Vosky
01.03.2012 17:34:46 #1
Zdravim. Měl bych zde několik otázek na místní odborníky… Zajímalo by mě jak je to s kluznými vlastnostmi a výdrží jednotlivých vosků, zda je velký rozdíl jestli namažu pohřební svíčkou, lékařským parafínem, levnějším sjezdařským voskem (cena cca 200kč za 60g) nebo drahým sjezdařským voskem (cena cca 1000kč na 60g a více – napříkald vosky s vysokým obsahem fluorkarbonu). Je mi jasné že největší rodíl je v tom jestli mazat nebo nemazat a až posléze čím. Nejsem žádnej super závodník, jen by mě zajímalo zda se jednotlivé vosky liší jen minimálně a dokáží to poznat jen závodníci při FIS závodech… Další věc co by mě zajímala je jejich vlastnost proti otěru, zda mají sjezdařské vosky delší životnost(pomalejší vysichání skluznice) než obyčejné vosky a parafíny. Například když jsme někde v alpach na týden a namažu lepším voskem tak vydrží dýl a já nebudu muset každý den nebo obden mazat lyže, ale bude mi stačit když je v půlce pobytu jednou přemáznu…
Další otázku mám k voskům které jsou určené do různých teplot. Když budu mazat voskem např. žluté nebo červené barvy, tudíž voskem do vyžších teplot a ono bude třeba –20°C tak se mi vosk dříve sjede z důvodu že vosk je měký a sníh tvrdý… Ale jak je to když bude +/-0°C a já namažu modrým nebo zeleným voskem? Vosk je tvrdý sníh měký tudíž by měl na skluznici vydržet déle, nebo se pletu? Popřípadě jaké to má neduhy?
Poslední otázka se týká samotného mazání lyží… Má nějaký význam mazat lyže vícekrát za sebou? Popřípadě přepnout žehličku na nižší teplotu a zažehlovat déle? Mám pocit,že suchá skluznice do sebe nasákne(zda to lze takto nazvat) určité množství vosku a od určitého okamžiku už další vosk nepřímá bez ohledu na to jak dlouho zažehluji. Naproti tomu se zde na fóru dočtu že závodníci voskují lyže třeba třicetkrát… tak nevím…
Předem děkuji za odpovědi.
02.03.2012 17:34:22 #2
>> #1, kapycnik, 01. 03. 2012 17:34:46
Nejsem žádnej super závodník..
A jsi závodník?
Teprve druhou sezónu pravidelně mažu zatepla, dle mých zkušeností je lyžařský vosk trvanlivější než (HOnzova hrobečková) svíčka. Vosky nekupuju, mám ještě dostatečnou zásobu starých. Vosk sice skladováním údajně mění vlastnosti, ale nezávodím, tak to zatím neřeším.
P.S. Pokud ti nikdo další neporadí, dost informací ohl. mazání už tady v diskuzi je, stačí jen hledat. Dále určitě doporučuju články o mazání od Ivana Sosny – Snow 47, 49 a 51 v archívu.
03.03.2012 12:50:49 #3
Dám Ti jen pár takových hlavních rad, protože podrobnější informace si můžeš přečíst v článcích Ivana Sosny, případně Ti poradí další.
- Vosky na lyže jsou speciální vosky, které jsou pro ten účel dlouhodobě vyvíjeny a poměrně náročně vyráběny. Jen za zcela výjimečných klimatických podmínek je může nahradit něco jiného nebo obyčejný parafín ze svíčky.
- Teplem zažehlené vosky mají na skuluznici podstatně delší životnost než tekuté vosky, které se nanášejí houbičkou nebo pasty. Tyto vosky jsou lepší než nic, ale jsou spíše pro nouzové použití.
- Barva vosků určuje jejich použití pro určitou teplotu sněhu. Takže vosk na teplejší sníh Ti pojede na sněhu, který má velmi nízkou teplotu, o něco hůř. Poznáš to i když nejsi závodník. Stejně tak nebude mít optimální kluzné vlastnosti ani vosk do nízké teploty sněhu na sněhu v teplotě kolem 0°C. Existují však i vosky poměrně univerzální (je to na nich napsané), které běžného lyžaře zcela uspokojí.
- Čím, více mazání ma lyže za sebou, tím lépe jede, když je na ní použit správný vosk. Ale neplatí to navěky, protože i lyže stárne a po sezóně by se měly staré vosky odstranit a nanést nový vosk, který je zakonzervuje do další sezóny.
- Na odstraňování starých vosků není dobré používat čistý benzín – vysuší skluzici. Smývače Skivo nejsou drahé (v plechovce) a nevysušují tolik skluznici.
- Jsou levné vosky (pro 90 % sjezdařů bohatě stačí). Jsou dražší vosky (jsou lepší, ale jde spíše o pocit než že by to bylo na sjezdovkách tak zásadní jako na bežkách). Jsou superdrahé vosky, které se ještě mohou „vylepšovat“ různými urychlovači (např. práškovými). Na běžkách je to radost za hodně peněz (ale pozná to i průměrný bežkař), na sjezdovkách to má smysl jen pro závody a pro trochu radosti, ale nejspíše méně než na běžkách.
