Srážka lyžařů v Itálii
07.04.2025 15:01:40 #1
Zdravím všechny lyžaře, v Itálii byl z levé strany na označené sjezdovce sražen můj kamarád. Krátké bezvědomí, ošetření na svahu, odvoz vrtulníkem, nemocnice+2×CT. Naštěstí pouze sedřený obličej, zašité obočí, potlučený + naražená žebra. O druhém účastníkovi nehody (který jel po sjezdovce ze shora a tudíž dle mého názoru viník) doposud víme pouze to, že to není Ital, je na tom zdravotně hůře jak kamarád, a čekáme od policie na oficiální zápis o nehodě.
Řeší to italská policie se závěrem: Z videozáznamu nehody (natočeno kamerou na nástupní stanici lanovky) vyplívá následující. Kamarád porušil italský zákon 40/2021 (při křížení nebo sbíhání se sjezdovek je povinnost zastavit a přesvědčit se, že můžete pokračovat?????), a tudíž udělena pokuta 50,– Euro. Pravidla FIS je nezajímají!!!!! Žádná kontrola na alkohol. Pouze kontrola totožnosti a zda má pojištění odpovědnosti.
Snažím se dohledat někde v tom zákoně, zda je to opravdu takto formulováno. Máte někdo zkušenost se zákonem 40/2021? Nějakou radu a doporučení?
Vše nahlášeno pojišťovně a čekáme, jak se bude celá situace vyvíjet dál.
Pro jistotu jsem natočil videozáznam jízdy směrem, kterým jsme jeli my a i druhý účastník nehody. Na videu je zaznamenána viditelnost místa střetu, označení sjezdovek i označení křížení.
Vše nahlášeno pojišťovně a čekáme, jak se bude celá situace vyvíjet dál.
07.04.2025 15:09:24 #2
>> #1, TonyK, 07. 04. 2025 15:01:40
V Itálii jsem na lyžích nebyl. Jen Rakousko. Při křížení sjezdovek nikdy prakticky nikdo nezastavuje. Označení na svahu bývá „Slow down“ nebo podobně. Tím netvrdím, že zákon nevypadá jinak než je realita. Jsem zvědavý na ostatní reakce.
07.04.2025 15:45:33 #3
1, 2, 5?
Z popisu není jasné jak se sjezdovky křížily /navazovaly ? Hlavně ať se oba dají do kupy a uzdraví se . Přežili ,zbytek je v podstatě nepodstatné .
08.04.2025 12:17:02 #4
Tak jak to popisuješ, tak mi přijde, že chyba je na straně tvého kámoše. Vjíždím-li na sjezdovku, musím se podívat nahoru, jestli někdo nejede! Máš na to pravidlo FIS č. 5: Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.
08.04.2025 14:07:21 #5
https://www.normattiva.it/uri-res/N2Ls?…
Tu máš legislatívnu vyhlášku, ktorou je to upravené: Presnejšie Kapitola III, článok č. 21.
čl. 21 Križovatka
- Na križovatkách musia lyžiari zmeniť trajektóriu a znížiť rýchlosť, aby sa vyhli akémukoľvek kontaktu s lyžiarmi prichádzajúcimi z iného smeru alebo z iného svahu. Pri približovaní sa ku križovatke si lyžiar musí všímať každého, kto prichádza z inej zjazdovky, aj keď smerom do kopca od samotného lyžiara.
- Lyžiar, ktorý vchádza na svah alebo sa po zastavení znovu rozbieha, musí zabezpečiť, aby tak mohol urobiť bez ohrozenia seba alebo iných.
V prípade, ak je tam video záznam to bude celkom jasné. Jedine uhrať spoluvinu podľa ods. 1. To takto cez PC nikto nedokáže. Držím palce. Určite však (bohužiaľ) Tvoj kamarát bude za zrážku zodpovedný.
08.04.2025 14:29:06 #6
Povinnost zastavit na křížení sjezdovek neexistuje, jen je nutné se přesvědčit, že z jiného směru někomu „nekřížím“ trasu. Italský zákon v tomto vychází plně z pravidel FIS. Bez video záznamu se dá jen těžko posoudit, kdo z obou lyžařů jel méně předvídatelně a ohleduplně, ale pokutu za srážku klidně mohli dostat oba. Každopádně neplatí, že ten jedoucí shora je automaticky jediným viníkem.
Výklad pravidel FIS a nejčastější situace uvádíme zde: https://snow.cz/…-jim-rozumet
08.04.2025 19:21:26 #7
Doplním informaci o srážce.
Dvě sjezdovky se sbíhaly klasicky k dojezdu na lanovku. Typické Y. My jsme
přijížděli zprava a cca 10metrů před nájezdem jsme zastavili. Domlouvali
jsme se, kam po dojezdu lanovky pojedeme. Před rozjezdem jsme a rozhlédli, zda
je shora volno a rozjeli se. Shora se doslova přiřítil druhý účastník a
bez sebemenší snahy se vyhnout, narazil v plné rychlosti do kamaráda
z levé strany. Jak jsem již napsal, vše je vidět na video záznamu, který
má policie k dispozici. Domnívám se, že tak jak nám srážku popsala
policie, pokutu dostal i druhý účastník srážky. Při osobním jednání
na policii byl řešen pouze kamarád a nyní čeká na zaslání protokolu
s popsáním nehody a hlavně nacionálemi druhého účastníka.
Kamarádovi se naštěstí nic vážného nestalo. Popsal bych to jako srážku
s rozjetým kamionem a na tu hrůzu dopadl neuvěřitelně dobře. O tom
druhém, kdo a co mu je, doposud nic nevíme?????
Budu referovat, jak to celé pokračuje.
09.04.2025 00:37:17 #8
Nemůže se zaplacení pokuty chápat jako souhlas s tím, že jsem
vinen?
Jak to popisuje TonyK, vinu kamaráda nevidím.
Ale jestli existuje videozáznam, bude asi rozhodující ten.
(Disclaimer: nejsem právník a vůbec ničemu nerozumím, jen tak intuitivně skládám písmena k sobě)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.