Hezké lyžování (strana: 2)
23.12.2024 23:42:56 #31
>> #27, IIIvan, 23. 12. 2024 17:49:48
>> #29, jede, 23. 12. 2024 21:30:04
>> #30, slowthinker, 23. 12. 2024 22:59:01
PROPÁLILBOTY!!!
…
1. K čemu je zdejšímu publiku popis něčeho z repertoáru jezdců WC ? – navíc s „křížkem po funuse“, když se oblouky všech už zkrátily na minimum a většina přehraněni už probíhá vzduchem… To považuji za podstatné.
2. Absolutní maglajs přináší užívání terminologie spodní/horní
lyže střídaná s mnohem přesnějším a hlavně jednoznačným pro
pochopení v průběhu celého oblouku včetně přehraněni =
vnější/vnitřní lyže – jede i Slow to dostali do
totální nepochopitelnosti
Jede: – „při přehranění zatěžuji spodní lyži postupně,
není to skok, pád, náraz…“
Slow: „V okamžiku, kdy je bývalá vnější lyže už více
zatížená než bývalá vnitřní, určitě ji nemám na vnější
hraně.“. .
23.12.2024 23:46:33 #32
Nedalo mi to a podíval jsem se na to video https://www.youtube.com/watch?…
Ano, je tam asi snaha odjet celou přehraňovací fázi na bývalé vnitřní
lyži, ale ani ta holka to nezvládne zcela: Impuls k přehranění jde vždy
z obou lyží na sněhu, teprve pak zvedá bývalou vnější, a v té době
je už bývalá vnitřní víceméně na ploše. Ale jako chápu, že lyžařka
má pocit, že se do přehranění odráží z malíkové hrany.
Když to shrnu
- na jednu stranu je možné, že to sbírá setiny
- na druhou stranu každá jízda „na vnitřní lyži“ je na úkor balancu a jistoty
Takže pro lepšího závodníka, pro kterého je každá setina dobrá a který
jede relativně jednoduchou trať/stopu v branách a je perfektně vyježděný
to může být přínosné.
Ale pro hobíka nebo hobíka-ždímače, který jezdí (aspoň subjektivně)
náročnější zatáčky, často v náročnějším terénu, a není
vyježděný a pořád si něco zkouší, je to cesta do pekel IMHO
A myslím, že hobík nebo nedokonalý závodník i tu trať v branách projede lépe a rychleji, pokud se při lyžování bude soustředit vylepšování „normálních“ věcí místo takovýchto specialitek.
STIM © forever
opraveno vnější/vnitřní
23.12.2024 23:51:19 #33
>> #31, oblouk, 23. 12. 2024 23:42:56
Dík, prohazoval jsem vnější/vnitřní. Všude opraveno
24.12.2024 00:03:34 #34
s „křížkem po funuse“, když se oblouky všech už zkrátily na minimum a většina přehraněni už probíhá vzduchem
Já jako ždímač jsem většinově přehraňoval vzduchem už dávno před
rokem 2014. Závodníci jsou jako obvykle pozadu za freeridery.
F1 a motokáry
24.12.2024 01:11:46 #35
>> #33, slowthinker, 23. 12. 2024 23:51:19
Jo – dobře že už
používáš tuhle terminologii a ne tu nablblou horní/dolní, co používají
ti prostřední …
24.12.2024 02:07:23 #36
No jo když mně připadá že
- lyže si zachovává vlastnost vnější/vnitřní během každého jednoho oblouku
- ale vlastnost horní/dolní se během oblouku pro danou lyži mění
24.12.2024 09:19:52 #37
>> #29, jede, 23. 12. 2024 21:30:04
Myslím, že dochádza ku nedorozumeniu. Z tvojho textu sa mi javí, že popisuješ nejakú inú verziu(linkol som 3 rôzne verzie cvikov na jednej nohe):
„Jak postupně byť velmi rychle zatěžuji spodní lyži tak jí také překlápím a jdu dopředu. Je to souvislý pohyb, mohu možná cítit malíkovou hranu, ale zároveň v důsledku překlápění spodní lyže už mám 100 % tlaku nikoli na malíkové hraně, ale na části plochy spodní lyže“
Tu ide o to, že v linkovanom videu „get over“ sa spodná lyža(=stará vnější) zdvíha a to úplne. V daný okamih je celá hmotnosť(=100%) na malíčkovej hrane hornej lyže(=stará vnitřní). Celé prehranenie je na hornej lyži(=stará vnitřní), postupne z malíkovej hrany cez plochu tej hornej lyže, až po zahranenie jej palcovej hrany(kedy sa táto „horná“ lyža mení na „novú vnější“).
Nová vnitřní sa pridáva(pokladá na sneh) až o niečo neskôr/později.
24.12.2024 09:25:04 #38
Chlapi, zdá sa mi, že popisujete zo svojho pohľadu prehranenie a cviky v štýle „jak to dělám já“(to prehranenie), respektíve „já si myslím, že lepší to bude takhle a takhle“. Lenže ja stále popisujem výhradne daný drill „get over“ z daného videa od Burke Academy! A nie rôzne naše individualistické verzie kto ako jazdíme, ani iné verzie s podobnými cvikmi.
Honzo Oblouku, ad terminológia:
OK, súhlas. Do posledného príspevku som doplnil pre istotu aj „stará vnitřní/vnější“ a podobne. Ber to tak, že proste väčšina ľudí bude popisovať v nejakej pozícii lyže s opisom „horná/spodná“.
24.12.2024 09:28:34 #39
>> #30, slowthinker, 23. 12. 2024 22:59:01
V okamžiku, kdy je bývalá vnitřní (budoucí vnější) lyže už více zatížená než bývalá vnější, určitě ji nemám na vnější hraně…Nedovedu si představit…
A to je ten problém: posudzuješ celý cvik(a techniku jazdy a debaty aj v iných vláknach) výhradne len a len zo svojho subjektívneho pohľadu a ani sa nesnažíš predstaviť takéto niečo a už vôbec nie chápať.
Treba vyskúšať, dostatočne dlho potrénovať pod dohľadom a až následne si utvoriť názor na zmysel alebo nezmysel cviku – respektíve ani nie cviku, ale PRINCÍPU.
24.12.2024 09:40:44 #40
K čemu je zdejšímu publiku popis něčeho z repertoáru jezdců WC ?
Budem sa opakovať(viď príspevok 23), ale nejedná sa o žiadny cvik výhradne z repertoáru WC jazdcov. Jedná sa o jeden zo všeobecných základných cvikov pre pokročilé lyžovanie všade po svete(obvykle sa zaraďuje pre kategórie U10/12). Stačí si pozrieť dlhodobé metodické plány ski federácií pre prácu s mládežou až po FIS level(NOR,CAN,SWE,US…), je to všetko dostupné na nete.
A keďže ako som zmienil o príspevok vyššie, nejededná sa o „pouhý“ cvik, ale o princíp race prehranenia, ktorý tu mimochodom zmieňoval aj tvoj hlavný guru Milan T.
>> #32, slowthinker, 23. 12. 2024 23:46:33
každá jízda „na vnitřní lyži“ je na úkor balancu a jistoty
Jeden z významov tohto cviku je zvýšenie balancu a istoty na vnútornej lyži, tj. časté riešenie núdzoviek. Znovu a znovu ti pripomínam reťaz javov: „stimul – adaptácia = zlepšenie“(niečoho).
V preklade:
STIMUL:
Jazda v nejakom pre jazdca (doteraz) nekomfortnom režime, tu konkrétne skúšanie prehranenia z „hornej“ lyže(=starej vnitřní) z malíkovej hrany. Výsledok je zatiaľ nedostatočný.
ADAPTÁCIA:
Nervová sústava a telo všeobecne má vrodené „spôsoby konania“. Také, že chce nejakú činnosť tela (pohyb, orgán, bunku…) v prípade predošlej nedostatočnej funkcie(viď stimul) vylepšiť. To preto, aby v prípade budúceho použitia bol daný systém/pohyb/bunka pripravený lepšie ako predtým.
24.12.2024 09:50:37 #41
>> #32, slowthinker, 23. 12. 2024 23:46:33
Nedalo mi to a podíval jsem se na to video
BTW to je veľmi zvláštny spôsob: 2 dni diskutuješ o videu, výhodách a nevýhodých nejakého drillu a pozrieš si ho až po tých 2 dňoch…
pro hobíka nebo hobíka-ždímače, který jezdí (aspoň subjektivně) náročnější zatáčky, často v náročnějším terénu, a není vyježděný a pořád si něco zkouší, je to cesta do pekel IMHO
Pre každého hobbíka, ktorý je „dovednostně“ schopný začať trénovať takýto cvik to bude prínosné minimálne z dôvodu spomenutého vyššie: lepšia pripravenosť jazdca práve na „pád po vnitřní“ – myslené vo voľnej jazde, aby sme tu neťahali furt brány a WC.
Druhým benefitom je aj pre toho hobbíka omnoho skoršie/dřívější prehranenie a teda aj zahájenie nového oblúku a tým zdynamizovanie zatáčania a skracovanie oblúkov.
24.12.2024 11:15:30 #42
>> #41, IIIvan, 24. 12. 2024 09:50:37
Nedá mi to pokračovat.
- souhlas s Obloukem o přehranění ve vzduchu i v dalším ohledně teoretizování.
- další pokus co tím básník chtěl říci ( Burke academy ) :
míra zatížení vnitřní hrany budoucí vnější může být různá, mohu také jet po hraně pouze na jedné lyži, zde o to však dle mého nejde. Jde o to původní vnitřní, která je neaktivní zaktivizovat, zatížit. A to se děje pohybem dopředu!!!! Ten mi umožní zaříznout lyži od špičky a pořádně. Zde nejdo o 100% zatížení vnitřní hrany – to mohu jet po jedné lyži, zde jde o přehranění a zatíženíí lyže při pohybu dopředu a právě nezapomenout na ten pohyb dopředu!!!! Protože zároveń zatěžuji bývalou vnitřní a přehraňuji tak jak odlehčuji, zvedám bývalou vnější, zatěžuji plynule bývalou vnitřní – trpělivost. Je to plynulý pohyb obou lyží. Je proto zavadějící a zbytečně teoretické uvažovat o nějakých 100% zatížení vnitřní hrany. To dosáhnu při jízdě po jedné lyži a střídání oblouků.
24.12.2024 13:18:17 #43
>> #42, jede, 24. 12. 2024 11:15:30
V podstatě jo.
Co se týče prehraňování ze zatížené vnější hrany vnitřní lyže jde o zbytečně komplikované popisování něčeho, co je samozřejmou dovedností velmi dobrých lyžařů – dovednosti která přijde „sama“ (intuitivně) protože ji „nutně“ potřebují. Vím to z praxe – někteří i dobří závodníci (kolem 100FIS) tuto dovednost nezvládali, protože ji nepotřebovali nebo na ni neměli sílu a koordinační schopnosti – spíše se učili zahájení oblouku na vnitřní hraně vnitřní nohy s včasným zapojením vnitřní hrany vnější lyže (protože je to užitečné pro řešení krizové situace). Ale to jsou „speciality“ pro bezpečné a pohodlné lyžování hobika zcela nedůležité pro učení…
24.12.2024 14:00:21 #44
>> #42, jede, 24. 12. 2024 11:15:30
Zde nejdo o 100% zatížení vnitřní hrany – to mohu jet po jedné lyži
V uvedenom videu ukazuje figurantka práve to: na okamih jazdu po hornej(=starej vnitřní) lyži a dvihnutie spodnej lyže(=starej vnější). Ak je jedna noha/lyža v lufte, tak na druhej je automaticky tlak 100%, chtě-nechtě. Teda „100% na hornej lyži“ je len VÝSLEDOK toho dvihnutia spodnej lyže.
S dopredným pohybom(ako nutnou podmienkou dobrého zahájenia nového oblúku týmto spôsobom) som predsa už predtým súhlasil(je to jeden z prvkov celku). Ale samotný pohyb dopredu nie je mechanizmom prehranenia. Tým mechanizmom prehranenia je strata opory po zdvihnutí spodnej(=starej vnější) lyže. Viď zotrvačnosť, odstredivá sila a podobne.
Nič viac, nič menej, je to(get over) proste len jeden konkrétny drill na to, čo potrebuje dotyčný tréner so zverencami cvičiť. Znovu: popisujem len toto konkrétne video, čo sa tam odohráva(zdvihnutie spodnej lyže v konkrétnej fáze oblúku), nie nejaký všeobecný pokec čo by kto na svete mal/mohol/chcel cvičiť alebo necvičiť iné…
Alebo vidíš na videu niečo iné ako zdvihnutie spodnej(stare vnější)?
24.12.2024 14:10:26 #45
>> #44, IIIvan, 24. 12. 2024 14:00:21
Pouze doplnění: proti 100% zatížení budoucí horní nebrojím, pouze proti tvrzení o 100% zatížení malíkové hrany, to se mi nezdá, že je cílem cviku – o 100% zatížení hrany!! nikoli lyže v původním textu píšeš, proto má reakce.
24.12.2024 14:10:36 #46
Hele Honzo,
odbočím od samotného videa „get over“, jeho princípov, spôsobov, výhod a nevýhod. Zaujalo ma toto tvoje tvrdenie:
s „křížkem po funuse…atd(v kontexte)“
To myslíš tak, že Mikaele jej tréneri ordinujú cvičiť niečo „nemoderné“? Čo konkrétne by teda podľa teba bolo pre ňu moderné, aby náhodou nestratila krok s dobou?
Alebo vzhľadom na vek videa už cvičí niečo iné, aby nebola s křížkem po funuse? Ak áno, tak čo konkrétne zmenila? A btw odkiaľ vieš, čo je pre Mikaelu dobré/nedobré cvičiť…?
>> #43, oblouk, 24. 12. 2024 13:18:17
zbytečně komplikované popisování něčeho, co je samozřejmou dovedností velmi dobrých lyžařů – dovednosti která přijde „sama“ (intuitivně) protože ji „nutně“ potřebují.
Dovednost přijde sama? Ja som bol celý čas v tom vo všetkých športoch, že dovednost príde s cieleným tréningom danej dovednosti(všeobecne každej dovednosti, nie len tejto jednej z videa).
Alebo tie stovky race klubov trénujú(vrátane tej Mikaely) niečo len
preto, že sa nudia a v skutočnosti to trénovať nemusia, lebo to príde
samo?
Odpusť mi, ak pokladáš tieto otázky za nezdvorilé, ale ja sa vždy rád poučím niečomu novému – ak to ale dostanem dobre podané/vysvetlené a má to logiku…
24.12.2024 14:14:41 #47
>> #45, jede, 24. 12. 2024 14:10:26
Aha, už chápem čo sa ti nezdá
„Lyža“ versus" „hrana“. No – keďže v momente dvihnutia spodnej lyže je horná lyža na hrane(malíčkovej), tak je vo výsledku 100% „tlaku“ na hornej lyži ako takej, ale zároveň konkrétne na malíčkovej hrane. Celý prechod z hrany na hranu je samozrejme pomerne rýchly(a spojený s tým dopredným pohybom v smere lyží).
EDIT: vo výkonnostnom lyžovaní je dôležité časovanie. A nerád by som vyvolal dojem, že na tej malíčkovej hrane hornej lyže má ísť jazdec nejako „dlho“. To určite nie, jedná sa o citlivo a presne načasovaný prechod, inak si človek nabije hubu alebo zatočí hore kopcom.
24.12.2024 15:02:07 #48
>> #45, jede, 24. 12. 2024 14:10:26
Prosím stejně jako Oblouk o používání vnitřní / vnější. Teď ses do toho sám zamotal mi přijde…
24.12.2024 15:39:00 #49
>> #46, IIIvan, 24. 12. 2024 14:10:36
Otázky nejsou nezdvořilé – jen nevím proč je pokládáš když odpovědi jsou zřejmé. Provokace? Zpochybňování za každou cenu? Lyžaři jako MŠ jsou pro Svět vzorem a tým kolem nich se stará o popularitu a prodej všeho co s lyžařem souvisí – i když se jedná o samozřejmosti lyžařům podobné úrovně zřejmé…
Trénovat se musí všechno, jsou ale základní dovednosti a pak mnoho doplňující z nichž se některé různí podle individuality.
24.12.2024 15:59:13 #50
>> #48, VojtěchV, 24. 12. 2024 15:02:07
Ešte by to ale Vojto chcelo vždy upresniť aj z časového hľadiska. Tj. či sa jedná o „starou vnější“ alebo „budoucí vnější/vnitřní“. Dosť podstatné hlavne ak je téma prehranenie, kde sa to mení.
A pre rozlíšenie jednotlivých hrán danej lyže(ako tu v tomto vlákne) uviesť či sa jedná o palcovú hranu, alebo malíčkovú. Lebo za tie roky diskusií to bolo občas zdrojom nedorozumení…
Prípadne kresliť vždy obrázky alebo použiť foto.
24.12.2024 16:50:20 #52
>> #47, IIIvan, 24. 12. 2024 14:14:41
Díky, už nemám co bych dodal, myslím, že řečeno bylo vše. Přeji Tobě i všem diskutujícím pěkné Vánoce a do nového roku hodně zdraví, lyžodnů a nápadů do diskuse.
24.12.2024 17:14:42 #53
>> #52, jede, 24. 12. 2024 16:50:20
Ďakujem, prajem Tebe aj ostatným ski kolegom tiež pekné sviatky, veľa zdravia a dobrých oblúkov.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.