Domů Diskuze Rakousko Arlberg: [Středisko]

Arlberg: [Středisko] (strana: 2)

07.03.2012 11:46:19 #31 

bohous357

>> #29, skiing_devil, 07. 03. 2012 11:01:28

Jo a zapomněl jsem dodat, že v metru je úschovna na nářadí a mám pocit že je v ceně vícedenního skipasu.

07.03.2012 12:49:46 #32 

hansi

>> #31, bohous357, 07. 03. 2012 11:46:19

V metru je sice úschovna na nářadí , ale tam se vejdou jenom šroubováky a kleště pro obsluhu metra. Jinak na spodní stanici lanovky, resp. okolo ní jsou tři velké sporty kde maji velkokapacitní „skidepo“ a metro není v ceně ničeho ale je prostě zadarmo pro všechny … my tady razíme heslo „weil wir´s geniessen“ a hlavně žádný stres ;)))

see you in Serfaus :)

Honza

07.03.2012 23:16:18 #33 

skiing_devil žena

>> #30, bohous357, 07. 03. 2012 11:39:57

Ahoj, nene, mělo to být 10min pěšky ke stanici..

Ale už to neřeším, nakonec vyhrál Klösterle.. mám prostě jakousi chuť na něco klidného, vesnického..budeme tam lyžovat první den na rozjezd, to těch pár km bude stačit. Druhý a třetí den Lech/Zürs (30cm čerstvého sněhu!) a pak poslední den po cestě domů zkusíme i ten Serfaus..ať vím pro příště. A pokud budou nízké teploty, tak příště bude za další 3 týdny, takže ten SFS možná dám nakonec na začátku dubna.. Každopádně jsem ráda, že jsem zvolila Vorarlbersko, kolem Salzburgu atd. je sněhu sice také dost, ale podle předpovědi bude hodně teplo :-(

Díky za cenné rady, napíšu.

13.03.2012 13:24:56 #34 

Libor261

Ahoj všem, minulý týden našich jarních prázdnin jsem s rodinou strávil v oblasti St. Antonu, Zuer, Lech, atd. Prakticky se podepisuji pod všechno co popsali skiing_devil a DAVE71 (mimochodem moc děkuji, že někdo něco takového napíše, když to potom na místě čtete, hodí se). Moje pocity jsou hodně podobné, takže jen se stručností pár bodíků co by mohli někomu pomoci:

• byli jsme ubytování v Pettneu, rodinný pensionek s polopenzí, cena snesitelná
  • malý skiareál v Pettneu je zavřený, prý zkrachoval
  • skibus zdarma jede každých 15 minut tam a 20 zpět, do St. Antonu ani ne 10 minut, tam staví cca 200m od dolní stanice kabinky Nesserein.
  • parkování v St. Antonu je prakticky pouze placené, cena tuším 7 EUR
  • severní strana udolí St. Antonu t.j. hlavně Kapall mně moc nenadchla, nemůžu říct, že sjezdovky jsou špatné, ale lidí je moc. Červená z Vallugy je krásná, ale když se chcete vrátit zpět k autobusu do St. Antona a je víkend, prožijete na uzkých přejezdech pocity jak na přeplněném rockovém koncertu (a uhlídejte v tom děti)
  • mnohem klidnější je jižní svah Rendl, bus staví hned pod lanovkou (Terminal West)
  • co mne ale nadchlo byl Zürs a Lech a přejezd mezi nimi (zmíněný White Ring), po pravdě první den jsem váhal jestli se do toho s dětmi pouštět (úvaha nesmyslná, ski route 33 je upravovaná a v některých místech širší než většina českých sjezdovek)
  • dojezd z Pettneu cca 21km, parkování v Zürsu na začátku a konci zdarma, v Lechu garáže 9 EUR, na druhém konci Lechu zdarma (Schlosskopf)
  • pro pohodlnější, všechny sedačky v Zürsu a Lechu (> 2) jsou vyhřívané, včetně nové kombinované kabinky Weibermahd
  • jak říkal DAVE71 krásná je 10 Muggengrat, mně se líbily i 14, 15, 15a, 16 od Seekopf, 7, 7a z Trittkopf
  • pro krajináře nádherné výhledy jsou z Trittkopf, MadlochJoch, nahoře nad Zugem (vedle zmíněné skiroute 49, ta je stále zavřená a lavina, která pohřbila nizozemského prince je stále vidět) a pak Rüfikopf nad Lechem

Jinak ptejte dokud jsem plný dojmů.

Libor

13.03.2012 14:55:32 #35 

jurav muž

>> #34, Libor261, 13. 03. 2012 13:24:56 Libore,díkes za info.A co úprava tratí,případně porovnání s jinými většími středisky kde jsi byl?Pochopil jsem správně že v Z+L mnohem míň lidí než v St. Antonu?

13.03.2012 21:39:32 #36 

Libor261

>> #35, jurav, 13. 03. 2012 14:55:32

No, úprava tratí mi přišla v celé oblasti dobrá, t.j. ráno manšestr všude, jen mi prostě přijde, že v St. Antonu (určitě se najdou jeho ortodoxní zastánci, tak jen do mne) se to dřív zhorší, no a ano dělá to to množtsví lidí. Neber to tak, že poměřuju množství lidí nějakou čekačkou na vleku, kapacita je tam všude slušná, takže o to nejde, spíš o to, že v St. Antonu jsou užší místa kudy musí hodně lidí projet no a tam je to pak brzy horší.

Asi jsem teď hodně ovlivněn posledními zážitky, takže nebudu možná úplně objektivní, ale z posledních let několikrát Livigno, Dachstein, Krippenstein se mi tato oblast a zvlášť Zürs+Lech líbíly nejvíc. Po pravdě co je taky dobré, že našinců tam také zatím není příliš, nechápej to tak, že by mi vadil normální lyžující čech, ale mám problém s bandami (většinou z nejmenovaného hlavního města), které jezdí na lyže víc chlastat a pak všude dělají akorát bordel a ostudu …

Libor

15.03.2012 08:50:30 #37 

bohous357

Abych to s chválou Lech/Zuers nektiticky nepřeháněl: Stav ze dne 13.3. : jasno, ráno dole v Zuersu pod nulou, nahoře slabě nad nulou, odpoledne v Lechu na tričko. 9–12 všechno super, prašan to nebyl, ale přemrzlý sníh také prášil 13–15 všechno rozbředlé a rozorané po 15hod to začalo ve stínu přimrzat a stalo se to nebezpečně rychlé 15:30–17 objevili jsme, že 1+1a zůstala v super stavu celý den, takže to trochu napravilo dojem. Poznatky : Stále více lidí jezdí Weisse Ring a se spoustou začátečníků na routě 33 už to ztratilo půvab Když je horko, do Lech/Zuers nejezdi – max. výšky areálu kolem 2400m nestačí.

14.3. jsme strávili v Ischglu a ten byl super nad 2200m celý den, stále to na tvrdém podkladu prášilo. Těch 200–300 výškových metrů navíc je znát a Ischgl potvrdil své postavení jedničky mezi neledovcovými areály. Těžko říct , jestli byl lepší Greitspitz, Palinkopf nebo Paznauer Thaya.

15.03.2012 10:32:23 #38 

Libor261

Jasně, ta výška může být problém, ale my to minulý týden chytli dobře.

Ještě by mne zajímalo, jestli někdo navšívil oblast Sonnenkopf, t.j. Klösterle. Tam už se mi nějak za těch pár dní nepodařilo dojet, mistní to moc nechválili, ale to může být pro našince zavádějící. Máte někdo zkušenosti ?

17.03.2012 06:53:11 #39 

bohous357

Ahoj,dovoluji si dokompletovat informaci k St.Anton, protože už tu bylo řečeno prakticky všechno:

1. Parkování : Ideální místo je neplacené parkoviště Alpe Rauz (až za Arlbergským sedlem, což může vypadat trochu nepohodlné). Jednak sjedete pak k autu na lyžích, za druhé je odtud na dosah neprávem opomíjená Albona a za třetí jezdí odtud případně skibusy do Lech/Zuers. Do St.Antonu skibusy odtud nejezdí! Jedinou nevýhodou je, že si musíte ohlídat zavíračku trojsedačky na Schindlergrat, jinak budete muset s lyžemi kus do kopce.
  2. Dojezdy do St.Anton : Těm je lépe se vyhnout, bohužel většina sjezdovek z Vallugy a Galzigu ústí do údolní modré, které není možné se vyhnout, ale lze ji brzo opustit doprava sedačkou podél černé Kandahar zpět na Galzig.

29.03.2012 12:33:39 #40 

bohous357

Aktuální update situace v západním tyrolsku :

24.3. Ischgl, oblačno, vše super celý den kromě ráno zmrzlého a odpo rozoraného společného výjezdu 14a.

25.3. Fiss-Ladis-Serfaus, oblačno, horní partie super s výhradamí = Lazid Nord zmrzlý, Pezid Extreme rolbovaná naúzko, nová černá a červená v zóně Masner nanic. Jižní svahy rozorané, na Direttisimě odpo metrové boule. Urgtal držel celý den.

26.3. Lech-Zürs, jasno, jako minule přes kopírák, takže v Zürs do 12:30 vše super, na routě 33 opět dost lidí… a i Lanerzug 37 byl odpo nahoře rozoraný.

27.-28.3. Kappl, jasno, prakticky bez lidí, sjezdovky šly jezdit tak jak postupně povolovaly a vydržely celý den, protože je neměl kdo rozjezdit. Stále ještě místy netknuté volné svahy kolem. Jasný vítěz testu.

30.03.2012 14:39:23 #41 

skiing_devil žena

Ahoj, byla jsem letos podruhé v Arlbergu. Psala jsem sem v lednu, jak mne nadchl Lech-Zürs, stejně jako Libora. Byli jsme tentokrát od 12 do 16 března, to byly ty vedra, dole v údolí +15 a víc. Milovaný Lech a Zürs nezklamaly, ale logicky díky orientaci svahů se brzy začaly dělat muldy. Většina lidí jede okruh, takže my jsme strategicky zůstali v Zürsu skoro celý den a lyžovali jsme tam skoro sami, vše se to přehnalo přes kopec a v Zürsu byl klid. Do Lechu jsme se prolyžovali až odpoledne a zpět jsme to vzali skibusem, nehodlala jsem si lámat nohy v muldách. Poté jsme jeli zčeknout Klösterle…a zůstali jsme tam až do konce pobytu!!! Je to pidi středisko, červená sjezdovka do údolí je úzká nudle o ničem, takže v podstatě jezditelných kilometrů je nahoře pár plus docela ujde modrá do střední stanice kabiny. ALE POZOR, je to severní svah! Stejně jako třeba Hochgurgl. Takže zatímco v Sankt Antonu byly muldy a břečka v 10 ráno, v Zürsu ve 13 hodin, tak v Klösterle jsme svištěli do večera, opravdu nelžu do večera na přemrzlém prašanu. Ano, taky mám ráda cestování po horách, různé okruhy atd. ale když je všude takové vedro a sníh mizí před očima, budu radši na pár km sjezdovek, ale na kvalitním sněhu. Osobně bych radši jela příště do Klösterle než třeba na Kaprun. Jsou tam sedačky, vlekům se dá vyhnout. A co bylo úplně nejlepší: nebyli tam žádní lidi. Teda, abych nepřeháněla, pár lidí :-) Je to takové klidné, malé rodinné středisko, nic pro sbírače nalítaných km, ale kvalita sněhu úžasná. 17/3 jsme jeli do Ischglu a to byla katastrofa: krásné počasí, tudíž mraky lidí, fronty, muldy, Václavák..výše někdo píše, že nahoře byl super sníh, ano je to logické, čím výš, tím lepší sníh, ale my tam byli poprvé a než jsme se tam vůbec zorientovali, bylo oraniště všude..navíc i z toho vršku pak člověk musí nějak dolů..a to bylo špatné.

Příští rok jedu určitě znovu do okolí Lech-Zürs. Podle mne je to pořád ještě relativně klidný, zastrčený kout, pokud jej tedy nepropojí s Warthem. Je tam vždy hodně sněhu, možnosti freeride a úžasné panorama.

PS: v Kloesterle se dá sehnat příjemné ubytování se snídaní kolem 30 euro na osobu na den, do Zürsu autem 15 minut..

30.03.2012 18:05:34 #42 

Radek Holub - SNOW muž

>> #41, skiing_devil, 30. 03. 2012 14:39:23

Lanovkové propojení Warthu a Lechu se podle všeho chystá už na příští zimu: http://vorarlberg.orf.at/…ies/2515789/

Ale moc bych se toho nebál, Warth Schröcken je taky docela zastrčený kout.

Osobně mám taková tajná místa jako Klösterle (ač jej osobně neznám) moc rád – jejich smůlou i výhodou zároveň je, že jejich kvality vyniknou až v konfrontaci se známým, ale třeba přelidněným obřím sousedem. Bohužel a naštěstí nejsou známou značkou, a tedy nelákají.

01.04.2012 09:12:00 #43 

bohous357

>> #42, Radek Holub – SNOW, 30. 03. 2012 18:05:34

Bohužel Tvůj optimismus nesdílím. Lech/Zürs je vyhlášené luxusní středisko a zatím bylo chráněné před nájezdy němců jeho horší dostupností. Po propojení s Warthem se otevírá kratší a neplacená cesta od severu přes Füssen a stane se pro němce alternativou k Oberstdorfu. Zkoušky kombinované lanovky s kabinkami očekávanému náporu nasvědčují. Sám jsem v Zürsu jeden slunečný DUBNOVÝ (nevelikonoční) víkend takový nápor zažil.

03.04.2012 09:38:07 #44 

Radek Holub - SNOW muž

>> #43, bohous357, 01. 04. 2012 09:12:00

Hm, smysl to dává, tak uvidíme, byť silnice mezi Warthem a Lechem (v zimě uzavřená) určitým omezením je.

04.04.2012 22:39:27 #45 

skiing_devil žena

>> #44, Radek Holub – SNOW, 03. 04. 2012 09:38:07

Přesně tak, silnice do Lechu je v zimě kvůli lavinám zavřená. Další, velké omezení je kapacita. Lech a Zürs jsou malé vesničky. Stuben také. A kdo tam chce dojíždět ze Sankt Anton, potažmo vesnic jako Schnann, Petneu..tak ten už tam dojíždí teď!! Opravdu, ve srovnání s jinými středisky (Sankt Anton, Ischgl, Sölden…)je údolí Lech a Zürs pořád ještě klidné místo. S Oberstdorfem je Lech-Zürs také cenově nesrovnatelný, jezdí tam zcela jiná klientela.

05.04.2012 07:58:17 #46 

bohous357

Ahoj, nejsem si jistý, jestli jste správně pochopili, co říkám: Němci, kteří z Bavorska jezdili lyžovat na otočku to teď budou mít do Lech/Zürs blíž tím, že nebudou muset hory objíždět přes Bregenz nebo Fernpass, ale dojedou od severu do Warthu a dál novou lanovkou. Tím to pro ně bude jen o pár minut dál než Oberstdorf. Nebo se prostě ubytují ve Warthu, což vyjde nesrovnatelně levněji než v Zürs (zatím).

05.04.2012 15:19:00 #47 

Radek Holub - SNOW muž

>> #46, bohous357, 05. 04. 2012 07:58:17

Tomu rozumím, jen nahlas uvažuju, že ta dopravní nepřístupnost (z Warthu jen lanovkami do Lechu, příp. Zürsu) by měla vzdálenější svahy relativně chránit.

07.04.2012 17:04:52 #48 

skiing_devil žena

Uvidíme! Příští rok v lednu dám vědět :-) Lech-Zürs a okolí rozhodně stojí za to.

Ono to chce taky vychytat vhodné termíny, já např. jezdím na hory před Vánoci, pak v lednu, potom týdny, kdy mají všichni prázdniny, ty velmi ráda vynechám a jedu až jsou všichni Holanďani a Rakušani doma :-) Je logické, že v hlavní sezoně je lidí hodně všude.. ale to už by bylo na úplně jinou diskuzi :-)

08.04.2012 06:54:32 #49 

bohous357

V každém případě Arlberg zdraví novou nadílkou prašanu :-) tak, jak to je pro duben typické. Já už jsem bohužel letos dolyžoval :-(

09.04.2012 00:01:54 #50 

Radek Holub - SNOW muž

Stavba lanovky mezi Lechem a Warthem se nakonec posune nejméně o rok (plánované spuštění nejdříve v prosinci 2013) – chybí převod jednoho pozemku a nejasnosti jsou i kolem společného skipasu: http://vorarlberg.orf.at/…ies/2527453/

01.10.2012 12:22:46 #51 

bohous357

Tak koukám na Arlberg i na na Warth a skutečně tam zatím nic o propojení areálů není, což vítám :-) I kdyby to chtěli spustit, tak mi připadá, že nějaká dohoda mezi areály Ski Arlberg a levnějším Vorlarbergským 3-täler skipass bude obtížná.

29.01.2013 13:57:34 #52 

bohous357

Vážení přátelé, Právě jsem se vrátil z několikadenní rally po západotyrolských střediscích. Stabilní slunečné počasí a zima (ráno dole –15, ve středu –12, nahoře –6, odpoledne max –3) umožnila je porovnat mezi sebou, takže zde je update :

Lech/Zürs (nebo spíš Zürs/Zug) – čtvrtek 24.1.

Parkoviště v Zürs skoro prázdná, málo lidí odpovídalo prostředku týdne v nízké sezóně, fronta do 3 minut se tvořila jen na sedačce Zürsersee (Weisse Ring). Sjezdovky vzorně upravené, na umrzlý podklad zarolbováno přes 10cm prašanu, kde ho bylo méně, selektivně dosněženo technicky. Na ranní manšestr jsem zvyklý, ale s takovou péčí jsem se ještě nesetkal, všechny sjezdovky až na kritická místa vydržely v dobrém stavu celý den včetně obvykle hrůzostrašného modrého dojezdu do Lechu.

Nejlepší poježdění v Zürs tentokrát 15a a 17a také díky nově rolbovanému černému svahu přímo k sedačce Seekopf, což odstranilo největší bolest – kličkování po modré na dojezdu. Samozřejmě Muggengrat 10, ale ta z toho díky skvělému stavu ostatních sjezdovek tak nečouhala. Na protějším svahu Hexenboden v odpoledním slunci opět 1+1a. Skvělé poježdění na sjezdovkách 45, 45a a 63 nájezdem z 46 na jižním svahu nad Zugem. Na Langerzug 37 (zahrnuje dlouhý upravovaný svah se sklonem 78%) se pro komplikovaný návrat nedostalo.

Update : Problematická sjezdovka 6 z Trittkopf se už neupravuje a byla změněna na routu, takže zbývá jediná ale pěkná sjezdovka 7. Naopak prakticky všechny červené routy v celé oblasti jsou denně upravované a jsou značené po obou stranách, takže jsou to vlastně trochu víc natur sjezdovky. Propojení areálu se sousední oblastí Warth/Schröcken ohlášeno na sezonu 2013/14.

Ischgl – sobota 26.1.

Neplacené parkoviště P2 plné, podzemní garáž téměř plná, fronty u pokladen 15min. (střídání termínů a nájezd víkendových lyžařů). Dav na lanovku Pradatschgrat menší než obvykle, o 100m dál Fimbabahn úplně bez fronty. Skvělý stav sjezdovek celý den, nejlépe jsme hodnotili 14a všemi nájezdy, 21, 35 a 7 (13 byla zavřená pro trénink), najezdili jsme ke 100km. Fronty jen výjimečně do 2 minut, odpoledne lehké sjezdovky 10, 11 a 23 na šrot.

Kappl – pátek 25.1. pouze odpoledne (ráno třeskutá zima)

Parkoviště téměř plná, ale na sjezdovkách málo lidí, lyžování rovnou do turniketu. Všechny sjezdovky výborně upraveny, jen pod 2100m částečně zledovatělé, chtěly by technicky dosněžit jako v Zürs, ale neudělali to. Sjezdovky na SV svahu jsme nejezdili, pod inverzním mrakem bylo špatně vidět. Celkově dost dobré.

Serfaus – středa 23.1. odpoledne a neděle 27.1.

Parkoviště pod Waldbahn téměř plné, v areálu hodně lidí bez ohledu na mimoprázdninový termín. Na mnoha sjezdovkách příčné i podélné hrby a zbytečné terénní zlomy, které ztěžují úpravu, přesně tam byly brzo rozježděné. Nad 2400m zase špatně zarolbovaný prašan. Subjektivní dojem je, že toto středisko nejhůře zvládlo přechod z předchozího extrémně teplého počasí do tuhé zimy, hned se nabízí domněnka, že neustálá expanze (aktuálně 212km sjezdovek) jde na úkor kvality údržby. Na druhou stranu černé z Lazid vypadaly velmi dobře připravené, rodina si na ně ale netroufla, takže nejlepší poježdění tentokrát bylo na černé z Masnerkopf a nenápadné červené Böderkopfabfahrt ze sedla Scheide.

17.02.2013 08:57:44 #53 

DAVE71 muž

St. Anton – ALBERG 2013 Vážení přátelé, poprvé jsem byl v st. Antonu v roce 2011, posléze 2012 a nyní jsem vzal celou rodinu na týden do st. Antonu. Od 9.2. do 16.2. Takže několik zkušeností. Sobota 9.2.13 -Cesta Brno – st. Anton (Pettneu) 700 km, nicméně 11 hodin jízdy. Kolony hned za Mikulovem (chybí dálnice) a pak u Rosenhaimu (Němců je prostě na tu dálnici moc)

Neděle – krásné počasí slunečno – strašně moc lidí. Čekáme hodinu na pokladně, když se k ní v 11 hod. probojujeme tak chceme lístek od 12 na pokladně nám paní řekne, že ty prodávají až od 11 45 a že si máme vystát frontu znova. Koupíme tedy lístky na celý den. Nicméně žena se rozhodla podat oficiální stížnost což také učiní. Jak dopadne? Nevím, nechápeme proč si nemůžeme jízdenku koupit před tím, a použít od 12 00 ? Lyžuji na straně pod Vallugou – vyjedu na Schindler Spitze (2660 m) – vlevo podlezu hrazení a dolů kaňonem. Sníh je skvělý úplný prašan. V jednom úzkém místě vjedu do kaverny kde je sněhu až 2 metry, vypne mi jedna lyže a já jí začínám hledat. Samozřejmě lopatku mám v autě !!! Ne u sebe. Mám štěstí, lyži jsem našel asi za deset minut. Dále traverzuji přes hřeben okolo sloupu lanovky Valluga I. Tam další hoch hledá ve sněhu kameru GO PRO, už hodinu a nic. Prostě smůla. Sjíždím dolů pod vlekem Valluga I. Asi dalších 200 metrů níže lopatou kopou hoši díru – hledají lyži. Takže jsem měl štěstí – já mám obě lyže! Pak jezdím i s desetiletým synem na Kapall (2330 m) a dolů ski route 33. Sníh skvělý.

Pondělí – krásné počasí slunečno – jedeme ránu do Zurs – tam rodičům ukážu nejhezčí sjezdovku 10 Zurser Tali – pak jedu na Zug a jezdím ski-route 49 – sníh skvělý. Oběd na Balmalp (pečená žebra 14 EUR, kafe 2,90 EUR) Sedím v hospodě s bandou Němců ti jeli někam okolo Stierloch – na YOU TUBE se musím podívat, jak to tam vypadá. Prý je to úzká stezka někde jen 2 m široká. Pak mi řekli, že na vlek Valluga II se pouští s lyžemi jen s průvodcem a ten stojí 100 EUR. Tak na tohle se můžu vykašlat, abych platil 100 EUR za to, že přejedu ze st. Antonu na Zurs. Přes ZUG jsem pak jel na Lech a nahoru lanovkou na Rufikopf (2362 m) – odtamtud dolů po ski-route 39. Na začátku je napsáno že, ski route je JEN pro dobré lyžaře. A skutečně nejprve sjedete k malé pomě a ta vás vyveze na hřbet. Po něm vede cesta pod sloupy elektrického vedení velice prudká až do lesa – průsek , někde jen 2 metry široká. Skvělé !!! Prostě síla. Nevýhoda je že pak musíte na vlek do protikopce na Schlosskopf a odtamtud po modré 34 zpět na Lech centrum to je tedy pěkná otrava plést se mezi malými dětmi. Pak se znova přes Rufikopf vracím zpět do Zurs – cesta 38, 38a modrá a pak modrá 3 dolů do Zurs. V Zursu nasednu na vlek Zusersee, je 15 20 na hoře v hospodě se mám sejít s rodiči. Měl bych to stihnou i když těsně. Lanovka se zastaví, hlášení: Lanovka má poruchu až ji opravíme tak Vám to řekneme. Čekám do 15 40, pak se rozhoduji, seskakuji z lanovky do sněhu pod sebou. Výška není víc než 4 metry, takže to risknu. Jsem OK a sjedu k paralerní lanovce Seekopf a vyjedu nahoru. Rodiče nikde. V 16 10 je potkávám na sjezdovce, jak sjíždějí k autu. V 16 50 odjíždíme z parkoviště, lanovka Zursersee stále stojí a já kdybych neseskočil bych byl zmrzlý jak to psí hovno…

Úterý – počasí na prd, sněží a fouká vítr – chodíme pouze po st.Anton je pěkný ale ty ceny …Před místním welness pak je kluziště, a tak si zajezdíme na bruslích. Večer pak jezdí žena se synem na sáňkách z Gampen (1850 m) dolů na Nasserain po speciální dráze na sáňky.

Středa – krásné počasí slunečno – rozhoduji se, že tentokráte budu jezdit na druhé straně st. Antonu na Rendl (2030 m). Lanovkou vyjedu až do sedla Riffelscharte (2645 m) ze sedla se dá jet do doliny na opačnou stranu hřebenu mimo sjezdovku. Já to však nezkouším a jedu dál do doliny Rossfall, na hřebenu potkám snowboardistu zase to Němce (má mapu) a sním jedu mimo dál do doliny za Rossfalwinkel. Bohužel asi 300 m je třeba stoupat traverzou, pak sjíždíme mimo dolů. Nikde ani noha, jen stopy ve sněhu a my dva. Vyníkající panenská krajina a sníh. Sjedeme k nějaké chatce a pak dolů do doliny po cestě. Bohužel k vleku je třeba zase stoupat. Cca 1 km – sundám lyže a znova do mírného konce. Asi po 20 min. jsme zase u místa, kde lze jet na lyžích k lanovce. Němec mi ještě prozradil, že ze sedla Riffelscharte (2645 m) pokud, bych jel na opačnou stranu mimo lanovky pak bych se do st. Antonu vracel zřejmě taxíkem. No ještě, že jsem tam nejel…Stačilo když jsem v Sportgasteinu minulý rok jel z jiné doliny zpátky ke sjezdovce půl hodiny autobusem !

Čtvrtek – krásné počasí slunečno – znova z Pettneu jedeme do Zursu lyžovat. Přijíždíme v 9 30 – parkoviště skoro plné. Parkujeme ale dobře, prostě štěstí. Je třeba být v Zursu okolo 9 00 jinak je s parkováním problém. Jedu nahoru , na Zug přes sedlo Madloch-Joch (2438m) – nicméně beru to na konci lanovky Madloch traverzou „vlevo“ (když se postavíte zády k lanovce) a jedu přes hřeben do druhého údoli – to je právě onen Stierloch. Na hřebeni potkávám skupinu a prvního se ptám, zda jde dojet k lanovce do Zugu. Chlápek mi řekne, že je místní průvodce a suše mi řekne, že neví. To mně tedy pěkně vytočí horský vůdce tvrdí, že neví (sic !!!), jestli se dostanu zpět k lanovce v Zugu. To mě namíchne a prostě to risknu a jedu dolů podle stop. Ty mě bezpečně svedou do sedla a pak dolů po cestě k lanovce – přímo k ní, ani se nikam nešlape! Horký rakouský IDIOT (průvodce?) vyloženě lhal, nechápu proč. Snad abych si ho za 100 EUR najal? Oběd znova na Balmalp (Pizza + kafe = 17 EUR), pak jedu na Lech a nahoru na Rufikopf (2362 m) a jedu po ski-rout 37 dolů. Ski-route 37 vyložené zklamání jde o upravenou pistu jen na počátku prudkou a později pak jde o nakloněnou rovinu kdy je nutno jet rovně. Prostě vyložená NUDA. Dávám tedy ještě jedno kolo přes Rufikopf ale tentokráte po skvělé ski route 39. Nohy sice už melou z posledního ale i tak je to zážitek. Pak znova na Rufikopf a pak zpět na Zurs. Po cestě vidím ústí údolí, kde se jede z Vallugy. Vyjedu tedy vlekem na Hexenboden česky snad „Čarodějnický vrch“ (2223 m), a tam se alespoň kousek podívám do údolí pod Vallugou (2811 m) pak se vracím zpět do Zursu. Krásný den a to přes rakouského idiota co mi do očí lhal.

Pátek – silně sněží, fouká vítr 35 Km/h, trochu vysvitne sluníčko – nakonec nejedu na lyže. Vede mne k tomu jednak nejisté počasí, bolavé nohy a výčitky mé ženy, že místo rodiny „lítám po kopcích“. Jdeme se pěšky do údolí s názvem Verwall, začíná na konci st. Antonu směr st. Christoph. Krásné údolí na procházku, vedle vede krásná a upravená běžkařská stopa + místo na skating, celková délka trasy 10 km, tam 5 zpět 5. Do údolí jezdí i autobus a na koci údolí je krásná stylová hospůdka v tyrolském mysliveckém stylu. Prostě krása. Zjišťuji, že se k oné konečné autobusu v údolí Verwall dá dojet mimo sjezdovku ze směru Albonagrat (2400 m), stejně tak lze z Albonagrat jet na Stuben (1407 m)či Klosterie (1075 m) tj. na opačnou stranu kopce. Zde tedy stojí výzva na další návštěvu st. Anton – sjet Albonagrat zmíněnými směry.

Celkové hodnocení

St. Anton je skutečně skvělé středisko. Výborná je organizace ski busů, které jsou zdarma. V Pettneu je pak bazén se saunou kde lze od 19:30 jít do sauny za 7 EUR což je výborná cena. Pro Freeride jsou zde skvělé terény. Lze však jezdit i na mnoha modrých a červených sjezdovkách. Permanentka na den stojí 47 EUR což je dost, ale považuji tuto cenu za odpovídající celkové kvalitě servisu na sjezdovce i mimo ni. Základní nevýhodou jsou ceny jídla. Ty považuji za skutečně přemrštěné, kafe za 3 EUR blbá polévka za 5 hlavní jídlo 10 – 15 EUR to považuji za nehorázné. Jídlu se vyhnout moc nelze (pokud tedy nechcete vozit jídlo – Němci v hospodě pili pivo a jedli vlastní housky), ale pití si vozím vždy sebou. Prostou vodu se šťávou, čemuž v místních restauracích říkají schiwaser a za 0.5l si účtují 3 EUR. Každému vášnivému lyžaři mohu st.Anton vřele doporučit. V Petneu, Flirsch či Strengen lze sehnat i poměrně levné ubytování, v Zurs pak lze parkovat zdarma (naopak st. Anton –7 EUR), pokud si pak koupí skipas na delší dobu pak cena s 47 EUR klesne až k 37. Když je pak nejisté počasí půlden stojí jen 36 EUR.

Zdraví Dave71

Jedu kam až to jde!
Fotky

17.02.2013 09:00:57 #54 

DAVE71 muž

Ještě maličkost, jen co jsme v sobotu přijeli domů byl ve schránce dopis od Turistického centra st.Anton Arlberg, kde se nám omlouvali za onu situaci s koupením pernamentky s tím, že stížnost postoupili provozovateli vleků, který nám odpoví neb je k tomu kompetentní.

Jedu kam až to jde!

17.02.2013 10:19:26 #55 

escape muž

Chcel by som raz vedieť lyžovať ako Ted.

17.02.2013 17:20:41 #56 

fischerbl

>> #53, DAVE71, 17. 02. 2013 08:57:44

Pěkný report!

Ad prodej permic („chceme lístek od 12 na pokladně nám paní řekne, že ty prodávají až od 11 45“): Z vlastní zkušenosti myslím, že v Rakousku to není nic neobvyklého. Dtto loni ve Flachau, letos ve Skiweltu Wilder Kaiser.

Dej vědět pls, co vám napíšou.

Jinej gang...

17.02.2013 20:39:17 #57 

Dzexon

Dave, my byli letos v Antonu ve stejném termínu. Oproti loňsku, kdy jsme byli o týden dřív, mi přišlo lidí mnohem víc. Stejně tak cesta tam, kdy jsme z Brna vyjeli v 5 ráno a u Rosenhaimu, kde vždy předtím byly fronty až odpoledne, už to stálo v 10 ráno! Zpátky to stejné, vyjížděli jsme před 6 a opět kolony. Asi se skopčáci naučili vstávat. Pod report se můžu podepsat, ve čtvrtek byl v Zursu fakt masakr, my chytli jedno z posledních míst na parkovišti, ale pak bylo na každou sedačku na Weisse Ringu až do Lechu tak na 15–20 min. V pátek jsme lyžovali taky, ale už to za moc nestálo, metrovy muldy a nahoře nulová viditelnost.

17.02.2013 20:47:40 #58 

Radek Holub - SNOW muž

Důvod nadprůměrné zalidněnosti v tomto týdnu bych viděl v souběhu školních prázdnin silných lyžařských zemí: http://snow.cz/…zone-2012-13

17.02.2013 21:30:34 #59 

DAVE71 muž

Zdraví všechny – já kromě onoho prvního dne (neděle) si na fronty stěžovat nemohu. Jinak vidím, že v ten pátek jsme udělali dobře, že jsme na lyže nejeli.

Zdravím

Jedu kam až to jde!

19.02.2013 21:16:13 #60 

bohous357

St.Anton dne 18.2.

Pro jistotu jsme přijeli v 8:30 na neplacené parkoviště Alpe Rauz, byli jsme tam třetí a k našemu překvapení se parkoviště v průběhu dne celé nenaplnilo. Přestože prázdniny měli Holanďané, drtivou převahu měli Němci – asi je St.Anton pro Holanďany drahý. Jasno, na parkovišti ráno tak –17, Galzig –10, ale na sluníčku příjemné teplo a v průběhu dne se teploty šplhaly k nule.

Manšestr na sjezdovkách 14+17 i ostatních, routa 15 zrolbovaná naširoko, sedačka Schindlergrat bez fronty do cca 10:30, než jsem dorazili od St.Antonu. Všechny sjezdovky v okolí Galzigu dopoledne super, jediný problém byla uzavřená údolní modrá 4 pro spadlou lavinu, což způsobilo kolaps na spodním svahu černé 2, kudy museli přejíždět i nezkušení lyžaři, takže jsme prvně zkusili Rendl.

Naprosto super kombinace černá R2a+červené R1a+R1 do údolí, považuji to za objev sezóny. Slušná R2, ale zbytek celkem nezajímavý. Horní úsek z Riffelschatre R14 nezrolbovaný, v principu to byl široký boulový svah.

Odpoledne přesun zpět na Vallugu. Galzig Bahn rovnou do kabiny, Valluga I s tradiční půlhodinovou frontou. Nahoře na Vallugu II neuvěřitelná fronta lyžařů s výbavou (pouze s instruktorem). Nechápu jak se při malinké kapacitě lanovky vůbec mohli do konce provozu nahoru dostat, natož sjet do Zürsu. Takže z vyhlídkové plošiny nic nebylo a následoval přesun na Albonu.

Albona fajn, ale po třetí odpoledne na hrkačkách dost zima a to i na jižní straně, chtělo to dřív, takže končíme v teple na parkovišti, Galzig teď ukazuje –8.

Celkově to hodnotíme jako nejlepší lyžovačku ve St.Antonu (nepočítám Zürs, který mám radši) především proto, jak se dařilo vyhnout se frontám a jak dobře držely sjezdovky.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Alpine Ski World cup 24/25

Lyže pro dívku

7

Samolepka na lyže

My Dolomiti Skicard

6

Ponožky

Tělesná váha 120kg

3

ESTER LEDECKÁ

Předvánoční lyžování