12.11.2011 20:13:39 #1 

boso

Vždy som si myslel, že drevo použité v lyžiach výrazne ovplyvňuje ich vlastnosti. Akosi automaticky som predpokladal, že na lyže sa používajú druhy, ktoré sú v prvom rade pružné- z u nás dostupných drevín jaseň, z dovozových hickory. Pri zistení, že istá lyžiarska firma používa na všetky svoje drevené jadrá kombináciu buk- topoľ som ostal mierne prekvapený. Vie mi potom niekto vysvetliť skutočný vplyv dreva na vlastnosti lyží? Ak by išlo o lyže, kde sú použité 2 pláty titanalu a medzi tým je jadro uvedeného zloženia, ešte by som to dokázal pochopiť. Uvedené dreviny by som bral nie ako nosičov pružnosti, ale len ako tlmiace prvky. Ale čo u lyží, kde je len drevo- tam sú výsledné vlastnosti dané prevažne len vlastnosťami dreva. Jasné – vlastnosti ovplyvnia aj hrany, sklznica a ak sú použité, aj vrstvy laminátu -ale najviac drevo. Informácie, ktoré som zohnal o vlastnostiach drevín buk a topoľ tvrdia, že sú vhodné na všetko možné len nie na lyže. Takže- ako to vlastne s tým drevom je?

13.11.2011 21:30:21 #2 

kapycnik muž

Zdravim. Nejsem přímo odborník na lyže ale o dřevě něco vim. Co se týče buku, tak je to tvrdá, těžká dřevina s dobrou pevností a pružností. Topol je naopak měká lehká dřevina s malou pevností… Co se týká lyží tak podle mě tam má dřevo funkci především výplňovou, už jen z toho důvodu, že se nachází uprostřed sendviče(tudíž na něj nepůsobý tahové ani tlakové síly) ale pořád má lepší vlastnosti než polyuretanová pěna která se dává do levných lyží. Navíc Dřevěné jádro není po celé délce lyže, nejvíce dřeva je pod patou a směrem ke špičce a patě lyže se vrstva dřeva zmanšuje až do ztracena a končí cca 10–20 cm od konce lyže… Pryč jsou časy, kdy byly lyže celodřevěné a veškeré vlastnosti lyže ovlivňovala kvalita a výber dřeva, tam pak byl u nás jasným favoritem jasan…

13.11.2011 22:39:00 #3 

Snowrider-team.cz

Dobry vecer.

U nasich lyzi jsme presvedceni o dulezitosti funkce jadra pro spravne fungovani skutecne spickove lyze. Proto pouzivame pro vyrobu peclive ladeneho jadra jasanove drevo. Podrobnejsi informace k tomuto tematu muzete najit napr. na nasich webovych strankach .

Martin Pospisil

15.11.2011 19:54:00 #4 

Thomas muž

Čím víc se jde do lyží, kde je vyžadována větší pružnost prohnutí (freeride,tele­mark)tam je to dřevo důležitější. Dřevo má určité malinké zpoždění při vrácení z prohnutí do pův stavu oproti lyžím z karbonu,uhlí­ku,aramidu,la­minátu. Toto má na kmity větší tlumícící efekt při zachování pružnosti než dodané umělé materiály, i z hlediska tepelných výkyvů. Dobře vyrobená dřevěná lyže je umělecké vrcholné dílo hodno starých mistrů a nepotřebuje ani titanal, který částečně neguje dynamické vlastnosti dřeva. Po takových spešl seriích je vždy dobrá poptávka. Co se týká druhu dřev jsou zde velké rozdíly ve vlastnostech. Lyže ve světě se dělají skoro ze všech dřev rostoucí u nás jako jasan,topol,buk,ja­vor,smrk,jedle,bo­rovice,olše,bří­za + další exotické čínské okume,tonk.bambus. Samozdřejmostí jsou různé kombinace dřev. Kvalita dřev pro velkou serii je asi někde cenově jinde než kvalita limitované serie.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

15.11.2011 20:51:06 #5 

iHonza muž

Rozhodně také zajimavá kombinace buk a topol (tvrde a měké) viz zde…

15.11.2011 22:52:10 #6 

boso

Keď vidím používané kombinácie driev, použitých na lyže a porovnám ich s cenníkom dreva .. no neviem. Prečo sa najviac používajú práve najlacnejšie druhy dreva ? Že by tie mali najvhodnejšie vlastnosti pre použitie v lyžiach? Alebo výrobcovia zaregistrovali, že už aj väčšinový spotrebiteľ zistil, že v lyži ma byť drevené jadro – nuž tak mu ho tam dá – ale nech to nestojí o moc viac ako pena.. Problémom je zistiť, čo sa pod wood core vlastne v tej lyži nachádza, či len krátka „doštička“ v oblasti pod viazaní, či jeden hranol po celej dĺžke lyže, alebo naozaj lepené hranoly po (skoro)celej dĺžke a šírke lyže. Je tam drevo – a to musí stačiť ( veď všetci vedia, že lyža s drevom je "lepšia"lyža.Bo­hužiaľ, k slušným výsledkom testov vlastností lyží v závislosti od použitých druhov dreva sa asi nikto z nás – užívateľov lyží nedostane. Ktorý výrobca by zverejnil, že lyže s drevom XX mali pri testoch síce výrazne lepšie vlastnosti,ale bohužiaľ o 10 € na pár vyššiu cenu. A preto tam dali alternatívne drevo (najlacnejšie s ešte vyhovujúcimi vlastnosťami) a ušetrili 10€ n páre. Takže asi neostáva iné, len veriť výrobcom, že ich voľba druhu dreva(kombinácie) je skutočne to naj. Alebo starým lyžiarom – všetko je aj tak v nohách. Čaute.

15.11.2011 23:29:21 #7 

kapycnik muž

No měl jsem možnost vidět výrobu dřevěných jáder u jednoho nejmenovaného českého výrobce a žádná sláva se dřevem to nebyla, hlavně aby to bylo levný… ale to bude u všch masových výrobců stejný…

16.11.2011 08:57:46 #8 

TomáS muž

>> #6, boso, 15. 11. 2011 22:52:10

Osobně si myslím, že u velkých výrobců je hlavní motivací pro dřevěný špalek ve středu lyže často pouze to, aby mohli potom napsat, že má lyže woodcore! U některých modelů.

Neni jádro, jako jádro. Už nikde potom nepíšou, kde všude to jádro je, jak dlohé, z jakého dřeva, jak pečlivě vybírané, z kolika vrstev … a jak jsou kontrolovány jeho finální vlastnosti.

10 éček na pár ti velcí už dávno ušetřili. Dneš budou šetřit každý desetník. Když si vezmeš průměrnýho velkovýrobce s 500.000 páry, tak krát deset máš 5M éček a to je strašnej balík. Tj. nesmíme si dělat iluze, že by si říkali kvalita nejdřív. Maximálně si říkaj, v týhle ceně se musíme snažit to nějak udělat.

T.

16.11.2011 09:39:29 #9 

Martin47 muž

Když jsem na Štekláče přidělával vázání, lezly při vrtání z každé lyže úplně jinak barevné piliny. Z jedné světlé, z druhé tmavé.

16.11.2011 10:53:45 #10 

TomáS muž

>> #9, Martin47, 16. 11. 2011 09:39:29

Já to nijak nedémonizuju. Když vezmu komerční top model lyže (ne racestock), tak to podle mě bude nějak takhle:

Masovky (Atomic, Völkl, Salomon......) Cena v krámě bez slevy: 18–25 Výrobní cena: do 3.000

Menší výrobci sendvičů (Stöckli, Duel, Blossom, Vist…) Cena v krámě bez slevy 25–40 Výrobní cena: 8.000 – 15.000

Butikovky (Zai,Bogner, Indigo......) Cena v bez slev 40 – 200 Výrobní cena: 15.000 – 50.000

Tj. podle mě si nemůžeš myslet, že se Stöckli dostáváš něco zcela vyjímečného. Samotnýho by mě tyhle poměry výrobní/prodejní ceny zajímaly. Je to pouze můj odhad, žádný ověřený informace. Hodně s tím určitě dělá vázání, který si malý výrobci nevyrábí.

16.11.2011 11:12:39 #11 

HonzA_ muž

>> #9, Martin47, 16. 11. 2011 09:39:29

To je nová vlastnost Štekláčů – tmavý piliny jsou u lyže na levou nohu a světlý patří na pravou.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

16.11.2011 11:15:47 #12 

HonzA_ muž

>> #10, TomáS, 16. 11. 2011 10:53:45

Mně by ještě navíc k tomu zajímaly náklady v jednotlivých segmentech na vývoj, marketing, prodej a zákaznický servis/reklamace (Kč na prodaný pár).

Do marketingu samozřejmě počítám i podporu závodních týmů apod.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

16.11.2011 15:50:58 #13 

Thomas muž

Z těm Štekláčům: V jednom bazaru jsem si prohlídl silně poškozenou vyřazenou freeridovku Dominik Perrett,ta nejvyšší řada. Až na odchlíplý plát titanalu tam byl co celé délce jen jeden druh dřeva jinak nic. Nedokázal jsem ho určit,bylo takové červenotmavěhnědé (snad tis nebo třešeň )nebo tak něco. Ta jednoduchost konstrukce na nejdražší lyži Stockli mě docela zaujala.(prodávala se před 2–3 roky za cca 25000 Kč)

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

16.11.2011 19:47:55 #14 

boso

Za totáča v jednej organizácii razili heslo „dôveruj, ale preveruj“. V súčasnosti nám výrobcovia ( nielen)lyží tlačia do hláv len " dôveruj". Dôveruj nám, my rozhodneme čo je pre teba to naj. Nie je žiadúce sa o skutočné zloženie a vlastnosti lyží ( akýchkoľvek výrobkov)jzaujímať, nie je žiadúce (podrobné) informácie zverejňovať.

>> #13, Thomas, 16. 11. 2011 15:50:58

Ja som bol podobne šokovaný pri pohľade na zlomenú lyžu Artis. Lyža bola podľa mňa konštrukčne navrhnutá celkom dobre – ale tá kvalita dreva – hrôza.V mojej rodnej horskej vieske sa s takým drevom ľudia hambili aj kúriť. Na lyžu bolo použité drevo evidentne napadnuté hnilobou, t.j. jeho pôvodne kalkulované mechanické vlastnosti ( a v prototype s kvalitným drevom testované) boli na míle vzdialené výslednému produktu. Dobre, to bolo za totáča- ako sa dnes s obľubou hovorí – vtedy sa tlačilo na množstvo, nie na kvalitu.A dnes sa tlačí na čo – na dizajn, marketing a optimalizáciu(op­timalizácia – z pôvodne dobrého výrobku každý rok niečo ušetriť, suoperoptimálne navrhnutý výrobok – rozpadne sa do mesiaca po záruke.) Ošáliť ľudí nezrozumitelnými názvami nových „revolučných“ technologií a páčivým dizajnom. Ostatné podstatné je opäť nepodstatné. Ale berme to reálne – koľko percent ľudí, kupujúcich lyže sa zaujíma o ich vlastnosti , zloženie, konštrukciu, materiály.. Masy nelyžujú tak často a nedávajú lyžiam taký záhul ako niektorí miestni diskutéri.Pre pár vrtákov sa zabehnuté postupy oblbovania lyžiarskej verejnosti meniť nebudú…

16.01.2012 09:41:02 #15 

KatarinaVale

>> #10, TomáS, 16. 11. 2011 10:53:45

No tak ta cena za lyže Salomon mě dost zarazila – já sama má tyhle lyže za 9000 a rozhodně to není žádný šmejd. Jsou to teda klasiky na sjezd, ale i tak. Je teda pravda, že je mám z eshopu Salomonshop.cz což je přímý prodejce, takže je asi nemám z nejlevnějšího zdroje, ale i tak. Podle mě nemusí být dobré lyže zas tak drahé.

16.01.2012 10:51:54 #16 

Alda71 muž

>> #15, KatarinaVale, 16. 01. 2012 09:41:02

Z vlastního e-shopu? Zřejmě ano.

Komerční topmodel jak psal TomáS za ty peníze? To asi ne.

Že by reklama? S největší pravděpodobností.

Reaguji na to odstraněné motto, kde byly informace o dvou internetových obchodech.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

16.01.2012 11:43:11 #17 

˘Ö˘Krab muž

>> #16, Alda71, 16. 01. 2012 10:51:54
Z pěti příspěvků pět zdánlivě řeší lyže Salomon, tři navíc odkaz na F-book. Reklamajaksviňa.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

16.01.2012 12:59:54 #18 

KatarinaVale

>> #16, Alda71, 16. 01. 2012 10:51:54

No tak asi mi něco uniklo. Jsem amatér, takže tyhle výrazy neznám, pochopila jsem to jako že za klasické lyže téhle značky…taková cena, což mi přišlo moc. No není to diskuze pro mě. Eshop to není můj, ale líbí se mi zboží. I když stránka je dost mizerná graficky.

16.01.2012 13:16:22 #19 

˘Ö˘Krab muž

>> #18, KatarinaVale, 16. 01. 2012 12:59:54
Milá slečno, které z níže uvedených sdělení je to důležité, kterým se mám zabývat? Žen je tady málo, nerad bych něco prošvihl …

Vezmu to hezky popořádku časově, ale z různých vláken.

1. Dnes 09:41:02
No tak ta cena za lyže Salomon mě dost zarazila – já sama má tyhle lyže za 9000 a rozhodně to není žádný šmejd.
Mám lyže Salomon za málo peněz, někde jsem je koupila.

2. Dnes 10:07:29
Ahoj, narazila jsem na facebooku eshopu Salomonshop na video, kde je jakásiGenerace Alta.
Brouzdám po facebooku a dávám o tom vědět.

3. Dnes 10:13:37
Kdo si chce pořídit lyže Salomon – doporučuji na Salomonshop.cz Ceny jsou velice příznivé. Mrkněte na Facebook → http://www.f
Zase brouzdám po facebooku, doporučuji e-shop.

4. Dnes 10:27:42
Zdravím, měla jsem lyže Salomon – mírně carving a byly – dle rady prodavače o 10 cm delší.
Měla jsem lyže Salomon.

5. Dnes 12:49:56
Díky za odpověď. No jezdím rekreačně, ale styl mám spíš Slalom, takže pro mě to bude těch 160.
Kupuji si nové lyže Salomon ve zmiňovaném e-shopu.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

16.01.2012 13:53:22 #20 

˘Ö˘Krab muž

No tak asi mi něco uniklo. Jsem amatér, takže tyhle výrazy neznám …
Také jsem amatér, tak jsem se zeptal strejdy Googla, aby mi nic neuniklo. Na dotaz „KatarinaVale“ mi vysypal pelmel všech možných rad od koupelnových dlaždiček, přes tetování, módu, restaurace, hotely, sekačky na trávu, marketing sportovního vybavení, PR články …

16.01.2012 14:28:26 #21 

Alda71 muž

No není to diskuze pro mě.

K tomu není co dodat více. Ale musím uznat, že ty odkazy na různé weby pastujete statečně a vytrvale.

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

16.01.2012 14:28:47 #22 

maryys muž

Když mě to připadá děsně dětinský. Kde si slečna/ paní myslí že to jsme? Každej rozumnej člověk hned z prvního komentáře pozná reklamu na shop, ať už ho ta osoba vlastní či ne. A navíc to komentovat způsobem: ,,já jsem krásná blondýnka, tak mi prosím poraďte a také se snažím přispívat kvalitními odpověďmi, aniž bych měla z toho profit''. Plus ten obchod má naprosto normální katalogové ceny.

16.01.2012 14:38:09 #23 

˘Ö˘Krab muž

>> #22, maryys, 16. 01. 2012 14:28:47
Nechci být návodný, ale kdyby napsala do jednoho vlákna: „Jsem 170 cm pohledná lyžařka, spíš hůře středně pokročilá, měla jsem 180 cm lyže Salomon XY a nezvládala jsem je zatočit. Mohu se slevou ze shopu YZ koupit nové Salomony. Poraďte mi jaké – musí snadno zatáčet a jezdím krátký oblouk na mírných červených. Cenový limit 9.000 Kč“, tak by se nad tím nikdo nezastavil. Takhle si jenom řeknu, že by možná zvládla na vedlejšák i Iridia.
A kdyby napsala jenom „Pomoc! Lyže mě nechtějí poslouchat!“, tak bychom se přetrhli samou snahou.

16.01.2012 14:45:47 #24 

Martin-K muž

Já byl dnes vracet půjčené Lusti u Satrapa-ski a s panem Satrapou jsme hodili řeč co a jak, nabízel různé možnosti lyží co by tak mohlo sednout, jaké vázání by tam mohl dát a konečnou cenu. Pak mi ukazoval vyřízlé kousky Lustin, nejsem znalec dřeva a proto jsem se ho ptal jaké dřevo tam je. Bylo dvojí barvy, u krajů tmavé proužky a střed světlý. Ani pan nevděděl, nebo nechtěl říct, i když proč by neřekl… Tuší/ví někdo jaké druhy používaj?

16.01.2012 17:16:45 #25 

Mirek muž

>> #24, Martin-K, 16. 01. 2012 14:45:47

Pokud tě to zajímá, napiš nebo zavolej p. Luštincovi, třeba ti to řekne. Tipoval bych u krajů něco tvrdého, uprostřed je to jedno.

16.01.2012 18:56:00 #26 

richard 2 muž

Ahoj,
dřevo v Lusti je smrk, po obvodu jádra je buk.

16.01.2012 23:55:18 #27 

ivan

>> #25, Mirek, 16. 01. 2012 17:16:45

Byla doba, a ne tak dávno, kdy stačilo, že jsem Milanovi poslal mail, že se jeho lyže probírají tady v diskusi, a osobně sem přispěl s informací nejzasvěcenější. Nádhera: kolik výrobců se s vámi bude v diskusi na webu bavit?

Pak se bohužel cosi událo, co ho rozladilo (zaslechl jsem, ale nepamatuju se už pořádně, možná by někdo z informovaných mohl přispět?), a přestal se angažovat. Škoda.

06.02.2013 17:04:00 #28 

vhatp

Byť dávno po funuse, přidám pár teoretických myšlenek.

Jasan a hickory (ořechovec) vyniká pružností ve smyslu tom, že se nechá dalece ohýbat, aniž by zůstal deformován nebo praskl. Proto je v encyklopediích vychvalovanej. Tahle vlastnost ale podle mě v konstrukci lyží není zásadní, neboť namahání v tahu i v tlaku místo jádra absorbuje zásadní měrou příslušná vrstva jiného materiálu. Proto se nemusím bát smrku, buku, topolu, známých svou křehkostí.

Z příbuzných vlastností mě spíš může zajímat resilience, která říká, jak se dřevo bude vracet po zatížení, jak rychle mi vrátí uloženou energii (o tom mluví Thomas), a hlavně modul pružnosti (elasticity), kterej říká, kolik síly k tomu prohnutí potřebuju.

K ledasčemu si asi dopomůžu kombinací a vrstvením, byť to chápu spíš jako prostředek k zajištění konstantních vlastností ve všech bodech a posílení torzní tuhosti. Nakonec, musím protnout parametry i tvarové požadavky lyže s vlastnostma jádra (i lyže podobné kategorie se zřetelně liší výškou), a myslím, že odtud onen topolový vítr docela vane. Takže mě (jako truhláře) užití všemožných levných a neheroických dřev v lyžích apriori neuráží, protože nevim, co přesně od nich výrobce chce. Nicméně netvrdim, že to není hlavně o marketingu.

06.02.2013 18:54:15 #29 

Gravedigger

nekde jsem na netu videl tabulku, kde k jednotlivym duhum dreva byly napsane vlastnosti, jake by prineslo pouziti tohoto dreva pri vyrobe lyzi.

snad to bylo na techto strankach: http://www.skibuilders.com/…ewalls.shtml

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy