Osekání lyží Lusti
06.04.2011 12:58:15 #1
Ahoj, mám takový asi „holčičí dotaz“. Letos jsem si koupila nové LUSTI JRT, jezdila jsem na nich týden ve Francii a už po 2 dnech začaly být po obvodu dost osekané (ten horní povrch,plocha či jak se to nazývá). Po tom týdnu podle mého názoru nevypadají, jako lyže, na kterých se jezdilo jeden týden, ale spíš 3 roky… Na stejnou věc si pak stěžovali i další 2 spolužáci (FTVS). Jasně, že vím, že pokud jsou v pořádku skluznice a hrany, zase tolik se toho neděje, ale přece jen si nové lyže nekupuji každý rok, takže mě to štve. Můj přítel však stejně krátce jezdil na svých také nových LUSTI RCT a nemá je osekané téměř vůbec. Je lepší lyžař než já, méně často jezdí snožné oblouky, je možné, že by to bylo tím? Nemyslím si, že bych byla špatný lyžař (alespoň do průměru snad spadám, mám cvičitelskou licenci-i když vím, že to nemusí vždy znamenat, že člověk dobře lyžuje), ale teď si myslím, že to snad musí být technikou a stylem mojí jízdy, protože jsem nikde na internetu nenašla, že by s tím měl ještě někdo, kromě těch dvou spolužáků a mě problém a s přítelem jsme opravdu najezdili dalo by se říci na metr totéž. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Děkuju předem moc za odpověď. Alena
06.04.2011 13:14:35 #2
Ahoj, byl jsem v půlce března na týden na horách a těsně před odjezdem jsem si koupil zbrusu nový RTčka a taky dostaly dost zabrat… Těžko říct proč, terény se různily, těžkej muldovatej sníh, v kterým jsem jezdil s nohama taky dost u sebe tak možná je to tím. Jinak mám dost osekanej topsheet a vrypy do titanalu pod ním hlavně na špičkách lyže, všiml jsem si že lyže na výjezdu z protaženějších zavřených oblouků dost vystřelovaly vzhůru a často se při „přetahování“ pod tělem potkaly.. tak možná proto. Možná snad kdybych jezdil na lepším povrchu a vodil je hezky a klidně s nohama dál od sebe, tak by vypadaly líp… Soudím, že asi spíš záleží na stylu jízdy, celkově mi topsheet na Lušťovkách připadá docela solidní- tak snad ti to k něčemu pomůže…
07.04.2011 09:33:26 #3
>> #1, Ajuha, 06. 04. 2011 12:58:15
Ahoj,
Jakkoli Lusti přímo nevlastním, má je veliká řada mých kamarádů a přátel a rád si je od nich půjčuju. Prošlo mi jich rukama tedy celkem hodně a to v různém stupni opotřebení.
Za sebe musím říct, že se mi topsheety lyží Lusti jeví jako velmi kvalitní a trvanlivé. Bezesporu snesou ta nejpřísnější srovnání. Jak použitým materiálem, tak kvalitou provedení. Svrchni folie je bohužel zrovna ta součást lyže, která jejich používáním vždy utrpí a ani ta nejlepší se šrámům nedokáže vyhnout. Tak to prostě je.
Zda firma Lusti používá stejné folie pro všechny řady lyží ve svém sortimentu nedokážu říct (JRT vs. RCT). U Tebou zmiňovaných RCT výrobce na svých webových stránkách výslovně uvádí použití „velmi kvalitní vrchní polyamidové folie“, zatímco u JRT se o ní nezmiňuje. Je tudíž možné, že pro typ lyží, které má Tvůj přítel je použita ještě vyšší kvalita fólie než na jiné řady, resp. konkrétně JRT.
Je to ale jen můj dohad, možná Ti na to odpoví přímo M.Luštinec, už se to na tomto fóru nejednou událo. Pokud ne a zajímá Tě to hlouběji, obrať se na přímo něj, prostřednictvím kontaktů na jeho stránkách, věřím, že Ti odpoví.
Pokud Ti estetická stránka věci leží na srdci zásadně (což připouštím), mám pro Tebe malé servisní doporučení. „Osekané“ kraje lze srovnat opatrným šikmým zabroušením pilníkem kolem horní hrany lyže. Totéž lze provést se záseky na horní fólii, je možno je dále citlivě přebrousit velmi jemným brusným materiálem (smirkem) a následně ještě přeleštit (pastou, kotoučem). Je to ale hodně práce, vyžaduje to poměrně značnou zručnost a opatrnost. Nejlépe je si to vyzkoušet na malém kousku a dle docíleného výsledku a stráveného času se rozhodnout.
Aniž bych chtěl být genderově nevyvážený, kdybych já byl děvčetem, poprosil bych o to přítele a kompenzoval bych mu to například nehynoucí vděčností. Každopádně jedno jisté je – líp to nepojede :o)
Měj se fine a hodně pěkného lyžování na krásných lyžích.
EDIT: Moc krásné fotky velice pečlivě oservisovaného topsheetu – a díry v lochski – sem postnul TNS před nějakou dobou. Stojí za to si to v jeho příspěvcích pohledat. Byla to exkluzivní práce.
07.04.2011 13:07:53 #4
Ahoj,
píšem Ti,aby si nemala pocit,že si jediná s osekanými lyžami.U lyží sendvičovej konštrukcie je to bežný jav.Deje sa to samozrejme aj na lyžiach s capovou konštrukciou(vrchná fólia s grafikou potiahnutá až dole k hranám),len je to menej viditeľné.
Neviem,nikdy som Lusti v rukách nedržal.Tak sa nemôžem vyjadriť k tomu ako si dal výrobca záležať na prechode bočnica/topsheet.Má tam byť zrazená hrana.A lyže si máš ako nové naformátovať.V tomto prípade urobiť tento prechod oblejší/pod uhlom a čo najplynulejší.Ale kto to robí?:)
Jazda po tvrdom povrchu dáva topsheetu dosť zabrať.A čo sa týka techniky lyžovania,tak pri vyššom uhle zahranenia je poškodenie topsheetu väčšie.Logicky.Teda tvôj priateľ nemusí hraniť rovnako ako Ty.Samozrejme ak jazdíš aj znožné oblúky a lyže sa Ti občas stretnú,pribúdajú ďalšie šrámy.
Netráp sa s tým,ako písal Martin430(inak ma trochu prechválil:) lyže som mal poctivo pripravené na sezónu.A teraz sú v žalostnom stave.Väčšina mojich poškodení je neopraviteľná.Okúsané až na plech.Ale boli používané na slalom,ktorý ich ničí najviac.
Ak Ti môžem poradiť,priebežne opravuj všetky poškodenia,ktoré sú opraviteľné.Brúsiteľné/vytmeliteľné.Nebudú sa Ti tie konkrétne poškodenia zhoršovať.Takže,ak sa ti spraví hlbší zásek,prebrús ho a vytvor mu oblé okraje.Ak je len poškodená fólia(tá priesvitná) odrež čo prečnieva a jemne miesto zabrús.Základné pravidlo týchto opráv znie:„je jedno ako to vyzerá,ale musí to byť plynulé a hladké na dotyk“
Veľa zdaru.
Čau.
07.04.2011 13:22:59 #5
To, že se všechny seky ohladí, má i praktický přínos v tom, že si na jaře při očišťování lyží od sněhu (ale nakonec i při všelijaké další manipulaci s nimi), často bez rukavic, nezraníš ruku. Řešit na kopci krvácející dlaň mezi palcem a ukazováčkem není moc příjemné a je škoda zasvinit si vevnitř rakavice.
07.04.2011 13:30:34 #6
>> #5, ivan, 07. 04. 2011 13:22:59
Presne tak,je to učite ešte dôležitejšie než zlapšenie jazdných vlastností.Tie sú v tomto prípade asi nepostrehnuteľné,ale rozfaklená ruka je dôkaz ako hrom:)
Platí aj na zatupenie celej špičky.Z vrchu aj od hrany.Mať aspoň jedno miesto,kde môžem lyžu ľahko/rýchlo a hlavne bezpečne uchopiť je mnohokrát terno.
08.04.2011 15:47:06 #7
Ahoj,letos mi pod rukama prošlo par Lustovek a musim potvrdit, ze problem s tim maji. Ne vsechny, lepe to snaseji ty, ktere maji nahore titanal. Ty, ktere maji nahore jen laminat (nebo co to tam je :)) maji odolnost horsi. Porovnavam se svymi Fischer RC4 worldcup SL (i GS), ktere jsem docela nesetril, ale takovy zasek jsem za 4 sezony nevidel. Udajne kvalitni masina na udelani lepsiho topsheetu stoji 100tis, a tu pan Lustinec,dle mych informaci nema…Nevim, nevim…ale jasne je, ze Lusti se s timto problemem potykaji uz dele.
08.04.2011 15:48:39 #8
NIcméně jeden znamý lyže ještě v záruce zaslal do žacléře a zminovany zasek mu opravili… Jinak, ze jezdi i osekane paradne,o tom neni pochyb :)
08.04.2011 15:53:42 #9
>> #7, fishermaniak, 08. 04. 2011 15:47:06
To potvrzuji, i na mých jeden je. A všiml jsem si, že topsheet opadává nejen na mých, ale i u kámošových. T
08.04.2011 15:57:08 #10
jestli by pri udajne produkci cca 2500 ks ze sezonu nestalo za to o 50 kc zdrazit a mit kvalitnejsi lyze :)
08.04.2011 16:01:55 #11
Slalomky i GS Fischer mám taky a žádnou zvláštní odolnost nepozoruju. Pokud se lyže potkají je z toho šrám vždycky na každých lyžích, někdy viditelnější někdy méně proti světlu vždycky. Když je to sek tak to musí být slušná rána. Nemyslím že Lusti by na to byly hůř, znám tedy pouze RT řadu. Problém bude spíš v technice jízdy navíc intruktorka, zrovna většinový instruktor se s carvingem moc nekamarádí, samé snožné smyky, hopsání atd. těžko lyži ochránit.
08.04.2011 16:10:51 #12
chvili jsem musel jezdit na svych fischerech GS 183cm v boulich a protoze jsem to moc neumel (ani neumim dodnes) tka mi ty dlouhe lyze dost mlatily o sebe, poskozeni tam bylo, ale opravdu ne velke…
09.04.2011 10:01:28 #13
>> #11, milan2, 08. 04. 2011 16:01:55
milane na Lušťovkách se nejedná o škrábanec, ale o odloupnutí topsheetu od kraje, což pozoruji na svých lyžích. Vylomí se docela velký kus. Odolnost na poškrábání topsheetu je ok.
09.04.2011 12:16:08 #14
Jde asi (IMHO) o spojení vrchního topsheetu s jádrem. U Headu je to řešeno třeba tak, že je na vršek implementovaná falešná hrana právě proti „osekání“ hranami ze skluznice.
09.04.2011 17:46:39 #15
Moc děkuju za všechny komentáře, aspoň teda vím, že nejsem sama a že se s tím dá teoreticky aspoň něco dělat… (nevím, jak moc prakticky, jestli ho teda k opravě ukecám:D) Jak píše TomáS, nejde o to, že by byly poškrábaný, ale opravdu jsou to po stranách odloupaný celkem i velký kusy té teda asi fólie. Je mi jasný, že u snožných oblouků se ty lyže seknou, jenže na všech předchozích lyžích se udělaly záseky, prostě čárky od hrany, ale tady jsou to odlouplý širší kousky, nevím, jak to jinak popsat. Prostě jak psal TomáS. Pod tím pak už zbývá jen bílá plocha. Navíc to není jen jeden kousek, já osobně to mám po celých stranách předních částí lyží. Jinak jsem většinu času jezdila carving, jenže proč ho jezdit i na prudký boulovatý/ ledový sjezdovce? Vždyť na to ty ostatní oblouky přece jsou, ne? Občas se mi ty lyže sekly, to jo, ale nějaký větší rány jsem zase nepozorovala.
09.04.2011 18:57:55 #16
>> #15, Ajuha, 09. 04. 2011 17:46:39
S těma vysekanejme kusama topsheetu nic neuděláš. Musíš se smířit s tím, že si nezaplatila draze:-)
09.04.2011 21:23:46 #17
Jak tu čtu o vesměs tradičních servisních metodách, mám jednu specifickou, se kterou rád řeším řadu výše zmíněných mechanických defektů – gumovou paličku. Vrypy, záseky a jiné nehezké a na omak nepříjemné věci se její pomocí dají poměrně úspěšně zušlechtit, přitom však málo co pokazit.
09.04.2011 22:56:31 #18
>> #15, Ajuha, 09. 04. 2011 17:46:39 pro tebe asi nejjednodussi rada je: pouzij bezbarvy lak na nehtiky nebo se na to vykasli.
11.04.2011 18:48:42 #19
>> #18, alv, 09. 04. 2011 22:56:31
óó, díky za radu, pán je asi machr… O pár příspěvků výš si na to „stěžujou“ i chlapi, tak nevím, proč takovej komentář.
11.04.2011 20:49:07 #20
>> #19, Ajuha, 11. 04. 2011 18:48:42
Ale on to tak nemyslí, alv je moc hodnej kluk, to on jen tak vtipkoval…víš ?
Ještě poznámečku – k tomu, co jsem psal o těch slušnejch topsheetech na Lusti. Je pravda, že ty lyže, které jsem měl v rukách já, popůjčované od kamarádů, měly topsheet nalepený na horním titanalu. Tutíž byly bezpochyby trvanlivější a nevykazovaly odlámané celé kousky, jak se tu shora píše.
Tuhle skutečnost jsem si při psaní příspěvku neuvědomil a omlouvám se, pokud jsem Ti tím nedal přesnou odpověď.
P.S.: jestlipak ses optala taky u zdroje v Lusti a jak jsi pořídila ?
12.04.2011 14:04:57 #21
Mám lyže Nordica s carbonom (bez titanalu) a mám ten istý problém. Riešim to tak že po každej lyžovačke ak sa niečo odlupuje, ale ešte to tam trocha drží tak to prilepím sekundovým lepidlom. Ešte sa mi nestalo, aby mi tá časť ktorú som prilepil potom odpadla. Na lyžiach s titanalom sa to nestáva, tam sú iba seky.
12.04.2011 17:47:29 #22
Koukám, že výhodnější jsou moje Blizzardy. Na nich se vrchní fólie časem sloupla úplně celá, jen jsem jí trošku musel pomoct, protože pod ni lezl sníh a lyže pak byly neosušitelné.
„Hele, čum, co mi ty lyže dělají,“ upozornil jsem na to svého času na kopci dovozce. Vrtěl hlavou, že to prý nikdy neviděl, z reklamace se vymluvil tehdy špatnými vztahy s firmou, resp. Tecnicou, a za extra dobrou cenu mi prodal další. No a co byste řekli, loupou se taky, snad jen o něco pomaleji. Oboje FIS obřačky, nehopsnul jsem na nich s nohama u sebe ani jednou…
Takže nějaké seky? Ale je fakt, že jinak dobrá lyže a jízdě to vůbec nevadí.
Btw, Radku, vždycky jsem myslel, že na osekanou horní hranu je pilník a šmirgl. Když ale čtu, jak je dokážeš nahradit gumovou paličkou, začínám přemýšlet, jestli by s s ní nedalo taky brousit. Mám ji vyzkoušenou (na testcentru jsme s ní rozpohybovávali zamrzlá vázání) a ty pilníky lezou do peněz…
Teď se svého „skladu“ chci zbavit, ale s touhle vadou to jinak než skoro zadarmo nepůjde. Někam to napíšu/nabídnu, kdo byste chtěl GS 189 cm R asi 23,5 s (původní) deskou Vist vrtanou na Atomic Race a lehce nekompletní starší 614 k tomu za pětikilo, je vaše. A ta novější 192/27, kde to loupání začíná taky, půjde asi po létě za mírně víc taky.
Milan Luštinec by to asi uměl vysvětlit, nejspíše lepidly?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.