Vyber novych lyzi (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Vyber novych lyzi (strana: 2)

04.09.2011 22:18:02 #31 

Happynika

Ok, zajímavé :) S tím marketingem je to bohužel pravda, pořád je to všude stejné, hra o penězích, pro velké… No, když jsme se dostali na téma designu (vzhledem k těm Lusti), co si budeme povídat, i když bych byla ráda, kdyby tomu bylo jinak, pořád jsem ženská, který se líbí hezky vypadající věci a taky si tyhle hezky vypadající věci snaží vybírat (pokud nemají design holčičích lyží, to mě moc neuchvacuje) :D Zase na druhou stranu, moje původní lyže byly ve žluto-černé barvě, jejichž podivně žlutý odstín bych si předtím zaručeně nikdy nevybrala. Ještě cestou domů jsem se na ně v buse dívala trochu odtažitě, ale hodně rychle jim bylo odpuštěno. Ba jsem si to ,,ošklivé káčátko" zamilovala právě tak, jak vypadalo, naprosto bez výhrad (že by cit pro soucit…?) Co se týče designu Lusti, tak musím naprosto souhlasit s tebou TomáSi – vypadaj opravdu děsivě, lacině co se týče toho vzhledu (ooooobří nápisy nesympatického tvaru, okoukaný mix barev) a tak pořád nemůžu pochopit, proč se to vlastně muselo stát, nebo co tím vlastně tvůrce zamýšlel či chtěl říct :D Jako jediné vysvětlení pro to hororové vzezření mě napadá to, že se někdo snažil vyrobit první lyže na světě, který zaručí jejich majiteli (při pohledu ostatních lyžařů na jeho Lusti) dočista vymetenou sjezdovku po zběsilém úprku vyděšených lyžařů… Ale pokud by to měly být právě Lusti, který si mě jízdou na nich získají, tak se s tím snad smířím (a třeba opravdu dojde na ty liduprázdné sjezdovky):D Hezký večer! H.

05.09.2011 10:41:51 #32 

TomáS muž

>> #30, Tom_, 04. 09. 2011 20:06:03

Je to sice malinko OT, ale design při výběru lyží(obzvlášť pro ženský) hraje svou podstatnou někdy dokonce hlavní roli. To je myslím nepřehlédnutelný fakt. Mé miniaturní znalosti základu designu a marketingu PLÁČOU při pohledu na LUSTI a naopak jsou velmi příjemně překvapeny u SPORTENU.

Je jasný, že je to především otázkou vkusu a tedy nemůže panovat 100% souhlas. Je jasný, že v designu lyží, tu už bylo snad všechno a tak je těžký přicházet stále s něčím novým a navíc v tolika modelech. Nicméně si myslím, že by vlajkové modely měly držet design, kterým komunikuji svou image k zákazníkům. Jako příklad uvádím HEAD, kde roky vidíme velký černý nápis na bílý lyži (čím je tam toho méně, tím je to lepší, mám pocit). A v zásadě všechny značky to podobně dělají. Zaplatili spoustu peněz za WC a marketing, tak to dlouhodobě drží a funguje to. Nebo z ničeho nic přišel Vist, který naopak „šokoval“ po několik letnovým a novým designem (často hodně povedeným) a dokázal tak, že design skutečně umí.

ALE

LUSTI si vybudovali nějaký podvědomí na tomto designu. Ten nebyl žádná krása a dost často byl tady na fóru kritizován. Teď přišli s tímhle. Mě se to nelíbí až tak moc, že bych si je už ani nekoupil. Proč?:

1. Design vypadá velmi lacině, jak lyže za 200,– ze supermarketu nebo spíš Vietnamský tržnice. „Anó pané, čím víc proužek, tím víc Adidas“ Vůbec nekoresponduje s nějakou kvalitou a nevyvolává ten dojem.
  2. Myslím, že i těm lidem, kterým se teď líbí, se brzo okouká.
  3. Nevidím tam, žádný koncept, žádný nápad. Není to nositel žádného směru designu, pod kterým se bude značka dále moci prezentovat.
  4. Není podle mě nikterak rozšiřitelný pro další sezóny. Více trnů? Více barev?
  5. Je to design, který nerespektuje logo (tuhle chybu dělají stále). Jak vypadá logo? Po každý jinak. Nejsou ještě Atomic, který si jako první začal hrát, jen s částí nápisu na lyži, což bylo super, ale byl to Atomic. Na vlajkovým designu by neměli mít logo pokaždé jinak.
  6. „I“ na konci jim vždy bude dělat v takovýmhle cirkusáckým designu problém. Je to ještě logo, nebo už designový prvek (ne předešlých RCT) byl tohle obrovský problém, při pohledu z dálky nebylo „I“ vůbec „chráněno“
  7. Je to design, který se nedá nikterak dále použít např: vlajka, leták, web, vizitka, tričko… nebo dá samozřejmě, ale myslím, že by to byla dost schýza.
  8. Vůbec nenavazuje na původní design, takže by měl být bomba, pecka. Ale bohužel není! Podle mě je to TRAGÉDIE a asi tam ani žádný designér nepracuje, nebo ho na to nenajali.
  9. Původní design nebyl sice nic moc, hlavně v zadní partii, ale i tu už někde vylepšili, ale myslím, že z něho by se dal faceliftovat vcelku slušný design, který by pokračoval v něčem zajetém. Ten nový v ničem nepokračuje a ještě navíc podle mě zcela degraduje značku.

Naopak SPORTEN mě hodně překvapil, protože jejich lyže TOP modely nebyly taky žádná pecka, ale teď je vidět, že si s tím někdo pohrál.

1. Poměrně velmi originální, což se určitě cení. Každá lyže jiná dohromady tvořící jeden designový celek. Pěkné. Vidím v tom malinko VIST s nápisem SPEEDLOCK tady RACING POWER, ale to je možné jen má úchylka.
  2. Velmi pěkně položený logo „SPORTEN“ v přední části s výborně vyřešeným posledním“N“
  3. Číslice 6 nebo 5 na patce je designový super počin, velmi povedené a na druhé lyži opět pěkně umístěný nápis SPORTEN s logem.
  4. Tohle je určitě design, pod kterým se může značka prezentovat. Navíc je aplikovatelný, jejich web je toho důkazem.
  5. Nemám skoro nic, co bych vytknul, snad jen dvoubarevný chrániče na špičkách a shitová Tyrolka s deskou a možná výběr barev a poněkud pastelových odstínů. Ostřejší a odvážnější barvy tenhle design můžou posunout dál na několik sezón.

Pardon za OT, ale ležím doma s angínou;-). Děkuji za pochopení. T

30.10.2011 23:02:57 #33 

HonzA_ muž

>> #32, TomáS, 05. 09. 2011 10:41:51

Tomáši, jsem naprostý antitalent na cokoliv co má něco společného s designem. Ale i tak zkusím přidat trošku do mlýna.

Souhlasím s pohledem na Lusti – je to vesměs katastrofa, o nějakém logu nemůže být řeč, není nikde žádné spojení. Já si prostě myslím že to Milan Luštinec prostě neřeší a čas od času „něco“ změní. Předloňské RT byly rozhodně lepší než ty letošní. Nu což – od jara mám dvoje (SL/GS), ještě neprojeté. Tak uvidím, jak si na tu divočinu zvyknu. Ale jedny lyže se jim letos moc povedly – a to tyhle . Jinak jsem moc zvědavý až uvidím letošní široké SCT a LT naživo, jejich zelená mi přijde až moc jedovatá. Realita snad nebude až tak zlá.

Sporten má logo usazené, při zběžném pohledu je část řady víceméně konzistentní, u ostatních modelů zřejmě překlopí design postupně, nevím. Rozhodně posun kupředu. Musím ale říct jedno velké ALE. Už když jsem viděl na jaře nové designy z ISPO a i naživo na AHV 07 (závodní, nebo snad „závodní“ lyže ;-) ), moje první reakce byla „tyhle hezké světle modré a jiné proužky na závodní lyži vyjadřují co? Dynamiku, rychlost? Božínku!“

Tím chci jen říct že design je to pěkný, líbivý, a na poměry většiny českých výrobců lyží velmi dobrý. Ale, pokud jde o mne, tak v případě AHV05, 06 a 07 barvy naprosto nevyjadřují charakter lyže.

Iridium vypadají z fotek designově zajímavě, jsem zvědavý až je uvidím naživo.

Na druhou stranu je pravda že topsheet nejezdí a je vidět hlavně při lyžování v bufetu. Ale i to je důležitá lyžařská disciplína.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

31.10.2011 10:31:07 #34 

TomáS muž

>> #33, HonzA_, 30. 10. 2011 23:02:57

K Sportenu jsem tu výtku k pastelovým barvám taky vyjádřil, tam se shodneme.

Hodnotit nějak důsledně design „FREE“ lyží, asi nemá cenu, protože není nositelem, žádný velký a dlouhodobý komunikace. Jinak tyhle jsou fakt docela pěkný.

Ad ta zelená. Sem zvědavej na tu zelenou. Koukám, že už došlo na můj bod 4. více barev! „Je to strašný, tak to pořádně vomastímě nějakou echt barvou“. No a to přesně udělali. Tenhle strašnej dezén vypadá na obrázku líp než ve skutečnosti, takže ta zelená bude asi taky zážitek:-) Už se těším.

02.11.2011 10:29:07 #35 

Martin430

Ahoj vespolek,

budu – jak je ostatně mým dobrým zvykem – OT, ale když tu hovoříte o designu :

Včera jsem měl v ruce Elan Amphibio. Tomu já tedy říkám designový počin!

Krásná, skutečně krásná, nádherná lyže. A přitom není malosériová „butikovka“, je to sériový produkt velké značky. Musím říct, že se skláním před povedenou spoluprací Elanu s Porsche design.

To jen poznámka do vlákna o jedovaté zelené a nicneříkajících proužcích v pastelových barvách.

Skol.

21.11.2011 10:59:37 #36 

exTNT

Zdravím vespolek, rád bych poprosil o radu v poslední fázi výběru nových lyží. Je mi 45, jsem ve slušné fyzické kondici, lyžuju dobře, mám rád rychlý dlouhý oblouk spíš na upravené sjezdovce, a při 170 cm mám oblečený cca 88 kg. Poslední dvě sezóny jsem odjezdil na Elan Speedwave Black Fusion 12, které mi vyhovovaly krom mírné nestability ve vyšších rychlostech. Teď jsem se rozhodl přestoupit na nové Amphibio Waveflex 14 Fusion, ale nemůžu se rozhodnout, jestli vzít 160 nebo 168 délku. Ski selector na stránkách Elanu mi doporučuje 160, kamarád odborník podobné postavy (ale lepší lyžař) říká, že se nemusím bát 168. Pořád z toho mám ale trochu obavu, protože ta lyže bude prakticky stejně dlouhá, jako já… Co myslíte vy?

21.11.2011 12:00:08 #37 

HonzA_ muž

>> #36, exTNT, 21. 11. 2011 10:59:37

Podle mého názoru se u tebe „rychlý dlouhý oblouk“ nekamarádí s délkou 160 cm.

Jak dlouhé máš ty současné Speedwavy? A jak snadno se ti na nich jezdí (kromě té nestability)?

