lyže kolem 102–108mm pod patou a přes 184 cm a trošku
tvrdší páč ne vždy je uplný powder(samo sebou na ten prášek používám
širší 114 mm široký rustler 11 a na rozbytou sjezdovku taktéž brahmy )
tužší lyže líp sedí (můj sub. názor )z těch ktéré sem mněl možnost
jezdit za jako nejuniverzálněší bych dal enforcer free 104/186 , i když
momentálně nejčastěj používám dictary 3 ale to jen proto že byli za
dobrý peníz a není mně jich líto zničit, stejně dopadne tak že si koupí
několik lyží tak jako všichni tady a pak bude nešťasten které sebou
vzít
09.11.2023 14:59:41 #7
>> #1, jurekdj, 08. 11. 2023 10:58:45
Hodně bude záležet na jeho hmotnosti. Pokud 50% mimo sjezdovku, na to už Brahmy moc nebudou, obecně jsou spíš na rozbitou sjezdovku nebo nic hlubokého. Z vlastní ukušenosti určitě ne něco jako Scott The Ski, které se chovají spíš jako obřačka. Pokud je lehký, chce to něco, co se snadněji prohne. Osobně mám dobrou zkušenost s Volkl Mantra. Vynikající na měkkém sněhu, rozbité sjezdovce, velmi dobré i v prašanu, na tvrdé sjezdovce to jde, samozřejmě lépe, když se alespoň trochu rozjezdí nebo změkne na slunku, pak i tam jsou dobré. Vážím 70 kg, Mantry 184 cm/100 mm ok.
10.11.2023 10:08:55 #8
>> #1, jurekdj, 08. 11. 2023 10:58:45
Ahoj, věcné nápady už popsali kolegové, tak jen přihodím zkušenost – kromě toho, jak jezdí a kde, je také důležité nezapomenout na to, co si přeje. Ve třiceti už řešíme, jak ta která lyže funguje, v šestnácti může mít ale vliv i nějaký lovebrand, lyže, které jsou vidět na nohách předních freeriderů. Určitě bych se syna zeptal, jaké lyže se mu líbí, jen na takových bude rád jezdit – můžou mít twintip nebo zajímavý design… Na FWT hodně lyžařů jezdí třeba na lyžích Line, Black Crows nebo Faction, takže jejich designy určitě zná z videí, zároveň tyto značky vyrábí i univerzálnější lyže, a dovedu si představit, že bych v šestnácti měl větší radost z lyží freeridové značky, i když parametrově půjde o lyže univerzální. Vhodné šířky a délky již poradili kolegové výše, ale určitě je dobré se zeptat, jak si svoje lyže představuje samotný lyžař – zdá se to samozřejmé, ale ty protáhlé obličeje teenagerů, kterým rodič pečlivě vybral ty nejlepší lyže, zaručeně lepší než ty, co si přáli, vídáme v kurzech celkem běžně.
Šťastnou ruku při výběru a mnoho oblouků v prašanu!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.