S kotníkem či bez kotníku? (strana: 3)
01.03.2012 04:27:00 #61
>> #59, MirekP, 29. 02. 2012 12:30:58
teda Mirku!! dalsi clovek, i kdyby mi zdejsi forum neprinaselo nic jineho nez pro me tak dulezite lekce diplomacie a umu vyjadrovani se!!
Po boku Ivana Sosny, Harryho jses dalsi muj favorit!
To jak si ted uplne v klidku a usmevem na tvari ve svem poslednim prispevku naserviroval Ondrovi Sach-Mat je briliantni!!
…„prosim o strpeni..musim se ted vzdalit..“..
hehebubuhebuaaahh!!
a kampak asi? za nejakymi univerzitnim profesory? jestliu pak neporadi jak se z toho tveho tahu jeste alespon na chvili vymotat? pripomina mi to ted celou Europosranost z Bruselu.. kick the can down the road for just a little bit longer!!!
Diky!!
zas se sem nekdy kouknu.. ted to teprve zacina pro me byt poucne a zabavne zaroven! Skol! M
01.03.2012 18:51:04 #62
>> #61, mski, 01. 03. 2012 04:27:00
To víš Milane, nejsem na pracáku a musím taky občas něco dělat. Nemůžu vysedávat celý den u počítače a léčit si své ego a neúspěchy slaboduchými urážkami na diskusích.
Stačí jen nezaujatě číst a vnímat a odpověď na Mirkovu otázku bys znal. Ty ji dokonce moc dobře znáš, ale slovíčkaření tě baví asi více. Nevím co máš za problém, ale zdá se mi že bude velký.
01.03.2012 19:35:25 #63
>> #59, MirekP, 29. 02. 2012 12:30:58
tedy trochu jsem ztracen bud odspodu nebo pohyb, ktery vychazi z kycelni ho kloubu (tj asi vnitrni rotaci v kycli),coz mi neprijde zase az tak odspodu (ale chapu, ze na papir ze to spatne vyjadruje, proto se ptam)
Byla dřív slepice, nebo vejce? Otáčíš nohou v kyčelním kloubu aby se ti otočilo chodidlo, nebo chceš otočit chodidlem a holt to pánbůh zařídil tak, že to nejde a otáčí se ti celá noha v kyčelním kloubu? Na co myslím při lyžování, když chci otočit chodidly? Abych otočil nohy v kyčelních kloubech, nebo abych otočil chodidly? Promiň Mirku, píšeš bez emocí a slovíčkaříš.
Na vše najdeš při pozorném čtení odpovědi v dalších postech tohoto vlákna, třeba 5 a 12.
K Enderovu videu ti nic moc neřeknu, neb je nedostupné. Zeptej se nejlépe Endera ne?
Další dotazy, ne slovíčkaření, rád zodpovím.
Píšu také bez emocí, ale sorry… Buď zdráv, O.
01.03.2012 20:13:14 #64
>> #63, Ondřej Novák – SNOW, 01. 03. 2012 19:35:25
Skol Ondro ja si myslim osobne ze s kotnikem nebo bez kotniku hlavne kdyz to jede a toci :) Kluci snad by to jiz stacilo je to debata ktera mozna bavi jen malou skupinku zasvecenych,a do tehle diskuze krom vas asi nikdo jiny nevidi :). Mam na tebe Ondro otazku na jedne predvadeci akci fa.Volkl jsem si L.P. 09/10 po testovacim dnu koupil Racetigre SL Power Switch. Neni ti znamo jak dlouho vydrzi karbonove vlakna uvnitr lyze kdyz se dost casto pouziva talir.prepinac na zmenu tvrdosti(flexe)lyze? Nemo hu to nikde najit ,a i kdyz jsem se obracel na vyrobce osobne odpoved znela po celou delku zivotnosti lyze.Hmm a kolik to je ta zivotnost lyze :). Skol
01.03.2012 20:23:26 #65
>> #64, volk, 01. 03. 2012 20:13:14
Ahoj, životnost lyže je vymezena tím, jak dlouho ti vydrží ta karbonová vlákna uvnitř . Až nevydrží, bude po lyži.
Sorry, fakt netuším..
Měj se fajn, O.
01.03.2012 21:49:54 #66
>> #63, Ondřej Novák – SNOW, 01. 03. 2012 19:35:25
1) Ale Ondro to neni fer, ale takovy je zivot:-D. Proc rikas v postu #43 “Mirku v pohodě, dobré dotazy, jen prosím o strpení, musím se ted vzdálit, odpovím zítra“ a nato v postu #46 „Promiň Mirku, píšeš bez emocí a slovíčkaříš“
Ondro bez provokace, ale fakt bych od metodika vysvetleni meho dotazu z postu #42 zpusobem jaky cinis v svém # 46 necekal. Navíc to stejne nevysvetluje ten rozpor (který jsem nastinil) a tudiz nezodpovida muj dotaz, který jsem polozil a poprosil o vysvetleni.
2) Ad Enderovo video, proste me zajimal tvuj nazor (Ederuv je zjevny, když jej cituji, nemyslis?).
3) Ad tve „Na vše najdeš při pozorném čtení odpovědi v dalších postech tohoto vlákna, třeba 5 a 12.“
Prispevek #5 je muj a pote co jsem ho napsal i pomerne pozorne precetl, taktez tvuj #12 o pivotingu, driftu, carve and skid atd. Pokud jsem ti neprokazal svou pozornost tak me to mrzi (snazil jsem se nejen o ni).
Nu coz dik za snahu. Tak zdar a mej se. M.
01.03.2012 22:00:36 #67
>> #63, Ondřej Novák – SNOW, 01. 03. 2012 19:35:25 Ahoj Ondro, naposledy takhle utínal nežádoucí debatu velký admin Jára.
Myslím, že MirekP vůbec neslovíčkaří. Jenom se ptá na to dle jeho názoru podstatný. Lyžování je vskutku pouze pár jednoduchejch, dohromady kombinovanejch pohybů. O to víc je pro nás amatéry důležitý, jak ty pohyby uchopit při jejich nácviku. Celá ta kotníková story je přeci o tom, na co se přitom má myslet. Tvoje, cit.: „Při lyžování začíná vše jemnými pohyby odspodu, tedy od chodidel přes kotníky, kolena, boky a trup.“ je prostě pro nás dobře lyžující jedince s touhou se zlepšit nesmyslně komplikovaný. Možná pro svou vyježděnost už nedokážeš tyhle „metodický“ nuance rozlišovat, neboť ti to přijde jako úplná pitomost. Za sebe hlásím, že myslet na „kyčel“ je mnohem jednodušší a pro čistý oblouk přínosnější (ano, o „race“ jde nám kverulantům až v první řadě), než to brát chronologicky odspodu. Ber to jako hlas sportovního lyžaře, kterej už celkem dlouho chodí do pokračovaček a nechce se nechat opíjet rohlíkem, neb již mnohé rady vyzkoušel…
03.03.2012 16:59:25 #70
>> #66, MirekP, 01. 03. 2012 21:49:54
>> #67, vašek2, 01. 03. 2012 22:00:36
Mirku, Vašku.
Mě už jen nebaví dokola omílat odpovědi na otázky, které byly mnohokrát zodpovězeny. Po přečtení mých postů v tomto vlákně (pardon Mirku, post 5 je tvůj, 4 můj) i jiných, případně článků v loňském ročníku Snow „Jiný úhel pohledu“ najdete odpověď.
Velmi zjednodušeně: Lyžování z mého pohledu začíná odspodu ve smyslu hranění a dávkování kombinace pohybů které způsobují hranění. Přeloženo – na modré sjezdovce v malé rychlosti se nebudu soustředit na jediný brutální pohyb boků dovnitř oblouku, ale na jemné hranění od kotníků a kolen. S narůstající rychlostí, sklonem svahu atd se přidávají výrazněji boky. Zde se to snažím svému žákovi rozpitvat na kombinaci pohybů způsobujících hranění a navést ho tak, aby používal jen to, co v danou chvíli potřebuje. Povel „pánev/boky/kyčle ke svahu“ je pro mne jak ve fázi výuky začátečníka, tak i dobrého sportovního lyžaře kontraproduktivní.
