Nové lyže pro středně pokročilého lyžaře
21.01.2024 10:11:27 #1
Ahoj,
před dvěma lety jsem zde žádala o radu pro své první lyže jako začínajícího lyžaře. Tehdy jsem na doporučení vybral Sporten Iridium 5 v délce 176cm (má výška je 184 a mám 84kg). Za tu dobu jsem se už krapet posunul i když do ideálního stylu to bude mít asi vždy daleko, ale myslím, že to už má určitou dynamiku. Za poslední dobu jsem zkoušel i jiné lyže: Elan Wingman 82 Ti 178cm – na rozbité sjezdovce krásně žehlí, ale nevím jestli je to šířkou, ale připadaly mi po delší době více náročné na kolena. Pak jsem zkusil od kamarád Blizard RC Carbon co měl z půjčovny – délka sice 166cm, ale překvapilo mne, že hezky vedly a poradily si jak s rozbitější sjezdovkou tak i místy kde byl stín a led.
Otázka tedy zní kam se posunout. Ty Blizard RC Carbon mi sedly skvěle a asi bych volil délku kolem 172, ale prodávají se už jen použité. Také netuším, zda nebyly tak super protože už byly oježděné a tedy i měkčí a nové by mi daly za uši…
Díky moc za konstuktivní návrhy a rady.
21.01.2024 10:53:48 #2
>> #1, r21, 21. 01. 2024 10:11:27
https://www.skibikecentrum.cz/…_22-blizzard Raději bych volil Ti ty tam mají taky ve 172 ,nebo z řady competition (70) je tam lepší /vyšší vázko a deska . https://www.skibikecentrum.cz/…emo-blizzard
21.01.2024 11:51:01 #3
>> #2, adam 1, 21. 01. 2024 10:53:48
Toho dvojitého titanalu se bojím, moje technika fakt není suprová a chci si jízdu užít a ne se trápit. I tak mi trvalo než jsem jako začátečník přišel na to jak ovládnout delší lyže, ale aspoň se je nesnažím utrhnout tělem, jako vidím často na svahu, protože to prostě při té délce už jde těžko a člověk je musí dát na hranu a nechat je ať jedou.
Btw. máš zkušenost s těmi Blizzardy a i Sporteny?
21.01.2024 15:11:12 #4
>> #3, r21, 21. 01. 2024 11:51:01
Ten titanál je tam kvůli torzní tuhosti blizzard u těch komerčních
modelů má jeden spodní přes celou lyži a ten druhý je jen pod vázáním
,vůbec se toho neboj a spíš tě to zas posune k lepšímu Fis modely mají obě vrstvy Ti
přes celou lyži . Ty competition 70 mají levnější obyč verzi desky
oproti wc piston ,ale principiálně jsou shodné a zase ti tu lyži líp prohne
a dobře to tlumí i nerovnosti . Ty RC ca/ti tam v podstatě žádná deska
není a din pouze 10 . Ty komerční modely nejsou žádné "bestie " :)
21.01.2024 16:04:59 #5
>> #4, adam 1, 21. 01. 2024 15:11:12
No upřímně nevím, zda poznám rozsah vázání Mám ho kvůli předchozí
dvojité operaci kolena posunuté o dost níže a to na 6. Chci aby mi to
vypnulo v každém případě pokud se něco stane, ať si nepotrhám vazy
v koleně a ty dlouhé lyže jsou navíc o dost horší na tohle než nějaké
o 10cm kratší – je daleko větší páka na koleno. Nepadám, téměř
vůbec, ale když udělám nějakou blbost nebo něco tak je to pak ve větší
rychlosti a ten pád je se vší parádou
Btw. ta deska –
u Sportenů je asi taky deska nebo něco takového – není úplně
oddělená patka a špička a nepoznal jsem rozdíl mezi vázáním od Elanu,
které sice bylo DIN 11 ale mělo patku a špičku zvlášť
Chápu, že pro člověka co
má super techniku je každá věc přínos, ale jelikož má technika má dost
rezervy, tak tohle bude asi to poslední co bude asi ovlivňovat můj výkon
Možná to tlumení by
bylo přínosem
21.01.2024 19:29:44 #7
>> #5, r21, 21. 01. 2024 16:04:59
Mám ho kvůli předchozí dvojité operaci kolena posunuté o dost níže a to na 6. Chci aby mi to vypnulo v každém případě pokud se něco stane, ať si nepotrhám vazy v koleně
Nechtěný pád kvůli vyplému vázání může být mnohem
nebezpečnější než pochroumaná noha, zvlášť pokud jsou v blízkosti
stromy nebo jiní lyžaři.
Vozím na každé noze kovovou ortézu, na jedné preventivně, na druhé jako
nutnost. Vázání mám na slalomkách nastavené na dvojnásobek toho co
doporučuje servis, na GS a SG ještě víc.
Ale ani ortézy neochrání kolena před všemi druhy nechtěných pohybů. Nebo se problém může posunout jinam:
Padám relativně hodně. Jenom jednou jsem měl v posledních 15 letech (odhaduju méně než 100 lyžodnů za tu dobu) zdravotní problém, vypla mi jenom jedna lyže a kotník na druhé noze se nějak zkroutil a měl jsem od lyžování 3 dny pauzu. Ale je možné, že bez těch ortéz by to dopadlo na koleno.
21.01.2024 19:54:06 #8
No mne se bohužel minulý rok nevypnula při nějakém blbém pádu jedna lyže a přisedl jsem si nohu a ani po 14 dnech jsem nebyl schopný se zacvaknout do lyží jak to koleno bolelo… Naštěstí jen asi natažené vazy v koleni.
Zpět k lyžím
Má smysl jít do nějakých jiných lyží když ty Sporten Iridium 5 stále fungují a jezdí ? Jakou byste případně doporučili šířku a délku – jezdím téměř výhradně Beskydy a Jeseníky, takže ráno hezké a odpoledne občas nahrnutý sníh a místy ledové plotny – taková ta klasika.
Lyže bych asi zkusil sehnat v půjčovně a první si je projet, ať vím jak mi sednou. Ale chtěl bych mít aspoň konkrétní tipy kam se zaměřit.
Jinak lyže by něměly být nějak náročné na sílu, chci jezdit
s dcerou celý den a užívat si to a ne po několika silových sjezdech čekat
než mne přestanou pálit svaly na nohách
21.01.2024 21:57:35 #9
Pokud Sporteny fungují a cítíš se na nich dobře, není důvod
přecházet na jiné lyže. Pak je tu ještě jeden důvod – chceš si
udělat radost a koupit nové lyže To tu známe velice dobře
sami na sobě… Zatím bych nechal Sporteny, zkoušel nějaké předváděčky
a dal bych tomu čas, jestli tě něco vyloženě nadchne.
21.01.2024 22:00:33 #10
>> #8, r21, 21. 01. 2024 19:54:06
Jinak lyže by něměly být nějak náročné na sílu, chci jezdit s dcerou celý den a užívat si to a ne po několika silových sjezdech čekat než mne přestanou pálit svaly na nohách
Riskuješ, že sem naběhne pár štamgastů a budou ti vysvětlovat, že
máš špatnou techniku. Budou tím chtít dát najevo, že oni ji mají
lepší. ( Já se taky
před chvílí vytahoval, že mám doma lyže SG, ale aspoň jsem ti poradil
ortézy.)
Samotočky „nějak“ točí bez techniky i bez síly, otázka je jestli
tohle opravdu chceš. Získáš pohodlí a současně špatné návyky nebo se
dokonce odnaučíš lyžovat.
Musíš tedy volit někde na té škále mezi samotočkami a supertvrdými
lyžemi a vyvažovat.
edit: To co napsal MichalW zní rozumně. Nespěchat, zkoušet, testovat.
22.01.2024 08:42:19 #11
>> #10, slowthinker, 21. 01. 2024 22:00:33
Je jasné, že spousta lidí lyžuje lépe než já. Nemám ambice se
s někým srovnávat
Lyžovat jsem začal poprvé ve 37 díky tomu, že začala i dcera, před tím
jsem na tom nikdy nestál – jen kdysi snowboard. Takže Se to snažím
naučit tak, abych si to především užil a měl z toho super zážitek, ale
to nezanmena, že chci plužit dolů z kopce. Dívám se na videa, dívám se
na lidi na svahu jak jezdí, co ti dobří dělají jinak, nechám si poradit
atd… Nemám ambice sjíždět černé sjezdovky ale být komfortní na
červených.
Cílem je vyzkoušet si a pokud by mne to na nich bavilo tak asi i pořídit jiné lyže. Asi se mi krapet vylepšila technika a dokážu už i rozeznat rozdíly mezi měkkou a tvrdší lyží, zvláště v rozbitém terénu nebo tvrdším sněhu je to velký rozdíl.
Takže budu rád za tipy – jaké lyže zkusit z jiných značek. Určitě chci mrknout i na ty Iridia 6, které mají Titanal. Chtěl bych lyži na celodenní lyžování – tedy šířka určitě nad 70mm, délka ideálně kolem těch 172–178, ale nic super tvrdého, co bude chtít přesnou techniku a velkou sílu.
Díky za vaše zkušenosti a návrhy.
22.01.2024 10:33:03 #12
Neni potrba se bat lyzi s Ti, naopak me prijdou na sjezdovce mnohem ovladatelnejsi a prijemnejsi nez modely bez plechu. Treba zrovna ty Iridia, zkousel jsem 5 i 6 ve 176cm (merim 175cm/77kg) a model 6 se mi zdal mnohem zabavnejsi. 5 byla takova nudna nemastna neslana lyze.
Kazdopadne vyzkouset vic typu lyzi neni na skodu. A pro celodenni lyzovani se drzet spis tech delsich, klidne az na vysku postavy.
22.01.2024 12:09:50 #13
Chtěl jsem se ještě zeptat jak s broušením. Před tím ne to nějak nezajímalo a nechal jsem to prostě v servisu udělat, ale teď jsem se o to trochu zajímal a zjistil jsem, že jsou v tom rozdíly. Ty Iridia by měly být továrně broušené takto: spodní: 0,75°, boční: 89°. Už jsou od té doby samozřejmě servisovány, ale chtěl jsem je dát tento týden znovu a nevím zda to nechat takto nebo jinak…
Pak tu mám od kamaráda půjčené Elan Wingman 82 Ti a ty také potřebují nabrousit tak také netuším jaké úhly.
Pak tu mám ještě lyže od dcery 120cm – tam předpokládám větší odklon ze spodní strany ať jsou méně kousavé – nebo je to při té délce skoro jedno?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.