NEPŘECHÁZET !

14.04.2011 15:21:26 #1 

oblouk muž

Včera jsem se ve vlákně o aktuálním lyžování zmínil o tom, že to nevydržím a s penicilínem v těle vyrazím na krásnej kopec. V zápětí mi přišel od účastníka diskuse – Alda71 sprdunk. Jsem za něj vděčnej a otiskuju ho v téměř plném znění, protože podobných pitomců jako jsem já je tu jistě více:

„Reaguju na tu tvoji angínu. Klidně mi napiš (nebo ne), ať si nechám svoje rozumy. Ale na tvém místě bych se s angínou (léčenou antibiotiky) držel někde v klidu a nechal si čas na rekonvalescenci. Podle původce angíny si můžeš způsobit vážné zdravotní potíže a pak si třeba nezalyžuješ sakra dlouho. Ne všechno se taky projeví hned. Nechci tě "sprdnout“ veřejně, ber to prosím jako dobrou radu od člověka, který rozumí svému, já zas vstřebávám rady lyžařské a díky za ně. Skol Alda".

Když jsem mu poděkoval a slíbil, že teda nikam nepojedu, doplnil:

„Ber to tak, že Ti antibiotikum pomáhá se z té infekce dostat, ale neudělá všechno za tělo, takže imunitní systém pracuje naplno. Zjednodušeně řečeno – penicilin zabíjí "pouze“ bakterie aktivně tvořící buněčnou stěnu, resp. tvořící peptidoglykan, metabolicky neaktivní musí zvládnout imunita. Takže klidový režim je zcela na místě. Něco podobného jsem řešil i u sebe s fyzioterapeutem, když jsem prodělal takový běžný respirační infekt. Jasně mi řekl, že nebudeme rehabilitovat ještě nejméně 14 dní po odeznění akutní infekce, že si sice připadám celkem dobře, ale ta infekce se podepsala i na svalech. Ne že bych si měl něco urvat, ale všechno je citlivější a zatuhlejší. Nechci Tě strašit, může se něco stát a nemusí, ale pár příkladů dám. Mimo jiné jsem taky kdysi některé nemoci přecházel, už mě to přešlo, nic mi už za to riziko, kromě rodiny, nestojí. Každému pacientovi dávám jednu otázku, na kterou si musí odpovědět sám – dá Vám někdo něco, až se Vám to přecházení jednou všechno sečte? Zrovna včera, jak na zavolanou, jsem měl pacientku (37 let), která taky statečně přecházela, prý musela do práce. Pak ji to sejmulo na dva měsíce a tak jí nedali novou smlouvu, teď nemůže najít práci. Další trochu extrémní, ale o to výmluvnější. Zase je to stejný, nedoléčený a přecházený infekce. Majitel firmy (jeho názor – pro firmu nepostradatelný), 50 let, doma manželka těsně před porodem. Jen pro info, nebyly to žádné přechody od starší k mladší, jen se prostě potkali o něco později. :-) Tak dlouho blbnul, až na něm doma doslova klečeli a téměř násilím ho dovlekli do nemocnice. Tam dostal komorovou fibrilaci, kdyby nebyl tam, tak to bylo fatální. Dneska má „budíka“ a funguje celkem normálně, firma se bez něj obešla dost dlouho. Jeho manželka mezitím začala rodit, takže jeden na JIP a druhá v porodnici. K pohrobkovi nebylo daleko. Našly by se i další, ale tohle je tak asi nejreprezenta­tivnější. Všechny tyhle nedoléčený infekce se prostě můžou jednou ozvat. Angína není banální onemocnění, byť je to tak někdy chápáno. Zapomínáme trochu na to, že před érou antibiotik se na ni i umíralo. Takže jestli diagnóza zní angína, tak bych se na to prostě, byť s velmi těžkým srdcem, vykašlal. Ani nevíš, jak rád bych Ti dal jinou odpověď, ale to bych si pak třeba zase vyčítal jednou já. Ten Ospen užívej nalačno (aspoň hodinu před jídlem) a hlavně ho dober".

No a tak jsem se rozhod že budu opravdovej hrdina a pokud do Harrachova o víkendu dorazím, tak jedině s Čipem pod lanovku radovat se z toho, jak se vám pěkně jezdí :-). Pamatujte – NEPŘECHÁZET !!!

