Doporučení trenéra (instruktora) v Česku a Rakousku
17.02.2022 18:41:04 #1
Zdravím,
většina vláken, která se týká instruktorů tady je trochu staršího data. Chtěl jsem se zeptat, jestli máte tip na někoho v Česku a pak potažmo v Rakousku, je asi více méně jedno kde, s kým by se dalo domluvit a třeba na 4 dny přijet a dát si cca 3–4 hodinky tréninku denně?
Cíl by měl být zlepšení techniky a posun více ke sportovnímu, ne však asi úplně závodnímu lyžování, na to bohužel nemám tolik možností. Ale rád bych se rychleji posunul v lyžování dál.
Pročítám celé forum a je tu spoustu užitečných rad, co dělat a co zlepšit, mě zajímá, jestli to může s někým tady fungovat i osobně na svahu.
Má jediná zkušenost s instruktorem je na černý hoře, kde mi víceméně po 2 hodinách řekl, že by opravil jen maličkosti, což mě úplně nenadchlo, protože si rozhodně nemyslím, že bych lyžoval až tak dobře…
Díky.
17.02.2022 18:56:02 #2
>> #1, sestak.dom, 17. 02. 2022 18:41:04
Asi by bolo dobré napísať kam chodíš v CZ lyžovať
17.02.2022 18:59:44 #3
>> #2, IIIvan, 17. 02. 2022 18:56:02
Je to více méně jedno… pokud bych si měl vybrat, tak krkonoše, Jizerky, Šumava… prostě spíš Čechy než Morava :)
17.02.2022 23:20:50 #4
Pokud chceš opravdu zkušené a TOP učitele lyžování, tak v Čechách Ondra Novák www.skiwithme.cz a v Rakousku Sölden Štěpán Koudela www.snowlinesonlineacademy.com
18.02.2022 09:21:25 #5
>> #4, M.art.in, 17. 02. 2022 23:20:50
Hele Marťas nevim jestli ses toho všiml, ale sestak.dom si pořídil GS r 27, tzn opravdu myslíš že odkazovaní soudruzi sou pro poladění techniky směrem k smysluplnému ovládání těchto lyží to pravé ořechové . Navíc sám si nedávno psal že se svým lyžařským vývojem nejsi vůbec spokojen, tzn to vypadá že ses po letech pod vedením Ondřeje nikam moc neposunul
PS: každopádně je pozitivní že děláš vše pro rozšíření řad jejich klientů, tedy pardon / kokotníků /
18.02.2022 09:28:16 #6
Tak tohle ti vůbec nezávidím, měl bych pár tipů ale je to zbytečný páč stejně nebudou mít čas. Asi by bylo nejlepší pro začátek zajet polyžovat s někým zdejším kdo je trochu v obraze a uvidíš, každopádně u toho nevyhodíš nesmyslný prachy bez valného výsledku.
18.02.2022 13:16:38 #8
>> #5, MPS, 18. 02. 2022 09:21:25
Ondra a Štěpán vědí jak naučit a to že já lyžuju futr blbě nepadá na Ondru ani nikoho jiného, ale pouze na mou blbou hlavu, páč opravdu nejsem schopný posunu ani kdybych trénoval se Stenmarkem
18.02.2022 14:29:06 #9
>> #8, M.art.in, 18. 02. 2022 13:16:38
Ach jaj Marťo! Možno je to blbou hlavou a možno ani nie…ber to tak, že tu z fóra by teba vo výkone na bicích nedostihlo 99% účastníkov ani za 20 rokov denného tréningu pod Larsom Ulrichom
Ale aj tak, ja si myslím, že vždy sa dá zlepšiť aj v tom tvojom lyžovaní, ale to je na inú debatu…častokrát býva problém v tom prílišnom „chcem/musím“, čo spôsobí (niekomu) moc napätie(hlava, svaly…) a z toho vyplývajúcu zlú koordináciu pohybov apod. Ale to len tak všeobecne, aby z tohto príspevku niekto nevydedukoval, že mám ambície trénovať niekoho vo sveťáku…
18.02.2022 16:48:14 #10
>> #8, M.art.in, 18. 02. 2022 13:16:38
Asi nejsem sám komu se nechce věřit že je to jen tebou
Každopádně mě přijde vtipný že někdo kdo si zrovna pořídil závodní okruhovej speciál a touží se naučit využívat jeho potenciál dostane odkaz na dva učitele z autoškoly s tím že oni sou to pravé páč každodenně to valí do práce po jižní spojce ve své Škodě TDI, tzn s jízdou na okruhu naj letité zkušenosti…
18.02.2022 17:50:07 #11
Pravé to je ten problém, procital jsem hodně příspěvku tady na fóru a v podstate jsem nenašel žádný konkrétní tip…
Na skiwithme jsem také narazil, když jsem všemožně hledal… nicméně, pravé jsem doufal, ze se tu ozve někdo, kdo by mi s tím mohl poradit z rad těch, kteří tu často a podle všeho dost fundovane odpovídaji na příspěvky ohledně techniky, atd. Vytrvam a třeba se tak stane :)
Zas nechci někoho obtěžovat aby se mnou jezdil “jen tak”, sám vím z jiných sportu jak těžký je najít dobryho trenéra a toho pak člověk rad zaplatí zlatem…
A možná jsem špatně napsal příspěvek a je z nej hůř poznat to, na co jsem cilil :/ nicméně, nepohrdnu ani korekci jízdy na slalomkach, i tam se určitě chyby najdou ale zas člověk se chce někam posunout a když nepočítám instruktor na VŠ, kteří podle mě byli fakt super, tak jsem zkoušel na horách jen jednoho a to nebyla úplně nejlepší zkušenost, resp. super člověk atd., nicméně těch rad na můj vkus bylo dost málo, resp., skoro žádná… a pravé to bych od toho trenéra očekával a viděl, ze když se budu snažit řídit instrukcemi, tak se technika bude posouvat kupředu.
Tak uvidíme :)
18.02.2022 18:33:32 #12
>> #11, sestak.dom, 18. 02. 2022 17:50:07
Zaklad je ze ides na veci spravnym sposobom.
Vyvoj sa da pri spravne cielenych vydavkoch pomerne urychlit.Ak to myslis trochu vaznejsie ,nie ako prostriedok aby lepsie pivo bralo…Aj ked ani to nie je na zahodenie…
caute Harry
18.02.2022 21:43:03 #13
Mas to těžký. Už jsem tu nekolikrat psal, rad člověk může dostat miliardu, může to vsechno i pochopit, ale zakladem všeho je donutit telo, aby to dělalo, co má. Blbý je že když se sveris nekomu do péče, tak nemáš jistotu, že se to zlepší. Jediným řešením je, že na to si každej, tak nejak musi přijít sam. A ve svy podstatě se k tomu stačí prolyzovat.
18.02.2022 22:12:23 #15
>> #13, johnycek, 18. 02. 2022 21:43:03
>Jediným řešením je, že na to si každej, tak nejak musi přijít sam.
Hm … začínáš přicházet na to, že lyžování je čistě intuitivní činnost
18.02.2022 22:32:18 #16
>> #13, johnycek, 18. 02. 2022 21:43:03
Tady bych si dovolil souhlasit tak na půl… tedy alespoň dle mé zkušenosti. Resp. určitě se k tomu dá nějakým způsobem prolyžovat, ale skoro bych se vsadil, že když u toho na tebe bude někdo dohlížet a bude ti dávat tu zpětnou vazbu, tak to prolyžování (když člověk bude chtít a bude na to mít alespoň základní předpoklady) bude daleko rychlejší.
Soudím na základě vlastních zkušeností třeba z volejbalu nebo z golfu… prostě takový ten moment, kdy přijde taková ta wau rada, kdy si člověk uvědomí, že stačí změnit málo a celý pohyb je najednou o moc jednodušší a pohyb přirozenější… samozřejmě k tomu člověk časem může přijít metodou pokusu omylu…
Možná se mýlím :) nicméně, baví mě se v různých sportech zlepšovat a pracovat na tom s někým, kdo tomu rozumí mi přijde jako dobrá varianta. Ale je jasný, že pak jsou v tom tisíce hodin vlastní práce, jako ve všem ostatním…
18.02.2022 22:50:34 #17
>> #16, sestak.dom, 18. 02. 2022 22:32:18
Já ani napůl. Šance na samo-prolyžování jsou prachbídné. Čest výjimkám.
19.02.2022 09:56:29 #18
Tady na fóru fundovanou odpověď nehledej. Jediný smysluplný přístup je hledat pomoc a posun na kopci pod vedením kompetentních a znalých lyžařů a hlavně lyžovat, lyžovat a lyžovat. To je jediný způsob jak se něco nového naučit a posunout se směrem kterým chceš. I kdyby si tady dostal sebelepší teoretickou radu, tak to stále bude jen a pouze obecná teorie, nic víc, nic míň. Spíše zde ale najdeš kupu nekonečných zacyklených píčovin, které mají s lyžováním pramálo společného a ber to tu spíše jako typickou českou hospodu, kde každý je trenérem nároďáku a ví nejlíp co a jak, kde a proč a ve finále…:-)
19.02.2022 09:59:12 #19
ale skoro bych se vsadil, že když u toho na tebe bude někdo dohlížet a bude ti dávat tu zpětnou vazbu, tak to prolyžování (když člověk bude chtít a bude na to mít alespoň základní předpoklady) bude daleko rychlejší.
Možná jo. Jsem v tom skeptik u BFU.
19.02.2022 10:20:37 #20
>> #18, M.art.in, 19. 02. 2022 09:56:29
Tady na fóru fundovanou odpověď nehledej. Jediný smysluplný přístup je hledat pomoc a posun na kopci pod vedením kompetentních a znalých lyžařů a hlavně lyžovat, lyžovat a lyžovat. To je jediný způsob jak se něco nového naučit a posunout se směrem kterým chceš. I kdyby si tady dostal sebelepší teoretickou radu, tak to stále bude jen a pouze obecná teorie, nic víc, nic míň. Spíše zde ale najdeš kupu nekonečných zacyklených píčovin, které mají s lyžováním pramálo společného a ber to tu spíše jako typickou českou hospodu, kde každý je trenérem nároďáku a ví nejlíp co a jak, kde a proč a ve finále…:-)
Skoro bych řekl, že se s tím dá souhlasit.
19.02.2022 10:32:19 #21
>> #17, HonzA_, 18. 02. 2022 22:50:34
Takhle jsem to nemyslel. Spíš jsem tím chtěl říct, že zaleží stejně nejvíc na tom zlepšovateli. Ten dozor může pomoci, ale taky to dokurvit, i když to myslí sebelépe (dozorci ať si to neberou osobně ) . Zpětná vazba je určitě důležitá, ale kolikrát je lyžař schopnej zapracovat nějaké nové věci, řekněme během jedné lyžařské sezony? Mockrát to asi nebude. (nepočítám naprosté začátečníky) Viz teď si to udělal dobře, když to správně zopakuješ ještě 1000× tak to dostaneš do pohybového vzorce. Voe to se nedoplatíš
19.02.2022 10:51:51 #22
>> #21, johnycek, 19. 02. 2022 10:32:19
Já přidám postřeh a zkušenost, a platí v obou disciplínách kterým se se zalibou a zájmem a prožitym časem od dětství asi nejvíc věnuju. Tenis a lyže. V obou platí určitě zákonitosti k úspěšnému výsledku. Lyžování je přísnější, tam prostě dodržení těch postupů funguje a neosidime je. V tenise i s vyloženě špatnou technikou provedení můžete být na vrcholu. Nebudu chodit do minulosti, stačí teď výborný finalista z Australie Medvedev, technika úderů mimo všechny knížky a teorie o tomto sportu, a vidíte, zřejmě on v počtu grandslamu nahradí velkou čtyřku, samo neprekona. V lyžování není tolik prostoru na svůj rukopis, to prostě nemůže fungovat. Není vlastní nová cesta a počet jejího opakování. Všem co se chtějí zlepšit doporučím jak v lyžování tak v tenisu nahrani sebe sama a analýzu, trénink, analýzu a trenink. A pak až efektivita, v tenise ji pomerite úspěšnosti vítězných zápasu, v lyzovani pokud nejezdite v tycich vlastním pocitem a soudem druhých.
19.02.2022 11:13:27 #23
Když už se chystáš do zlepšení svého lyžování investovat nemálo úsilí, času a peněz, tak se mi zdá nejlepší investovat i do vlastních zkušeností s pár instruktory – osobní tip (M.art.in) přišel záhy po založení dotazu, třeba se objeví i další nebo nakonec přispěješ tipem sám.
Ve fóru je sice „zakopaných“ spousta cenných rad, stejně jako balastních až trollích příspěvků, které mají nulovou informační hodnotu („něco vím, ale neřeknu“) – v tom se nicméně dá poměrně rychle zorientovat.
19.02.2022 11:46:56 #24
>> #23, Radek Holub – SNOW, 19. 02. 2022 11:13:27
První a bezplatné je super mít slušně lyzujiciho kamaráda který si prošel vývojem, ví co musel prekopat a zlepsit a umí to popsat. S takovým jezdit. Na ty profi licencni treninky pro hobby kokotiky bych se vykaslal, ono je to zjednodusene a v legraci asi napsany ( ne mnou:-) )beru, ale ta podstata tam je. Jednoho ze zmiňovaných znám, vic to nebudu komentovat. S Ilvanem by to myslim, nevím jaká vás deli vzdálenost, bylo fajn.
19.02.2022 12:12:30 #25
>> #22, Jendajede, 19. 02. 2022 10:51:51
Nebudu chodit do minulosti, stačí teď výborný finalista z Australie Medvedev, technika úderů mimo všechny knížky a teorie o tomto sportu, a vidíte, zřejmě on v počtu grandslamu nahradí velkou… Technika úderů možná mírně odlišná ale v žádném případě ne mimo teorie a knížek o tomto sportu…:-D
19.02.2022 12:17:09 #26
>> #22, Jendajede, 19. 02. 2022 10:51:51 V tenise i s vyloženě špatnou technikou provedení můžete být na vrcholu.
A už vůbec NE vyloženě špatná…:-D
19.02.2022 12:33:45 #27
>> #26, ZB?, 19. 02. 2022 12:17:09
Samozřejmě sem to úmyslně zvelicil Ale podstata tam je, on vůbec neví co je to zapesti, samozřejmě že má špatnou techniku, to není o tom jestli se shodneme my dva nebo zda vyhraje 5 grandslamu Takových tenistu bylo mnoho, moje sdělení bylo o tom že u lyžování nejde přejít ten základní příkop techniky a být úspěšný
19.02.2022 12:59:14 #28
19.02.2022 13:51:20 #30
>skoro bych se vsadil, že když u toho na tebe bude někdo dohlížet a bude ti dávat tu zpětnou vazbu, tak to prolyžování (když člověk bude chtít a bude na to mít alespoň základní předpoklady) bude daleko rychlejší.
Zní to logicky ale u mě to tak nefunguje. Problém je v tom, že když se soustředíš na rady, musíš jít proti vlastní intuici a přirozenosti.
Snaha o odbornou pomoc byla proti mé osobě vedena jenom dvakrát, a
pokaždé mi přišlo že to bylo skoro na nic. Jeden velmi kvalifikovaný
spolulyžař, medailista, ale na druhou stranu člověk co v rámci social
skiing lyžoval s dětmi, saláty i totálními nemehly, a disponoval tedy
opravdu širokými obzory, mě upozornil že blbě mávám rukama. Zkoušeli
jsme nějaká cvičení, ale jakmile jsem se soustředil na ruce, byl jsem jinak
celkově v pr.eli.
Pak jsem si uvědomil, že při volné flákací jízdě rukama nemáchám.
Máchám jenom když se zkouším ze svahu vydolovat co se dá, třeba
maximálně oblouk zavřít jako by tam stála brána, přejít do vysoké
frekvence oblouků apod. Prostě věci co jsou pro mě těžké a třeba ani
předem nevím jestli se povedou.
Takže mi došlo, že nejlíp se odnaučím mávat rukama když začnu svou
pohodovou jízdou, a budu zlehka přitvrzovat s tím že se budu na ruce
soustředit jenom nepatrně, v pozadí. Ale to ani velezkušený radič
doporučit nemohl: neznal moje specifika, používal obecné postupy.
Takže z ježdění s ním jsem si vlastně odnesl jenom informaci, že
máchám rukama. Totéž bych zjistil, pokud bych zajel do Potůčků a podíval
se na video.
JInak mně při samovýuce vždycky pomáhalo jezdit rychle.
Poprvé jsem vjel do hlubokého v St Antonu, ještě s dlouhýma úzkýma
předcarvingovanýma lyžema. Byl těžký firn, já zkusil oblouk a okamžitě
se poroučel k zemi. No dobře, znova, zařadil jsem slušnou rychlost, zkusil
oblouk, a zase jsem ležel. Většina lidí by toho v tomto okamžiku nechala,
ale ja to nechal rozjet na plné koule … a najednou bylo lyžování
v hlubokém snadné, jako na sjezdovce.
Něco podobného zažívám na sjezdovce: když jsem s výše uvedeným
velezkušeným medailistou jel ráno první jízdu na jakési modré, a já se
tak nějak divně potácel, říkal mi – jedeš moc rychle, nezvládáš to.
Já na to – kdepak, já potřebuju prudkou sjezdovku a jet na ní rychle, tam
si zase rozpomenu jak se lyžuje a bude to dobrý. Evidentně si myslel, že
blábolím. Pak jsme se dostali na tu černou, vzpomněl jsem si jak se to
dělá, a od té chvíle se mně už ani nesnažil radit.
Tím chci říct, že mě
začal brát za parťáka a pak v jedné debatě o lyžování z něj vypadlo
„ale my dva jsme úplně jiní lyžaři než ti ostatní“.
Tu potřebu rychlosti si vysvětluju tak, že jako samouk vůbec nevím nic o teorii zatáčení a nevím co se na lyžích má nebo nemá dělat, a ta rychlost mi velmi rychle připomene, co je špatně. Prudký svah je dobrý v tom, že nemusím jet až zas tak extrémně rychle, aby začaly fungovat ty „připomínací“ mechanismy, na červené by to bylo velmi nebezpečné, pokud by se mi vůbec podařilo odpovídající rychlosti dosáhnout.
Ale rychlost je dobrá nejenom na rozpomínání, jak lyžovat, ale i na učení, viz můj příklad ze St Antonu na začátku. Přijde mi že něco podobného platí i na sjezdovce. Když lyže přestáváte zvládat, a trošku zvýšíte rychlost, zvládáte je ještě hůř. Pak je třeba překonat „území nikoho“ zvýšit rychlost opravdu podstatně, a dostanete se do jiné dimenze. Jinak vnímáte čas a prostor, muldy pod nohama zmizí… Trochu to asi souvisí s tímto.
>> #22, Jendajede, 19. 02. 2022 10:51:51
Lyžování a tenis mi přijdou diametrálně odlišné.
Měl jsem štěstí, že první krůčky v tenise mě vedl stejný člověk
jako u nás trénoval Navrátilovou. Za půl roku mě naučil forhend. Pak jsem
se už nikdy nic nenaučil.
A jako samouk si nedovedu v tenise představit ani ťuk
V tenise chybí ta odezva, míček může odletět dobře tak jako tak,
i když bouchnu špatně.
V tenise ten okamžik, kdy hráč vnímá propojení tělo-raketa-míček trvá
desetinu vteřiny, pak se chvilku čeká, pak znova a pak je třeba míček
v síti. Při lyžování jde zatáčka za zatáčkou, a člověk vnímá
propojení tělo-lyže-svah-vesmír vlastně nepřetržitě odshora až
k vleku. Oblouk trvá půl vteřiny, vteřinu a já to můžu hned
v následujícím oblouku zkusit trošku jinak. A zase jinak a zase.