Jak vydržíte celý den lyžovat? (strana: 2)
27.02.2012 22:33:36 #31
>> #29, Tom_, 27. 02. 2012 22:27:41
na testovani lyzi na Klinofci. Minule me vyslo „usetrenejch“ 170 woci na ctryrku. Bombardino za 95 povazuji, jako znalec ceskych bufetu, za docela pruser.
Ale na 666 to dam…
Drive Dark Vader, nyni uz jen mrdfola M430
Skol
27.02.2012 22:44:26 #32
>> #31, Martin430, 27. 02. 2012 22:33:36
Bombardino mě cenou taky překvapilo (rest. Povodí), ale byl jsem autem, tak bych si ho stejně nedal. Jestli to nedělají z českýho vaječňáku tak IMO cena může odpovídat.
Asi jsem se nakazil od Wartuse, neboť s tím testováním nerozumím jazyku tvému, tuzemče, vlastně pane Plesnivče.
27.02.2012 22:47:03 #33
>> #16, Tom_, 27. 02. 2012 22:00:32
Teď naposledy zrovna u Martina v Teplicích Jinak jako vždy – TJ Klínovec, Neklid, Merklín…
27.02.2012 22:48:19 #34
>> #32, Tom_, 27. 02. 2012 22:44:26
Nevim, co je na tom nesrozumitelne. Chtel jsem Ti tise sdelit, bez nenalezite reklamy, ze u prilezitosti Tvych 666 usporadam verejnou testovaci akci SR na TJ Klinofec.
Bez ohledu na to, ze me to stoji jako Davos…
27.02.2012 22:51:28 #35
>> #33, Krabice, 27. 02. 2012 22:47:03
Kdyby Krab s Krabáčaty nebyli proti, rád bych se zas někdy připojil. „Léčba Krabem“ by mi určo prospěla. Stopky mám
27.02.2012 23:05:02 #36
>> #34, Martin430, 27. 02. 2012 22:48:19
Tak to teda koukám, chodit sem ještě ivan, tak napíšu, že snad sním jeho pověstný klobouk (pokud mi jej za tímto účelem poskytne).
27.02.2012 23:13:16 #37
>> #33, Krabice, 27. 02. 2012 22:47:03
Mlada pani rucicky bozkavam.
Odkazte tomu panovi co s nim spavate,ze uz by mal prestat trucovat.
A ze ho pozdravujem.
caute Harry
28.02.2012 12:05:18 #38
Dík všem za odpovědi trochu mě to uklidnilo. Pro mě je polodenní ideální délka – stačilo by i méně. Je pravda, že naposledy jsem vydžel celej den někdy za totáče ještě jako náctiletý na Klínovci a to teda fronty byly tudíž se to tolikrát nesjelo. navíc mi není náct. nesportuji aktivně každý den, ale sedím v kanclu. No kažodopádně až tam pojedu teď už to má cenu dítka jsou větší tak nekupovat celodenní to je pro mě ztracená věc a nebo to pojmout jako běžkování na sjezdovkách a kochat se jenže to dělám raději bez lyží jsem procházkovej typ jak říkají kolegové.
28.02.2012 12:10:09 #39
>> #15, Harry, 27. 02. 2012 21:58:13
No po servise lyží se s nima točí OK takže mě to zase těší ačkoli carvovat jak krava mi zatím úplně nejde https://www.youtube.com/watch?… , ale zalibilo se mi se o to alespoň se o to snažit (lyže to určitě uměj – já se to dříve nebo později taky naučím) ta naše sjezdovčička dostala jiný rozměr prostě něco nového a to je dobře jinak to je už občas nuda.
29.02.2012 15:05:17 #40
>> #37, Harry, 27. 02. 2012 23:13:16
Pokud máš na mysli stejného pána jako já, tak tomu jsem vzkaz předala. Za výsledek ovšem neručím.
07.03.2012 00:38:34 #41
>> #36, Tom_, 27. 02. 2012 23:05:02
… jak rekli, tak udelali …
Blahopreju k 666 a zvu Te na test, specialne pro Tebe i s prototypem. Zvu Te i na bombardino, at se v tech vasich Dolomitech pomejou…
Skol.
M430
14.01.2015 09:27:50 #42
Ahoj všem V r.2013 v lednu jsem si karvováním (resp. snahou o něj) zmršil vazy v koleni hned po lekci v Loučné s HonzouV a celou sezonu už pak nejezdil. Ještě v říjnu 2013 jsem si myslel, že je po lyžování, koleno nesloužilo. Jenže mě to naštvalo a i přes bolest jsme začal běhat ačkoli jsem běh nesnášel a určitě není ideální k rehabilitací na koleno. Šlo to pomalu, ale již v lednu 2014 jsem dal 3km běhu a poprvé jsme pak v březnu jeli na pár dní do Alp. S celou rodinou (máme 3 děti) jsme ten den vydrželi lyžovat s přestávkou na obědem focením a kocháním se, ale to není ta intenzita lyžování jakou máte na oddílovém vleku bez front a neupravené sjezdovce. Běhat jsem nepřestal a teď běhám v pěkných měsících přes 100km za měsíc a teď v zimě jen 60–75km měsíčně, tak si myslím, že fyzička už bude lepší. Jen u nás stále není sníh abych vyzkoušel zda i po 40cítce se dá lyžovat s nasazením celý den jako jsem to dělal za komoušů na té samé sjezdovce jen misto šlepru máme Pomu. Snad konečně příští týden budu poprvé lyžovat s „lepší“ fyzickou přípravou než kdykoli předtím a jsem zvědav jak se to projeví. Budu informovat jestli má vůbec cenu ta lepší fyzička. Jen bohužel to bude na komerčních sjezdovkách protože my stále žádnej sníh nemáme. Holt bez zasněžování se v ČR už lyžovat nedá.
14.01.2015 15:42:32 #43
>> #42, bonup, 14. 01. 2015 09:27:50
Ta výdrž je hlavně v něčem jiném než jen ve „fyzičce“ – je to především v technice a taky způsobu jízdy a kvalitě svahu.
Pokusím se tedy velmi zjednodušeně naznačit proč v technice:
- k tomu abys zahájil oblouk na carvingových lyžích, pakliže to děláš správně, ti stačí velmi málo energie, v podstatě jen ta, která je potřebná jen k naklopení lyží (jestliže zahájíš oblouk nadlehčením a tedy mírně smykem, je k tomu potřeba energie mnohem víc)
- k tomu abys udržel tlak který ti jde po naklopení lyže v průběho oblouku do těla ti stačí velmi málo síly, jedeš li po pružně napnuté vnější noze (i na mírně pokrčené je k tomu třeba mnohem více energie)
- atd…
Pokusím se zjednodušeně naznačit proč ve způsobu jízdy a kvalitě svahu:
- čím prudší kopec a nebo rychlejší jízda (ale i menší ráídiusy oblouků), tím větší síly na lyžaře působí a tím dříve se unaví
- rozježděný terén, hrbolatý a nebo ledový je také problém
- atd…
Budeš.-li mít zájem, ozvi se a můžeš si zopáknout to, co jsi před lety nedobral . Jezdíme v Zásadě každý čtvrtek v podvečer (když jsou podmínky tak i v brankáích) a také o víkendech…
14.01.2015 16:43:16 #44
Ahoj dík za odpověď jo do Zásady (spletl jsem si s Loučnou) se chystám ačkoli se strachem posledně to nedopadlo dobře, ale vše špatné je pro něco dobré. Jinak asi vlastně štěstí že půjde o komerční sjezdovky ty jsou upravené, ale protože přesto nejčastěji jezdím na neupravených stejně by mě rozdíl mezi kancelářsky netrénovaným a trochu se pohybujícím zajímal. Proč je špatné pro něco dobré.
- začal jsem se pravidelně hýbat
- protože jsem o koleno měl strach a navíc ani nedrželo dobře, musel jsem nechat lyže zatáčet samotné a v oblouku se chovat trochu jako na motorce v zatáčce – neprat se s nima a je to opravdu mnohem méně náročné. Naopak snaha přesvědčit lyže ať dělají něco jiného je špatná – jak velký rozdíl proti smýkanému oblouku kdy jsem lyže vedl já. (neberte mě za slovo)
- minulý rok jsem přešel na Sporteny AHV sice snad úplně první generaci byly skoro zadarmo a nepoužité, ale proti těm „moderním“ Sporten Phase WD se chovají klidněji a hlavně se nezařezávají, což byl i důvod pádu. Samo bylo to i nohama, ale tyhle lyže to nedělaj. Jsou méně vykouslé, ale vyříznout oblouk uměj a přece jen celodřevěná stavba je asi lepší na krut.
14.01.2015 20:17:42 #45
>> #44, bonup, 14. 01. 2015 16:43:16
Nevím jestli při lyžování používáš ortézu (nemyslím nějaký stahovací návlek). Jestli ne, vřele doporučuji. Pokud ano, tak nic.
19.01.2015 09:55:44 #46
Tak zase jsem zase objevil, že vyfukováním cigaretového dýmu do vody nevznikne zlato. Ačkoli jsem si myslel, že jsem v nejlepší kondici co jsem snad vůbec kdy byl, tak prostě sjezdové lyžování není běhání. Už po prvním jízdě kde ke konci kopce z důvodů hrozných parametrů sněhu nebylo možno jinak než píchni a skoč (bylo možno, ale já to mám stále rád) jsem opět sotva popadal dech. Jde prostě o jinou zátěž, koncentrovanou do krátkého okamžiku, na rozdíl od stabilního zatížení při běhu. Jedině snad rekonvalescence, prostě schopnost opět do toho jít naplno je lepší. Přesto jsem ve 12 skončil, protože jsem cítil, že nohy už nedělají úplně to co bych si představoval – jezdilo se bez front rovnou do turniketu. Jinak odpočinek na lanovce se zdá dostatečný, také druhý den není třeba se po probuzení učit chodit. Prostě jsem vstal a nohy byly OK. Dokonce už když jsem přijel odpoledne domů po lyžování, měl jsem choutky jít běhat, ale dnes mě čeká 8km po práci tak nakonec lenost zvítězila. Musím se asi smířit s tím, že já už celodenní lyžování nedám, asi to bude i tím, že na 100kg a 190cm působí jiné síly než třeba na 70kg. Zase ušetřím, polodenní jsou o něco levnější.
19.01.2015 10:41:48 #47
Já to vydržím tak 2,5hoď dopoledne a pak po obědě a pivku tak další 2 hod ale to mne už extra nebaví, ovšem když už mám v Alpách celodenní permici tak lyžuji kdybych měl zdechnout..
U nás kupuji taky celodenní ale končím ve 12.00 a vždy ji bez problémů za 250,– prodám(po slevě O2 stojí jako 3 hodinovka která je ve 12 prázdná):-D
A kupodivu dřívější úrazy se na výdrži moc nepodepisují, spíš fyzička a zima na prsty:-P
19.01.2015 10:46:56 #48
>> #46, bonup, 19. 01. 2015 09:55:44
Záleží, co jsi jezdil a na čem. Jestli něco relativně dlouhého, jako třeba skoro tři kilometry dlouhou Jáchymovskou (Klínovec Jih), přitom na hodně oblouků, tak se není co divit.
19.01.2015 19:14:32 #49
Já v Čechách lyžuju vždy 2 hod. Snažím se být na svahu mezi prvními a po dvou hodinách končím a jsem spokojený. Vlastně na dvě hodiny jezdím i na večerní lyžování, úplně to stačí. V Alpách do oběda v pohodě, pak oběd, pivko nedávám, dávám přednost rádlerovi po obědě ještě tak dvě hodiny, ale volně, žádné divočení mělo by něco připadnout, včera na Špičáku to byla samá hrouda hrudka…ale šlo to.
19.01.2015 19:49:46 #50
>> #46, bonup, 19. 01. 2015 09:55:44
Já mám taky 100 kg 183 cm a 63 let. Musím se pochlubit, že jezdím celý den a to tři dny v kuse v Alpách. Jestli to nebude tím, že mladí moc nevydrží. Celou noc jsem řídil, ráno u sjezdovky jsme zapoměli na snídani a lyžovali. Mladí (vnučky 18 a 28) v poledne už nemohly a šly si sednout. A ve tři už chtěly na hotel. Já jezdil do konce. Když se k tomu dostanu jednou za čas, tak to musím využít – ne?
19.01.2015 20:04:47 #51
>> #50, milaneze, 19. 01. 2015 19:49:46
Vnučky tě musí v tu chvíli, když nechceš jít ze sjezdovky, milovat
20.01.2015 05:10:13 #52
ja se snazim byt na svahu brzy, ani ne kvuli tomu, abych honil kilometry, ale mam rad ten start do noveho dne. vse se probouzi, snih krupe, mansestr kam se clovek podiva a par lidi vukol:-) pak si davam kolem 10–10.30 preso, hrusticku, atd…no, pak nejak obed treba kolem 13.00, mezitio jetse muze byt nejaky presicko/pivko a odpoledne chytam druhy dech. rad jezdim az do konce. to mam rad asi z mych mladsich let, kdyz uz to byla takova romantika, jezdit s holkama na vleku za soumraku;-) navic pisty zase primrzaji a lidi uz je poskrovnu…to me hodne bavi:-)
20.01.2015 05:10:14 #53
ja se snazim byt na svahu brzy, ani ne kvuli tomu, abych honil kilometry, ale mam rad ten start do noveho dne. vse se probouzi, snih krupe, mansestr kam se clovek podiva a par lidi vukol:-) pak si davam kolem 10–10.30 preso, hrusticku, atd…no, pak nejak obed treba kolem 13.00, mezitio jetse muze byt nejaky presicko/pivko a odpoledne chytam druhy dech. rad jezdim az do konce. to mam rad asi z mych mladsich let, kdyz uz to byla takova romantika, jezdit s holkama na vleku za soumraku;-) navic pisty zase primrzaji a lidi uz je poskrovnu…to me hodne bavi:-)
20.01.2015 05:12:47 #54
..joo, a samozrejme se snazim bydlet jen na svahu. dojet pred boudu/penzion, sednout si pred nej, dat si panaka, ev doutnik a pekne si ten den zrekapitulovat:-) toto vse vsak plati , ze jedu s kamosema, s rodinou je ten rezim „trosku“ pozmeneny…:-)))
20.01.2015 11:51:57 #55
Honza Verl má pravdu, vím to z vlastní zkušenosti. Hodně záleží na technice jízdy, protže dříve jsem jezdil hodně křečovitě a byl jsem hned zdrchanej. Po vysvětlení a naučení správné techniky jízdy je to o mnoho lepší. Pak samozřejmně záleží také na vlastnostech svahu a sněhu. Do Alp nejezdím proto a bych tam do toho dupal jak blázen, ale na dovolenou, zdokonalovat se v lyžování a poznávat nové. Jde jezdit i turisticky a dá se to vydržet v pohodě celý den (s přestávkami).
09.02.2016 13:45:05 #56
Tak jsem se vrátil z týdenního pobytu z Val Gardeny a trochu mi to připomíná citát z filmu Vrať se do hrobu (ani po vlastním výzkumu nejsem schopen na tuto otázku odpovědět). Samozřejmě, že jsem na lyžích vydržel s odpočinky od cca. 9:00 do +15:00 každý den. Měl jsem však slalomky AHV 06 165cm a potvrzuji, musíte carvovat i na přejezdech, protože jinak je lyže neklidná při vyšších rychlostech a bez zatížení. Určitě to nejsou lyže vhodné na turismus, který jsme tam provozovali. Na druhou stranu nemám v lásce vysoké rychlosti (už se o sebe opravdu bojím a vím jak to bolí) které bych dosáhl na GS. Lyžařsky jsem si užil jen neděli od 9–11 pak už to bylo celý týden jen ježdění abych si neublížil a ujel to co chi ujet – kam se podívat. Tím neříkám, že se mi to nelíbilo (naopak i přes bolest to byla krása – poprvé pořádně v Alpách a hned ve slunečných Dolomitech). Nemohl jsem jezdit, jak jsem chtěl a momentálně umím, ale jak mi nohy dovolovaly. Ačkoli lidí nebylo moc měl jsem dva celkem dva pády a oba při carvingu skoro na rovině. Jednou na mě najel zezadu němec a po druhé z boku přitom jsem se držel kousek od kraje aby tam zbyla mezera jezdil to co SL dovolej na placce bez práce tzn. jednu carvovou zatáčku za druhou při šířce cca. max 10m. Místa kolem habaděj. Při smýkání na prudších to problém nebyl, není to tak rychlé a navíc i ve vrcholu oblouku jsem schopnej s lyžema něco udělat. Při carvování jsem však ve vrcholu oblouku v náklonu neschopnej nějak výrazně korigovat směr – víděl jsem toho z boku jak se přibližuje, ale nebyl schopnej těch 10–15cm oblouku ubrat (možná i unavenýma nohama už jsem neměl na to prohnout lyže víc abych zkrátil oblouk). To zezadu nechápu vůbec tak pomalu sem zase nejel. Naštěstí se nám nic nestalo až na bolest v zádech, ale už přechází (děkuji tímto helmě protože jednou to byl pád na hlavu). Jen mi přijde carving o dost nebezpečnější než smýkání, na červenejch a černej bych musel zavírat oblouky přes nejméně půl sjezdovky abych dosáhl mnou požadované rychlosti a to je už opravdu nebezpečné (ze začátku jsem to dělal) lidé nepočítají s takovou rychlostí pohybu sem tam co Sl dovolej takže jsem od toho po prvních pokusech upustil. Co na závěr: podle mě se „lyžovat celej den nejde“ kochat se při občas až neuvěřitelné bolesti nohou a tím zastavováním každých pár set metrů to jde. Jasně nemám dostatečnou fyzičku v zimě teď naběhám max 65km- měsíčně a v létě jen něco málo přes 100km, ale pohyb na lyžích je úplně o jiných svalech. (raní zmrzlý manšestr je to nejhorší co znám – do teď jsem to neznal) Takže vlastně informačně nulový přínos příspěvku.
09.02.2016 15:14:20 #57
>> #56, bonup, 09. 02. 2016 13:45:05
to je ten vseobecne rozsireny omyl, ze kratke lyze (slalomky) jsou ovladatelnejsi, nez dlouhe (obracky).
svoji zkusenost s neovladatelnosti slalomek popisujes sam, ja k ti k tomu pridam, ze jezdim na 185cm / R21m, vetsinou v minimalnich rychlostech s detma nebo zacatecniky, a libuju si, jak jsou lyze uzasne ovladatelne, tocive, setrici sily.
09.02.2016 15:43:22 #58
>> #57, Gravedigger, 09. 02. 2016 15:14:20 Chci ti věřit protože z fóra vím, že nepíšeš blbosti, ale mám P50 GS 185cm a u nás na sjezdovce v oranici teda ovladatelnější nejsou, ale může to být i stylem a hlavně na rovném to může být úplně o něčem jiném než na neupravené sjezdovce. Jinde jsem je nezkoušel, je fakt že tehdy jsem o carvingu jen slyšel, vyzkouším znovu. Teda až napadne sníh, protože u nás se lyžovalo zatím jen jeden víkend. Je to sněhová bída a už několikátou zimu.
09.02.2016 18:03:20 #60
Rozhodně nejsem žádný lyž. odborník, ale chce si to neplést obratnost a ovladatelnost. Delší lyže má při stejném složení jádra větší setrvačnost, tzn. „stejnou hnotnost na metr délky“. Taková lyže není obratnější, ale může být ovaldatelnější. Je to právě díky té setrvačnosti, kdy kratší lyže je náchylnější na muldy – snáze mění směr, a tak o to víc musíme makat, abychom jí donutili jet tam kam chceme, kdežto delší lyže prostě nezahne podél každé muldy, jede zamýšleným směrem, a tak ušetříma část sil. Výsledkem může být jistá bilance vynaložené síly na lyži lyžařem, kdy na jedné straně jsou korekce, aby lyže nejela podle muldy, a na straně druhé síla vynaložená na zatočení lyže. Jednoznačně ve většině případů vyhrává delší lyže, protože je stabilnější v oranici a jako přidaná hodnota je lepší stabilita na ledových plotnách. Kratší lyže bude určitě lepší při proplétání se lesem lyžařů na sjezdovce, ale pak vyvstává otázka, zda-li má v takové situaci smysl další setrvání na sjezdovce…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.