Co se týká otáčení lyží, sděluji žákovi jednoduchou informaci. Otáčej chodidlem. Nesděluji otáčej nohou v kyčelním kloubu, byť otáčení chodidla vychází anatomicky právě odtamtud.
Vidíte v tom stále rozpor? Nebo dokonce šach mat? Já ne. Lyžování je kombinace mnoha pohybů, vytrhávání z kontextu této kombinace způsobí vždy jen chytání za slovo a zbytečné dohady.
Ale nic ve zlém. Každý nechť řídí se tím, co je mu bližší, srozumitelné, přínosné a pro něj aplikovatelné.
Zdraví Ondra
04.03.2012 17:01:22 #71
>> #64, volk, 01. 03. 2012 20:13:14
ac naprosty amater ve smyslu techniky hraneni ci ve smyslu zivostnosti karbonovych vlaken, dovolim si odpovedet jinak … imho lyze Volkl vydrzi do te doby, nez se pos**ere vazani "slovutne"znacky Marker … bych vyjasnil … uz 2× jsem s touhletou znackou ci presneji s jejimi vyrobky resil problem .. poprve me pritelkyni upadl v brzde malinkaty nytek, takze brzda se stala naprosto nefunkcni .. nytek byl docasne nahrazen kouskem ucvakleho hrebiku … domnival jsem se, ze jde o docasne reseni, nicmene technik v servisu prohlasil, ze original nytek nahradni nema a at tam hrebicek nechame … po asi dvou letech se mi na mych Crosstigerech rozjebala (opet) brzda .. vyskocila ze sveho luzka a ac jsem ji prubezne spravoval, dojebala se po 3 letech tak, ze se podelala definitivne .. uprostred dne plneho lyzovani v Rakousku … slavne Volkl i s Markerem jsem odhodil primo na svahu a sel si do nejblizsiho shopu koupit Atomicy … takze ja bych se Volklu nebal, ja bych se bal Markera … mozna jsem mel jen smulu .. vse je jen jen nazor amatera .. ale Marker mi nesmi pres prah ani jako plakat nebo nalepka …
04.03.2012 17:10:31 #72
>> #71, TWitko, 04. 03. 2012 17:01:22 Skol TWitko dekuji za vycerpavajici nazor na vazani fa.Marker,a moc jsi me potesil :( trochu jadrne ale urcite uprimne receno od srdce :) Skol
04.03.2012 17:18:28 #73
>> #71, TWitko, 04. 03. 2012 17:01:22
Ty jsi tedy hustej lyžuju už nějakých 40 let a z toho 30 let pořád na vázání Marker a vždy bez problémů…skol
04.03.2012 17:28:31 #74
Holt není Marker jako Marker. Ty plastové hračky, které se dávají do spousty setových lyží, běžný dospělý chlap celkem snadno odrovná. A dávat poctivé vázání (třeba řada Comp) se holt výrobcům lyží dávat nechce.
Viděl jsem plasťáka Marker 12 DIN po dopadu na patky lyží s pádem v ne moc velké rychlosti. Byl na vyhození – zohýbaný tenoučký plech, na kterém špička drží. O odlítaných plastových krytkách nemluvím.
04.03.2012 20:23:53 #75
>> #71,
TWitko, 04. 03. 2012 17:01:22
To je přesně o té informační hodnotě fóra: jakési lyže s jakýmsi
vázáním, jeté kýmsi. Zničil jsem → šel jsem koupit Atomic.
Vázání se opotřebovávají a ničí. Viděl jsem letos při pádu Alvem přeražené obě kluzné destičky pod špičkami VISTu a Víťou při nárazu do Panáka přelomený plast pod špičkou juniorského závodního Markeru. Obojí poměrně kvalitní vázání jeté odpovídajícími jezdci. Neznamená to, že to jsou šunty, zkrátka se stalo, jezdci přežili bez újmy.
Na lyžích máme doma nejrůznější vázání (Look, Tyrolia, Vist,
Marker) – když vím, co od nich chci a vyberu odpovídající, nemám
problém.
(Vázání vybírám takto: pro sebe (jezdím obvykle mezi 10–12 DIN)
vybírám tak, abych byl nejvýše uprostřed. Takže to jsou takové ty
14,16,17… Pro ženu s 8 stačí 11–12, dcera jezdí sportovněji, na SL
má i do budoucna 14, na GS 12 (nastavená na 7–8), synové nic pod 10 (podle
lyže) – nastavují 4–5 resp. 6,5–7.)
Napsal jsem, že vázání vybírám, což při nákupu v setu není
zpravidla možné. První, na čem se šetří je vždycky vázání.
Zcela zavádějící je navíc informace „vázání do 120 kg“. A jak jsem
nedávno vyslechl, používají to i trenéři dětí – nastaveno měl
80 kg a vypadl … to mu mám nastavit 90 kg, když váží 65?
Ale to všechno se tady probíralo X krát.
EDIT: Prošel jsem doma všech 7 namontovaných Markerů, počínaje historickou řadou LOGIC a konče 14.0 COMP, jsou všechny brzdy výměnné, přichycené jedním šroubkem. Takže by nebylo třeba vyhodit lyže, stačilo by vyměnit brzdu (která se dá koupit samostatně).
04.03.2012 20:59:06 #76
>> #71, TWitko, 04. 03. 2012 17:01:22
Milý kolego, můžu se zeptat, co má tvůj příspěvek společného s tématem vlákna, t.j. S kotníkem či bez kotníku?
Je tak těžké založit si nové vlákno či vyhledat již hotové týkající se vázání?
Není divu, že se nám tu pak množí stížnosti na nízkou informační hodnotu fóra .
05.03.2012 13:04:30 #77
>> #76, Krabice, 04. 03. 2012 20:59:06
ano, nepatri to sem vubec .. byla to jen reakce na jiny prispevek zde uvedeny s textem
- „Mam na tebe Ondro otazku na jedne predvadeci akci fa.Volkl jsem si L.P. 09/10 po testovacim dnu koupil Racetigre SL Power Switch. Neni ti znamo jak dlouho vydrzi karbonove vlakna uvnitr lyze kdyz se dost casto pouziva talir.prepinac na zmenu tvrdosti(flexe)lyze?“* ktery sem taky nijak zvlast nepatril, pravda ?
a kdyz uz to tu bylo, toz jsem zde i napsal svuj nazor
23.03.2012 09:43:04 #80
>> #79, PetrM, 23. 03. 2012 07:48:04
To musí být náhoda, nebo snad nějaká ošklivá zlomyslnost? Možná nějaké zakletí -Endera-. Příspěvky mu mizí, video je nedostupné.
Každopádně je škoda, že je to pryč. Taková to byla hezká diskuze.
23.03.2012 15:00:08 #81
No Ty si sa tu neukazal cele veky.Skoda,zaujimalo by ma ako Ti rady urcitych osob prospeli.
Ender to tu/na Snow/ s nami vzdal,skoda.Spolu s nim zmizli aj jeho posty.
caute Harry
23.03.2012 16:03:42 #82
Čau Petře, Ender usilovně bojoval a slovíčkařil na poli rozsahu rotace v koleni s mski. Mski si o to říká a tak se Ender chyt hned první zavádějící formulace, která se mu zjevila. Oheň byl hned na střeše a pokračovalo to takhle nějak http://www.youtube.com/watch?… . Na závěr přestal Ender teoretizovat/prudit a hodil sem svoje video z obřího slalomu, kde velice vyspělou jízdou předvedl, že to celý byla pitomost. Ostatní mě možná ještě doplní, ale takhle to je v kostce asi vše…
23.03.2012 17:04:35 #83
>> #82, vašek2, 23. 03. 2012 16:03:42
Nemyslím si, ze Ender někde něčím předvedl, že to celé byla pitomost. Naopak, jak jsem to pochopil já, se snažil tou jízdou ukázat, že ví o čem mluví a že není takový břídil za kterého ho tu někteří považovali. Že taky třeba kotníky a kolena (a práce s nimy) jsou pro dobrou jízdu stejně důležité komponenty, jako třeba kyčle.
>> #80, Alda71, 23. 03. 2012 09:43:04
Důvod proč zde enderovi příspěvky už nejsou najdete v jeho tuším že posledním příspěvku ZDE
AN
23.03.2012 19:51:37 #84
>> #83, arco, 23. 03. 2012 17:04:35
Arco cau.Debata do ktorej sa Ender zatiahol pre mna bola spanielska dedina.Urcite musi vediet o co islo,dost isto na tejto pode operoval.Ja som z tychto veci uplny ch…To fakt bola vysoko odborna debata na urovni absolventov VS.
Neviem preco,ale v tej zmeti nazorov som v tej mojej malej hlavicke viac rozumel Mirku P.Mozno to bolo tym,ze jeho nazory na ski mi rezu.Alebo tym ze sum tupsi a chytam sa na jednoduchsie pochopitelne nazory.
Arco,jazdou v branach ktore ender poskytol vo verejny priestor si vydobyl moju velku uctu.Skoda,ze sa ju nepokusil vo mne upevnit,a priskoro sa vzdal.Skoda.
Arco,viem ze Tebe moj dotaz nesmiem urcit,ale je to pre vsetkych ktori operuju pracou kotnikov.
Chlapi,mohli by ste mi vysvetlit,kde mam hladat logiku,ked kazdy jazdec od urovne dajme tomu krajskeho preboru,zhana lyziarky s vyssim flexom,padnuce na nohu pokial mozno bez akehokolvek pohybu pri plnom zapnuti klipsni,s vlozkou ktora nedovoli ziadny pohyb v takejto lyziarke,a este si za tu vlozku zaplati nemale peniaze?
Preco zhanaju co najtensiu vlozku,ktora dokonale obopne nohu,a nehladaju mekku vlozku,v ktorej by teoreticky tento pohyb bol lahsie uskutocnitelny?
Pochopim pohyb kotniku v predozadnej rovine,ten je moc dolezity,ale akakolvek rotacia mi neleze do hlavy.
Co mam so sebou urobit,aby som sa zorientoval?
Zaujima ma race,ale to snad uz viete.
Dakujem za kazdu odpoved.
Arco,Vasek2 je doktor/zdravim Ta doktore/,sice v oblasti ktora je od kolien vzdialena,ale je dost mozne ze o kolenach tiez nieco vie.
Pisem Ti to len preto,aby si to vedel.
caute Harry
26.03.2012 15:07:19 #85
>> #81, Harry, 23. 03. 2012 15:00:08
Ahoj Harry, bohužel jsem neviděl ani to video, nicméně jsem se tak nějak už zorientoval o co asi šlo.
Pravda neukázal jsem se dlouho hlavně z nedostatku času a zbylý volný jsem věnoval hlavně ježdění a zkoušení. Rady určitých osob mi vcelku prospěly. Změnil jsem lyže z Dynastar race carveru s radiusem 18 m a délkou 178 cm na chlapsky HEAD obřačky z radiusem 28 m a délkou 191. Sžívám se sice s takovým typem lyže první sezónu, ale rozhodně nemám pocit, že by mi nestačila šířka našich sjezdovek, ba naopak zdá se mi že na nich zvládám oblouky podobného poloměru jako na dynastarech. Určite si vzpomeneš na příspěvek ohledně pluhu kde jsem blbnul doma zacvaknutej do lyží, právě to mi dost pomohlo a spousta dalšího. Jen je tato diskuse hodně nepřehledná, právě kvůli odstraňování příspěvků a přecházení mezi různými vlákny..
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.