Brousky a pilníky
30.10.2011 18:11:39 #1
Zdarec. Pročetl jsem si celou dlouhou diskuzi o brouscích. Bohužel, nenašel jsem tam, co jsem hledal.
Nemůžu si pomoct, ale když si představím, jak brousím boční hranu lyže nějakým pilníkem (s šířkou řekněme 50 mm), nepřipadá mi to jako dobrý nápad. Přece jen těch 50 mm je rovina a lyže je prohnutá, takže brousím jen hranami pilníku (nikoliv plochou). Už jen proto bych radši nějaký brousek s daleko menší plochou. Na druhou stranu se mi nechce dávat 1800 za Swing Cut. Uvažuju dobře? Nějaké zkušenosti s pilníkama? Nechám si poradit, zkušenost upřednostňuju před matematikou ;)
30.10.2011 20:39:56 #2
>> #1, Zemik, 30. 10. 2011 18:11:39 Nuž, predstavy sú jedna vec, realita druhá. Máš jasno v tom, aký uhol chceš brúsiť z boku? Ak áno, odporučil by som kúpiť jednoduchý uholník so zodpovedajúcim uhlom, pilník a štipec (svorku) na upínanie pilníka. Zobať vyradené staré lyže a skúsiť brúsiť. Ak to spravíš, zistíš že to v pohode ide, a pilník zaberá celou plochou. Podrobnosti aký pilnik, aký uholník a pod. tu boli dostatočne podrobne rozobraté.Ak to nestačí, pozri si v elektronickom archíve Snow seriál o údržbe lyží. Autorom je I.Sosna, čo je myslím dostatočná garancia odbornosti a kvality poskytovaných informácií.
30.10.2011 21:38:41 #3
>> #1, Zemik, 30. 10. 2011 18:11:39
Ahoj,
než zjistíš, jestli tě to baví a má to pro tebe nějaký pozitivni efekt, kup si za pár korun třeba tohle , pokud chceš utratit víc a víc si pohrát, pak asi tohleto .
Pokud zjistíš, že je to ono, co chceš, teprve začni uvažovat o nákupu lepšího nářadí. Je to drahá záležitost a předpokládá (vyžaduje) určitou úroveň zkušenosti a manuální zručnosti. Čímž samozřejmě netvrdím, že jsi kopyto, jen na to upozorňuji. Počítat musíš i s nějakým prostorem pro tuto činnost a s určitým časem, který na tom strávíš … no a pokud budeš brousit, je dost pravděpodobné, že budeš i mazat…
I já velmi vřele doporučuju pročíst články Ivana Sosny o daném tématu (celý seriál) – nikdy jsem nic lepšího nečetl. A Ivan to fakt umí – o tom nemůže být sebemenších pochyb. Ne jenom napsat, ale hlavně nabrousit! Neocenitelná a nenahraditelná je i osobní zkušenost – jednou vidět je lepší jak stokrát číst. Určitě v zimě na někoho, kdo si „dělá“ lyže, narazíš a skoro bych se vsadil, že když se zeptáš, tak tě nevyfu©kuje…
Tak hodně zábavy a úspěchů.
Skol, lyžaříci!
30.10.2011 22:00:36 #4
>> #1, Zemik, 30. 10. 2011 18:11:39
Nejucelenější a nejnázornější návod je tady http://www.swixschool.com/ , hezky rozčleněný na rekre, sport a race. Dlouhého pilníku se neboj, když ho dáš na úhelník, je nakřivo a nezabírá celou délkou. Můžeš ho během broušení posunovat a tak zabírá pořád čistou plochou. Krátké brousky do udělátek jsou tak akorát na posr…
30.10.2011 22:38:22 #5
>> #4,
Martin47, 30. 10. 2011 22:00:36
Pěkné videjko
Vždycky jsem měl vázko zagrcané voskem . Teď vím jak na to
Dík
31.10.2011 08:36:40 #6
>> #5, PetrAT, 30. 10. 2011 22:38:22
Polep je důležitý hlavně při broušení, aby bordel nepadal do vázání. Proti tomu je zagrcání voskem malina.
31.10.2011 10:22:50 #7
>> #5, PetrAT, 30. 10. 2011 22:38:22
>> #6, Martin47, 31. 10. 2011 08:36:40
Speedlock:-)
Sorry za OT to byla povinnost, něco jako povinnej flek, když trháš hlášku:-)
31.10.2011 18:42:29 #9
Od té doby, co jsem začal sám servisovat, mám daleko větší požitek z lyžování. Hlavně když si beru nářadí s sebou na týden lyžování – to je k nezaplacení. Jednou za dva dny máznu, každý den přeleštím diamantem a mám hrany pořád jako po servisu – každý den drží parádně i na hodně tvrdém. Tytam jsou časy, kdy jsem na konci týdne už pokukoval po servisech. Člověk v delším časovém horizontu i ušetří. Takže pánové DÍKY ZA RADY!!:)
18.12.2011 16:37:39 #11
Ahoj,
procetl jsem toto a sousedni (BROUSENI-MAZANI RUCNE) vlakno a mel bych par doplnujicich dotazu na zkusene brousice.
Jake naradi je potreba na tzv. udrzovaci brouseni?
Nekdo pise, ze pouziva jen diamant, nekdo pridava i pilnik. Zajimalo by me, jakou jemnost (pilniku (20 seku?) i diamantu) zvolit pro „neinvazivni“ a relativne blbuvzdorne udrzovaci brouseni?
Na nejake lesteni, kdyztak me opravte, kaslu, je mi celkem jedno, ze mi to po nevylestene hrane pojede o 0.5% pomaleji nez po te nablyskane.
Diky.
18.12.2011 16:49:11 #12
>> #11, tomas27, 18. 12. 2011 16:37:39
Ono těch vláken bylo víc, odpověď máš http://snow.cz/…ky-brousky/3 v postech cca #30 a #70–74
18.12.2011 17:23:35 #13
>> #11, tomas27, 18. 12. 2011 16:37:39
Udělej si čas a najdi si ve starých ročnících SNOW první nebo druhý seriál o broušení. Přečtením získáš systematický přehled. Nepamatuju se, jak vypadala relevantní vlákna, ale obvykle se tam řeší nějaký konkrétní problém. Začít bys měl obecným přehledem problematiky a návodem, stejně jako když studuješ nějaký obor.
Řada věcí ti pak bude jasná, třeba pro jaké broušení jaký pilník.
20 tpcm určitě ne, to je jemný pilník na závěr, resp. pro toho, kdo dělá důsledně po každém lyžování na dobrém sněhu bez poškození hran a umí vést pilník přesně a lehce.
Pokud bys vyšel z příslušné DIN 8349, tak nejspíše pilník 150 mm/sek 2 = polojemný = 18 tpcm, případně 200 mm/sek 3-S = jemný = dtto. Případně i 200 mm/sek 2 = polojemný = 14 tpcm.
Lyžařské firmy v tom ale dělají binec, pilníky podle této DIN nemají. Takže obvykle mívají v délkách 120 – 200 mm cca 13 tpcm = bastard, 16 tpcm = střední a 18–20 tpcm = jemný. Těch 16 tpcm u spíše 200 než 150 mm mi připadá pro tvůj dotaz jako nejlepší.
Diamant: pokud základní DMT, červený zrno 400. Tento pilník ti udělá i leštění na dostatečné úrovni.
Sneslo se by i něco na odjehlování (zbavení grotu): schleifgummi, ale klidně i kousek velmi jemného šmirglu, stačí 320.
18.12.2011 17:54:06 #14
Neslysel jste(nemate) nekdo o pilniku Valtitan? Mel by byt pekelne tvrdy, 72HRC…
18.12.2011 18:09:04 #15
>> #13, ivan, 18. 12. 2011 17:23:35
Červený DMT je 600.Podľa mňa moc jemný ako základný.To už radšej modrý,zrno 325.
..inak súhlasím so všetkým čo si napísal:)
18.12.2011 18:58:40 #16
>> #15, TNS, 18. 12. 2011 18:09:04
No jo, máš samozřejmě pravdu, paměť mě zklamala. Je fakt, že i ten modrý uhladí pěkně.
04.02.2012 13:03:20 #17
Ahoj, dá se použít radeko na domácí údržbu hran? Pokud jo jsou nějaký nevýhody? Strhává třeba víc hrany než ten diamant?
Díky
04.02.2012 15:52:16 #18
>> #17,
BobBalaban, 04. 02. 2012 13:03:20
Nepochybně nedá. Jak bys pomocí něj chtěl brousit? Pominu-li možnost, že
s ním podložíš servisní stolek…
04.02.2012 20:55:53 #20
>> #17, BobBalaban, 04. 02. 2012 13:03:20
S radekem jsi zaspal tak o 35 let v dobách, kdy se ještě neúhlovalo a hrana byla v rovině se skluznicí. Dneska už radeko použiješ akorát pro odstranění přebývajícího materiálu po vlastnoruční opravě skluznice, nebo pro kontrolu rovinnosti skluznice.
04.02.2012 21:01:43 #22
>> #19, Navvy, 04. 02. 2012 18:52:42
„nur seitenkante (nach)schleifen, xx grad, belagsseitig nicht berühren“
Upřímně řečeno to ale možná budou těžko chápat. Kdybys chtěl přeúhlovat, budiž, ale kvůli grotu po broušení by se měla diamantem líznout i tzv. spodní hrana, tedy přejet ji lehce ze strany skluznice. Je ale fakt, že to si můžeš udělat sám.
04.02.2012 21:25:32 #26
>> #22, ivan, 04. 02. 2012 21:01:43
Přesně toto jsem potřeboval. Moc děkuji a o zkušenosti s broušením v Rakousku se tu podělím.
04.02.2012 22:15:54 #27
>> #23, havran007, 04. 02. 2012 21:04:33
Jediná skutečně „kalená“ hrana bývala na některých nezávodních lyžích Fischer (Plasma Edge). Pro první broušení musela na mašinu, jinak ji brala snad jen speciál rašple, ale bylo nesmyslné ji na té hraně mršit.
Jinak typicky racestock nijak extra tvrdou hranu nemívá, obvykle, iirc, 45 – max. 48 HRC, což pilníky, a to i nechromované, běžně zvládají. Netvrdím, že u WC-stocku by to nemohlo být jinak, ale zase, afaik, hrany všichni berou od dvou základních dodavatelů, takže se neuvědomuju, že bych si někdy všiml větších rozdílů. Myslím tím v historicky „současné“ době, ne minulost jako K2 four v roce 1969 nebo článkované hrany tehdy i později.
04.02.2012 22:53:54 #28
>> #27, ivan, 04. 02. 2012 22:15:54
ok díky za reakci.Jde o racestock Volkl Racetiger GS WC 06/07.koupené vloni na konci sezony(neježděné) ale ještě něco odjezdily(na tvrdém),letošní sezonu už taky něco málo najezdily včetně GS trenink na tvrdém a ty hrany jsou pořád neskutečně ostrý(ještě jsem nebrousil).jednou je ale budu muset brusnout,tak proto ten dotaz.oproti tomu výše zmíněné Blizzny 2–3 hdinky na tvrdém a je to dost poznat že jsou zatupené.Btw když jsem je kupoval tak mě borec upozornoval že tam jsou extra tvrdé hrany.
05.02.2012 08:55:58 #29
>> #20, ivan, 04. 02. 2012 20:55:53
Táta mi u piva říkal: „Pokud to vemeš radekem z boční strany hran, neni co řešit a můžeš s tim krájet sníh jak máslo horkym nožem.“
Protože mám svoje lyže rád (brousí mi je kamarád), tak si je jenom žehlim. Dík
06.02.2012 22:40:51 #30
>> #22, ivan, 04. 02. 2012 21:01:43
Tak jsme dnes se švagrem nechali nabrousit v servisu u nástupní stanice lanovky v Grossarl svoje lyže dle Tvého návodu. Klučina slíbil, že to bude za 5 minut, odsouhlasil požadovaných 87° a tak jsme se šli zatím něčeho napít. Výsledek byl takový, že nám udělal na lyžích kompletní malý servis na Montaně. Stálo to každého z nás 16 €. Když jsem mu řekl, že jsme přece chtěli jen nabrousit hrany, bez mrknutí oka sdělil, že oni k tomu dělají i celý malý servis. Pravdou je, že to udělali perfektně už jen na pohled. Lyže dobře drží i na ledových plotnách a měl jsem subjektivní pocit, že jsem je tak dobře připravené ještě neměl. Ovšem původní záměr – jen nabrousit hrany se vlastně nezdařil.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.