Hezké lyžování
25.04.2024 18:58:41 #1
29.04.2024 11:32:52 #2
>> #1, oblouk, 25. 04. 2024 18:58:41
Pekné, pekné … tí Taliani sú viacerí takíto „influenceri“ a „komerční testeri“ exFIS racers, vídavam ich na nete často. Zrovna tento mal v top forme cca 20 FIS points – to je ako s tým povestným: „každý druhá ITA traktorista má 20 FIS bodov“…
30.04.2024 09:18:39 #3
>> #2, IIIvan, 29. 04. 2024 11:32:52
jj v IT to tak nejspíš bude. U nás zase bude každý traktorista
trenérem popřípadě poradcem krz techniku. Tím samozřejmě nemyslím,
že všichni v IT jezdí jako Alessi anebo, že všichni u nás neumí
lyžovat a jen do toho kecaj.
Jsme malé pronárody, takže logicky u nás bude všeho méně
i dobrých lyžařů.
30.04.2024 11:03:03 #4
>> #3, johnycek, 30. 04. 2024 09:18:39
Musím si spraviť teda traktoristický kurz a budem môcť začať učiť
lyžovať ľudí
Ale vážnejšie, ITA influenceri sa mi všeobecne páčia omnoho viac ako tí z iných krajín – ale to môže byť len záležitosť môjho (individuálneho) vkusu…
30.04.2024 15:42:38 #7
>> #5, PetrAT, 30. 04. 2024 12:34:57
Tak to byl dobrý fór. Když jsem viděl jeho obloučky na začátku,
říkal jsem si, že jede nějak divně, jenom o málo líp než já.
Až dál ve videu jsem zjistil, že Max je skutečný traktorista.
18.12.2024 20:50:33 #8
Toto a nic jiného potřebuješ pro získání správných návyků – žádná další, často spíše škodlivá cvičení…:
https://www.facebook.com/…JjqyeYpjHyh/
Případně je to dobré cvičení na začátek každého lyžařského dne
Dodal bych ještě:
- není třeba padat na zem, stačí se opřít o hůl
- je třeba dbát na stranové zalomení (k čemuž pomůže opření o zapíchnutou hůlku) – případně pomůže odlehčení pádově strany jejím „přizvednutím“
- za jízdy pak dbát na „,rotaci“.vnější kyčle dopředu s vnímáním nákleku kolene vnější nohy a vnitřní lyže na malíkové hraně (přizvedávání vnitřní lyže nutné není)
Soustředěním na bod c) se dá skvěle regulovat rádius oblouku. Je v tom vše podstatné. Když se přidá správné časování tlaku, vznikne jízda daleko dynamičtější.
19.12.2024 15:02:28 #9
>> #8, oblouk, 18. 12. 2024 20:50:33
Toto a nic jiného potřebuješ pro získání správných návyků
Budu se opakovat, ale za mě je to příliš složité. Vše co potřebuješ pro získání návyků je jezdit rychleji než ostatní a nebát se padat. Rychlost je úžasná učitelka.
To jak jede figurant na videu je obtížné, právě proto že jede pomalu, resp. málo dynamicky. On to umí, proto nepotřebuje zpětnou vazbu, kterou by mu dali rychlost/dynamika. Ale ten kdo to neumí (včetně mě) se bude trápit pokud se ho bude snažit napodobit.
19.12.2024 20:13:15 #10
>> #9, slowthinker, 19. 12. 2024 15:02:28
Záleží na cíli kterého chce lyžař dosáhnout.
Tvým cílem je BAVIT sebe jízdou na hranici rizika. Zcela pomíjíš nebezpečí zranění a snahu o vnitřní i vnější estetický projev. Nepotřebuješ lyžařsky správné návyky! Tvá jízda je instinktivní prožitek – čím těžší podmínky (svah, povrch, rychlost…) tím líp.
Jsou však i milovníci krásy pohybu. Užívají si ovládání lyží co do směru i rychlosti, vnimají proměnlivost terénu a snaží se co nejefektivněji pracovat se silami k co nejdokonalejšímu využití skvělých vlastností lyží. Mají radost z jízdy s co nejmenšími odpory (závodníci) – o jizdu u které se co nejméně unaví (pohodari). No a ti potřebuji vědět jak správně lyžovat – bez špatných návyků…
Dopřej jim to, prosím
19.12.2024 23:08:07 #11
>> #10, oblouk, 19. 12. 2024 20:13:15
Tvým cílem je BAVIT sebe jízdou na hranici rizika. Zcela pomíjíš nebezpečí zranění a snahu o vnitřní i vnější estetický projev.
