boty kolem FI 130
23.11.2011 10:17:55 #1
Jel jsem do servisu s autem skoroženy a čekal až ho udělají, tak jsem šel do sportu a zkoušel boty v kategorii 130. Některé z nich výrobce označuje semiplug (Tecnica), některé ne. Tady jsou tedy mé pozorování, až zkusím další boty přidám názor. Když na botu napíši svůj názor, je to bez ohledu, jak mi bota sedí. To jak sedí, také ale orientačně přikládám spolu s rozměry nohou L292/105 R287/110, úzké lýtko a menší kotník.
Lange RS 130 (97/100) Tyhle nové skelety počínaje Shark Nose, jsou objemově výrazně větší než staré Crazy Blue. Nemyslím si tedy už, že platí to klišé: „Langáče jsou na úzkou nohu. Navíc se dělají ve dvou variantách 100 a 97, kde 100 z té boty dělá spíše sportovní než semiplug botu a k tomu je botička poměrně příjemná. Skelet je ale parádní, dost silný a krásně nohu utahuje. Mám staré Crazy Blue 280, ale tyhle nové, mi jsou na první nastoupení velké. Velikost 270 by byla s minimálníma úpravami nebo bez. Skelet je lepší, tužší a silnější než u Crazy Blue.
Tecnica Inferno 130 (98) Druhá nejhorší bota, co jsem měl. Je sice nádherná s krásnou botičkou, ale skelet je podle mě na prd. Tenký plast, který se deformuje a bude s postupem času mít sklon k bodovým tlakům. Při nákleku, se spodek deformuje znatelně. Výrobce označuje jako semiplug, flexí by také měl být, ale podle mě je to spíše sportovní bota, nic víc. Co se týká pocitu, tak na mou nohu bych jí nemohl mít ani ve velikosti 270. Hodně vysoký nárt, hodně utažená 3 přezka. Na šířku přesně bez úprav, na délku možná malinko upravit, ale neměl jsem svou stélku. Pro lidi s vysokým nártem určitě k vyzkoušení.
Atomic CS 130 (98) Jednoznačně nejhorší bota z pohledu srovnání s plugem. Skelet tenký a měkký. Platí vše, co u Inferna a ještě je ta bota o poznání hnusnější. Jinak je bota jednoznačně nejužší, kdo má úzkou nohu, měl by zkusit tuhle (když ví, že si nekupuje semiplug, ale sportovní botu). Takže ne Lange ale Atomic! V této kategorii. Jinak samozřejmě pro úzkonožce Lange 92mm, to je jiná kategorie:-)
Head Raptor 115RS (98) Head mi přišel, že je úplně mimo číslování a potřeboval bych asi 280! Takže nevím, co říci k velikosti. Jinak skelet hodnotím velmi pozitivně. Vypadal solidně. Bota je pěkně zpracovaná.
Head Raptor 150 RD Tady číslování zase sedí, tj. na mě 270 samozřejmě s úpravami. To je ale samozřejmě jiná kategorie boty, Průhledný skelet je super. Myslím ale že soudruzi u Headu udělali chybu v botičce a to takovou, že bych si asi botu nemohl pořídit! Je jasné, že u takové boty půjdu o jedno nebo spíše dvě čísla dolů. Botička je ale ušita tak, že se vůbec neroztahuje. Je totiž kožená skoro úplně až do špičky a jenom na malý části špičky je neoprén, takže se neroztahuje. Byla mi tedy strašně malá a měl bych strach, že se nevytáhne, protože není, co by se vytahovalo. Zajímalo by mě jestli ostatní a novější modely RD mají taky tuhle nemoc. U Lange jasou v tomto bodě o dost chytřejší.
Salomon X3 130 CS Je jednoznačně nejvetší bačkora, vzhledem k prostoru uvnitř boty. Tj. široké lýtko, kotník – to je vaše bota. Jinak je krásně udělaná. Skelet není tak „dobrý“ jako u Lange a zdaleka to není taková slupka jako u Inferna nebo Atomicky. Kdo má širokou nohu dole a tenké lýtko a kotník, asi by si jí kupovat neměl a neměl by se nachytat na tu roztahující se fíčuru.
Lange SuperComp 140 (98) Je můj favorit. Nabízí perfektní skelet, navíc pro úpravy průhledný. Na mé nohy sedí v 270 s velmi malýma úpravama a dá se dnes pořídit za velmi dobré ceny. Má dobrou šněrovací botičku a vše je trochu bez efektu ale funkční. Bota jakou bych si v této kategorii představoval, bez nutnosti nálepky „pro turisty“ co chtějí vysoké FI:-) Předpokládám, že dnešní RS140 je podobná.
Nordica Dobermann Pro 130 ještě mě napadlo, že bych mohl přidat tyhle, protože jsem je upravoval Danovi a několikrát zkoušel. Ale jejich skelet je ve 270 o něco kratší než u Lange Crazy Blue a ten v 280 mi připadnul zase zbytečně veliký, tak se ze mě stal Lange Man. V tomto výberu je to spolu se SuperCompama 140 jediná Semiplug bota (RD150 nepočítám), s pěknou pevnou konstrukcí a krásnou botičkou. Mají také super přezky, které asi vydrží víc, než ty u Lange. Když sedne na nohu, není co řešit a ani co vytýkat.
23.11.2011 11:20:20 #2
Ty už by sis měl pořídit nějakou tu botárnu a dělat i poradenství za peníze. Prostory na to máš. Tohoto je zadarmo do diskuse až škoda.
Chápu to správně, že šlo o boty z několika různých sezon?
Uvedené rozdíly mě celkem nepřekvapují. Je dobré vědět, jak velké v rámci jedné kvazikategorie mohou být. Za takovou bych považoval nejvyšší modely bot v nominální šířce 98 s obvyklým idexem 130. V souladu s tebou bych se ale klonil k tomu nazývat je botami sportovními, neboť ničím jiným nejsou – “semiplug” se v takovém případě jeví spíš jako snaha přiživit si image pomocí plugů. Nelíbí se mi potenciální důsledek takové přibarvené terminologie: mnohý lyžař se takové boty lekne „proboha, polozávodní, ruce a nohy pryč, mučicí nástroje!“, ačkoliv by v ní při správné volbě mohl být velice spokojený. (Už na tohle téma něco píšu.)
Jestli jsem zažil něco jako semiplug, byly to ty moje Atomic RT TI 130. Neboť opravdu plugy jsou v mužských velikostech až RT TI 150, RT TI R hi/b a RT TI hi/a. Ta 130 klame tělem, vybavením a názvem, něco o tom píšu i v prosincovém časopisu a něco dalšího dáme jako doplnění na web.
Byly velké rozdíly mezi botičkami? Šněrovací měly jen poslední Lange? Jak laciné nebo naopak slušné byly vložky, jestli sis všímal?
Nepamatuješ se, jestli a které (kromě Raptorů, samozřejmě) měly šroubované přezky (ne že by to bylo tak podstatné).
Ad kožená botička: soudruzi v Estonsku zjevně udělali botičku dost nadstandardní. Co já vím, kůže pořád platí za “ultimativní” materiál a Auer, Leitner, Strolz, asi i Vitaliani a podobní top-borci ji ručně udělají taky takovou. Coomer ti coby lepší provedení Zipfitů nabídne taky kůži. A snad i Nordica má botičky pořád kožené? Nevím, proč by se kůže neměla vytáhnout. Copak se nepodaly vojenské kanady, kožené pohorky? Akorát to nebude tak jednoduché jako u těch nekožených. Ale s tím by si měl poradit každý slušný švec, namočit, líh, roztahovací kopyto…
Sám nevím, jestli je lepší mít botičku kvalitní, která (snad) přežije i několik skeletů, nebo naopak levnou šlupičku, která je jako náhradní díl za necelé 2k a může se po dvou sezonách – pokud je tedy vydrží, když by se pokaždé rvala na noze dovnitř a ven – vyměnit. Třeba ty moje botičky Atomic byly tak maximálně na 80 použití, a to jsem je při obouvání a zouvání nevyndaval a většinou poctivě ofénoval. Loni už se potah (lining) vevnitř vytáhl, polstrování okolo kotníků, IMO příliš vydatné, nějak zapracovalo a začaly tlačit.
23.11.2011 11:43:27 #3
Z pohledu názvosloví bych nazýval SEMIPLUG pouze Lange SuperComp 140 a samozřejmě plug Head RD 150. Ostatní jsou sportovní boty nic víc. Jsou to boty z různých sezón, ale dal jsem obrázek, která bota to byla. Heady, Lange, Tecnicy a Atomici byli letošní.
Stélek jsem si upřimně nevšímal. Lange žádnou nemá. Resp. má takovou, že o ní hned víš, že jí máš vyhodit:-) Taková je myslím nejlepší:-)
Pokud se týká botiček, tak jsem také rozpačitý. Tecnicy, Lange RS130, 115RS,Salomon XC3 (tuším) neměly šněrování. Minimálně Tecnicy ty boty sami nazývají semiplug a u Langí jsem to vnímal jako posun směrem ke sportovní botě i s ohledem na pohodlí botičky.
Šroubovací přezky vnímám jako nutnost. Nějak jsem automaticky počítal, že by tam měly být. Asi až na RS115. Ale pak už mi volali ze servisu, že je tam nějaký problém a musel jsem jít, takže ..... tyhle věci jsem už nestihl vočíhnout, i když v plánu jsem to měl.
23.11.2011 12:01:27 #4
>> #3, TomáS, 23. 11. 2011 11:43:27
Dík za další info.
Už vím, jak si ty svoje otravný cesty do servisu (ty víš kam) zpestřit. Mám z cesty přes hnusnej střed Prahy vždycky ujímání, takhle bych si venkovanův nechtěný výlet do metropole aspoň nějak zpestřil. To z nás budou mít v krámech radost…
Ad vložky: některý v botách dneska už úplně marný nejsou. Třeba zrovna v těch RT TI (žes tedy na RT CS nenechal nit suchou) jsem měl dost obstojné Conformable, předtvarované, slušné usazení paty (heel cup), IMO použitelné. Jasně, není to orthotics, ale je to v ceně a přišlo mi to podobné jako třeba taky slušná předtvarovaná (černá) Superfeet.
23.11.2011 12:09:31 #5
Ještě k tý botičce u RD 150. Byla pěkná kožená, ale skutečně HODNĚ malá. Až tak, že jsem měl problém si představit, že bych jí roztáhnul. Nic jiného, než tvůj uvedený postup bych s ní asi nedělal. U Langí mi přijde to řešení s vetším neoprenem lepší. I Botička u Atomiců byla skutečně honě uzká.
23.11.2011 12:38:00 #6
Když jsem poprvé vyndal botičku z Atomiků, dost jsem se zděsil. Uklidnilo mě až to, že je ve špičce z pružné „podvazkoviny“ (materiál jako nějaké ty stahovací punčochy nebo prádlo) a doufal jsem, že je roztáhnu. Asi dva týdny jsem do toho furt docpával kus hadru a dával střídavě do svěráku. Docela dobře se povedlo, i bez lihu. Fischer teď jsou v pohodě, Lange předtím taky šly. (Srovnávací fotky budou časem na webu v rámci článku.)
Jestli máš nohy až 110, jak píšeš, tak se přece nemůžeš divit, že
botička z plugů 95 je úzká!? Napadá mě, že velkej se taky vejde do
malý, ale nechci z toho dělat bulvár
23.11.2011 14:30:56 #7
>> #1, TomáS, 23. 11. 2011 10:17:55
Ej, ale sa máte v tej Prahe … … na jednom mieste vyskúšať všetko čo si popísal, závisť
…
V každom prípade cenné info, vďaka zaň. Akurát vždy keď uvedieš
rozmery chodidieľ a mondo do ktorého sa vôjdeš, tak sa zľaknem že mám
o číslo väčšie lyžiarky ako by som mal mať. Po ich obutí ma to však
veľmi rýchlo prejde
23.11.2011 14:38:47 #8
>> #7, Duro, 23. 11. 2011 14:30:56
Protože to ale na většinu lidí sedí, mohl by se možná definovat jakýsi Duro-Murphyho zákon:
Lyžařskou botu máš vždycky o číslo větší, než bys měl mít.
Uvaž, jestli si to zaregistruješ. Jako nadsázka, ale současně sugestivně znějící argument pro lid obecný lyžařský, by se mi to docela líbilo.
23.11.2011 15:35:23 #9
>> #8, ivan, 23. 11. 2011 14:38:47
že u mne platil Duro-Murphyho zákon teď, to jsem věděl. Ale podle TomáSových zkoušení doufám, že nebude platit i v budoucnu.
Na 282/283 mm plánuju Fischery Vacuum 27 (27,5) tj. měl by být skelet 314. Nezbývá než pořádně zkoušet.
23.11.2011 15:40:44 #10
>> #9, PetrN, 23. 11. 2011 15:35:23
Klídek, bez paniky … Tomáš je masochista a má o číslo menšiu ako by
mal mať
23.11.2011 15:48:33 #11
To ti budou určitě o číslo větší a nemusiš mi platit ani pivo:-)))
23.11.2011 16:14:52 #12
A další oběť zákona, welcome!
13/11/2011 (aby si někdo nemyslel, že mi od té doby noha vyrostla) mi žena naměřila 285 a 290 mm (vstoje na obou, paty u zdi). Ve skeletu 314 bez botičky jsem měl ještě trochu místa – klasický plug bych si tak velký rozhodně nevzal, zde jsem spolehl na smrštění při vakuizaci a na Laitnerovo vyjádření, že 314, ne menší.
Takže si s 282/283 ještě 27,5 hodně zvaž. A zkus shell-fitting. Podle svých zkušeností bych to viděl na číslo míň. Jinak se už Duro-Murphy ďábelsky uchechtává a TomáS oprávněně s nimi.
23.11.2011 21:57:23 #13
Zdravím! Mohl bych poprosit o radu? Mám mondo někde kolem 255 a šířku chodidla 104 mm. Hledám boty FI120, ale asi si dokážete představit, kolik obchodů má takto „tvrdou“ botu v této velikosti nebo velikostech okolo ní. Můžete mi prosím poradit obchod a třeba i model, na který bych se mohl zaměřit s tou mojí krátkou a širokou nohou? Díky Honza. BTW Duro-Murphyho zákon u mě platí, protože jsem se bál malých bot kvůli té šířce, ale nedá se v tom lyžovat. Takže raději budu trpět…(ale nerad bych moc)
23.11.2011 22:09:26 #14
>> #12,
ivan, 23. 11. 2011 16:14:52
Ivane, při vakuizaci (uf to je pojem) se umějí na špici vytlačit prsty a
nebo se to muselo vybrousit ?
23.11.2011 23:04:39 #16
>> #14, PetrAT, 23. 11. 2011 22:09:26
Petře, nejsem si jistý, jestli ti dobře rozumím. Skelet bez botičky byl nepatrně delší než holá noha, takže jsem to vnímal spíš jako „dokáže se dostatečně stáhnout, aby noha nekvedlala?“ To se podařilo. Přiznám se ale, a to jako maličkost ani nezmiňuju v článku, že jsem si čistě preventivně nechal maličko líznout frézkou místo potenciálního kontaktu 1. metatarsu (palcová strana) se skeletem, kde mám hodně vystouplý kloub. Ani nevím, jestli to bylo nutné, ale chtěl jsem zabránit případné potřebě cestovat z Kaunertalu do Bichlbachu kvůli tomu, i jelikož jsem si z blbosti nevzal frézovací mašinku s sebou.
Samostatnou kapitolou byla pravá špička, po frézování příliš nízká. Ex post se zdá, že guru na svém neautorizovaním přístroji asi nenasadil optimální tlak (vysvětluju si, že pro mě chtěl as tight as possible), drtil mi prsty a vypustil mě na svah s botou, ve které se jezdit dalo, dokonce výborně, ale kterou jsem musel doladit. Vyřešil jsem DIY geniálně, referuju v časopisu. Bez broušení, abych zodpověděl dotaz.
24.11.2011 07:49:11 #17
>> #16,
ivan, 23. 11. 2011 23:04:39
Ano Ivane, měl jsem na mysli situaci, kdy si koupíš botu hodně těsnou na
délku a zajímalo mě, jestli to nahřátí je natolik dostatečné, aby se ve
špičce vytlačily prsty
24.11.2011 13:05:04 #18
>> #17, PetrAT, 24. 11. 2011 07:49:11
Už ti rozumím. Přiznám se, že nevím, já tam trošku místa měl. Z logiky věci bych si myslel (ale netvrdím to), že to chce spíš malý nadměrek nebo akorát. Když bude skelet kratší než moje noha, jak ji tam narvu? Tak měkkej zase ten plast i po nahřátí není. To by muselo existovat přesné kopyto jako 3D kopie mé nohy, které by to vytáhlo za mě. Ale bude tam omezení, je to část boty těsně nad podešví, a ta se samozřejmě nenatáhne. Kdežto při frézování není noha delší než skelet problém, vepředu + vzadu v pohodě odebereš i půl centimetru. Neboli v nevakuové 150, je-li přesně stejně velká, bych asi šel o číslo dolů, 26,5/asi 307, a musel hodně frézovat.
29.11.2011 21:26:21 #19
>> #1, TomáS, 23. 11. 2011 10:17:55
>> #12, ivan, 23. 11. 2011 16:14:52
Chlapci, vaše info o rozmeroch chodidiel a veľkosti skeletov ma natoľko
rozrušilo, že som si musel opäť vyskúšať svoje lyžiarky. S čistým
svedomím môžem povedať že velké rozhodne nie sú. Mondo 28, skelet 327mm,
chodidlá 278/282. Noha v prázdnom skelete = centimetrík miesta na dĺžku,
na šírku natesno po úpravách.
Nedalo mi to však, a vybehol som do najbližšieho obchodu kde som predpokladal
aspoň akú takú ponuku športových lyžiarok. Čakal som že mi sadne mondo
28. Ale veci sa mali inak. Skúšal som Lange RS 110, Head Raptor 130 RS a
Head Raptor 150 RD. Všetky sedeli v mondo 27. Najviac ma samozrejme zaujali
Raptory 150RD. V monde 27 ( skelet 313mm ) je v nich na šírku viac miesta
ako v Garmontoch G1–150 v monde 28. Vyzerá to na menšie úpravovy ako
u Garmontov. Keby som potreboval lyžiarky, tak by som ich tam z voleja
kúpil.
P.S.
Asi ste ma zachránili pred prípadnou kúpou nesprávnej veľkosti cez
internet. Bol som si viac menej istý že mondo 28 ( skelety okolo 325mm) je tá
moja správna veľkosť. Bez vyskúšania, len tak na blink, to už nerisknem.
Takže vďaka, máte u mňa po pive.
29.11.2011 21:50:26 #20
>> #10, Duro, 23. 11. 2011 15:40:44
OKAMŽITĚ odvolej tenhle příspěvek:-)))))))))))) Dost si ma pobavil otec! Asi Garmonty maj nějaký jiný číslování.....
30.11.2011 08:14:32 #21
Chlapci moji zlatí českí aj Ďuro zo Slovenska, ani neviete ako som rád,
že Vás mám. Chcem Vam uprimne poďakovať, za Vaše skúsenosti ohľadom
lyžiarok.Tomáša navrhujem na titul „lyžiarska matka
Tereza“ čiže skratou LMT, Ivan není tiež žiadne béčko. Už dlhšiu dobu
čítam Vaše príspevky a úprimne vyslovujem úctu a obdiv. Vaše postrehy mi
veľmi prospeli a s hrôzou som zistil, že patrím medzi tých hlupákov,
ktorí si pred časom kúpili lyžiarky brutálne velké a teraz mám z toho
nočnú moru. Už som začal veci riešiť navštívil som v BB exisport a
inersport no poviem Vám žiadna sláva. Predavači vedeli ešte menej než ja a
keď som prezentoval zo pár od Vás získaných rád začali ma oslovovať
kupujúci. Mám nohu cca 281/102 a z normálnejších lyžiarok mali iba
Rossignol Zenith senzor3 flex100 velkosť 27 po vyzutí botičky mi boli
veľké, po odmeraní nohy by som mal mať 26.5 ale také nikde nemali, idem
hladať dalej. Tomi alebo LMT chcem sa opýtať ako laik, aký je rozdiel v označení lyžiarok
All Moutain (to boli tie skúšané) a race. Samozrejme, že poznám rozdiel
týchto označení u lyží. Tomi viem, že si niekde písal, že Lange sú
závodné Rossignol, prosím ak si najdeš čas trochu sa mi venuj a prezentuj
názor. Srdečná vďaka.
30.11.2011 08:36:21 #22
>> #21, orim, 30. 11. 2011 08:14:32
Ahoj, sice nejsem LMT ani ivan, ale musím říct že máš opravdové štěstí – narazil jsi na prodavače s potřebnou dávkou pokory. Většinou když se bavím s prodavači, tak čím méně toho ví, tím si za tím víc stojí a nedají se přesvědčit. Např. znám jeden Gigasport, kde s oblibou ukládají všechny lyžáky v regálech s přeskami utaženými na úplně poslední zoubek. Takhle tam stojí v teple X měsíců, vezmeš si je na nohu a pocitově jsou těsné. Koupíš je a za pár dnů na lyžích se zákonitě musí roztáhnout a jsou z nich bačkory. Mluvil jsem o tom s prodavačem, mluvil jsem o tom s člověkem, který tam má na starosti lyžařské věci, vysvětloval to vedoucímu a nic. Jen stále dokola „takhle nás to naučil náš expert na lyžáky“. Výsledek – už 2 roky jsem se tam neukázal a každého odrazuji od nákupu lyžáků v tomhle Gigasportu.
Ale teď zpátky – 26.5 a menší se hodně špatně shánějí. A speciálně v řetězcových sportech – každý přeci chce pohodlné boty a tak malá čísla neobjednávají. Podle mé zkušenosti se dobrý obchod s lyžáky pozná právě podle toho, že mají spíš malá čísla a chybí jim ta velká. Amatéři mají v regálech „lodě“. Zkus se podívat jinde a nebo se s nimi domlut jestli by ti mohli sehnat boty v menším čísle.
Ještě jeden postřeh/zkušenost – na 281mm dlouhou nohu mi Mondo 26.5 už přijde jako docela krutý downsizing. Já sám mám nohu 275 a některé 26.5 už jsou mi malé o potřebovaly by větší úpravy. Takže vybírej opatrně, jinak bys taky mohl potřebovat IMHO dost drastické úpravy.
K tomu označení – „All mountain“ jsou většinou pohodlnější, mívají tlumení vibrací, trochu vycpanější botičku, měkčí jazyk atd. Prostě kompromisní boty na ježdění v různých terénech, ani freeride ani race, něco mezi tím. Sportovní Race modely jsou většinou bez tlumení, se spartánštější botičkou, atd.
Lange/Rossi – pokud vím tak závodní plugy Lange a Rossi jsou identické. Jejich běžné komerční modely jsou ale různé, i když často mívají společné díly.
30.11.2011 08:43:35 #23
>> #20, TomáS, 29. 11. 2011 21:50:26
Uznávam, že by som to mohol trošku prehodnotiť, ale stále tam máš
o centimetrík viac, ktorý akosi nemôžem stráviť … do úprav na dĺžku by som
sa nechcel púšťať. Dôležité je, že každý máme sadnúcu lyžiarku a
sme spokojní.
To ale zo sebou prináša najvážnejší problém – v materiali už rezervy
nájdeme ťažko! Chyba bude niekde inde! Pravdepodobne medzi prilbou a
lyžiarkami, a tú cez e-bay asi nevyriešime ( DVD Sofa ski school sa
nepočíta )
>> #1,
TomáS, 23. 11. 2011 10:17:55
Teraz som si všimol že si doplnil aj Dobermany. Skúšal som strčiť nohu do
prázdneho skeletu modno 26 ( Doberman WC130 ). Absolútne bez šance, a to som
mal spodnú časť skeletu roztvorenú ako knihu.
V najbližších dňoch idem robiť garde pri výbere prilby, tak ak uvidím
niečo zaujímavé určite nedolám a skúsim primerať …
30.11.2011 09:14:53 #24
Málo vstupných údajov kamarát! Váha, výška, vek, výkonnosť, ambície
… ???
V každom prípade 281/102 je dosť úzka noha. Mal by si sa poobzerať po
najužších komerčných modeloch t.j. širka 97–98mm. Flex býva
v rozpätí cca 100–130, to už si musíš zvážiť sám. Hľadaj
v kategóriách Race / AllMountain / Freeride … pri najvyšších modeloch
sú skelety poväčšine identické, iba ináč pomalované plus-mínus nejaké
taľafatky, ktoré ti môžu byť ukradnuté.
Čo sa týka veľkosti, ako už písal HonzO vyšie, mondo 26 sa mi zdá
primalé. To už noazaj musíš vedieť čo robíš. Skôr to vidím na
27 možno až 28, ale závisí model od modelu … treba skúšať, skúšať,
skúšať …
30.11.2011 09:24:00 #25
>> #23, Duro, 30. 11. 2011 08:43:35
Já myslím, že je to jasný. Sám píšeš, že tam máš centimetr:-) Já ho tam nemám a to je on:-)))))) A já sem na dýlku musel oboje 270 Lange trochu upravovat. Navíc na rovinu přiznávám, že mám i 120 ve 280, který používám od –10°C. Když je teplo, tak ty 120 moc rád ale nemám, protože sou velký a měkký.
Ty Heady RD150 jsem loni málem koupil nový za 150 EUR, ale bál jsem se protože skelet byl jenom 313 a já měl 317 Lange. Když jsem je teď ale zkoušel, mohl bych je mít parádně (s úpravama). Tady je měli za 6,2k. Lákalo mě na nich to seřizování FI 3 šrouby, kdežto já mám jenom 2. Nakonec jsem ale koupil Langáče docela levně, ale na svazovým bazaru je někdo prodával z 3k, což je ještě levnějc:-)))
To že je chyba jinde vím dávno, ale baví mě to. Kompenzuju si tak nedostatek času na sněhu. Takový šidítko vlastně, nebo chceš-li onanie.
Dobermanny ve 260 bys dal pouze s obrovskýma úpravama myslím. I ty jsem ve 270 odložil, protože na delší noze mi byl skelet bez botičky kratší a 280 sem kvůli tobě nechtěl pořídit:-)
Nákup přilby je zcela zásadní věc a vyžaduje odbornou asistenci. Jak sedí, co brejle, jak v tom vypadám, hodi se k oblečení?.....Musíš objet všechny sporty v okruhu 50km. To vyzkoušíš dost bot, takže pěkně doplníš vlákno.
A co vlastně Garmonty, tě už opouštějí?
30.11.2011 09:34:01 #26
>> #22, HonzA_, 30. 11. 2011 08:36:21
Když doplnim Hozu, tak zásadní rozdíl je ve střihu boty a v materiálu. Ve střihu v tom, že race boty jsou široké v referenční velikosti 260 92 až 98mm. Kdežto sportovní boty jsou od 100–104mm. Tj. jsou dost široké na to, aby je nikdo nemusel upravovat. Navíc použité plasty jsou měkčí a tenčí. Tak je i FI samozřejmě měkčí. K tomu samozřejmě tlustší botička. Někdy jen trochu u sportovních modelů, někdy ale skutečně dost tlustá.
S tou botičkou souvisí i to, o kolik menší můžeš botu koupit. My se tady bijem do prsou s 2 až 2,5 číslama, ale to je u tenké botičky + úpravy. U běžných bot bez úprav je rozumné volit spíše číslo jedno.
Stejně jako u lyží, výrobci valí lidem do hlav spoustu technologií a fíčur, ale v zásadě se nic moc neděje…
T.
30.11.2011 09:47:46 #27
>> #25, TomáS, 30. 11. 2011 09:24:00
Garmonty vydržia ešte dlho.Aj Langáče ešte plánujem vytiahnuť na prvé
2–3 lyžovačky, kým sa trošku rozhýbem.
Ale tie Heady sa mi fakt páčia. Ak by sa objavili za dobrú cenu asi by som
neodolal. V pondelok boli jedny vydražené za 151EUR, unikli mi o vlások,
ale moc som na pílu netlačil
Trošku ma ale mätie, že vo WC prakticky všetci jazdili ( od obráku vyššie
) v RD 130. Aspoň podľa farby skeletu to tak vyzeralo. Ak to Svindalovi
stačí na obrák, tak neviem čo tu my šaškujeme s FI150 … jedine že by mali niečo
mimo katalógu, špecialne pre WC … kto vie, nech povie …
30.11.2011 10:20:30 #28
>> #27, Duro, 30. 11. 2011 09:47:46
To si otevřel debatu na nový vlákno. Ale TOP jezdci maj až 20 párů bot. Řekl bych, že to bude dost individuální. Tím myslím, někdo 20 někdo 2.
Z mýho pohledu v tom pro nás „blbce“ největší roli hraje teplota.
Jako naprostý ideál považuju troje boty. Jedny větší s tlustší
botičkou na tlustší ponožku do zimy, jedny plugy cca 130–140 do
normálních teplot a jedny tvrdý na jarní ledovce, kdy lyžuješ od –3 do
10°C. Ale upřímě, „KDO Z VÁS TO MÁ“?
Na těch Headech ty tři šrouby, kde uděláš 150, 140 a 130 je právě z tohodle pohledu lákavý. Ja udělám pouze jeden šroub a to je cca 10%. Navíc jak boty změkčit, oba víme a tak když tu základní tuhost srazíš o cca 10%, tak si myslím úplně v pohodě. Tj. ze 150 uděláš cca 130–140 a pak máš na šroubech ještě 10–20%.
Navíc si úplně nejsem jistej, jak moc můžeš věřit tomu, co WC borci skutečně mají. Je jistý, že 150 se moc neprodá, za to 130 se normálně prodávají dost. Dělat borcům tvrdší boty v designu těch, co se prodávají je myslím logický, pravděpodobný, nevím… Pak slyšíš někde latinu, že si boty před startem strkaj do sněhu, aby ztvrdly:-) Myslím, že i oni se dost řídí teplotou a mají třeba dva nebo tři komíny na disciplínu.
Z tohodle pohledu, je myslím lepší koupit tvrdší botu a tu změkčit, dle potřeb než koupit botu měkkou (Inferno 130, CS 130, Lange WC 120…) Musíš si chtít s tím hrát, jak říkám onanie:-)
V neposlední řade taky uvážit, že vážíš 100kg:-)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.