21.11.2011 12:17:54 #38 

TomáS muž

85kg slušný lyžař = 170cm

21.11.2011 12:52:54 #39 

PetrAT muž

>> #36, exTNT, 21. 11. 2011 10:59:37
Dlouhý, rychlý oblouk na upravené sjezdovce
K tomu mi Amphibio, byť 14ka moc nesedí
Ta lyže je charakterem slalomka
Pokud jsi se ale pro ni rozhodl, tak za mě určitě těch 168cm

21.11.2011 15:04:39 #40 

exTNT

Díky, díky, pánové! >> HonzA_: zapmněl jsem napsat, že ty Speedwave byly 160 a jezdilo se mi na nich strašně pohodlně, ale při vyšší zátěži jsem jim úplně „nevěřil“, tomu (a taky skutečnosti, že to byly 12ky), přičítám tu nestabilitu ve vyšších rychlostech, nicméně přechodem na 14ky půjdu na tvrdší lyži a proto trochu ta obava ze dvou změn současně (současně i na větší délku). Ale zase si myslím, že v té větší délce bude (díky páce) ta lyže možná pocitově malinko měkčí, než ve 160ce… Každopádně mi z toho jde hlava kolem. >> PetrAT: díky, není to výhradně ten dlouhý rychlý oblouk, chtěl bych lyži, na které se případně neutrápím i na hůř upravené sjezdovce odpoledne, jakkoli ten dlouhý rychlý na upravené je moje preference. A jak jsem psal, je to přechod z měkčí 12ky, která má uváděný radius (pokud si to správně pamatuju) 10–16, s mojí váhou a stylem jízdy bych si u té měkké 160ky spíš tipnul někde v dolní polovině toho intervalu, takže 14,1 při délce 168 by byl opatrný posun vzhůru… ;-)

21.11.2011 17:27:28 #41 

HonzA_ muž

>> #40, exTNT, 21. 11. 2011 15:04:39

Aha, 160cm. Tak to se té nestabilitě při vyšší rychlosti v delších obloucích nad rádius lyže vůbec nedivím.

Proč chceš tvrdší lyži? IMHO by ti spíš posloužila lyže v podstatě stejná, ale jen výrazně delší. Takže z aktuálního lineupu Elanu Amphibio 12 ve 176 cm? S necelými 16m bude točivá dost a její limit rychlosti bude mnohem výš než u 160cm a bude to krásně univerzální lyže. Máš skoro 90 kg, kamaráda experta, který ti snad poradí jak případně zlepšit techniku. A nebo si najdeš v případě potřeby jinou cestu.

Pokud si nejsi jistý, můžeš vyzkoušet v nějakém testcentru a nebo na testovačkách Elanu.

Lyže mají 74mm takže se budou určitě celkem dobře vyrovnávat s odpoledním oraništěm.

22.11.2011 09:48:13 #42 

exTNT

>> #41, HonzA_, 21. 11. 2011 17:27:28 Jo, jo, ta délka nebyla asi správná volba… Tvrdší lyži chci vzhledem ke své konstituci (nenapadá mě, jak se dobře popsat, tak použiju starší výraz „pořez“) a spíš silovému stylu jízdy, pro který mi ta 12ka přišla fakt docela měkká už v minulé sezóně – a vzhledem k tomu, že jsem se letos hooodně připravil (od jara rozumné stravování + hodně pohybu = –10 kg a –15 cm v pase…), řekl bych, že tvrdší lyže bude vhodnější volba. No a s tou délkou, tos mi teda dal. Elan doporučuje u téhle lyže –5 až –15 cm, při mé výšce 170 si myslím že 168 lyže je max… Každopádně dík za názor!

22.11.2011 10:17:43 #43 

HonzA_ muž

>> #42, exTNT, 22. 11. 2011 09:48:13

Ale to, že ti 12 přišly měkké, jsi dřív nezmínil. Budiž.

K volbě délky – hledáš lyži, která bude stabilní v rychlém, dlouhém oblouku. Otázkou je, co si ty sám pod dlouhým a rychlým obloukem představuješ. Obecně ale platí že lyže nejsou moc stabilní v obloucích jetých NAD jejich rádius a že delší lyže je stabilnější v rychlosti.

Ano, něco na té stabilitě se dá dohnat tvrdší lyží, ale moc toho nebude.

Řekl bych že na to, co si dobrý, 90 kg lyžař obvykle může asi tak představit pod rychlým dlouhým obloukem, se lyže 160 cm (13m rádius) ani 168 cm (14 m) nijak zvlášť nehodí. Uvažovat se (z nabídky Amphibio) dá o 176cm (rádius necelých 16m).

Toť můj názor.

Ještě poznámka – pokud jsi, při své konstituci a parametrech, zvyklý jezdit na 160cm, snadno točivé lyži, bude tvrdší 176 pro tebe ze začátku nejspíš tak trochu výzva. A proto by bylo nejlepší lyži nejdřív vyzkoušet, ale ne jen pár jízd – nejlépe třeba tak půl dne s někým, kdo ti případně poradí trochu s technikou. Pak uvidíš. A jestli máš výzvy rád a jsi sportovně založený, myslím že budeš potom spokojený.

22.11.2011 14:51:51 #44 

exTNT

>> #43, HonzA_, 22. 11. 2011 10:17:43 Dík ještě jednou – nejvíc toho nalyžuju víc v našich horách (Krkonoše, Jeseníky) a tam zase tolik místa na opravdu dlooouhý oblouk nebývá, tak skočím do těch 168, původně jsem váhal mezi 160 a 168, i díky Tvým radám si vyberu tu delší variantu, ale na 176 si opravdu, ale opravdu netroufnu… :-)

22.11.2011 21:17:10 #46 

HonzA_ muž

>> #44, exTNT, 22. 11. 2011 14:51:51

Aspoň těch 168, když už ne víc. Ale na tvém místě bych se je snažil nejdřív vyzkoušet. A když už v tom budeš, vůbec se neboj zkusit stejnou délku u Amphibio 12 a i tu 176 u Amphibio 176. Jen takové doporučení.

23.11.2011 08:06:44 #47 

ivan

>> #42, exTNT, 22. 11. 2011 09:48:13

„No a s tou délkou, tos mi teda dal. Elan doporučuje u téhle lyže –5 až –15 cm“

Dal ti dobře, HonzOva diagnostika by měla být zpoplatněná, jak je výstižná a přesná.

Tyhle údaje vztažené k výšce lyžaře jsou podobně nanic jako u vázání („od 45 do 120 kg“ či jak ta rozmezí bývají). Podobně jako nekoupíš stejné vázání 45kilové holce a 115kg vzpěrači nebo koulaři, nejde tohle úplně obecné doporučení brát jinak než jako upozornění, že lyže je ideálně či obvykle nejlepší v délce o něco kratší, než je tělesná výška.

I tady to lze vyložit blbě: 190cm lyžař –5 cm = lyže 185 cm, 170cm –15 cm = lyže 155 cm???

Já bych odkazy na relaci postava – délka lyží zakázal. Zažil jsem lidi, kteří si na testcentru postavili lyže před sebe a když jim nesahaly k bradě nebo klíční kosti (či jak si to někde přečetli, nebo jak jim to někdo poradil), tak byly „špatné“.

Jak natlouct do hlav, že rozhoduje především používání, jízdní režim, terén?

Chlapi jezdí obřák vesměs na 190 cm, i když existují i 180cm (a někteří by byli šťastnější na 185, ale to už jsou detaily). Holky jsou na cca 183 cm, i když třeba měří 165 cm a jsou pro ně i 175ky. Neorientují se podle figury, ale podle toho, co je pro daný účel, rychlosti a poloměry oblouků nejvhodnější.

Proč by to neměl podobně brát i slušný nezávodník? Delší oblouk = vyšší rychlost = delší lyže, vždyť je to logické. Podobně jako měkká pista, lehký terén = širší.

A jestli si někdo myslí, že rozjetý na slalomce či lyži obdobných parametrů jede nějak extra kontrolovaně a bezpečně, plete se. Ani ty námi tak často vysmívané „dlouhé oblouky“ na SL = traverzy s točením na krajích sjezdovky takové nejsou, protože si při traverzování koledujou o to, že je někdo jedoucí rovněji sejme. A šněrování pisty po vrstevnici k přehlednosti provozu na sjezdovce taky nepřispívá.

No nic, musel jsem se zase po čase trochu rozvášnit. Všechno starý věci.

23.11.2011 09:10:07 #48 

HonzA_ muž

>> #46, HonzA_, 22. 11. 2011 21:17:10

OPRAVA: chtěl jsem napsat „…vůbec se neboj zkusit stejnou délku u Amphibio 12 a i tu 176 u Amphibio 12.“

Chtěl jsem tím říct že by ti mohla sednout delší lyže o něco podélně měkčí.

23.11.2011 09:15:15 #49 

HonzA_ muž

>> #47, ivan, 23. 11. 2011 08:06:44

„Já bych odkazy na relaci postava – délka lyží zakázal.“

Ivane, vidím to v podstatě stejně. Několikrát, od doby co spustil jejich „Ski selector“ na webu, jsem Elan kontaktoval a vysvětloval jim nevhodnost doporučení (jen) podle výšky lyžaře. Zřejmě jsem na to malá ryba a nestál jsem jim ani za odpověď. Naprosto chápu že tenhle jejich přístup podle výšky postavy je strašně jednoduchý. Pro prodejce by mohlo být celkem složité se ptát distinguované dámy, která si urputně hlídá váhu a ví že to teď o pár kilo přešvihla, při koupi lyží na váhu ;-).

23.11.2011 18:29:30 #50 

exTNT

Ale jo, tohle všechno si taky uvědomuju, ale vycházím z toho, že jsem se na 160kách svezl slušně, takže v podstatě bych na nich mohl i zůstat a zásadně by mě to netrápilo, ta občasná neklidnost nebyla nijak neúnosná. Nicméně vzhledem ke všemu již dříve popsanému jsem dospěl k názoru, že tvrdší lyže mi asi bude vyhovovat líp a dumal jsem o délce. Na základě několika rad jsem zvolil delší a ten ski selector jsem uvedl jenom jako orientační zdroj, kterým se nijak zvlášť neřídím (při mé výšce 170 je ta zvolená délka 168 i tak mimo jimi uváděný interval), ale přece jenom těch 176 je už hodně daleko.

Samozřejmě to vyzkoušení by bylo nejlepší, ale ať jsem hledal, jak jsem hledal, nenašel jsem nic, kde by v dohledné době bylo možné vyzkoušet Amphibio 14 a 12 v různých délkách – pokud někdo o něčem víte, napovězte prosím…

23.11.2011 19:16:27 #51 

HonzA_ muž

>> #50, exTNT, 23. 11. 2011 18:29:30

O testovačkách Elanu nemám moc přehled, u nás na západě se nikdy moc neobjevovaly. Možná místní „zelený mužík“ (PetrAT) bude vědět více.

Zkusil bych kontaktovat dovozce Inasport a domluvit se jestli a kde plánují testy.

Na Klínovci taky mají nějaké testcentrum – http://www.jpk.cz/…linovec.html

Na druhou stranu, klidně bys mohl vyzkoušet i podobný model ve stejné délce u jiného výrobce. Charaktery lyží jsou často celkem podobné.

A znovu připomenu, pokud to bude jen trochu možné, vezmi si na testování k ruce nějakého zkušenějšího lyžaře, aby se na tebe podíval a poradil ti co s delší lyží dělat, aby to jelo jak by sis představoval.

23.11.2011 19:25:28 #52 

oblouk

Ivan moc dobře ví co píše – je to opravdu stará věc. Před týdnem jsme se například vrátili z Kaunertalu a tam jeden donedávna zapřísáhlej slalomkář stoupnul na Sporten AHV07–192/27 !!! a divil by ses s ním, jak bezpečně ten červenomodrej svah zvládal, jak dokázal ty lyže dostávat dost pod jejich rádius. Jde to – když se ví jak.

V posledních letech mi desítky lidí, kteří nedali dopustit na krátký 150–160 lyže, poděkovali, jak zcestný bylo jejich přesvědčení o jejich pohodlnosti a vhodnosti. Někteří z nich dokonce píši sem do diskuse – zpravidla bys je poznal, hned poté co k nim konvertovali, podle rozhodný obhajoby obřaček :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

23.11.2011 19:32:46 #53 

ivan

>> #49, HonzA_, 23. 11. 2011 09:15:15

Jo, Honzo, na to jsme malý ryby všichni. Oni to mají tradičně v katalogu a přes to zjevně vlak nejede.

Pokud by si to tak dělal akorát Elan, je to jejich věc, ať odvozujou délku svých lyží třeba z průměrné vzdálenosti prsních bradavek jezdkyň Elanu nebo od podobného průměru pánských orgánů.

Zoufalým výkřikem jsem chtěl zdůraznit špatný přístup k délce, který se uhnízdil obecně. Přitom ale vím, že obecné povědomí je jako tanker: dlouho trvá, než najede na určitý kurs, ale potom to valí durch a každá další změna stojí čas…

Doporučuju ještě si uvědomit, že udávané (nominální) délky lyží jsou vesměs tzv. rozvinuté, tedy jako kdybys po skluznici lyže táhl krejčovský metr. Lyže narvaná pod lidské měřidlo tělesné výšky (promítnutá délka) tedy bude nižší/kratší. Naopak lyžař v botách je o 30–40 mm vyšší.

Kromě toho si myslím, že délka lyže je pro mladší lyžaře, kteří nezažili dobu 200+ cm, určitou psychologickou záležitostí ovlivněnou mediální prezentací délky. Když začneme do lyžařů dostatečně intenzivně a dlouho bušit, že lyže pod délku postavy je překonaný nesmysl a že chlap se pozná podle délky nad hlavu, máme to při podpoře výrobců do dvou sezon doma.

23.11.2011 22:02:37 #54 

PetrAT muž

Elan testy a testcentra: http://www.elan-klub.cz/…ni-lyzi.html?…
Plus je dobré sledovat stránky středisek a nebo prodejců
Všechno co tu napsali hoši je pravda
I já jsem byl dlouho zastáncem slalomky, jako jediné možné ski na moje beskydské svahy, které jsou úzké a plné lidí
Ale podlehl jsem zdejší diskuzi a přikoupil komerční GSX 178cm R18 (já měřím 179)
A dopadlo to tak, že slalomka celou zimu odpočívala v koutě
Prostě ta delší lyže je „o něčem jiném“
A už se poohlížím po něčem delším
Skiselektor od Elanu znám. Může být dobrý pro někoho naprosto věci neznalého, ale pokud máš možnost lyže konzultovat jak se děje tady, tak ho neber vážně
Samozřejmě není nad to se na lyži povozit

24.11.2011 09:10:41 #55 

exTNT

>> #52, HOnza, 23. 11. 2011 19:25:28

>> #53, ivan, 23. 11. 2011 19:32:46

Pánové, jakkoli rozumím vašemu evangeliu, mám pocit, že se trochu míjíme, resp., že já sice čtu co píšete, ale naopak to neplatí.

V kostce: je mi 45, mám 170/83 (takže oblečený do 90 kg), lyžuju dobře – na VŠ jsem lyžoval závodně na lyžích 180–190 a jen z lenosti (protože tehdy k tomu patřily i běžky a ty mě nikdy nebavily…) jsem si tehdy nedodělal instruktorský průkaz (ale to je cca 25 let zpátky…), preferuju (ale to neznamená, že jezdím výlučně) dlouhý rychlý oblouk a vcelku dobře jsem si rozumněl i se Speedwave 12 ve 160 cm.

Nicméně protože jsem od minulé sezóny hodně vylepšil kondici a už tehdy mi 12ky přišly relativně měkké, jdu na 14ky. Na větší délku než 168 se ale necítím. Pokud se naskytne možnost jí někde zkusit, udělám to a třeba zjistím, že jsem udělal chybu, ale moc se toho nebojím, protože i na 160ce jsem se svezl dobře.

>> #54, PetrAT, 23. 11. 2011 22:02:37 Dík, na Elan klub jsem samo koukal jako první, ale zahr. testy už proběhly a ty odkazy na místní „testcentra“ jsou naprosto patetický – na jediném z nich se dá najít co mají k půjčení (jasně že jen lyže 2010/11, takže Amphibio ani v jediném provedení, a rozptyl délek je také o ničem – v podstatě každý model pouze v jedné délce, takže na tom se toho asi tak vyzkouší…). Ty druhé dva odkazy naprosto k ničemu, resp. jako komerční prezentace „lyžařských středisek“ možná, ale jako představení testcentra kde nic tu nic.

A závěrem, abych nevypadal jako nevděčník: fakt jsem rád za všechny rady a komentáře. Na začátku byla moje pochybnost, jestli si troufnout na současně tvrdší a delší lyži a tuhle otázku jste mi pomohli vyřešit. Takže díky!

24.11.2011 09:20:20 #56 

VojtěchV muž

>> #55, exTNT, 24. 11. 2011 09:10:41

Podle mě se ty názory nemíjí. Píšeš, že dvanáctkám vyčítáš nestabilitu ve vyšší rychlosti kvůli jejich měkkosti. A tady je podle mě problém. Ona totiž tvrdší lyže při podobném radiusu stabilnější ve vyšší rychlosti být nemusí, dokonce to může být přesně naopak. Chlapci nade mnou ti radí IMHO dobře.

24.11.2011 10:47:05 #57 

oblouk

:-) – škoda slov :-).

Také já se svezu výborně:

• na 140 si krásně pohraju a zopáknu si předozadní balanc – jee to tak asi na 30 minut
  • na 165 SL si zatancuju v krátkejch navazovanejch obloučkách a zničím se slalomovejma obloukama pod rádius(s výdrží maximálně cca 60 minut)
  • na 175 s šíří lehce nad 70 v pase se povozím jako na kanapíčku (bez námahy celej Bóží den)
  • na 186–193/27 se unavím snahou o jízdu pod rádius a dovolím si jet i dost rychle (a připadám si při tom jako opravdu sportovní lyžař…- případně si na nich pohodlně odkroužím celej den)
  • na 205 SG se těším a po ránu na tvrdu maxim do červený si zvyšuju sebevědomí lyžaře (je to tak maxim na 60min. než se zaplní svah, pokud je to někde v Alpách zjara tak ta rozkoš může trvat i celej den…).

Najde se tu jistě dost těch dříve krátkofilů, co se ke mně v názoru přidají…

Kdybych měl mít jen jedny jediný lyže byly by to Iridium-176 nebo jakýkoli obřačky nad 180/24 Měřím 176/80–65 let…

>> #56, VojtěchV, 24. 11. 2011 09:20:20

Jasně – děkuju :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

24.11.2011 11:46:51 #58 

PetrAT muž

Minulou zimu dělali předváděčky www.ski-sport.cz

24.11.2011 12:17:34 #59 

havran007 muž

>> #54, PetrAT, 23. 11. 2011 22:02:37

já na těch našich úzkých beskydských kopcích brázdím WC GS 185/r 21> a lepší zvezení neznám.(já 183cm/80kg)

24.11.2011 12:19:43 #60 

PetrAT muž

>> #59, havran007, 24. 11. 2011 12:17:34
Co máš za ski? Něco s takovými parametry hledám

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy