Vyber novych lyzi

16.05.2011 19:10:12 #1 

deafmp

Dobry den, na sjezdovky se nedostanu tak casto jak bych chtel, jen cca 20 dni v roce s pomerem 3:1 pro ceske kopce vuci alpam, ale chtel bych kvalitni, rychle lyze ktere by me podrzely v oblouku. Jezdim od svych 6 let, tudiz si dovolim tvrdit ze ve svych 18 jsem pokrocily lyzar. Vyska 175, vaha 70 a mam radsi kratsi az levne oblouky. Cena lyzi by mela byt do 10 000. Diky moc rady

17.05.2011 16:29:31 #2 

deafmp

vyber jsem zuzil na dva modely : ROSSIGNOL 9S WorldCup (2009) FISCHER RC4 WorldCup SC (2009) byl bych moc vdecny o napsani zkusenosti tech, co jedny z techto lyzi maji, popr mel moznou vyzkouset oboje

18.05.2011 00:10:51 #3 

PetrAT muž

těžko radit od klávesnice
Rossi 9S jsem měl jen na testovačce. Pevná slalomka vhodná na upravenou pistu.
Přestože má pod botou 70mm, tak na rozbité pistě jí to nijak nepomohlo. Na ledu držela krásně.

18.05.2011 13:38:15 #4 

TomáS muž

>> #2, deafmp, 17. 05. 2011 16:29:31

Žádáš prakticky nemožné. Jedná se o velmi podobné lyže, vyrobené podobnou konstrukcí, které bude každý hodnotit podobně. Leda, že bys narazil na někoho, kdo má oboje doma. Ale v zásadě se ptáš na to jestli si máš koupit ve stejné třídě Peugota nebo Citróna. Otázka tedy dost těžko nějak objektivně zodpovězitelná. Uvažoval bych pouze nad dvouma faktorama. První je šířka lyže, kde 70mm u Rossi by mělo hrát ve prospěch větší univerzálnosti lyže, což ti Petr poněkud ztížil tím, že to údajně moc nefunguje. A tou druhou je tvá váha 70kg, což není moc. Možná bych tedy promačkal obě lyže a zvolil tu měkčí. To je myslím rozumný. T

18.05.2011 14:23:14 #5 

ivan

Nad rámec dotazu vymezeným v postu 2 bych přece jenom chtěl dát k úvaze, jestli pro 20 dnů lyžování včetně 5 v Alpách (kde v tuzemsku, nevíme), je právě slalomka tou pravou jedinou lyží. Já bych si ji rozhodně nevybral a jako jedinou lyži bych ji nedoporučil, byť je zadání „mam radsi kratsi az levne oblouky“ (btw, „levne oblouky“???)

18.05.2011 15:42:42 #6 

deafmp

Jasny sorry, nevim na co sem myslel kdyz jsem psal levne :D pro slalomky jsem rozhodnuty napevno, vyzkousim teda jak rika TomáS promačkat a rozhodnu se. Diky za rady

18.05.2011 17:11:07 #7 

kutill

Mám stejné tělesné parametry jako Ty a jezdím babské racestock Voelkl SL 09/10. Za mě můžu prohlásit, že se mi na nich jezdí parádně, takže si troufnu říct, že bys byl spokojený taky. Navíc je mám fungl z německa, poslané poštou za bratru 8000 českých, včetně marker 16.0 a to se myslím vyplatí, navíc myslím, že je možná ještě budou mít..Nevím, jestli ty Tvoje preferované jsou taky z race oddělení, ale jestli ne, popřemýšlel bych ještě..

18.05.2011 20:59:47 #8 

PetrAT muž

Kutill, kde jsi je koupil? Odkaz atd. …

19.05.2011 00:09:43 #9 

kutill

Bylo to odsuď http://www.gerlspeck.com/ , ale už je tam nevidím, v březnu tam měli ještě dvoje. Leda zkusit napsat,jestli nějaké nenajdou. Měli i fischerky a ty vycházeli něco kolem 9 myslím, ale vázání si bohužel nevybavím..