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

14.04.2011 17:44:57 #2 

RadKov

Využiju zde nově otevřené ordinace… Výše je řeč o angíně. S chřipkou to bude ale nejspíš obdobné. Dnes jsou to rovné tři týdny, co na mě vlezla a stále pociťuju důsledky.

Btw, 30-tikorunový poplatek mám zaplacený už dvakrát! 8-)

14.04.2011 20:26:32 #3 

Alda71 muž

Ordinace :-), nic takového nečekej a nehodlám ani stanovovat diagnózy na dálku. HOnzovi jsem psal aby neblbnul a to platí obecně, protože si dost často myslíme, že prostě všechno zvládneme. Nezvládneme. Skutečná chřipka, nikoli viróza, je taky dost závažné onemocnění a klidně její následky můžeš pociťovat i několik týdnů. Řešením je prostě klid, bez zátěže. Pokud to ale nebude ustávat, či se to bude dokonce zhoršovat, tak je řešením další poplatek a pořádné vyšetření.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

14.04.2011 20:52:37 #4 

RadKov

>> #3, Alda71, 14. 04. 2011 20:26:32

No, popravdě, já ani úplně přesně nevím, jestli jsem nemálo minulých dnů sdílel lože s čistou chřipkou, nebo virózou. Z doktorky jsem to nepáčil. Jen jsem zalehl, dostal něco na kašel a proplachoval se Vincentkou. Antibiotika jsem konzumoval naposledy snad ještě někdy na ZŠ.

Co je ale obecně větší potvora? Chřipajzna, nebo vir? (Asi dost amatérsky blbý dotaz.)

14.04.2011 20:56:39 #5 

HonzA_ muž

>> #4, RadKov, 14. 04. 2011 20:52:37

Chřipajzna je vir. Stačí to jako odpověď ;-)?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.04.2011 21:04:29 #6 

RadKov

>> #5, HonzA_, 14. 04. 2011 20:56:39

Kruci, tady je to samej doktor. :-)

Já jsem spíš jen malinko chytil za slovo Aldu71, který psal „Skutečná chřipka, nikoli viróza…“. A přiznám se, že nejen mně se tyhle pojmy a dojmy pletou.

14.04.2011 21:07:53 #7 

HonzA_ muž

>> #6, RadKov, 14. 04. 2011 21:04:29

Tak nanejvýš doktor amatér ;-) (a vykládej si to jak chceš :-) ).

Ale při těchle hovorech si vždycky vzpomenu na spolužáka, který říkal: „Ty vole, když já si uvědomím jakej jsem inženýr, tak se bojím jít k doktoru…“ :-D.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.04.2011 21:31:15 #8 

Alda71 muž

>> #6, RadKov, 14. 04. 2011 21:04:29

Skutečná chřipka jsem psal proto, že bývá zaměňována za virózu. Jinak má HonzA naprosto pravdu, chřipka je taky virového původu. Má ale tu „výhodu“, že je možnost očkování. Zároveň alibisticky :-) tvrdím, že i jiné respirační virové infekce než chřipka mohou mít docela nehezký průběh. Prostě záleží vždy na tom, jak si s tím tělo v dané chvíli poradí. Důležité je ale dát mu k tomu možnost.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

14.04.2011 21:51:51 #9 

Janek muž

>> #7, HonzA_, 14. 04. 2011 21:07:53

„Ty vole, když já si uvědomím jakej jsem inženýr, tak se bojím jít k doktoru…“

:-D :-D :-D

14.04.2011 22:23:29 #10 

PetrAT muž

Přechodil jsem X-krát.
Vzal jsem antibiotika a chodil do práce. Po revoluci u soukromníka to skoro jinak nešlo. Zastupitelnost nulová, práce hodně.
Výsledek, asi 10 let velký problém s imunitou – ztráta imunity. Dodnes potíže
Stalo se, že jsem za celou sezonu !! nemohl na lyže, protože jsem byl pořád „nahromadě“
Jo, byla to blbost. Navíc soukromník to stejně neocení, ale taková byla doba
Vyležet, aspoň týden.
Raději přijít o pár lyžovaček, než ztratit třeba celou sezonu

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy