12.12.2011 18:11:28 #91
>> #88, ivan, 12. 12. 2011 17:14:00
>> #90, Mike8, 12. 12. 2011 17:36:46
Chlapci, nevím jak vyjádřit míru mého pobavení z těchto dvou
příspěvků, snad jen – slzy se objevily. Miluji taková lakonická
prohlášení, která řádkem vystihnou vše. Děkuji převelice, jen více
takových OT
12.12.2011 18:27:11 #92
Všechna čísla v této diskusi víceméně sedí. Jenže se nám ztrácí ze zřetele onen ekonomickými učebnicemi vzývaný užitek. A užitek je v případě rekreačních lyžařů vždy zážitek. Ten si kupujeme a za ten platíme a jeho hodnotu a cenu vždy vážíme. Podle této úvahy si vybíráme ski destinace. Zdá se ovšem, že už je rozhodnuto – poměr zážitek/cena je pro většinu českých lyžařů lepší v zahraničí než u nás.
P.S. La Norma i s dopravou byla vloni u Betatouru za 5200 Kč v okrajových termínech. Čili o 300 Kč dražší než než před osmi lety.
12.12.2011 18:31:56 #93
>> #90, Mike8, 12. 12. 2011 17:36:46
To víš že jooooo, jen se klucí pěkně podpořte.
Když Ivan řekne, že přišel o panictví v Krkonoších a že se mu v Chamonix nelíbilo, tak je celkem zázrak, že se přidal pouze jeden.
Proto všichni jezdí lyžovat do Alp a Francie zvlášť. Cesta 2300Km
v plně obsazeném autě při spotřebě 4,5 l/100km – sen každého
motoristy. Kolik to auto žere při obsazenosti pouze řidičem ??? To musí
být max 3,5 l/100Km.
Jen nerozumím tomu, co ti lidé v té Francii dělají, když mají Krkonoše vyšší zážitkovou hodnotu, než cokoli jiného ve Francii včetně Chamonix ????
Aha, je to levnější !!!!!
Zážitek je sice kategorie neobjektivizovatelná, ale když Ivan řekne, že Krkonoše lepší, tak jsou lepší – a bez debat.
Tak se teda klicí omlouvám a už vás nebudu obtěžovat jiným podledem na věc. Vás to stejně nezajímá, protože zdejší diskuse je založená pouze na názoru většiny, nebo vyvolené osobnosti. Takže ještě jednou soráč a zbohem.
12.12.2011 18:54:22 #94
>> #93, korsičan, 12. 12. 2011 18:31:56
To jsi ale hodne prekroutil s tim zazitkem. Ivan psal „„Zážitek“ je kategorie neobjektivizovatelná.“ Cimz pripousti, ze kazdy to vidi jinak. Naopak ty pises striktne: „Zážitek je něco jiného. Zážitek z Krkonoš nikdy nemůže převýšit zážitek z Chamonix“. Takze to vypada, ze spis ty jsi ten, jehoz jedinej nazor je platny. Jinak, v zahranici je spousta cechu, ale v cechach taktez.
Co se tyce kalkulace auta, tak mi to prijde(jede-li parta) nekde mezi. Tezko cekat, ze nakej nalozenej autak pojede po dalnici za 4.5l/100.
A ted jeste obecne. V minulosti jsem nasel ruzna cenova porovnani. A vetsinou to davali ti, kteri chteli ukazat, ze zahranici je i levnejsi. A casto porovnavali standardni az drazsi nabicku z CR a cenu „co se da najit, pokud vis kde hledat“ ze zahranici. Cili vetsinou ne uplne standardni. Ted mluvim uplne obecne. Pokud nekdo nekdy bude porovnavat ceny, tak by mel brat asi stejne urovne(napriklad u ceny permice ne jednu z plne sezony a druhou z mimosezony)
12.12.2011 19:17:15 #95
>> #94, valerius, 12. 12. 2011 18:54:22
Odstavec 1 – už nechci komentovat, neb je to čisté slovíčkaření.
Odstavec 2 – plně souhlasím, jen s tím rozdílem, že rodina to cáluje komplet. Parta : počet osob ve voze. Navíc je rozdíl 1 a 4 lidi v autě. Plně obsazené auto žere víc, jak když jede pouze jeden. Na druhou stranu jeden v autě platí vše, takže žádné benzín : čtyřma. Můj výpočet se vztahuje na plně obsazené auto (rodina) viz. příspěvek 71. Jestli někdo jiný na tento příspěvek argumentuje jedním člověkem v autě za 4,5 l/100Km, tak za to já nemůžu.
Odstavec 3 – to tady tvrdím taky, stačí si pouze přečíst starší příspěvky.
A tímto končím. Nemá to cenu nejen z diskusní stránky, ale také z té hodnotící. Je tady jeden chudák, který mě ke každému příspěvku napíše „neka“. Dokonce ho mám i u těch příspěvků, u kterých to naprosto postrádá smysl. Dokonce to je tak daleko, že si v minulém týdnu dotyčný vyhledal moje starší příspěvky a všechny je označkoval. A to mě taky nebaví. Když už tady ta aura je a někdo s některým názorem nesouhlasí, tak by bylo fér u ní zobrazit i hodnotitele, třeba jako na faceboku.
12.12.2011 19:19:32 #96
>> #94, valerius, 12. 12. 2011 18:54:22
Velmi dobře upozorňuješ na častou praxi účelových kalkulací. Není problém vzít onu předsezonní Normu a kontrastovat ji s hypotetickou rodinou užívající si ve Špindlu v Harmony v únoru. A naopak, ***** hotel v Lechu oproti nějaké horské vesnici u nás. Atp.
Jinak 4,5 l/100km jsem nikdy nevztáhl k obsazenému autu, to už je další konstrukce. Já to tak mám, kdo by se zeptal, dozvěděl by se, že řidič, něco věcí (a ty šutry, co vozím), cesta v noci. Posledně 4,5, předtím zpátky dokonce 4,1, ano, nepospíchal jsem, neměl jsem důvod. Ale to můžeme kdyžtak řešit v samostatném vláknu. I když podobného jsou mraky na motoristických serverech až po Spritmonitor.
12.12.2011 19:49:44 #97
>> #96, ivan, 12. 12. 2011 19:19:32
Ať jsou kalkulace účelové nebo ne, je to jedno. Protože každý z nás se rozhoduje neobjektivně a často z pohledu druhých totálně iracionálně a do poměru cena/výkon si dosazuje úplně jiné parametry.
Je sice pěkné brečet nad neobjektivním srovnáváním našich areálů s alpskými, ale prostě lyžaři stále méně chtějí jezdit „Fábií“, když si vyhodnotí, že větší osobní užitek, prožitek a nevím co ještě mají z pro ně cenově dostupné, i když dražší „X6“-ky. Co na tom, že ji nevyužijí do plných a objektivně by jim přece stačila ta Fabka.
Oni přece v drtivé většině neutíkají do zahraniční jezdit „Fábií“, takže především takové srovnání nemá smysl, protože reálná konkurence je úplně někde jinde.
12.12.2011 20:06:26 #98
>> #97, Tesna, 12. 12. 2011 19:49:44
Tak tak. Já už se do těch diskusí ani nepouštím, co se dalo, jsem se pokusil postihnout ve článcích, nastudoval k tomu i dost teorie, přidal zkušenosti z praxe. What else?
12.12.2011 20:21:56 #99
>> #59,
Kuba Turek, 11. 12. 2011 18:46:32
Jako člověk pracující v cestovní kanceláři dobře vím, že ceny za
ubytování jsou ve stejné kategorii shodné v celé Evropě v Čechách,
Rakousku, Itálii, cenu dělá doprava a další služby. Oni i ti ubytovatelé
mají všude stejné vstupní náklady. ( i když my máme jiné příjmy).
Snad jen Švýcarsko je výrazně dražší, ale služby jsou horší než
v Rakousku. Ubytování bez jídla stojí u nás, stejně jako v Rakousku či
Itálii 200Kč na osobu, ale také 1000Kč.Záleží na vybavenosti pokoje či
apartmánu a počtu osob v apartmánu. Za ubytování se snídaní zaplatíte
v Čechách v pokoji se sociálkou a televizí ( Češi většinou horší
kategorii neberou) stejně jako v Rakousku od 20eur tj 450–500Kč. Za
ubytování s polopenzí od 30eur tj 650–750Kč. Opakuji, že vždy záleží
na kvalitě ubytování, můžete vždy sehnat levnější, ale Češi chtějí
na horách komfort. Italské levné ubytovny již Češi neberou, pokud je
někde palanda, berou to jako osobní útok a požadují snížení ceny. V tom
je rozdíl mezi námi a zbytkem světa. Za snídani dnes v Česku zaplatíte
60–120Kč, v Rakousku 4–6eur. Za večeři o 3–4 chodech v Česku
zaplatíte od 100 do 150Kč, v Rakousku 6–20eur.Jedná se o ceny pro lidi
ubytované na apartmánech, kteří se chtějí stravovat v přilehlém hotelu
či penzionu. Tak jdou ceny. A nakonec permanentka např.v rakouském
Hochfichtu, který má přibližně stejné parametry jako Špindl je za
32,50eur, děti do 10ti let, pokud má permici rodič mají
permanentku"šnémana" za euro a třetí dítě v rodině lyžuje
zadarmo.Děti do 15ti platí 19,50eur.Tak si to vše propočítejte. Ceny ve
Špindlu jsou 700Kč dospělý a 450Kč děti od 6ti do 12ti let a 12–16
let 550Kč.
26.12.2011 00:20:19 #100
Dnes jsem jen tak z nudy kouknul na stránky středisek, které mám na rozumný dojezd.
Velká Rača – 1× lanovka a jediná jedna modrá sjezdovka v provozu, 20% sleva na vánoční ceny, takže za „jen pouhých“ 25 EUR.
Kohútka, v provozu 2 idiotplatzy a jedna dlouhá modrá, i když s lanovkou, vánoční cena 480 Kč. Bílá podobně, lanovka + vlek, k tomu 2 sjezdovky, vánočních 480Kč.
Podle webkamer všude naprosto minimální účast, i když před pár lety zde všude už při zahájení sezony na přelomu listopadu a prosince za srovnatelných podmínek nebylo k hnutí a o vánocích to bývalo na zabití. Čím to?
Za sebe můžu jen napsat, že cena/výkon mi nestojí za to, ne jen tam vyrazit a obětovat den (často dovolené), ale dokonce i jen se kouknout normálně na www stránky.
26.12.2011 00:52:32 #101
>> #100, Tesna, 26. 12. 2011 00:20:19
hmmmmm tak asi vidime dtto, o cem jsme tu s vasni psali vloni, viď?
26.12.2011 01:24:03 #102
>> #101, Martin430, 26. 12. 2011 00:52:32
Dnes jsem byl na Harusáku v Novém Městě na Moravě. Levně tam není,
ale je to asi nejbližší kopec od Brna. Myslím, že za hodinu k lepšímu
kopci nedojedu. Ona i časová dostupnost hraje důležitou roli. Navíc ten
kopeček byl hezky upravený. Jezdilo se moc dobře, i když uznávám, že to
není sjezdovka, ale z alpského hlediska spíše dojezd k lanovce
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.