- Když budeš někde delší dobu lyžovat, nech si lyže namazat aspoň 2 x za týden (ne malý servis – jen vosk).
04.03.2012 13:08:43 #4
Letos jsem také začal mazat sám pomocí žehličky a je to super,lyže jedou skoro sami.Mazal jsem červeným voskem a tak se chci zeptat jestli má cenu,když jsem na nich jel 2× je ted přemazávat žlutým voskem na teplotu okolo 0 stupnů,bude to mít na něco vliv?Voskování jsem prováděl 2× za sebou,je to dobře ,nebo stačí jednou,nebo ještě vícekrát.Díky za odezvu
04.03.2012 15:36:36 #5
>> #3, Navvy, 03. 03. 2012 12:50:49
Navvy, trochu bych upřesnil to, co píšeš:
ad. 1) u základních vosků bych to nebral až tak smrtelně vážně a žádnou vědu v tom nehledal. Základní univerzální vosky jsou jen mírně upravené parafíny, které jsou běžně k dostání na trhu.
ad. 2) často je pro řešení neočekávaných problémů na svahu nejlepší kostička univerzálního parafínu spolu s kouskem korku a nebo s dlaní. Tekuté vosky je většinou třeba ze skluznice potom zase dostat – pozor hlavně na ty s fluorem. Když zůstanou na skluznici, nedělají jí dobře.
ad. 5) benzín nepoužívat vůbec, Skivo smývač a podobná rozpouštědla snad jen na očištění různých předmětů od vosku. Jen ne na skluznici! Vysušuje ji. Skluznici čistit buď kvalitními citrusovými smývači vosku (citrus degreaser), které skluznici jen minimálně vysušují, a nebo ji čistit (od špíny, ne od vosku) obyčejným parafínem – zažehlit a zatepla stáhnout, celé několikrát zopakovat. Je to rychlé, jednoduché a stačí na to i ten vosk z čajové svíčky a nebo lékařský parafín.
Hlavní pravidlo – důležitý je vosk ve skluznici, ne na skluznici. A proto platí mazat často a zatepla (zažehlovat). Když skluznice šedne, je už pozdě. Podle mně stačí běžnému sportovnímu lyžaři na mazání 4 věci – žehlička, cidlina, univerzální vosk pro teploty od nuly dolů (většinou bývá bílý) a univerzální vosk studený (často bývá modrý). S tím podle mně vyřešíš naprosto všechny situace se kterými se běžně setkáš. Možná budeš mít malinko problém na některých typech čerstvého sněhu, ale s tím se dá žít.
04.03.2012 17:10:04 #6
>> #5, HonzA_, 04. 03. 2012 15:36:36
Svíčka je určitě lepší než nic, ale vosk je vosk. Cena levnějších lyžařských vosků navíc není nijak závratná. U sjezdových lyží není ta neočekávanost potřeby voskování až tak akutní. S tím názorem na poškozováním skluznice tekutým voskem jsem se zatím nesetkal, ale myslím, že to nebude u běžných lyží moc kritické. Máš s tím nějakou konkrétní zkušenost nebo výsledky nějakého testu? Pro běžné použití je smývač vosku úplně dostatečný. Já jsem chtěl hlavně varovat před použitím obyčejných rozpouštědel. Jinak s tím posledním odstavcem souhlasím, jen bych tam přidal kartáč, protože pouhé zarovnání škrabkou (cidlinou) je nedostatečné a vosk musíš vykartáčovat.
04.03.2012 17:23:06 #7
>> #6, Navvy, 04. 03. 2012 17:10:04
„Svíčka je určitě lepší než nic, ale vosk je vosk.“
Na čištění skluznice svíčka a nebo lékařský parafín bohatě stačí. Na mazání je lepší univerzální vosk.
„S tím názorem na poškozováním skluznice tekutým voskem jsem se zatím nesetkal, ale myslím, že to nebude u běžných lyží moc kritické.“
Jak píši, týká se to vosků s fluorem. A mezi tekutými vosky je poměr těch s fluorem vyšší než u těch pevných. Minimálně ti skluznici vysuší, což je přesně to co nechceš. A myslím si, že naprostá většina lyžařů žádný fluorový vosk vůbec nepotřebuje.
„Pro běžné použití je smývač vosku úplně dostatečný. Já jsem chtěl hlavně varovat před použitím obyčejných rozpouštědel.“
Skivo smývač je právě typické rozpouštědlo. Sice určitým způsobem šité na míru materiálům skluznice, takže ji nepoškodí, ale zcela bezpečně ji zbaví vosku do hloubky, což nikdo nechceme. Bude potom vysušená a dá opět dost práce ji pěkně promazat. IMO je nejlepší čištění vyplavení horkým voskem.
„Jinak s tím posledním odstavcem souhlasím, jen bych tam přidal kartáč, protože pouhé zarovnání škrabkou (cidlinou) je nedostatečné a vosk musíš vykartáčovat.“
Podle mně není potřeba a stahovat ani kartáčovat po mazání na běžné ježdění nemusím. Zažehluji co nejméně vosku a rozhodně ho nestahuji ani nekartáčuji. Dá to moc práce, je s tím spousta nepříjemné špíny a po pár jízdách není poznat rozdíl. Cidlinu jsem myslel na stažení zbytků starého vosku před mazáním. A pokud na něco použít kartáč, tak na vykartáčování před mazáním.
04.03.2012 18:12:43 #8
>> #7, HonzA_, 04. 03. 2012 17:23:06
S tím použitím svíčky jsem to nepochopil, že to je jen na čištění. Takže v tomto směru s Tebou souhlasím.
O tom vysušování fluorovými vosky by mě zajímalo jestli na to byl nějaký test, nebo to máš jen z doslechu.
Skivo smývač není jen rozpouštědlo, ale myslím, že si rozumíme, že je lepší než třeba ten benzín.
Bez kartáčování to sice dá méně práce, ale hůř to jede.
04.03.2012 18:59:54 #9
>> #8, Navvy, 04. 03. 2012 18:12:43
„O tom vysušování fluorovými vosky by mě zajímalo jestli na to byl nějaký test, nebo to máš jen z doslechu.“
O testu nevím. Ale vím jak vypadala skluznice mých nebohých Atomiců po několikadenním mazání tekutým fluorovým voskem. Celá šedivá křičela o pomoc. A další vrstvy toho tekutého zázraku to jaksi neřešily. Následně jsem se z různých míst dozvěděl že fluorové vosky jsou za určitých podmínek sice fajn, ale nedělají lyžím zrovna moc dobře.
Takže řekněme že to mám jen z doslechu, zato podpořené vlastní, velmi negativní, zkušeností.
„Skivo smývač není jen rozpouštědlo, ale myslím, že si rozumíme, že je lepší než třeba ten benzín.“
Nechci být hnidopich, ale mám zrovna v ruce plechovku Skivo smývače a píše se na ní: „Přípravek obsahuje: xylen, toluen, lakový benzín“.
Pravda, nepíše se kolik těchto úžasných látek obsahuje, ale já bych si ho dovolil za rozpouštědlo, pravděpodobně šetrné k materiálu skluznice, považovat.
„Bez kartáčování to sice dá méně práce, ale hůř to jede.“
Naprosto souhlasím. Ale otázkou je ta míra. Moc dobře vím kolik práce a bordelu je to navíc a celé se to zhorší při použití tvrdšího vosku. Ten prvek lepší/horší jízdy doporučuji každému vyzkoušet. ať se může sám rozhodnout co mu vyhovuje lépe.
Já osobně stahuji a kartáčuji jen do specifických podmínek a také pokud chci aby lyže od první jízdy jely rychle.
04.03.2012 19:10:58 #10
>> #8, Navvy, 04. 03. 2012 18:12:43
Tak mi to nedalo a našel jsem si bezpečnostní list Skivo smývače:
- Lakový benzín: <30%
- Xylen: <40%
- Toluen: <20%
Na běžkařském fóru jsem pak narazil ještě na následující info: „Takže když smícháte ředidla S 6001 a S 6005 v poměru 3 : 2, je z toho smývač skivo.“
04.03.2012 19:13:10 #11
>> #8,
Navvy, 04. 03. 2012 18:12:43
Hele, Navvy, debatou s HonzO se pouštíš na tenký led – HonzA patří do
úspěšné Daliho servisní líhně a buď si jist, že ví, co píše a má
naprostou pravdu:
1. Ano, fluorový vosk silně vysušuje skluznici a (v principu) by snadno
mohl dopomoci i k depolymerizaci. Pokud nevěříš, vyzkoušej. Je to snadné
a prosté.
2. Skivo smývač je možná lepší než benzín, ale to neznamená, že je
rozumné ho patlat na skluznici. Počítej, že po každém odmaštění (a
kolik jich asi skluznice snese?) budeš potřebovat minimálně pět a spíš
deset promazání, abys obnovil původní vlastnosti.
3. Ano, máš pravdu, bez kartáčování to první jízdu na vleku hůř jede.
Ale to jsem ochoten překousnout.
EDIT: HonzA mě předběhl, takže tento příspěvek ignorujte…
04.03.2012 20:29:25 #12
>> #11, kokoska.rokoska, 04. 03. 2012 19:13:10
Fluorové vosky (zažehlovací teplem)se normálně používají
i v závodních podmínkách (na běžky, to zase vím já). Rozdíl může
být skutečně v těch tekutých voscích. Tam by to mohlo dělat neplechu,
protože tekuté vosky jsou skutečně nouzovka. S opakovaným mazáním
tekutým voskem nemám zkušenosti – nikdy jsem jím nemazal 2 x po sobě
Takže budu to brát jako
věc ověřenou praxí a další důvod pro varování před
tekutými vosky.
Jak už jsem psal výše, je to lepší než třeba benzín.
Ještě jsem neviděl běžkaře, který by nekartáčoval. Na těch sjezdovkách to asi tolik nevadí, ale může to mít vliv na trvanlivost původní skluznosti.
Každopádně tu vedeme docela zajímavou diskusi.
04.03.2012 20:45:22 #13
>> #12,
Navvy, 04. 03. 2012 20:29:25
O běžkách vím prd (pominu-li pár zimních soustředění před sto lety,
kde jsme na nich museli běhat), takže ty bych vynechal.
A teď ke sjezdovkám:
1. Neřeším tekutý, pevný, práškový a kdo-ví-jaký vosk. Řeším
jen a pouze to, zda obsahuje fluor (v jakekoliv podobě), nebo ne. A když tam
fluor je, musí vosk ze skluznice co nejdříve pryč. Jinak je po skluznici. Na
druhou stranu, 99 % lyžařů to pravděpodobně nepozná.
2. Nejde o to, že by nevykartáčovené sjezdové lyže jely dobře, jde
o to, že rozdíl mezi vykartáčovanými a nevykartáčovanámi je v jedné
jízdě vlekem nahoru. Pokud teda servisman není kopyto, které si na lyže
zažehlí centimetrovou vrstvu. Takže, nepotřebuješ-li maximální
ovladatelnost lyží za každou cenu od prvního okamžiku kvůli bezpečnosti
(SG, DH) nebo Ti nejde o setinky (závod), je to téměř jedno. A u
„setinek“ stejně samotné stažení a vykartáčování nestačí…
04.03.2012 20:49:28 #14
>> #9,
HonzA_, 04. 03. 2012 18:59:54
Honzo, co to je citrus degreaser, kde se to dá koupit?
Ještě píšeš o čištění zažehlením a stáhnutím horkého vosku. Čím
ho stahuješ ? Díky za info
04.03.2012 20:56:34 #15
Např. CITRUSOVÝ ČISTIČ SKLUZNIC . Když si dáš vyhledat „citrusový čistič“, vyjede toho dost, zdá se, že se používá nejen na skluznice.
04.03.2012 20:57:05 #16
>> #14, PetrAT, 04. 03. 2012 20:49:28
Stahuje se cidlinou (plastovou škrabkou) okamžitě po zažehlení – ještě teplý vosk. Ten citrusový čistič má např. Swix .
04.03.2012 21:37:20 #17
>> #12, Navvy, 04. 03. 2012 20:29:25
Pro nezávodní lyžování jsou fluorové vosky naprostá zbytečnost. Plně postačí široká škála vosků hydrokarbonových, od univerzálních po vosky do různých teplotních podmínek. Ty také dobře poslouží i v závodním lyžování pro tréning.
>> #16, HonzA_, 04. 03. 2012 20:57:05
Rád bych tě ještě doplnil, že při čištění skluznice je nejdůležitější právě důkladné vykartáčování skluznice po stažení ještě teplého vosku.
04.03.2012 21:53:01 #19
>> #18, PetrAT, 04. 03. 2012 21:44:00
Čajovou svíčku použít můžeš, nejlépe se mi však osvědčil lékárenský parafín.
04.03.2012 23:51:22 #20
Ahoj vidím zaujímavé vlákno:)
Tak skúsim postupne,najprv odpovedať kapycnikovi na otázky,ktoré ešte neboli zodpovedané a zvyšok všetkým.
„..zda je velký rozdíl jestli namažu pohřební svíčkou, lékařským parafínem, levnějším sjezdařským voskem (cena cca 200kč za 60g) nebo drahým sjezdařským voskem (cena cca 1000kč na 60g a více – například vosky s vysokým obsahem fluorkarbonu)“
Hrobečkovú sviečku som ešte stále neskúšal.Odpovedal Ti Tom.Lekárenský parafín má slabú výdrž,teda neplní dobre ochrannú funkciu.Je mäkký a zároveň dosť suchý.Chýbajú tam jednoducho aditíva na uspokojivé použitie v lyžovaní.Pochopiteľne,kedže je lekárenský,mala by to byť teda čistejšia forma,aby nevyvolával alergické reakcie,atď.Ako píšu ostatní na čistenie sklznice OK,ostatne aj komerčná forma lyžiarských parafínov na čistenie sklznice je ± to isté.
Univerzálny vosk Ti urobí dobrú službu.O niečo lepšiu potom tréningové vosky.Zväčša klasické 3 farby y/r/b.Majú lepšiu odolnosť ako uni vosky a cena je zväčša v pohode.Teda kluby a jednotlivý pretekári ich kupujú vo väčších cenovo výhodných baleniach.Ak nezávodíš,len trénuješ,tak v tejto kategórii voskov by som aj ostal.Ak Ti môžem poradiť,kúp si červený tréningový vosk(hydrocarbon) a už ďalej nič nerieš,ani vlhkosť,ani teploty.Je to základ všetkých servisákov vrátane tých vo World Cup.
Fluorcarbonové vosky a hlavne tie High Fluor(HF) sú špecifické pretekárske vosky do určitých presne vymedzených podmienok a môžu spôsobiť aj určité zbytočné problémy.Viď nižšie.Pre Teba asi vyhodené peniaze,ak by si ich potreboval asi by si sa tu na fóre nepýtal či?,ale aké?:)
„Například když jsme někde v alpach na týden a namažu lepším voskem tak vydrží dýl a já nebudu muset každý den nebo obden mazat lyže, ale bude mi stačit když je v půlce pobytu jednou přemáznu…“
Takto to nefunguje.Mal by si podľa podmienok a času na snehu mazať aspoň obdeň.Niekedy je aj každý poldeň málo(nízka teplota a vlhkosť vzduchu).Cena vosku nerozhoduje.
„Ale jak je to když bude +/-0°C a já namažu modrým nebo zeleným voskem? Vosk je tvrdý sníh měký tudíž by měl na skluznici vydržet déle, nebo se pletu? Popřípadě jaké to má neduhy?“
Áno vydržal by dlhšie,ale má to jeden neduh.Studené vosky slabšie penetrujú sklznicu.Nevsakujú sa tak hlboko ako tie mäkšie a tak máš v sklznici len obmedzenú zásobu.A môžeš byť za rovnaký čas na tom istom(na suchu)
„Má nějaký význam mazat lyže vícekrát za sebou? Popřípadě přepnout žehličku na nižší teplotu a zažehlovat déle? Mám pocit,že suchá skluznice do sebe nasákne(zda to lze takto nazvat) určité množství vosku a od určitého okamžiku už další vosk nepřímá bez ohledu na to jak dlouho zažehluji. Naproti tomu se zde na fóru dočtu že závodníci voskují lyže třeba třicetkrát…“
Áno má,ale to musíš vychytať sám na vlastnej sklznici.A áno sklznica je schopná prijať len určité množstvo vosku.Každopádne tých 30 krát je myslené aj so sťahovaním a kartáčovaním.Nie ako penetrácia,ale zaoblenie vrcholov štruktúry a odstraňovanie aj tých posledných najmenších mikrochĺpkov sklznice,ktoré by mohli zhoršovať sklz.
Fluorové vosky+opravník mýtov: Aby sme sa v tom ľahko orientovali budem používať zaužívané skratky.Low flouoro(LF),High fluoro(HF) a 100% Pure perfluorcarbon(PF),ktorý inak tiež nie je 100%,len ho tak označujú.
Vidím,že sa zhodneme na nepotrebnosti použitia fluorcarbonových voskov na rekreačné,alebo tréningové účely(výnimka sú SG/DH).V závodnom lyžovaní priamo pri pretekoch áno,ale aj to až od GS vyššie.
SG/DH lyže majú výnimku preto,lebo ak sú používané na preteky a páry s danou štruktúrou podelené aspoň na teplé a studené tak LF je tam základ a klasický hydrocarbonový vosk vidia tak maximálne keď sú nové a pri čistení za tepla.LF je v tomto prípade používaný dokonca aj ako transportný a garážový vosk.Je totiž častým omylom laikov voskovať celú sezónu tréningovým voskom a na preteky navoskovať HF a myslieť si,že to pôjde rýchlo..ešte stále sa bavíme o SG/DH:)
Pri obráku sa to ako tak dá,jazda trvá krátko a zväčša po hranách.Ale aj tak by som za účinnejšie považoval namazať „rozbehovým“+naniesť fluorovú emulziu na bočnice,ako mazať HF.
>> #9, HonzA_, 04. 03. 2012 18:59:54
„O testu nevím. Ale vím jak vypadala skluznice mých nebohých Atomiců po několikadenním mazání tekutým fluorovým voskem. Celá šedivá křičela o pomoc. A další vrstvy toho tekutého zázraku to jaksi neřešily“
Čo bolo pod tým tekutým voskom ako podklad? Alebo sa používal len tekutý vosk,ako jediný vosk,bez priebežného zažehlovania obyč. vosku?
LF/HF/PF produkty nevysušujú sklznicu.Nedokážu to,nemajú tú schopnosť,ale nie sú v tom zas až tak nevinne:
1.Problém je,že upchávajú póry sklznice,ktoré potom nemôžu dobre absorbovať vosk a robiť si zásobu.
2.Ťažšie sa odstraňujú.LF/HF ešte idú celkom dobre pomocou čistenia za tepla,ale PF prášky majú vysoký bod topenia a nízka teplota pri použití napr. lekárenského parafínu na ne nestačí.A vysokou teplotou a tvrdým voskom sa lyže nečistia..(x) Najlepšie je použiť zmývače na fluorové vosky,ktoré si s tým hravo poradia a neničia spodné vrstvy voskov,ale zase tá cena.
3.Problém pri neustálom používaní len PF produktov bez vyčistenia a navoskovania lyže zažehlením je hlavne v tom,že časom vytvoria až nepriepustnú vrstvu.Starý vosk v spodných vrstvách nemôže von a nový dnu.Lyža sa navyše spomalí,teda opačný než želaný efekt.Nápravu riešia servisáci nie zmývačom,ale Montanou:)
4.HF a PF pri zažehlovaní si výpary vyžadujú dobré vetranie miestnosti a radšej aspoň polmasku.
..sorry za román:)
x..nie som moc velkým fanúšikom čistenia voskom za tepla,často poškodzuje sklznicu,ale to je už na inú debatu.
05.03.2012 00:28:35 #21
>> #20, TNS, 04. 03. 2012 23:51:22
Máme velmi podobné názory a zřejmě i zkušenosti, i když já hlavně z běžek.
K Tvému bodu 3: spíše než Montana by možná pomohl bronzový kartáč, který se stejně normálně používá.
Ještě je třeba dodat, že před použitím čerstvě navoskovaných lyží, by se tyto měly nechat venku vymrznout (a nenechat si je tam ukrást…).
05.03.2012 15:24:14 #22
Sudruhovia spolulyznici cau.
UPOZORNENIE, citanie len pre OTRLYCH.
Ostatni povinne vynechat.Nulova informacna hodnota.
Vidis Lamarku,a teraz aby sa v tom diva svina vyznala,co je to spravne a jak to ma byt.
Lamarku,nie som v spravnom vlakne,ale mojou odpovedou na Tvoj post ohladom hodnoty informacii bude Krabova genialna formulacia.
Mski nas neuci lyzovat,on nas uci nad lyzovanim rozmyslat .
Takze jednotne pravdy neexistuju,treba sa k nim prerozmyslat.
Ako Krab Vam velmi prezieravo a inteligentne naznacil , ze JA ako jeden z najvetsich velikanov tohto fora som sa potichu stiahol do uzadia,a nebudem nic komentovat,tak Ta moja velka nevymachana drzka ma nenecha ticho,tak par postrehov.
Neviem ako zacat.Tak teda trochu zosirsa.
Narodil sa na zirnych uhorskych rovinach jeden chlapec. Od rana do vecera lietal s drevenou palicou po ulici a bol s/S?/tastny,nahanal tenisovu lopticku,nahanal futbalovu,pinpongovu,a jeho rodicia ani nevedeli co este.
Kedze jeho rodicia videli,ze sa im straca pred ocami,tak horuckovito zacali hladat sport,kde by sa ich ratolest az tak nenabehala a nespotila.
Kedze boli doby,ked este v minulosti aj tu na zirnych uhorskych rovinach byval tri mesiace prirodny!! sneh,napadlo ich skusobne ho na tento sport nalakat.
Ved logicky,kto uz sa len cez zimu spoti a nabeha.
Tak ho prihlasili ako maleho druhacika do skolskeho preteku o snehovu vlocku v lyzovani.
Tento maly chlapec nafasoval pozicane plastove ski,dal si tri ponozky do o dvoch cisel vetsich topanok,a na pretek vyrazil.Po dostatocnom rozjazdeni/asi 2*30m/ nastupil s malou dusickou na start osembrankoveho obraciku.
Ake bolo prekvapenie vsetkych,ked v konkurencii styroch pretekarov obsadil fantasticke tretie miesto.
Hned bolo vsetkym jasne,ze sa jedna o neobruseny diamant velmi vysokej kvality.
Nasledovalo okamzite prihlasenie do lyziarskeho oddielu,aby sa mohol diamant zacat obrusovat.
Nasledovali prve treningy,preteky.A,co si chlapec nevsimol.Dorastenci,ktori mu pripadali ako bohovia zoslani z Olympu pre sirenie novej VIERY ,a na ktorych aj tak vzhliadal,obcas vytiahli z vacku nieco bielo mliecne,co tomuto chlapcovi pripominalo sviecku,a horlivo suchali po sklznici.
Kedze sa bal cokolvek tychto Bohov spytat,tak musel zapojit vsetku svoju predstavivost,aby sa dopatral odpovede.
Kedze pan Boh,/ten ozajstny/,vsetky svoje dietky bezmedzne miluje,/aj tie nevydarene/ vyslal mu luc poznania vo forme jedneho starsieho ziaka/to bol pre tohto chlapca len poloboh/,ale aj tak si jeho radu o tom ze treba mazat svieckou,strasne vazil.
Lenze coze,vsade chudoba,penazi malo,tak sviecky nebolo.
Vtejto chvili pan Boh zauradoval znovu.Zoslal na maleho chlapca poznanie o tom,na co je dobry sviatok vsetkych svetych.Chlapec ked zbadal to more sviecok ktore na tych cudnych kopcekoch horeli ani nedychal.Bal sa co len priblizit k tomu mnozstvu krizov,/tie ho desili/,tak so zmetkom v dusi odkracal domov.
Nebojte sa,aj keby ho tie krize nedesili,tak by si nedovolil ani na jednu sviecku siahnut,vtedy este bola ina doba,a NEPOKRADNES este v desatere tusim platilo.
Ake bolo jeho stastie,ked po styroch dnoch nasiel okolo cintorinskeho kosa 3 /slovom tri!!/ napoly dohorene a vyhodene sviecky.Vtedy ho este nenapadlo do kosa nazret,tak cely stastny utekal domov.
Zacal mazat podla vzoru dorastencov,bolo mu casom vysvetlene na co pouzivaju ten velky vinovy korkovy stupel,a zacal svoje vysledky zlepsovat.Uz mu lyze nedrhli na snehu ako volakedy.
Kazdy rok sa nevedel dockat toho pre neho ojedineleho sviatku.To byvalo materialu.
Dodam len,ze chlapca tak ako dospel,uz to mnozstvo sviecok na tych kopcekoch netesi,ale smuti na dusi,/podotknute len pre poriadok./
Lenze co sa nestalo.Vplyvom uzasneho ludskeho pokroku,a par estebakov ktori mohli vycestovat do kapitalistickej cudziny sa ,v jeho rodnom Ceskoslovensku objavili FAREBNE!! sviecky,a bolo na nich napisane volaco ze TOKO,a Holmenkol.
No tak toto uz chlapec absolutne nechapal.Co sa to deje,jeho nazor na zanasanie sklznicou svieckou dostal absolutne trhliny. A to ked este zbadal prvu zehlicku na tuhy lieh,ktoru na to TOKO polobohovia prikladali,co mu este len potom chodilo po tej malej hlavicke!
Vo svojej rozorvanej dusi a zmetenej hlavicke nenachadzal odpovede na svoje nastojcive otazky,preco ini/bolo ich malo/ maju,a ostatni nie?
Bolo to preto,aby si Ti ostatni mohli omluvat svoje trojsekundove straty touto skutocnostou?
Nevedel najst odpovede,tak sa ich snazil najst v jednej zo svojich zufalych chvil v chrame zasvetenom panu Bohu.
Pekne sa pomodlil ,polozil otazky ktore ho umarali ,a cakal na hromovu odpoved od dotazovaneho.Cakal pet minut,desat,uz mu bolo aj trochu zima,tak sa zacal osivat.
A vtedy to prislo!!On maly, nechapavy, si myslel ze odpoved bude jasne formulovana a podana zrozumitelnou formou,od toho komu otazku polozil,a pritom TA odpoved bola priamo vedla kazatelnice!
Bola velka,mala farbu inu ako sviecky ktore dovtedy poznal,a uz z dialky bolo jasne ze je na tejto odpovedi aj nejaky napis!
Bolo nad slnko jasnejsie,ze tam to TOKO urcite je napisane.
A vtedy,v tom bozom chrame zautocil na tuto malu dusicku sam diabol chtivosti a pokusenia.
Kedze chlapec tento Bozi dar bral ako osobny dar od najvyssieho,tak si tento dar bez bazne a hany prisvojil pod svoju bundicku.Jasne ,ze nie pred sluzobnikom bozim,to si pockal kym sluzobnik bozi dopije svoju obvyklu davku omsoveho,a jemne usmiaty odkraca do fary na poobednu siestu.
Cely rozochveny ,s tymto Bozim darom pod bundou,citiac ze nie vsetko asi urobil košer,tak si v rychlosti hodil tri otcenase a tri zdravasy.Az rokmi zistil,aky predvidavy tah urobil,ze svoju dusu na mieste ocistil.
Nebudem Vas zdrzovat,ani Vam nebudem hovorit,ako tento bozi dar,aj ked na nom nebolo napisane ze TOKO,ale volaco ine comu moc nerozumel,tak ako jazdil.
Kludne sa casmi vyrovnal aj o dva tri roky starsim polobohom.
Tento bozi dar mu vydrzal rozrezany na male kusky/nuz ten styridsat centimetrovy a hruby kus sa tazko drzal v ruke/,velmi,velmi dlho.
Robil rozne pokusy,na jednej lyzi namazana obycajna sviecka,na druhej Bozi dar.
Bolo jasne citit obrovske zrychlenie,ked sa postavil z obycajnej,na neobycajnu.
Kedze Bozieho daru mal dost,tak mazal aj trikrat denne.Panecku,tie lyze casom zacali na snehu normalne spievat choraly,tak boli rychle.
Presiel cas,a chlapec odrastol,a dozrel/snad/..Casom si polozil logicku otazku.Ma pan Boh viacej penazi,ked si dovoli do svojich Bozich darov davat nejake ine latky ako do obycajnych,ludskych sviecok?
Dodnes odpoved nenasiel.
A asi ani nenajde.
Ako viete,zucastnil som sa krasnej akcie/este raz vsetkym diky/ Obraku Snow.
Kedze,uz viem ze kradnut by sa nemalo,teda sapon nie v Bozom chrame,to uz je velka drzost,tak som si pred dvomi rokmi,ked som zacal znovu lyzovat kupil tie tehlicky,s napisom skivo.
Ake bolo moje prekvapenie,ked ma moj dvorny voskovac Dali/Dali to este nevie,ale tymto je vymenovany/ s tymito voskami poslal do ri..,vytiahol tie svoje dva doktorske kufre,pol hodinu sa v nich prehrabaval,pricom vylovil nejaky sprej na vlasy, ci co to bolo,trochu strekol na sklznice,rozotrel,na to dal vraj volake mejdlicko,ci jak to hovoril,rozotrel vylestil,a s dodatkom ze toto/to jako to co mi tam napatlal/ by malo byt rychle,ma poslal na start.Jasne ze na druhych lyziach,tie namazene mi povolil nasadit az na starte.
Neviete si predstavit moje prekvapenie,co som citil na starte,ked som si lyze obul,a jemne s nimi zasuchal.
Martin47 niekde napisal,ze Harry sel jak blazen,a kdyby tak jel tak von,tak by se asi zabil.
Martine,ved ja som sa skoro aj zabil.Tie lyze sli tak,ze som ich nestacil brzdit,nie este urychlovat.Kedze mi v tom zmetku v mojej hlave na trati vyrazilo z ruky palicu,kym som si ju styri brany prechytaval,lyze sa bez bez mojej kontroly jazdy rozbehli tak,ze v prvej brane od tej tazsej pasaze som z traze vzlietol,a zastavil sa az v lese.
Nic sa mi nestalo aj zasluhou Daliho,ktory v tom mieste akurat stal,a stihol sa za mna u nejvyssiho prihovorit.
A kde je ze vlastne Ta pointa?
Vsetko ma svoj vyznam ohladom voskovania,kdyz umis tak jako Dali,aj lyzovat aj mazat,tak ma vsetko svoj vyznam,aj navalit dvadsat papierov do mazania.
Zalezi,co kazdeho z Vas v hlave uspokoji.
caute Harry.
Chlapci,pekne vlakno,Arsi,vsetka cest za Tvoju odpoved.Velmi rozumne napisane.
06.03.2012 15:28:26 #23
>> #22, Harry, 05. 03. 2012 15:24:14
Také jsi to, Harry, pěkně napsal. Četl jsem to s radostí a takovým
zvláštním milým pocitem. Možná i proto, že jsem ještě o nějaký ten
rok starší než ty
06.03.2012 18:59:19 #25
>> #22, Harry, 05. 03. 2012 15:24:14
Moc pekne :).
____
Jeste doplnim k tekutym voskum. Tekute vosky jsou tekute proto, ze je to vosk rozpusteny v rozpoustedle. Takze s voskem se na skluzici patla i to rozpoustedlo.
Ted tady koukam na TOKO Mini Express (universal liquid fluoro(!) wax), ale zadne slozeni na nem neni. Kazdopande smrdi pekne rozpustile.
06.03.2012 20:46:44 #26
>> #20, TNS, 04. 03. 2012 23:51:22
„Čo bolo pod tým tekutým voskom ako podklad? Alebo sa používal len tekutý vosk,ako jediný vosk,bez priebežného zažehlovania obyč. vosku?“
Ahoj, bylo to už před lety na týdenním lyžování v Alpách. Před
odjezdem jsem namazal klasicky zatepla tuhým lyžařským voskem a myslel jsem
si že dny v průběhu týdne pokryji tekutým voskem. Dokonce mi to
i poradili ve speciálce, kde mi ochotně prodali tekutý fluorový vosk.
V týdnu jsem pak průběžně asi 3× namazal a výsledek po týdnu byl
úplně hrozný. Lyže celé šedivé (ale jinak než ježděné nemazané) a
vůbec nebraly vosk ani po opakovaném mazání zatepla. Pomohl až servis a
zbroušení skluznice. Od té doby ten vosk leží někde v koutě – dal
bych ho s radostí nějakému nepříteli, naneštěstí ale na lyže jezdím
jen se samými fajn lidmi .
06.03.2012 23:15:09 #27
>> #25, tomas27, 06. 03. 2012 18:59:19
V rámci testů na sobě samém jsem vyzkoušel mazat lyže i impregnací na goretexové bundy (sprej). Složení dle obsahu taktéž vosk + nějaký rozpouštědlo. Fakt to nejelo…
06.03.2012 23:22:24 #28
>> #27, vašek2, 06. 03. 2012 23:15:09
Co tě to napadlo, Vašku?
12.03.2012 21:34:11 #29
>> #24, puamik, 06. 03. 2012 18:30:15
Vůbec nepropadej panice. Já na běžky, na tu skluznou část (a stejně tak na sjezdové lyže), dávám na léto měkký parafín (důležité je, aby byl měkký, protože lépe konzervuje) a vůbec neřeším jestli je fluorový nebo ne. Ptal jsem se na to, jestli teď nejsou nějaké nové poznatky, a fluorové vosky asi opravdu nikdo ani u naší špičky nějak neřeší. Nejhorší co bys mohl udělat, by bylo skluznici nechat suchou.
A pokud Tě zajímají ty smývače, na zasviněnou skluznici se požívá tekutý smývač. U závodníků, zase včetně špičky, se požívají smývače třeba Swix – na fluorované vosky ten speciální (který se používá stejně i na vosky bez fluoru). To Skivo asi nebude tak dobré, ale znovu opakuji, je to lepší než třeba benzín – ten fakt nezkoušej. Hlavně ten smývač není třeba na skluznou část (což jsou i sjezdové lyže) moc používat, protože speciálně ty sjezdovky nemáš moc kde a čím umazat. A pokud už ten smývač použiješ, tak jen na hadr a nenechat to dlouho působit. Pokud se jedná o ty citrusové smývače, já si s tím čistím ruce (utěrkami) když je mám špinavé od řetězu na kole. A garantuji Ti, že tam jsou organická rozpouštědla také.
Takže když to shrnu, lyže maž tím co máš, ale maž a smývač na sjezdovky použij jen kdy není vyhnutí.
12.03.2012 22:29:05 #30
>> #27, vašek2, 06. 03. 2012 23:15:09 Ano, správně! „Nebyl to právě Cimrman, který zjistil, že vyfukováním tabakového kouře do odpadu zlato nevznikne?“
Průkopníci slepých uliček jsou potřeba!:-)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.