19.05.2011 02:33:40 #10 

Gravedigger

nekdy v zime, jeden z tech clenu fora, kteri lyzovani rozumi, napsal velice trefnou poznamku, ze kazdy, kdo kupuje slalomky, by mel dostat otazku, jestli je ma na SG, GS nebo doopravdy umi lyzovat. je celkem zrejme, ze ten, kdo doopravdy lyzovat umi, se nebude obracet na forum s velmi obecnou otazku na vyber lyzi. ti ostatni by se pak meli zeptat sami sebe, jestli je patricne, jezdit na SL lyzich ne-SL oblouky.

19.05.2011 09:34:15 #11 

kutill

Aniž bych chtěl kohokoliv urazit, si myslím, že je to čistě JEHO věc, na čem chce jezdit. Dle vkusu každého soudruha..I kdyby na tom skákal z můstku, je to prostě jeho věc!

19.05.2011 10:45:15 #12 

MirekP

1/Ma 60leta matka si luxusne SL 160 na mirnych kopcich uziva a jinam se ji nesnazim posilat (i kdyz ona posloucha jen podle nalady). Lyze ji pekne toci v mensich rychlostech, chyba rovnovahy se vic vstreba a na vnitrni to lze lepe ustat a nespadnout (frontalnost ji je celkem prirozena, zasadnejsi vlomeni panve uz je asi pro ni prvek, ktery by ji spis rozhodil), lyze drzi, poskytuji jistotu, hloupy ale argument je skladnost. Tj v jejim pripade v podstate vse argumentuje pro SL (ackoliv je asi pod konstrukcni R nejak zasadne a casto nedostane, presto se snazi nejezdit traverzy, coz na mirnem lze i v jejim pripade). Vysledkem je jeji dobry pocit (uplne si ji neumim predstavit utocit R17 bez smyku) a navic ji ta SL ne tech levnejsich mirnych kopcich ty kopce obloukove „prodlouzi“ + je to tam bezpecnejsi.

2/Dokonce zminovano, ze SL lyze bere I zavodnik na drills (ktere nejsou ani SL typu nacviku). Dale zminovan ten letosni zaverecny WC (paralel) a uziti SL lyzi (kolik meli od sebe tyce nevim)

3/Takova SL 165 (R14) uz muze fungovat krasne univerzalne pro dane pripady a osoby a ne kazdy ma ambici dostat se pod radius

Muj zaver, kdyz vim proc to delam a co od toho ocekavam a funguje to, muze to byt ok. Chapu,ze ambiciozni hobik skoro zavodnik by mel mit ambici na SL opravdu slalomovat, ale I ta mira odhadu na co mam a o co ma smysl se pokouset k tomu patri…

Jen dodam, abych nebyl povazovan za nejakeho SL propagatora, ze osobne na SL v podstate nejezdim (neumim to) a tak beru bud SL SNB ci lyze GS 188

20.05.2011 04:46:30 #13 

Gravedigger

>> #12, MirekP, 19. 05. 2011 10:45:15

co ti matka udelala, ze ji nechas jezdit na SL misto abys ji vybral nejake prijemne damske lyze? asi to muselo byt neco hodne skaredeho, kdyz ani nesmi lyzema smyknout. nebo jen nevis, co a proc (v lyzovani) delas?

20.05.2011 09:13:18 #14 

MirekP

>> #13, Gravedigger, 20. 05. 2011 04:46:30

Tezko reagovat, na to co pises.

Snad jen skoda,ze zrejme nechces pochopit co mam na mysli/snazim se/chci rict, ale nemam ambici te presvedcovat, nejak dodatecne vysvetlovat a dokazovat…

Navic vidis nekde,ze bych psal: „…, ze nesmi smyknout?“

Jinak nemam zkusennost s lady ski. Verim,ze by jiste nejake vhodne take vyhovovaly, nicmene zatim nema problem ani s temito (a cena byla v dane chvili driver 3k-4k za nove i z pouzitym vazkem).

Proc myslis ze vhodne SL musi byt horsi/resp (vyslovene)nevhodne pro mnou uvedene ucely krouzeni na placku (typu Kaprun Rokytnice ci Misecky dole, max Horni siroka cast Medvedin jety na nekolikrat)nez lady ski? Resp kde beres tu jistotu/pocit,ze jsem „pitomec“, coz si z tveho textu trochu vyvozuji – promin pokud se pletu, a dal ji nevyhovujici/nev­hodny material, nerikam, ze nejlepsi mozny?

Jinak skaredeho me jiste provedla v dobre vire dost (ne ze bych si to i castecne nezaslouzil) , ale vse odpusteno (uz ty rodicovske chyby delam take ackoliv nechci :-D)

Mej se hezky

31.08.2011 09:00:10 #15 

Happynika

Ahoj všem! Sháním na na nadcházející sezónu nové lyže. Jezdila jsem doteď dva roky Atomic SL9 a byla jsem s nimi spokojená. Bohužel jsem ale o lyže přišla (kéžby tý betii, co mě o ně připravila, upadly pazoury!), takže bych za ně chtěla sehnat odpovídající náhradu. Byly pro mě opravdu srdeční záležitostí, proto se obracím s prosbou na Vás, zda-li byste nemohli poradit, kdo SL 9 znáte, který slalomky na dnešním trhu by se jim mohly vyrovnat nebo by je jízdními vlastnostmi mohly připomínat? Po odcizení mých lyží jsem vyzkoušela nepřeberné množství různých slalomek z půjčovny(údajně i velice slušných), většinou Dynastar a Rossignol, ale až na Zenith Z67 (které mi ale přišly oproti SL9 poměrně měkčí, ikdyž vím, že SL 9 nejsou tolik tvrdé lyže) se ani jedny zdaleka nepřiblížily tomu, co od lyže očekávám a na co jsem zvyklá. Proto jsem zprvu byla přesvědčená, že bych ráda zůstala stále u Atomic (v naději, že bych mohla opět najít toho ztraceného parťáka z dřívějška). Měla jsem v oku ATOMIC D2 Race SL (pokud by se cena dostala na nějakou slušnou hranici pod 18 000), nebo ATOMIC Race TI PB SL…Ráda si proto vyslechnu co si o těchto kouscích myslíte,Vaše názory, rady, tipy, cokoli…! S Atomic SL 9 jsem byla spokojená, zbožňovala jsem jejich točivost, hravost, každá jízda na nich mě neuvěřitelně bavila. Vyhovovala mi celkem jejich tvrdost (při váze 51 kg a výšce 159 jsem lyže o délce 155 cm neprošlápla). Všechny další lyže, co jsem po odcizení vyzkoušela mi nedaly takový prožitek s vyjížděním oblouků, ten drive a sílu, kterou lyže nakopávala do dalších oblouků. Sháním proto parťáka, který mi opět vrátí požitek z jízdy, neodpustí mi ani chybičku a do kterého budu muset dupat. Jestli něco nehledám, tak rozhodně ne dámské lyže… Možná vypadám jako nějaký amatér (ačkoli o sobě doufám s čistým svědomím můžu říct, že patřím k pokročilým lyžařům), když se na Vás obracím o radu a možná tak plýtvám Vaším časem, ale netrávím prostě čas hledáním novinek na trhu, tak si ráda poslechnu rady od jiných a zkušenějších :) Předem děkuji za rady, tipy a názory! Krásný den!

31.08.2011 17:45:46 #16 

TomáS muž

>> #15, Happynika, 31. 08. 2011 09:00:10

zkus nám přiblížit rok nebo obrázek těch lyží. Atomic totiž měnil značení a zárovně postupně změkčoval. Tak si dokážem představit, na čem si jezdila. T

01.09.2011 08:24:57 #17 

Happynika

Ahoj :) Ok, vložím sem odkaz na fotku těch SL9, našla jsem někde stejné, se stejným vázáním Neox:) Zřejmě opravdu nebyly tvrdé, ale nevím proč mi přišly tvrdší než kdejaké jiné lyže co jsem pak v loňské sezoně jezdila…Ale obecně se tvrdým lyžím nebráním. Před těma SL9 jsem měla naprosto příšerný starší polocarvingy Dynastary (a ještě ke všemu obřačky), který byly jak gumový, rozkmitaly se už třeba jen když jsem lyži opřela o opěrku na nohy na sedačce lanovky. Brrr, noční můra když si na to vzpomenu :D

Moc díky za ohlas!

Pěkný den

http://www.google.cz/imgres?…

01.09.2011 10:48:27 #18 

TomáS muž

>> #17, Happynika, 01. 09. 2011 08:24:57

Tyhle sl 9 nebyly zase úplný bláto a tak na 159/51kg mohly fungovat při 155cm délky určitě sportovně. Od té doby Atomic změkčoval a ostatní výrobci také. Tj. dnes bych se poohlížel po top modelu v řadě.

Lyže můžeš chvilku půjčovat, než narazíš na ty „pravé“ ale normálním půjčovnám se vyhni. Tam mývají lyže po klinické smrti. Zkus raději test centra.

Skutečně dobré lyže najdeš mezi sendvičovými (stöckli, vist, core, duel, snowrider… a další). Od velkých značek bys pak musela sáhnout po závodní slalomce, v tvém případě měkké a i to by bylo řešení. T.

01.09.2011 12:41:41 #19 

Happynika

Super, moc děkuji za odpověď! Nějak podobně jsem si to taky myslela, se sendvičem počítám nejvíc.

Tak tak, v těch půjčovnách to opravdu stojí spíš zaprd (i když já jsem si půjčovala uplně nové lyže v půjčovně nově rozjetého střediska). Zvlášť Dynastar, kterých byly plné stojany, mě ale opravdu nepřesvědčily, po těch nikdy nesáhnu. Ale popravdě ani lyže většiny dobře známých značek mě moc neoslovily (až na ty Atomic, nějak jim zůstávám věrná)… Ale co jsem tak slyšela, lidi si docela chválí Elan a přítel si našel cestu k poněkud tradičně klasickým slalomkám od Kneisslu. No každý má své…:)

Ještě stále pošilhávám po těch Atomic RACE D2 SL (až na tu cenu, ale už jdou dolů), snad budu mít možnost je někde testnout. Snad by mohly být dobrou volbou…???

Jinak děkuji moc za tip, ráda se podívám na lyže zmiňovaných značek (na Stöckli už dlouho slýchám dobré ohlasy).

Díky, H.

01.09.2011 14:09:56 #20 

akrim

Jestli muzu, rada bych se zapojila taky, at nezakladam stejnou diszkuzi. Shanim na letosni sezonu take lyze, pokukuju taky po slalomkach a byli mi doporuceny Völkly – modely Attiva fuego, Racetiger SC PSi a Racetiger Speedwall SL. FUego, je sice damska lyze, ale byla jsem ubezpecena, ze je hodne sportovni a proti Racetigeru trochu vic univerzalnejsi? Nemate nahodou nekdo zkusenost s nekterym modelem? diky

01.09.2011 14:48:00 #21 

Martin430

>> #19, Happynika, 01. 09. 2011 12:41:41

Ahoj,

TomáS (stejně jako já a řada jiných po dlouhá léta přesvědčený Atomicman) to tu v podstavě úplně všechno řekl. Lyžařka tvojí úrovně by se měla rozhodně rozhlédnout po vysoce kvalitních sendvičových lyžích. TomáS má i pravdu v tom (poněkud zjednodušeném) výčtu top-značek, které lze bez obav doporučit. Snowrider ti v České republice můžu k testu zapůjčit já, lyže tohoto levelu by se měly před nákupem rozhodně testovat, pokud je již důvěrně neznáš. Stačí napsat mi na soukromou zprávu.

to akrim : obecně – proti Racetigeru nelze asi mnoho namítat, a s Attiva, jako s dámskou řadou, bych si nebyl zcela jistý. Zkušenost osobní nemám, ale doporučil bych rozhodně, stejně jako u předchozího dotazu, test. A též bych ti doporučil do testu zařadit slalomku Snowrider, rád ti ji k testu poskytnu.

To all – autor příspěvku je nezakukleným importérem lyží Snowrider pro Českou a Slovenskou republiku.

01.09.2011 17:34:20 #22 

akrim

Racetiger SC PSi byl prave muj favorit, byla jsem pro ne uz rozhodla, ale ted se trochu bojim toho, ze krome nejake dovolene na velkych horach, kde jsou fakt upravene sjezdovky, tak hodne casu travim i na blizke sjezdovce, kde uz jsou odpoledne muldy, jde prevazne o technicky snih, ktery uz je koncem zimy rozbredly a nejsem si uplne jiste, ze ciste slalomky budou do tohoto terene to prave orechove, proto ta uvaha o attiva fuego, ktere by mely byt univerzalnejsi

01.09.2011 21:50:30 #23 

PetrAT muž

>> #19, Happynika, 01. 09. 2011 12:41:41
vozil jsme se na SL Ti i na SL D2 SL Ti mi přišla až moc poddajná, hodná. Popravdě na to kolik se k ní napsalo chválozpěvů, tak pro mě spíše zklamání
SL D2 to už bylo jiné povozeníčko. Točivá ski, drží, měla jiskru. A přitom se na ní člověk nijak dramaticky nenadřel
Pro objektivnost uvedu, že je srovnávám s mojí Elan SLX z roku 05 a to je přeci jen tvrdá fošna. A že jde jen o moje subjektivní pocity

02.09.2011 10:50:17 #24 

Happynika

Výborně, moc díky za další reakce, Martine430 a PetrAT!

Jsem moc ráda, že můžu slyšet od někoho hodnocení ohledně těch Áček D2 SL, po těch mých minulých Áčkách mám o Atomicích dobré mínění (a to ty moje SL9 byly už jednu sezonu jeté, koupené za 6 000 v bazaru, ale neměly absolutně chybičku, byly vážně jak nejeté a tak jsem z nich měla o to větší radost, když jsem dostala za tak malou cenu parádní lyži,to víte, my chudí studenti…:D ). D2 SL pořád nemůžu pustit z hlavy, hypnotizuju tady ceny už od března, ale jsem už celkem rozhodnutá, že letos prostě zainvestuji (přeci jen jsem ušetřila na minulých lyžích).

Děkuji také za nabídku testu Snowriderů, promyslím to a případně se ozvu :)

Přeji krásný den! H.

02.09.2011 23:17:51 #25 

Martin430

>> #24, Happynika, 02. 09. 2011 10:50:17

Ahoj,

nepíšeš, odkud jsi, nebo kam v Česku na hory jezdíš, ale s pravděpodobností hraničící s jistotou, najdeš vysněné Atomic D2 SL k testu tady ve Špindlu.

Skol M430

03.09.2011 12:55:00 #26 

Happynika

>> #25, Martin430, 02. 09. 2011 23:17:51

Ahoj,

jsem z Hradeckého kraje, nemám to daleko na Říčky nebo Deštné v Orlických horách…Ale tady v tuzemsku teď jezdím především na svahy Pardubicka/Olo­moucka (Červená voda). Myslím ale, že by nebyl problém naplánovat víkendovku do Špindlu, určitě za to stojí vyzkoušet si je :).

Skol!:) H.

03.09.2011 22:03:57 #27 

VojtěchV muž

>> #26, Happynika, 03. 09. 2011 12:55:00

Ahoj. Diskuzi sleduju od začátku, ale teď jsem si teprve všiml, že ty lyže, co jsi testovala patrně na Červené vodě, vlastně asi pořádné slalomky nebyly. Ty jsi z toho vyvodila, že zůstaneš u Atomicu. Podle mě bys z toho měla vyvodit spíš to, že musíš sehnat na test jakoukoli průměrnou sendvičovou slalomku (tím nemyslím délkou a krojením, ale opravdu určením: např. české Lusti a Sporten v komerční řadě opravdové SL mají) a pak se spíš rozhodovat, jestli shánět ještě tvrdší nebo naopak měkčí. To nepíšu jako snahu tě odradit od Atomicy, ale spíš jako myšlenku, že pokud ti připadá drahá, tak existují určitě i levnější řešení :-)

