Raclette - čí vlastně je? [článek]
29.06.2011 17:04:36 #1
Tavený sýr s bramborami je typickým horským pokrmem. Energeticky hodnotná strava se prostě výborně hodí do chladného počasí. Raclette je jídlo skupinové, vhodné pro dlouhé večery a k jeho konzumaci se výborně hodí konverzace, odkud vlastně „rakletování“ a „rakleťák“ pochází. Z lingvistického hlediska je zajímavé, že slovo raclette znamená škrabku nebo stěrku – prostě to, čím se porce roztaveného sýra oddělují. V ženském rodě – la raclette – znamená celé to jídlo včetně rituálu jeho přípravy, při němž je hlavní ingrediencí le raclette (rakleťák). Stejnému slovu je tak jen přiřazen mužský rod, čímž se rozliší, že jde o sýr.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.



































