02.01.2024 18:30:38 #1
Ahoj všem, hledám středisko pro lyžovačku v Rakousku. Termín je první březnový týden. Jsem pokročilý snowboardista, ale letos učím přítelkyni na prkně a tak hledám něco, kde bude mnoho modrých širších sjezdovek hlavně se sedačkami nebo kabinkami. Dojezd do 800km od Ostravy. Středisko nemusí být nějak velké, jen aby sníh na začátku března byl ještě na ježdění. Co mi doporučíte? Moc díky za vaše tipy.
03.01.2024 20:21:37 #3
V prvom rade by som začal niekde ju učiť, z Ostravy dohodíš kamenom napríklad do Zloty Gron v PL, kde sú lacné skipasy dobrá odpojitelná 6tka sedačka, prípadne aj bočný svah ale s vlekom. Ten svah je ideálnej dlžky že sa človek neunaví a má ideálny sklon po celej dlžke čo je tiež dosť dôležité. Keby dačo je tam aj decká zóna s pásom, ale neviem či to je aj pre dospelého (ten pás)
Isť sa učiť do rakúska nie že by sa nedalo, ale sú to vyhodené peniaze za skipasy. Ono je dosť rozdiel platiť 30€ alebo 60€ a k tomu nebudeš mať z toho nič ani ty, ani ona. Do rakúska ideálne až vtedy, ak už má pár lekcií za sebou, zvládne na tom stáť viac ako dve hodiny a vie ísť sama, vie jazdiť na obe hrany = robiť aj oblúky… Potom už je v podstate jedno kam, aj ked ja odporúčam skôr tie menej známe = býva tam menej ludí. Napríklad taký Kreischberg, spodok síce čierny, ale vieš sa zviesť kabinkou z vrchu, alebo od medzistanice naspäť do údolnej stanice
04.01.2024 05:19:40 #4
Přesně jak píše Ivko1. Taky jsem Ostravák. Takže máte čas do února kdy potrénovat na místních levných pláccích jako např. Mezivodí a pak klidně vyrazte do např. West Dachstein, Die Tauplitz. Ale fakt raději několikrát skipas za 350–500, než plýtvat rakouským skipasem za €53 a více. Nebo taky dokonce máme v Ostravě ski trenažér v Avion Shopping Parku.
04.01.2024 11:50:38 #5
>> #4, Kiwi, 04. 01. 2024 05:19:40
Tak Tauplitz bych pro začátečníka opravdu nedoporučoval. Tam není snad žádná normální sjezdovka, která by byla v celé svojí délce mírná. Vždy je tam nějaký strmý úsek, který se musí zdolat. Tedy mám na mysli sjezdovky obsluhované lanovkami. Pravda, je tam pár kraších mírných sjezdovek obsluhovaných vleky, ale kvůli nim bych do Rakouska já osobně určitě nejel. Za mě je Tauplitz snad nejhorší středisko, ve kterém jsem kdy byl. Pro začátečníky a pohodáře neznám lepší středisko, než je Seiser Alm. Ale to je již Itálie a je to vzdálenostně z Ostravy nepatrně dále (820 km), než si tazatel vytýčil jako maximum. To středisko ale stojí za každý ujetý kilometr navíc, za to dávám hlavu na špalek. Je ale pravda, že pro snowboardisty by zde mohly dělat trošičku problémy některé přejezdy mezi sjezdovkami, které jsou někdy až moc mírné (pro lyžaře bez problémů, odpíchnou se hůlkami).
04.01.2024 12:36:24 #6
Preto som napísal Kreischberg, z Ostravy 560km a tam sa človek vie voziť na kabínke v úseku „B“ na mega širokej a modrej zjazdovke číslo 2 o dlžke 1,8km, alebo na kabínke „M“ a červenej zjazdovke 18 o dlžke cez 2km, pretože len lanovka má dlžku cez 2km. No a potom je tam ešte červeno čierna trasa 15+16, ale zdaleka to nie je niečo strmé (obchádzka čiernej časti cez 15 bola naopak úplne o ničom), a dlžka sedačky „L“ je tam necelých 1,7km…
Dajú sa tam využiť aj vleky „I+H“ a zjazdovka 3, ale tam tá modrá časť je už dosť placka, kde by mal začiatočník na SNB asi problém s dojazdom ak by nevedel jazdiť priamo a je to celkom masaker vydržať na vleku 1,5km ťahaný za jednu nohu…
Nie je problém si pozrieť nejaké videá na YT, stačí zadať Kreischberg piste 18, alebo Kreischberg piste 2 a človek vidí aké to je…
04.01.2024 14:14:55 #7
Díky moc za rady, pánové Je jasné, že přítelkyni hned nevezmu do zahraničí. Každý víkend teď budeme trénovat ve Velkých Karlovicích nebo na Pradědu. Je šikovná, tak věřím že se to do března jakžtakž naučí, navíc s sebou bereme jejího 10 letého kluka, který umí dobře na lyžích. Seister Alm – vypadá moc hezky, ale je to už trochu daleko. A trošku mě děsí ty přejezdy, sám to na prkně nemám rád. Kreischberg – mrzí mě tam ty vleky, i já si vždy raději odpočinu v kabince nebo na sedačce.
Díky za tip na ten Zloty Gron, občas hledám středisko v MS kraji a nic moc mě tady nebaví, určitě sám vyzkouším.
Nakonec jsem se rozhodl pro Lofer. Tak uvidíme.
04.01.2024 15:12:02 #8
V Kreischbergu tie vleky nemusíš používať vôbec a ani som to nedoporučil. Vlek sa tam využíva asi najviac v snowparku, ktorý je tam ozaj slušný
Naozaj nerozumiem tomu výberu Lofer, nepočul som o tom a cez mobil sa mi nechcelo googliť. Teraz ked pozerám cez PC, tak z Ostravy to máš 640km miesto 560km na Kreischberg.
Pozrel som si na Lofer teda modrú trasu 4 – hned po začiatku sú tam miesta, rovné ako placka, kde má často začiatočník na SNB problém prejsť, bude sa musieť odopnúť a prešlapať, alebo poskakovať, to isté bolo na piste 7…
Ja tiež jazdím na SNB a presne preto si vždy skontrolujem zjazdovky na Youtube aby tam neboli práve takéto úseky, lebo sa nemiením odopínať a niekde došlapávať. Ono aj ten čo má skusenosti že by to pustil a mal rýchlosť aby to prešiel, tak stačí že mu tam stojí pár takých čo to nevie a nedokážeš cez nich preklučkovať a tiež zastavíš a to je potom naozaj radosť sa voziť v takom stredisku celý den…
Preto ti odporúčam pozri si cez videá ten Kreischberg, ja som tam bol a za den tam nafúkal 49km… Tam sa vozíš v podstate kabínkami a sedačkami a na ideálnych zjazdovkách aj pre SNB a kludne môžeš započítať aj sedačku „J“, síce taká obstaróžna dvojsedačka, ale príjemné červené zjazdovky.
Ono tie modré sú niekedy aj nevhodné pre mizerný sklon pre SNB, zvlášť ak je niekto len začiatočník. Ty skrátka potrebuješ aj nejaký ten sklon, pretože na placke sa začiatočníkom velmi zle ide, nevedia isť len po hranách a velmi si pribrzdujú, čo á za následok stratu rýchlosti a tým pádom plynule prechádzať z hrany na hranu. Zbehni si napríklad do toho PL, jedna zjazdovka 800m velkej šírky a konštatný sklon od vrchu až dole a dáš mi za pravdu že to je ideálny sklon a je to akože červeno modrá zjazdovka
EDIT: prípadne ti ešte odporúčam necestovať túto sezonu do AT, ale kludne do PL, Grapa Ski, kde je tak isto ideálna zjazdovka a hlavne menej ludí ako v Bialke Tatranskej, kde neodporúčam chodiť práve pre velké množstvo ludí. Ked už Bialka, tak jedine časť Kotelnica a sedačka IX (Remiaszów), kde je parádna zjazdovka, ale býva tam tiež kopec ludí, lebo tam je pohodlná vyhrievaná odpojitelná 6 sedačka.
Každopádne výhoda PL je, že sa nebudeš voziť za 50–60€+ na den ale za nejakých 35€ a si tam z Ostravy za dve hodiny… A pozor lístok bude platný od rána do večera tuším 20:00 a Bialka až do 22:00!!! Teda si vieš odskočiť a vrátiť sa po 3 hodinách a kludne do iného strediska spadajúceho do spoločného skipasu Tatry Super Ski a tie strediská máš sotva 10km od seba. Tento rok tam idem znovu a okrem Grapa ski chcem navštíviť ešte stredisko Rusin Ski, kde máš tak isto vyhrievanú odpojitelnú 6 sedačku a garantujem ti že tam večer v tých strediskách je ludoprázdno a po ruke tam máš asi tak 3 aquaparky… Jednoducho pozri weby stredisk, kamery aj Youtube
Hodím ti sem fotku z večerného GRAPA Ski, bolo to síce v termíne tesne pred vianocami, ale po 15:00 tam nebolo ani nohy. Na fotke vidíš prázdne sedačky a v pozadi sú rozsvietené kopce Bialka Tatranska. My sme presne takto jazdili, ráno v jednom, večer v druhom… Vzhladom na to že tie kopce nie sú tak strmé aj ked je akože červená, tak vydržia nerozbité až do večera…
05.01.2024 06:29:04 #10
Lofer bych ti nedoporučoval, zkus areál hned vedle https://www.steinplatte.tirol/ byl jsem loni a max. spokojenost......psal jsem i report.
05.01.2024 10:40:20 #11
Já bych tedy Lofer začátečníkovi nebo mírně pokročilému klidně doporučil – je to typické výukové středisko s poklidnou atmosférou. Samozřejmě snowboardistka se může na plošších úsecích „zaseknout“, ale to se může stát všude. Žádné záludné přejezdy s nekonečnými rovinkami a protisvahy tam nejsou, je to poměrně kompaktní areál (alespoň ta hlavní část nahoře) a jsou tam samé velmi pohodlné sedačky.
Stejně tak je velmi vhodné zmíněné Steinplatte – je to v podstatě sousední areál, tedy terénně dost podobný. Jen je větší a má i rozsáhlejší výukovou zónu (Winklmoosalm).
A Kreischberg je také super. Už to akorát není čistě „výukové“,
ale všestranné středisko, kde se leckdo pohybuje rychleji. ![]()
Zkrátka všechna tato tři místa bych hodnotil jako velmi vhodná. A samozřejmě nemohu nepřipomenout Seiser Alm, který také považuji po všech stránkách za „výukové hřiště“ N° 1.
05.01.2024 17:39:22 #12
>> #10, Bohouš, 05. 01. 2024 06:29:04
S tím úplně nesouhlasím. Na Steinplatte není pořádná pěkná modrá sjezdovka, na začátečníka mi to přijde zbytečně členité na to, jak daleko by kvůli tomu jeli. Lofer je rozhodně lepší.
06.01.2024 19:36:14 #13
>> #12, HonzA_, 05. 01. 2024 17:39:22
Tak mě přišlo, že modrých je tam poměrně dost…no a hlavně nikde nehrozí že budu muset šlapat po svých, žádné dlouhé přejezdy. Ale určitě se vyplatí navštívit obě střediska je to od sebe kousek.
07.01.2024 10:23:52 #14
Zaujímavé že ked som si ja pozrel Lofer cez Youtube, tak hned som na oboch modrých našiel placku kde sa človek na SNB lahko zasekne. Lyžiar si to často neuvedomuje, pretože si pomôže palicami, alebo jednoducho zakorčuluje lyžami. Ja by som problém normálne nemal, ale ak je na tom mieste nasypaných 10 zaseknutých ludí tak by som mal smolu aj aj
Inak odporúčam navštíviť aj tak to PL, teraz som pozeral kamery Zloty Gron vcelku plnka, naopak v najväčšej polskej oblasti v Zakopanom (Bialka Tatranska) je plnka a naproti v Grapa ski ide sem tam aj prázdna sedačka, potom dvaja, jeden, traja a zasa prázdna sedačka… Toto si treba sledovať a na základe toho zvoliť stredisko, lebo potom človek akurát nadáva lebo čaká neustále v rade…
Ako všetci pripečenci čo sa na SK trepú do Jasnej, lebo čo je viac ako Jasná že… A potom žundrú že priemerné čakanie na sedačku bolo 25 minút a to im Igor Táraj ešte naúčtuje skipas za 63€…
Písal som tu report z polského Zagron Ski, prišli sme na večerné, lístok za 20€ a za 2,5hod som bol vyjazdený habadej na ludoprázdnej zjazdovke, lebo čakanie na sedačku bolo nula sekúnd, 5 prázdnych pred nami, aj za nami…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.