04.09.2011 13:58:18 #28 

Happynika

>> #27, VojtěchV, 03. 09. 2011 22:03:57

Pravda, jen málo z toho byly pořádné slalomky. Možná to tak vyznělo, že po zážitcích s mýma slalomkama Atomic věřím už jen lyžím od Atomicu a jiným značkám ne, to bych tak nechtěla říct. Spíš jen bych jim ráda zůstala věrná, když by mi jejich lyže nabídly to, co sháním (takže je toužím otestovat). Určitě máš pravdu v tom, že se dá sehnat hromada stejně kvalitních a mě padnoucích lyží, ať už českých či zahraničních značek, a za jiné peníze. O Lusti jsem také uvažovala. Těžko se z těch všech řad co mají (RT, RCT, FCT,…) vybírá jen tak z popisu, ale i tak jsem přesvědčena, že u nich bych si také vybrala, navíc mám možnost je otestovat, což rozhodně zkusím. Sice pořád kecám o těch Atomic :D , ale nebráním se vlastně jakékoli pořádné slalomce od kohokoli, hlavně když mi sedne. Takže chci určitě pořád hledat a zkoušet až do spokojenosti… :) Pěkný den! H.

04.09.2011 16:13:42 #29 

TomáS muž

>> #28, Happynika, 04. 09. 2011 13:58:18

Atomici z toho roku, co byly ty tvé už nebyl žádný šlágr. Měl jsem z toho roku dvoje SX11 a GS9. Je pravda, že jako nové byly výborné, ale po roce už špatné. To se ale projevilo pouze u mých 90kg. Takže ty si s tvýma 51kg asi neměla tu šanci lyže „vyjezdit“. Jejich konstrukce byla taky velmi levná, i když Atomic údajne na Beta konstrukci dost vykrvácel, ale celý to dělal právě proto, aby je mohl frkat jako baťa cvičky. Kdybys je uvnitř rozřízla, nebylo v nich vůbec nic, kromě pěny (densolit). Zatímco v poctivých ručně dělaných sendvičích je třeba 20vrstev materiálů, různých dřev, titanalů a tak. Tj. výrobní cena takový Atomici byla někde třeba 50–80EUR. Prodejka 18k. Ten rozdíl je super marketing:-) Zatímco dobrý sendviče stojí zákonitě výrazně víc a výrazně víc vydrží, což u tebe s 51kg zase ale nebude hrát takovou roli, to si tady musíme říct. Lusti by možná šly (RCT 155), ale mám k nim výhrady ke kvalitě. Navíc původní Lusti design byl dost strašnej. Pak udělali novej o dost horší a jejich poslední z nich dělá NEJHNUSNĚJŠÍ lyže na světě. A tři strašný designy, je už na moje vlastenectví trochu moc:-( Chci jen říct, že jestli uvažuješ utratit takovou raketu 18k, tak já bych volil sendvič + dobré vázání s deskou. Za 12k bys měla sehnat někde 2 až 5 let starý model (lyže jsou furt stejné) dobrého sendviče a k tomu dokoupit na tvou váhu 311 s deskou by neměl být problém. Získáš tak více muziky za stejné peníze, ale možná ne tak krásný a ve frontě lamama obdivovaný, to je fakt:-)

04.09.2011 20:06:03 #30 

Tom_

>> #29, TomáS, 04. 09. 2011 16:13:42

Je to sice jen otázka vkusu, ale který Lusti design máš na mysli? Nové RCT se IMO vzhledově moc nepovedly, ale třeba nové RT a SCT se mi líbí více než ty předchozí a současně více, než nové AHV od Sportenu.

Btw i web Lusti v novém kabátě.

It's only skiing

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Volkl V-Werks Code

Livigno: [Středisko]

Je technika správná?

"Brahma"

Modrá Open 2025

5

Ideální setík

Stupava: [Středisko]