To je na jednu stranu pravda.
Na druhou stranu si myslím, že člověk by nemusel chodit až tak na hranu
jako občas chodím já, aby využil mojí moudrost o zpětné vazbě,
kterou poskytuje rychlost a dynamika.
A dále, snahu vyloučit pády z lyžování pokládám nejenom za věc
nedobrou pro učení se lyžování, ale také za nebezpečnou. Pádům je
třeba se naučit, to znamená nejprve se jim věnovat (= nevyhýbat se jim,
nemít z nich strach) na bezpečných místech a v měkčím sněhu.
Zcela pomíjíš … snahu o vnitřní i vnější estetický projev.
Ano, a pomíjet toto doporučuju každému. Pokud nesoutěžíte
v krasolyžování ani v disciplínách kde se měří čas, soustřeďte se
jedině na své subjektivní pocity z jízdy, a kašlete na to jak to
„vypadá“.
A i pokud jezdíte na čas, soustřeďte se za prvé na své subjektivní
pocity, a až za druhé na to co říká trenér.
Dopřej jim to, prosím
Dopřej ostatním, aby
se naučili lyžovat rychleji a efektivněji, pomocí STIM (Slowthinkerovy
intuitivní metody). Mám za sebou méně než 300 lyžodní v životě,
obecně se považuju za velmi příležitostného sportovce (rozhodně nic jako
je 3i), a …
chtěl bych vidět člověka, který byl k lyžování veden „odborně“ a
který se opravdu snažil rozumět teorii a učil se podle pokynů trenérů, a
který po 300 lyžodnech bude lyžovat tak slušně/blbě/dobře (hodnocení
záleží na úhlu pohledu) jako já.
A to píšu se
skromností sobě vlastní.
19.12.2024 23:24:04 #12
Ještě k tomu videu. Zase mi přijde, že z toho mentor/figurant dělá zbytečnou vědu. To co se snaží komentovat, bych sdělil o kus jednodušeji:
- jezděte tak, abyste měli pocit, že jedete po jedné lyži. Myslete jenom na tu jednu lyži. O druhou se nestarejte, nezvedejte jí, nechte jí na sněhu – pojedete i po ní, ale bude méně zatížená.
- lehejte si do toho. Ono je to těžké, nebát se lehnout si do oblouku, pokud jedete pomalu a nedynamicky jako figurant (zvláště na začátku videa). Proto se rozjeďte víc, začněte s dlouhými oblouky a snažte se je zavírat – tím vygenerujete odstředivou sílu, která vám umožní nebát se přiklopit tělo ke svahu. No a pak oblouky postupně zkracujte: dostanete do toho více dynamiky a budete pěkně „bimbat“ ze strany na stranu.
STIM ™ ©
20.12.2024 08:35:49 #13
>> #12, slowthinker, 19. 12. 2024 23:24:04
Jo, třeba.
22.12.2024 09:28:29 #14
Tému podobných cvičení som trochu rozobral na jar(príspevky 6137 až 6139):
https://snow.cz/…-spravna/205#…
Ono by to totiž chcelo cvičiť postupne od najľahšej verzie(v uvedenom poradí) v závislosti od úrovne adepta. Pre väčšinu ľudí(turistov) je to aj tak overkill, ale kto má ambície tak takéto niečo musí zvládnuť(aj ten „get over“).
22.12.2024 09:29:52 #15
je třeba dbát na stranové zalomení (k čemuž pomůže opření o zapíchnutou hůlku)
To myslíš vážne, opierať sa o hůlku?
22.12.2024 10:06:14 #16
https://www.youtube.com/watch?…
A k téme „jedná lyža“ ešte pekné video od Mikaely. Len ako starý
skeptik už vidím ako ten „hip hike“ robí bežny chlap v strednom veku
s bežne stuhnutými kyčlemi
22.12.2024 10:13:08 #17
>> #14, IIIvan, 22. 12. 2024 09:28:29
cvik get over vysvětluješ dle mého úplně blbě. Zatížení malíkové hrany vnitřní lyže znamená závodnickou chybu pádu po vnitřní. ( kromě Fis jezdců, kteří řeší rychlost a krizové situace )
22.12.2024 10:14:04 #18
>> #15, IIIvan, 22. 12. 2024 09:29:52
„To myslíš vážne, opierať sa o hůlku? “ … jo, když
cvičíš ve stoje (nejedeš), tak spadneš
Při opření o hůlku
pěkně stranově prověsíš pánev…
22.12.2024 11:09:46 #19
>> #17, jede, 22. 12. 2024 10:13:08
Ale ja ten cvik nevysvetľujem Vysvetľuje ho Mikaela vo videu a ukazuje nejaká jej kamoška…
Jednak si to pozri dôkladne a spomalene na PC monitore(ak si to náhodou videl len na mobile) a uvdíš ten detail ako to predvádza. A počúvaj čo hovorí Mika:
„You feel the uphill edge…your pinky toe(pozn.: "malíčková hrana“)…feel yourself rolling(from pinky toe) through the flat base…".
Jedná sa o drill, takže chyby v závode by som tu neťahal. Práveže takéto cviky umožnia potom závodníkom(aj nám plebsu) zvládať tebou uvedenú chybu(že to človek ľahšie ustojí). Čaro toho je totiž v tom, že sa človek učí byť na tej hornej lyži na malíčkovej hrane predozadne dobre vyvážený a nie vzadu(ako pri tej chybe).
Cieľom tréningu toho drillu je tiež včasnejšie zatížení budúcej vnější – väčšina ľudí má totiž dosť skreslené predstavy o časovaní kedy sa vlastne v race trati má postaviť na budúcu vnější. Bežný turista to určite nepotrebuje, ale pre ten tzv race oblúk s radikálnym skrátením rádiusu je to dosť potrebný prvok aby lyže zatáčali zatáčať hodne nad bránou.
Najčastejšie a najvýraznejšie to vidno na momentkách zo SL, kde je spodná lyža na konci oblúku so zdvihnutou špičkou a lyžiar prehraní na hornej, tj. starej vnitřní na malíčkovej hrane).
22.12.2024 11:14:34 #20
>> #18, oblouk, 22. 12. 2024 10:14:04
Aha, ty myslíš to „padanie“ na mieste. Ja som bol v tom, že popisuješ cvik v jazde, keďže sa bavíme o oblúkoch(aj v tvojom bode „c“ a aj následne niečo píšeš o jazde, aj SLow reaguje niečo o jazde atď.).
Nenapadlo ma, že riešiš niečo statické a uvádzaš to ako „Toto a nic jiného potřebuješ pro získání správných návyků – žádná další, často spíše škodlivá cvičení…“. Neviem, ale cvičením nejakého jedného cviku v stoji(bez jazdy) očakávať zlepšenie jazdy…??
22.12.2024 12:51:55 #21
>> #20, IIIvan, 22. 12. 2024 11:14:34
Je hezké jak kriticky pitváš každý detail, který, jak jsem se chybné domnival, musí být každému lyžaři jasný bez dodatečného vysvětlování (zkušenost se stovkami lyžařů…). Tedy pro tebe se pokusím vysvětlit.
Jedná se o soustavu tvořící jedno jediné CVIČENÍ, které je, podle mě, dostačující k výuce carvingového oblouku na carvingových lyžích:
- ten první statický prvek „PÁD“ po odlehčení vnitřní poloviny těla s nezbytným současným „ZALOMENÍm“ je základním prvkem pro zahájeni carvingoveho oblouku
- výjezd jediným obloukem až do protisměru je druhým navazujícím prvkem sloužícím k ověření dostatečnosti správného předozadního zatížení vnitřní hrany naklopenè vnější lyže k vyříznutí kvalitního oblouku carvingovou lyží
- následné poměrně zavřené navazující oblouky po vnější lyži nejprve s přizvednutím vnitřní a.pak už jen s odlehčenou vnitřní jsou prvky které tvoří součást tohoto užitečného a velmi funkčního CVIČENÍ. Mám s ním víc než dvacet let skvělých zkušeností.
22.12.2024 15:38:51 #22
>> #19, IIIvan, 22. 12. 2024 11:09:46
Je velmi těžké pro hobíka vzít to podstatné z popisu profíka. Myslim, že podstatné v tomto je forward movement to new ski při přehranění. Samozřejmě čím dřív přehraňuješ tím lépa. Cítit malíkovou hranu dobře, ale její 100% zatížení se mi nezdá (píšeš v odkazu ) a trochu v rozporu s dopředným pohybem.Jinak zabývat se vychytávkami techniky Shifrin pro hobíka nevím.......Rozumného klubového hráče tenisu těžko napadne, že bude řešit detaily techniky Federera – v tenisu ovšem hobíka drží při zemi porážka 6:0 od schopného závodního staršího žáka nebo dorostence. Ber to vše pouze jako můj názor.
22.12.2024 18:10:20 #23
>> #22, jede, 22. 12. 2024 15:38:51
Cítit malíkovou hranu dobře, ale její 100% zatížení se mi nezdá
Je to jednoduché – keď je spodná lyža zdvihnutá, tak v ten okamih je 100% na hornej lyži.
trochu v rozporu s dopředným pohybem
Prečo? Dopredný pohyb v smere lyží(zároveň s prehraňovaním – ako proces/pohyb, nie len pozícia). V podstate sa na tej hornej lyži/malíkovej hrane(=končiaca vnútorná) ešte trochu dotočí starý oblúk a jazdec získa(pri jazde v trati) „výšku“ nad tyčou keď treba.
Jinak zabývat se vychytávkami techniky Shifrin pro hobíka nevím.......
Veď ale to nie je nejaký špeciálny cvik len pre Shiffrin
Jedná sa o jeden zo všeobecných základných cvikov pre pokročilé lyžovanie všade po svete(obvykle sa zaraďuje pre kategórie U10/12).
Myslim, že podstatné v tomto je forward movement to new ski při přehranění.
Áno, v tom sa zhodneme.
Btw díky za rozumnú debatu
EDIT: ak by si bol tuto dakde z Moravy, tak by som ti to asi ľahšie vysvetlil na kopci, vyskúšal by si aký to má efekt na jazdu zahajovať oblúk takýmto spôsobom.
22.12.2024 18:11:25 #24
>> #21, oblouk, 22. 12. 2024 12:51:55
OK, mea culpa Honzo, sľubujem že do budúcna sa v tom dešifrovaní
nevyslovených myšlienok polepším
22.12.2024 20:51:35 #25
>> #24, IIIvan, 22. 12. 2024 18:11:25
Nejedná se přece v tomto případě o dešifrování nevyslovených myšlenek – žádný rébus. Je to video!
Navíc didakticky dobře zpracované video, kde je vše postupně ukázáno. Vše je jasně vidět. Můj komentář je, domnívám se, už nadbytečný…
23.12.2024 09:40:13 #26
>> #19, IIIvan, 22. 12. 2024 11:09:46
Čaro toho je totiž v tom, že sa človek učí byť na tej hornej lyži na malíčkovej hrane predozadne dobre vyvážený a nie vzadu(ako pri tej chybe).
Z mého pohledu intuitivního lyžaře je to šílenost.
Čaro je v tom, že svou omezenou mozkovou kapacitu lyžař dokáže při jízdě soustředit jenom na jeden prvek svého lyžování. Takže buď jí může ji směrovat na
- mám dobře předozadně posazené tělo? Zkusím to víc/míň dopředu a budu sledovat zpětnou vazbu a hledat co se mi líbí
nebo soustředí myšlení na
- zatížit levý malík (tak akorát abych neupadl) – pravý malík – levý malík – pravý malík …
To první je pro myslící bytost, to druhé pro nemyslícího robota.
Just my 2 intuitive cents
23.12.2024 17:49:48 #27
>> #26, slowthinker, 23. 12. 2024 09:40:13
Čaro je v tom, že svou omezenou mozkovou kapacitu lyžař dokáže při jízdě soustředit jenom na jeden prvek svého lyžování.
- Aj niekto, kto nemá obmedzenú mozgovú kapacitu sa dokáže DOSTATOČNE koncentrovať len na JEDEN nový prvok/pohyb(maximálne niekedy dva). Je to všeobecne známa vec, na ktorú nemusí byť človek odborník na nejakú pohybovú „…lógiu“. Takže v tomto moc nie sme v spore…
- Pri danom cviku „get over“ sa predpokladá určitá úroveň lyžiarských „dovedností“, nie začiatočník. Predpokladá sa/doporučuje, že jazdec má už zvládnuté základné princípy ako postoj, striedanie lyží, predozadná rovnováha atď.
- Takže adept teda rieši len JEDNO pohybové zadanie, ktoré treba vnímať ako súvislú krátku sekvenciu: zdvíha spodnú lyžu a zároveň sa „tlačí“ telom adekvátne dopredu v smere lyže pri preklápaní na novú hranu. Žiadne „sústredenie myslenia na zatížení malíku“ spôsobom ako popisuješ nie je potrebné.
- Malíková hrana proste je vtedy zatížená na 100% už samotným dvihnutím lyže(to je konštatovanie faktu, nie názoru a nezávisí od toho, kto práve o tom píše.) A vôbec sa na nejaké chodidlo a malík nie je treba koncentrovať(a rozdvojovať tým pozornosť na viacero pohybov/vecí).
Problém nepochopenia je možno skrytý v nasledovnej vete:
„To první je pro myslící bytost, to druhé pro nemyslícího robota.“
Viď odsek 2 vyššie:
5. na ZÁKLADNÉ veci totiž myslieť netreba, musia byť postupne(=vývoj jedinca v danom športe) natrénované a ZAUTOMATIZOVANÉ. Vo výsledku potom vo vrcholnom prevedení jazdec vo sveťáku nerieši vedome, že „teraz musím o 2 milisekundy povoliť tlak“, ale jeho nohy ho povolia automaticky.
6. Nie tak dávno som sa ti takéto niečo snažil vysvetliť, ale predpokladám, že do učebníc neurológie(o tom, ako naše telo riadi pohyb) si sa odvtedy moc nepozrel. Inak by si to neotáčal v debate furt a furt na „musím myslet na tohle a pak na tohle“.
Ak moju Vianočnú „vstřícnost“ otočíš zase na nejaké nezmyslené výplody, tak si poslúž, snáď tento text vyššie poslúži teda aspoň niekomu inému na inšpiráciu.
23.12.2024 21:00:09 #28
>> #27, IIIvan, 23. 12. 2024 17:49:48
Ak moju Vianočnú „vstřícnost“ otočíš zase na nejaké nezmyslené výplody, tak si poslúž
Ok.
23.12.2024 21:30:04 #29
>> #27, IIIvan, 23. 12. 2024 17:49:48
Za mne:
- cvik get over je jeden ze zásadních
- při přehranění zatěžuji spodní lyži postupně, není to skok, pád, náraz. Z tohot důvodu moc nesouhlasím se 100% zatížením malíkové hrany. Jak postupně byť velmi rychle zatěžuji spodní lyži tak jí také překlápím a jdu dopředu. Je to souvislý pohyb, mohu možná cítit malíkovou hranu, ale zároveň v důsledku překlápění spodní lyže už mám 100 % tlaku nikoli na malíkové hraně, ale na části plochy spodní lyže . Za mne jde celkem o detail, ale nedalo mi to.
- samozřejmě ideální je zkoušet na sněhu, tady je to šedivá teorie
23.12.2024 22:59:01 #30
>> #29, jede, 23. 12. 2024 21:30:04
Z tohot důvodu moc nesouhlasím se 100% zatížením malíkové hrany. Jak postupně byť velmi rychle zatěžuji spodní lyži … v důsledku překlápění spodní lyže už mám 100 % tlaku nikoli na malíkové hraně, ale na části plochy spodní lyže
Já to mám podobně.
Současně 1) přenáším váhu ze stávající vnější na budoucí vnější
2) přehraňuju 3) „házím“ tělo do oblouku. V okamžiku, kdy je bývalá
vnitřní (budoucí vnější) lyže už více zatížená než bývalá
vnější, určitě ji nemám na vnější hraně.
A představa že bych kdykoli během přehraňování nebo před ním stál 100% na vnější hraně bývalé vnitřní lyže a současně měl zvednutou bývalou vnější, to je pro mne ozlomkrk a taky ozlommozek. Nedovedu si představit, jak by mi mohlo takové cvičení prospět, pokud bych ho dokázal provádět v jednoduchých podmínkách. A už vůbec si nedovedu představit, že bych se takto naučil zahajovat nový oblouk v obtížných situacích a při potřebě rychlého přehranění.
Disclaimer: jezdím intuitivně a netuším ani co je to get over.
opraveno vnější/vnitřní
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.