S kotníkem či bez kotníku? (strana: 2)
15.02.2012 03:02:53 #31
>> #20, -Ender-, 14. 02. 2012 15:53:30 Endere, v prve rade, nemusis mi vykat, obvzlast jak jsi zde uvadel, ze me osobne znas. Rad se zde priucim dobremu chovani jak doporucuje Martin 47, a ocekavam i stejne od spoludiskutujicich. Tebe jsem se jiz 3× ptal na identitu. Tedy predstav se prosim, pokud ti to dela problem verejne, napis mi soukrome na : stevens.milan@gmail.com. Dekuji predem..
k te rotaci kolena uz upresnil MirekP. Ja udaval 5 az 10 stupnu dostredne rotace.. Ty jsi si spojil vnejsi s dostrednou. Bud sam presny ve vyjadrovani kdyz stejne ocekavas od druhych.
Zde je jeden ze zdroju z ktereho jsem cerpal ja..
http://is.muni.cz/…/koleno.html
(jsou tam i docela pekne grafiky znazornujici tento pohyb a svaly ktere se pri nem vyuzivaji.
Kazdopadne, z hlediska vyuzitelneho pro lyzovani, vntitrni rotace berce ktera by se nam pripadne hodila, aktivne vyuzitelna neni. Jeji aktivaci docilime mazimalne isometricke kontrakce a tim koleno v teto pohybove cinnosti stabilizujeme.
na otazku z vedlejsiho vlakna ti odpovim zde..:
">> mski, 14. 02. 2012 13:34:12 Nicmene o ten pohyb je treba od pocatku do konce oblouku usilovat! Tak ted to nejak nechapu, ma se o ten pohyb usilovat, nebo se ma fakt delat? Mam v tom hokej…
take zde se jedna o isometricke kontrakci zapojeni svalu. podobne jako kdyz drzis cinku v jedne ruce pri posilovani bicepcu, drzis 15kg v uhlu 90 stupnu v lokti.. snazis se to zvednout vic a nejde to.. usilujes o to a nic, nepohnu s tim.. – isometricka kontrakce. Uberes li vahu, odpor prekonas, cinku zvednes, ejhle.. uvidis a pocitis pohyb.- koncentricka kontrakce. Pridasli vahu, spadne ti ruka i s cinkou dolu, neudrzis to.. – ecentricka kontrakce.
konec dalsi lekce zakladu kinesiologie zdarma.. Treba se i Ondra necemu priuci i kdyz to nebylo urceno pro nej..-))
Uroven treneru opravdu neni primo umerna ze maji v USA Ligetiho. Ty vis Endere kdo vse ho trenoval behem jeho kariery? Jestli ano, napis..
Kdyz jsou treneri tymu USA tak dobri jak predpokladas, proc Ted spadnul s vykonnosti ve slalomu? A proc Body M. tez v poslednich letech totalne pohorel ve slalomu i (relativne) v GS.? A proc dalsi amik v poradi je az daleko za nimi v celkovem poradi SP na 55 miste Nolan Kasper? Ten naopak boduje pouze ve slalomu a jinde se nechyta.. Ze by tem skvelym trenerum unikala podstata a zabyvali se kravinami jakou je aktivni funkce berce,kotniku a chodidla ? Kdyz zminim jen cast tech hovadin co jim srotuje v hlavach..
Joo, chapce.., rada je ted na tobe.. povidej, vysvetluj.. a nezapomen na odpovedi na otazky MirkaP.. Skol,M.
15.02.2012 03:46:14 #32
>> #19, Ondřej Novák – SNOW, 14. 02. 2012 14:57:44
Pises: „No konečně jsi mi Milane něco poradil. Vzpomínám si totiž na naši loňskou soukromou konverzaci, kdy jsme ti naposílal fotky i video a neporadil jsi mi, nebo nebyl schopen poradit, nic. Takže bych se byl rád z tvých rad poučil, jenže žádné nepřišly“
Ano, z te nasi kratke osobni konverzace jsem nabyl jistoty ze si tak daleko od skutecneho poznani ze prace s tebou by byla na dlouhou trat. Taktez tve charakterove vlastnosti kterymi na me pusobis, nazavdavaji pro me duvod proc se ti snazit radit, vysvetlovat ci jinak ti pomahat. To bylo pred rokem.. Od te doby se mi osobne ozvalo nekolik lidi potvrzujic z praxe s tebou tve krive nekorektni chovani a oznacili to tak za standartni tvuj charakterovy rys. Ty sice Ondro odsuzujes moje jizlive a pohrdave jednani zde vuci nekterym lidem vcetne tebe.. ale ja tak cinim primocare, opravdove, neskryte.. Ty a tobe podobni se navenek tvari nevine ale opak je pravdou. Vase zloby, nejistoty a potreby manipulovat jsou ukryvane. Tot na vysvetlenou..
Pokud by jsi jak jsi psal chtel za mnou prijet a jak pises: „nejdrive si s Mlanem dame prez drzku a pak spolu poradne polyzujem“…
tak vez Ondro.. to prvni ti s laskou vyplnit muzu ale to druhe asi nikoli.. pokud by jsi ovsem za sluzby mnou poskytnute(v lyzovani), zaplatil 700 Euro na den, vcetne nakladu tak pak mozna ano..
a mozna by se ti to na rozdil od zde jiz nejakym z tvych kolegu zminenych anglickych expertu z Verbiere, kteri uctuji stejne penize za privatni lekce, vyplatilo!
15.02.2012 10:59:06 #35
>> #33, -Ender-, 15. 02. 2012 07:55:47
No dobre Rendo, Lito me ti byt nemusi.. a mas pravdu ze ve formulaci o rotaci kterou jsem uvadel jsem opomel specifikovat ze se jedna o rotaci dovnitr. A vidis, neutocim a nezesmesnuju..
Cela ta zalezitost o rotaci v koleni je irelevantni, ze? jde ti tady o to zvitezit na nejakem pomyslnem bitevnim poli kde mas sanci ukazat ze vis, znas, nebo alespon umis vyhledat informaci.
Tvoje jmeno mi nic nerika. Mou zadosti o identifikaci jsem myslel aby jsi mi upresnil od kud me znas, kde jsme se potkali a to tak abych si te dokazal nejak vybavit a spojit.. Nadale jsem te o to zadal a verim ze 3× a vzdy spojene se slovickem prosim. To nemyslim ze je nadavani ani demagogie..
Tak jeste jednou: prosimte, Rendo, pribliz se mi prosim nejak blize abych si mel sanci vybavit jak se zname, odkud a v jake asociaci. Diky!
Procetl jsem cos napsal MirkoviP a tam jsi mu konstruktivne neodpovedel primo vubec na nic. Na tyto dve otazky by si se alespon mohl pokusit..:
"Co na to ty,1. ve kterem kloubnim spojeni mas nejvetsi moznost cilene ovlivnit rozsah hraneni. Podel se s nami (myslim, ze to zajima kazdeho zde).
2.Jake pohyby se ucis nejdriv (hrubou, ci jemnou motoriku?)
Jeste pises ze jsi si dal praci s merenim rotace v berci spolu s vyslednou rotaci chodidla v dusledku s pohyby v hlezenim kloubu. Zkus to udelat jeste jednou a to 1. v uhlu flexe ve kterem se nejvice ocitas na vnejsi noze v oblouku v zatizeni, obuj si pred tim lyzaky a ohlidej si aby plocha te boty pri rotovani nebyla menena.
Verim ze dojdes k podstatne rozdilnym vysledkum! Dej pak vedet co jsi nameril..
a jeste jedna zajimava avsak podstatna veta k docteni v tvem odkazovanem zdroji:
„Největších rotačních hodnot je dosaženo při flexích mezi 45 – 90 stupňů. Také většina flexorů má současně i rotační účinek. Velký vliv na rozsah rotace má zatížení kloubů. Tlak může rotace dále výrazně omezit.“
Schodneme se ze pruzne napnuta vnejsi noha v oblouku je okolo 135 stupnu?.. tedy rozhodne ne45 az 90.., ze? a tlak v pretizeni v oblouku bezne dosahuje 2 az 4G a to vse jde z velke casti to teto vnejsi nohy.. Tak nevim nevim kolik vule mi v te dostredne rotaci vubec zbyde.. a zpet k puvodni otazce a tou je zdali vubec rotace v berci nese byt sebemensi podil na ovladani vnejsi lyze ve vedeni do oblouku.. Treba ti USA treneri uz na to odpoved maji..??
A ta holka co ji to jezdi se jmenuje Lindsey Vonn, za svobodna Kildow, dokonce mam dojem ze ji v krvi koluji nejake ceske geny.. No a zbytek zavodniho pole firmy made in USA po vzoru te muzske casti neni taktez presvedcujici o kvalitach jejich vedeni.. Uspechy zavodniku se ovsem historicky a to nejen v tymu USA odvijeji spise na individualitach a pripadna uspesnost az dominance nejsou vysledkem systemu. To uz tady ale jiste bylo bohate dokumentovano Ivanem Sosnou.. Skol
15.02.2012 13:25:09 #37
Ta diskuze o rotaci v koleni je velmi zajímavá, spousta různé teorie, osobních výpadů a podobně. Hodnotit kdo má a nemá pravdu je pro běžného čtenáře dost složité. Vrátím se ale k té teorii. Popíšu za sebe, jak chápu rotace v koleně, samozřejmě vše ve fyziologické rovině. Že je rotace možná, je naprosto zřejmé, různé zdroje uvádějí různá čísla, dokonce lze dohledat i deset stupňů na obě strany, takže se tu logicky objevilo i šermování různými údaji.
Rotace může být zjevně důsledkem reakce kolena, resp. kolenního kloubu, na nějaký externí děj a stupeň flexe, snad by šlo označit za pasivní. To znamená, že se přizpůsobuje podmínkám a umožňuje v rámci fyziologických pohybů určitou flexibilitu a „absorbování“ vnějších dějů. Z toho mi vycházejí poměrně důležité otázky pro dané téma a rotaci podle svislé osy (EDIT – lépe vyjádřeno osy procházející kolenem a kotníkem) zjednodušeně řečeno procházející kolenem. Jak velký je rozdíl možné rotace kolena ve zcela relaxovaném stavu a pro rotaci optimální flexi v porovnání s kolenem pod zátěží v oblouku, kdy je drženo aktivní prací svalů? A z toho vlastně vyplývá další dotaz v souvislosti s vůlí ovlivněnou rotací v koleni. Které svaly jsou schopny aktivně navodit vůlí ovlivněnou rotaci v koleni nejlépe samozřejmě pro názornost v rozmezí optimální flexe a jak velká a na jakou stranu taková rotace může být a ještě lépe porovnat v relaxovaném i zatíženém stavu?
15.02.2012 14:07:51 #38
>> #36, -Ender-, 15. 02. 2012 12:18:53 kdyz tak nemas rad omacku, proc ji tedy sam proti svemu vlastnimu presvedceni vytvaris viz v #34 jak si nemuzes vzpomenout na jmeno ty fakt gut holky?
s tim uhlem mas ovsem pravdu, i kdyz opravdu zalezi na puvodni definici uplne propnute noze bud 0 nebo 180 stupnu.. v tvem zdroji je vychozi bod 0.. omlouvam se.
tedy v tech 45 je rozsah rotace (vnitrni i vnejsi) urcite podstatne mensi nez u 90 ale i tam to nekonci a vule i pri vyssiho uhlu flexe je stale vetsi nez u tech pruzne napnute 45..
Nakonec jsme si jak videt porozumeli.. a dal?
to [podstatne ty neresis protoze to povazujes za zaplevelovani zdejsi debaty?
No pekna demagogie Rendo!
15.02.2012 14:11:50 #39
>> #37, Alda71, 15. 02. 2012 13:25:09
Na to ti ja nedokazu odpovedet.. Zrejme by to bylo zajimave tema na diplomku nejakeho vysokoskolskeho institutu zabyvajici se touto problematikou..
A nebo pockej az Ender sleze z kopce, pokud to nebude povazovat za otazku nabizejici se snadnou odpoved (omacku), treba ti to jeste pred veceri zmeri a vyplivne na svem Iphonu odpoved.
ale to uz opet zesmesnuju a utocim, tak ja jdu radsi spat, dobrou…
15.02.2012 14:40:58 #41
>> #32, mski, 15. 02. 2012 03:46:14
No Milane, tak pak ale nemůžeš psát, že jsem si nic z tvých rad neodnesl, když jsi mi žádné nedal a teď i křivě argumentuješ, že odmítáš dát. Schválně jsem si naší rok starou konverzaci na Skypu pročetl. Pročti si jí taky, než zas napíšeš Ano, z te nasi kratke osobni konverzace jsem nabyl jistoty ze si tak daleko od skutecneho poznani ze prace s tebou by byla na dlouhou trat..
Jinak jsem rád, že jsi si na mě utvořil názor za pomoci mých nepřátel jako je pan Hudec a další, kteří sice sotva sjedou kopec a svoji nedokonalost a neúspěchy se snaží přehodit na bedra někoho jiného. Myslím, že je to vůbec nejlepší tvořit si názory na základě hospodských řečí navíc bez znalosti souvislostí. Kdybych si měl takhle tvořit svůj názor na tebe, pod dojmem lidí, kteří se v souvislosti se jménem Trnka ozvali mě, nestál bys mi ani za tenhle ušmudlaný příspěvek.
Nechtěl jsem jezdit za Tebou, to už máš trochu moc nos nahoru. Psal jsem, že pokud pojedu v létě do Oz, potkáme se na kopci a zalyžujem si. Chtěl jsem si na Tebe udělat názor po stránce odborné a z osobního kontaktu. Ale upřímně musím přiznat, že 700 euro je dost peněz, které jsem ochoten vydat pouze za smysluplné věci. Z čehož vyplývá, že si tedy asi spolu nezalyžujem.
Jinak pokud potřebuješ napsat primocare, opravdove a neskryte ,
že jsi blbec, nemám s tím problém. Jen mi to přijde trochu nevhodné,
navíc o tom stále nejsem zcela přesvědčen. Ale jelikož je naše setkání
nyní podmíněno 700 eury, asi se opravdu nikdy úplně jistě nedozvím zda
jsi, nebo nejsi .
Buď zdráv.
15.02.2012 16:09:49 #42
>to Ender
Ze ktere casti meho prispevku si vyvodil toto (tvrdim opak,samozrejme,ze v extenzi rotuji nejmene).
- Takze jste opet strilel naprazdno. Podobne jako MirekP drive, ktery trvdil, ze nejvetsi rotace v koleni je pri uplne prople noze (tam je kloub ve skutecnosti uplne uzamceny) a ze se zvysovanim flexe se rotace snizuje (stejny pripad, je to presne obracene)
- Zajima me to jen, protoze jsem to po sobe precetl dnes jeste jednou pozorneji(ackoliv bych neco napsal jinak, mit vice casu – deti, prace a nase 2 rozbita auta me ho nedopreji:-), presto myslim, ze idea je jasna v extenzi, zatizeni a vse co rika ten link mam moznost rotovat nejmensi). Mit vice casu to zamysleni udelam sirsi (vcetne nekterych bodu zminenych Aldou71 a vcetne tveho bocni flexe (pohyb ve frontalni rovine) a nikoli rotace (transversalni rovina)
Ver mi takovy mimon nejsem ackoliv jsem letos nebyl na horach ani den stale mi hlava trochu funguje a ctu celkem slusne. Zkus si dat praci pochopit co zkousim rict (a nerikej hned, ze jsem uplne mimo, tim delas to co sam krituzujes:-))
Mej se M
15.02.2012 23:30:13 #44
>Ender >mski
jeste jeden ne uplne nezajimavy zdroj (kapitola 3.1. a 3.2.) http://www.hc-vsetin.cz/…ka_baka2.htm
- celkem legitimni definice rozsahu dle (Bartoníček et al., 1991; Čech et al., 1986). Dle Brattströma (1987)
- působením axiálního tlaku klesá rozsah rotačních pohybů na polovinu oproti kloubu nezatíženému (Čech et al., 1986).
- Tedy ⇒ ani Milan pravdepodobne nepodal zavadejici info dle pristupu kolegy Brattströma:-), pak se v tom ma vesnican orientovat:-)
Navic pokud beru v potaz
- polohu vysetreni kolene, nutnost uvolneni (da se srovnat s onou posteli rano)
- otazku 2 od Aldy71 (svaly a jejich aktivni zapojeni do rotace kolene, cilem je vnitrni rotace tybie kolem svisle osy)
Zaverem si proste nemohu pomoct, ze jsem prave v kolene dost limitovan rozsahem dostredne/vnitrni rotace pro hraneni, to neznamena, ze koleno podcenuji (beru-li v potaz onu pro lyzovani vyhodnou – „pruzne dopnutou“ pozici vnejsi nohy, jakoliv je slozite rici co to presne znamena tj jake flexi se rovna) Nicmene nejsem sportovni ortoped (ani ortoped, troufam si rict, ze ti amici to se sebevzdelanim v teto blasti take zasadne neprehaneji)
>to Ender
- nerozumim ti v tvem #36 mnou nize tucne (nechces rici, ze jde o rozdil uhel mereny mezi tybii v kolenni extenzi a dane flexi???)
- nevim proc bych meril femur (jeho poloha by se teoreticky nemela menit pokud nepujde zaroven o flexi-extenzi v kycli???)
Flexe v kolennim kloubu se nemeri podle uhlu ktery mezi sebou sviraji stehenni kost a kost lytkova (pripadne holeni) ale podle uhlu, ktery svira stehenni kost od stehenni kosti v plne extezni
- dale z #34
- „bohuzel to, co vy chapete jako rotaci, je tzv. bocni flexe (pohyb ve frontalni rovine) a nikoli rotace (transversalni rovina).“
- mohl bys mi dat link na pojem bocni flexe chtel bych to nejak lepe pochopi???
- „dnes jsem si dal praci, vzal pravitka, uhlomer a meril“
(nechci snizovat tve mereni, ale cekal bych, ze to neni nepresnejsi medota, ale opet mozna se to tak dela i v ortopedii)
- protoze tam se jeste prida kloub hlezenni a otaceni holenni kosti oproti lytkove.
(jak se otaci holenni (tybie) oproti lytkove (fibula)???
A uz toho necham, zas moc teoretizujem, skoda, zes mi moc odpovedi zatim nedal, ale neber to z me strany jako boj a challange, das-li, das, pokud ne snad se muj zdravotni stav nezhorsi:-) mejte se
16.02.2012 04:16:41 #45
>> #41, Ondřej Novák – SNOW, 15. 02. 2012 14:40:58
Neprectu si nasi Skype konverzaci Ondro, ani tve fotky a videa uz neuvidim. Kleknul mi v te dobe pocitac a s nim nenavratne fuc vsechna nastesti nedulezita, nezalohovana data, v cetne tech tvych..
A mohli bychom si oba poblahoprat a treba zapit sklenkou cerveneho ktere si prave k obedu davam, nez pujdu zkontrolovat jak jsou dnes velike vlny..
Alespon pro me je dnes velkym dnem D. Vis ty vubec kolik ted usetrim drahoceneho casu ktery mrham tady na foru u pocitace?
Ted kdyz jsme oba dosli ke koncenzusu objeveni v tom druhem blbce, tak to tak muzem prece spokojene nechat, ne? Vzdyt jen skutecny vul nebo sadomasochysta by chodil stale zpatky pro dalsi a dalsi davku sracek!
Mej se krasne Ondro a zij skvely zivot!
Uz delsi dobu o tom premyslim a me predstavy at ne zcela jasne, jsou vytvorit uzsi okruh lidi s kterymi by byla mozna konstruktivni debata o lyzovani a pripravy pro nej. Bez vmesovani zminovanych trolu, zmatenych instruktoru a radoby treneru.
Treba takovy Renda Hert alias Ender… Soude podle jeho upjatosti ve vykani bude dost mladej a nevycvalanej.. a podle jmena, pokud je skutecne, nikdy nefiguroval v listine Fis, tak maximalne zavodne lyzoval do zaku a pak se ani nelze podivovat nad jeho zcestnym hloubanim nad rotaci v koleni a vzhlizenim k autoritam USA trenerskych metodik ci sympatizaci se spolky lyzarskych instruktoru kde sami objevujete nesmysly.
To ja opravdu nemam zapotrebi! Nic mi to neustale hastereni s vami nedava. Po pravde je to pekna otrava! Vyklizim pole, coz po mem odchodu zajiste udelate i vy, protoze jak uz jsem zde jednou psal, nejste tady pro to aby jste zadarmo nekomu davali rady ale pouze obhajujete, nejen mnou poodhalene, vase slabe stranky.
Timto zaroven nabizim, kdo bude mit nadale zajem se mnou a s dalsimi podobne smyslejicimi lidmi kteri maji lyzovani hlavne pro radost, zkontaktujte me osobne na : stevens.milan@gmail.com a verim ze spolecnou cestou najdeme zpusob jak se treba formou Emailove konference udrzovat v kontaktu, vcetne napriklad pristupu na zaheslovany ucet U tube nebo Vimea, kde bych mel prilezitost podelit se napriklad o mnou natocene jizdy Tomase Krauze pred a po ziskani jeho skvostneho statusu nekolikanasobneho viteze SP ve Skicrosu a to s naslednou studii a diskuzi o zmene techniky kterou behem nekolika let vypiloval. Taktez ruzna dalsi cviceni a jizdy ktera jsem doposud nezverejnil. A konecne, velmi rad bych se podelil alespon o nektere rady a cviceni jak cilene a efektivne trenovat silu a kloubni rozsahy vcetne uplatneni a nacvik sravne techniky na suchu i na snehu. Tyto materialy jsem ochoten vypracovavat podle potreby, za chodu a kratke video sekvence pripaden fotky periodicky zverejnovat na zmineny skryty ucet.
To zcela zdarma, pro me to bude motivace jak dal premyslet a zdokonalovat a soucasne vytvaret baterii materialu ktere pak budu mit osobne k dispozici.
Dekuji, zdravim vas od more, Skol, Milan
16.02.2012 11:56:31 #49
>> #46, -Ender-, 16. 02. 2012 08:18:07
1)Milan
Nijak se ho nezastavam, jen rikam ze tech 5–10 vnitrni je proste jen jiny zdroj (dukazy jsem poskytl)
- uhly flexe
Mrzi me pokud mas pocit,ze neco nechapu, rekl bych,ze serioznich dukazu jsem poskytl dost (to snad musi byt patrne z meho/mych prispevku, rekl bych,ze to s tim uhlem na priklade tybie rikam dost jasne), chapu,ze mohu bud merit odchylku tybie ci femuru (podobne s femurem jako viz muj priklad tybie) v zavislosti zda napr drepuji ci „predkopavam“ (prislo mi jen tve vyjadreni trochu nepresne a tak jsem se chtel ujistit jak to myslis s tou stehenni – that's all)
- S tou rotaci tybie vuci fibula si to promyslim (nemas link kde se o tomto rotacnim pohybu mluvi, navic jeste o zakladnim, jak rikas, pro pohyb chodila v trans rovine???)
- Sam analyzuj na kolik otazek jsi mi dal odpoved, vcetne bocni flexe (a nech stranou Milana, bavis se v danych prispevcich prece s mnou).
16.02.2012 13:34:51 #51
>to all mozna kdyz uz tu diskutujeme tak nekterym pomuze toto (samotnemu me to pomaha tez)
Pri pohledu zepredu :
- Rovina X = frontalni rovina, tj osa x otaceni je normala dane roviny = sagitalni osa (tj smer anterior-posterior = predozadni, pohyb kolem osy = abdukce, addukce)
- Rovina Y = transverzalni rovina, tj osa y otaceni je normala dane roviny = vertikala (tj smer superior-inferior = ze spodu nahoru, pohyb kolem osy = vnitrni a vnejsi rotace)
- Rovina Z = medianni rovina (sagitalni), tj osa z otaceni je normala dane roviny = frontalni osa (tj smer medialne – lateralne, z L do P, pohyb kolem osy = flexe, extenze)
http://is.muni.cz/…na_tele.html
http://is.muni.cz/…na_tele.html
http://biomech.ftvs.cuni.cz/…iculatio.php
>> #50, -Ender-, 16. 02. 2012 12:58:35
- bocni flexe (pri zbeznem googleni jsem prave nenasel), proto se ptam konkretne,rozdil rotace, flexe rozumim perfektne uz leta
- laicky tu bocni flexi vnimam jako kobinovany pohyb ci to co jsem zminoval predtim/puvodne (ale nevim a tak se ptam i na odkaz). Pokud se ti zda muj laicky pohled spravny pak si me hodil uz po druhe neopravnene do skatule nechapajicich:-)
- ta rotace tybie vuci fibula je-li tak zakladni pomuzes mi to najit, ja to spis vidim na ten „kotnik“, proste mi ten tvuj popis nesedi, neumim si to predstavit a tak chci pochopit, je-li to tak zakladni tak to nekde musi byt
3)mel jsem i jine dost konkretni dotazy, ktere se tykaly vice toho prenosu do lyzovani, ale to uz nechme (nejak nemam cast se timto aktivnim zpusobem ucastnit diskuze), ale ten bod 1 a 2 by bylo fajn pochopit (pokud mi pro to das nejaky material ocenim to a nebudu vnimat jen jako reci bez dukazu)
dik, M
16.02.2012 14:08:36 #53
>> #50, -Ender-, 16. 02. 2012 12:58:35
Dovolím si pár poznámek.
ad 3) k nějakému takovému pohybu skutečně může dojít, pak je na místě otázka, zda se v tom případě bavíme o rotaci v koleni, nebo o nějaké jiné, třeba v hlezenním kloubu
ad 4) ta terminologie o rotaci v rovině může být taky trochu zavádějící, možná by bylo lepší vyjádření rotace kolem určité osy nebo bodu, proto se zeptám, má být zmíněná boční flexe chápána jako rotace kolena kolem osy, která je tvořena průnikem rovin sagitální procházející cca středem kolena a transversální?
Jako doplnění MirekP v postu 44. Koleno je v zátěži drženo ve správném fyziologickém postavení svaly, které reagují na naše „příkazy“ a zároveň na zevní impulzy. Co se stane s kolenem, pokud bude v zátěži pod tlakem a povolíme svaly, abychom mohli v koleni aktivně rotovat podle svislé osy, míněna osa vzniklá průnikem frontální a sagitální roviny?
16.02.2012 14:41:17 #54
>to Alda k tem pohybum rovina vs osa -proto jsem to taky tak popsal #50(>to all)
>Ender promin ta tva reakce je neprimerena a/ja te nikdy takto nenazval tak to nevztahuj v debete s mnou b/cut and paste??? Pokud je to tak kde to najdu???:-)
Ja te respektuji jako partnera v debate na dane tema, ale sorry odpovedi na me otazky v podstate nikdy neprisly, skoncilo to v obecne rovine jasnych veci jako co je flexe atd).
Presto souhlas ukoceme to, skutecne to nic neprinese (stejne toto je takova akademicka debata). Jinak treba se muzeme sejit, asi se nezdunim toho uz jsem si uzil na VS az az… Timto koncim a preji good luck. M
16.02.2012 15:53:08 #55
>> #54, MirekP, 16. 02. 2012 14:41:17
Jasně, psal jsem to na etapy a dlouho, jak jsem to poslal, tak jsem si všimnul Tvého příspěvku, ale už jsem to nechal. Nejlepší by bylo mít tady nějaký obrázek, na něm osy rotace a posunu x, y, z a bylo by v terminologii zase o něco jasněji.
Pokud je tou boční flexí míněna ta rotace (nebo taky abdukce-addukce) jak jsem ji popsal v postu 52, tak ta není aktivně proveditelná.
19.02.2012 11:36:51 #56
>> #34, -Ender-, 15. 02. 2012 07:56:16
Nechci se do toho moc míchat.. ale o 100 stupňů otočené chodilo? To mám ty kotníky fakt dost v háji.. dám tak 75 a to si ještě přidávám:))
19.02.2012 23:36:22 #58
>> #56, fricino, 19. 02. 2012 11:36:51
Dakujem za vysoku skolu nasich sliach./tebe nie fricino/.
Ja osobne som videl,ze je mozne otocit koleny klb aj o 360
stupnov.
Akurat nerozumiem tomu,preco tomu chlapcovi tu nohu urezali.
Pre tych menej chapavych narazam na Kitzbiuhel./omluvam sa neviem ako sa to spravne pise/
caute Harry.
29.02.2012 12:30:58 #59
>> #33, Ondřej Novák – SNOW, 29. 02. 2012 11:05:16
Davam to sem a ne do Endrova videa (ackoliv je to reakce na prispevek tam, ale vlastne pokracovani toho co je zde)
Ondro nechci to rozhodne nejak hrotit a rozumim, ze proste pouzivame/te funkcni (jakoliv mozna nekdy zavadejici) pomucky/instrukce ve prospech objektu. Rozumim i te komplexnosti.
Nicmene citim trochu rozpor v tvem vyjadreni:
- a/ zde v #1 cituji „Při lyžování začíná vše jemnými pohyby odspodu, tedy od chodidel přes kotníky, kolena boky a trup. …“
- b/a vyjadrenim, ze (ve vlakne Enderove #30) cituji „Všiml by sis totiž, že jsem zde několikrát uvedl, a nejen já, že otáčení chodidla je pohyb, který vychází z kyčelního kloubu, tedy rotace celé dolní končetiny…“
- tedy trochu jsem ztracen bud odspodu nebo pohyb, ktery vychazi z kycelni ho kloubu (tj asi vnitrni rotaci v kycli),coz mi neprijde zase az tak odspodu (ale chapu, ze na papir ze to spatne vyjadruje, proto se ptam)
A to cele by nas vratilo do nasi kratke nazorove vymeny v zacatku tohoto vlakna tj do onoho minisoubojku kde ja (a mozna pravdepodobne i Milan) bojujeme za tu kycel:-)
Ale mozna jsem to je nepresne pochopil a tim to vznika.
- Ondro jeste jsem se te chtel zeptat na tvuj nazor na to video Endera. Vidis, tak jako on rika ve svem vlakne #12, cituji „Z videa je doufam krasne videt, ze pouzivam jak rotaci chodidel tak i kolen“ Premyslim zda je vubec pri dane flexi a zatezi (kde by pripadna rotace kolene dovnitr byla asi minimalni byla-li by vubec mozna provest cilenym impulsem svalovym inicializovanym vuli) mozne opticky zaznamenat tuto rotaci kolene (natoz krasne:-))??? Jaky je tvuj nazor na tento jeho komentar.
PS.Pisi bez emoci (ver mi) a jde mi opravdu o tve vyjadreni k tomu co rikam.
Dik, Mirek
29.02.2012 13:38:46 #60
>> #59, MirekP, 29. 02. 2012 12:30:58
Mirku v pohodě, dobré dotazy, jen prosím o strpení, musím se ted vzdálit, odpovím zítra.
Díky, O.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.