04.03.2012 14:00:08 #1
Dobrý den, rád bych se podělil o velice nepříjemný zážitek z prožitého dne (25.2.2012) Na Špičáku v Deštném v Orlických horách. Jedná se o pouze jeden menší vlek (cca 600m), který provozuje firma Roznět – Ivan Grulich, www.roznet.cz, prezentuje se jako vlek pro rodiny s dětmi. Upozorňuji, že tento vlek nemá nic společné se známým Skicentrem Deštné, které sídli na vedlejším kopci.
Před cca 6 lety jsme zde byli spokojeni. Tak jsme vzali s sebou 3 další rodiny (8 dospělých, 6 dětí) a vyrazili učit děti lyžovat. Pakování je zdarma a místa bylo dost. To byla ale poslední příjemná věc toho dne.
První nepříjemné překvapení nás čekalo u pokladny. Musíte platit i za nejmenší děti, žádná věková hranice pro jízdu zdarma zde není. Pán u kasy byl dost nepříjemný a to co jsem od něj slyšel mne šokovalo: „Pokud se Vám to nelíbí, tak táhněte jinam“. Bohužel někteří z nás již měli skipas zakoupený, tak přesun na vedlejší kopec nebyl možný (vrácení skipasu odmítli, že prý to mají již zaevidované).
Další nepříjemné překvapení nás čekalo asi za hodinu. Poté co manželka odjela se synem 2 jízdy tak jsme se chtěli prostřídat. Přeci jen jezdit s nejmenšími dětmi není žádná pohodička. Když jsem se blížil k vleku, vyběhla paní z pokladny a vyhodila mne, že prý jízdenka je nepřenosná. To dokladovala jakousi značkou na permanentce, kterou tam předchozí jízdu nakreslila manželce. Žádná diskuze nebyla možná, když to prý budě dělat každý, tak nic nevydělají. Nakonec jsem si musel koupit svoji novou jízdenku. Musím přiznat, že na skipasu je uvedeno „jízdenka je nepřenosná“, ale přístup k klíčovým zákazníkům = rodinám mne zarazil.
Poděkoval jsem hlasitě na pokladně za vynikající vstřícnost k rodinám s dětmi a zařekl se, že na tento kopec mne již nikdo nedostane. Několik okolních maminek a tatínků souhlasně pokývalo a jedna paní si postěžovala, že dokonce jejich 2,5letý syn nebyl puštěn na vlek vůbec, i když pánovi lístek bez skrupulí prodali.
Odpoledne jsme se na pokladně rozloučili s tím, že přišli o solidní útratu za následující den (cca 2500Kč za celou skupinu) a že jim uděláme „reklamu“. Cholerický pán z rána na mne začal opět křičet ať táhnu a pokud někde něco napíšu, že na mne pošle svého právníka. Tak jsem mu s úsměvem poděkoval, naložili jsme věci do auta a jeli pryč.
Další den jsme jeli lyžovat do známého Skicentra Deštné. Zde veškeré děti lyžují do 5 let zdarma, v součtu nás to stálo míň a byli jsme víc spokojeni.
Naštěstí je výběr areálu u nás vysoký a ve většině středisek si zákazníků váží. Lyžařský vlek Na Špičáku (Roznět – Ivan Grulich) díky svému přístupu přišel o 4 rodiny a všechny naše známé. Doporučit toto středisko bohužel nemohu.
04.03.2012 16:18:13 #2
Areál neznám, ale pochopil jsem že je to jen jedna sjezdovka zaměřená na začátečníky a děti. V takových případech je celkem obvyklé že platí všichni. Navíc, když se podívám do ceníku, ceny jsou celkem mírné.
To samozřejmě nijak neomlouvá chování a přístup obsluhy/majitele(?).
05.03.2012 07:55:21 #3
Vážený býv. trenére ve Vašem článku je jedno s mála pravdy co jste napsal, a to, že je mimo jiné na jízdence napsáno, že jízdenka je nepřenosná, ale už jste se nezmínil, že to samé je velkým tučným písmem také napsáno na každém ceníku a to česky, polsky a německy. Proč to tak je jsme se snažili Vám vysvětlit ráno při nákupu jízdenek, ale po Vašem neustálém zdůrazňování a opakování, že jste dělal trenéra a že to znáte všude jinde jsem Vám řek: když se Vám to tady nelíbí skuste to jinde – nic víc a nic míň. Že jste to později zkoušel jezdit tz. „na černo“ a že se Vám to nepovedlo, tak to je také pravda.
Jsme nejlevnější lyžařský vlek v okolí. Snažíme se ceny jízdného, ale i občerstvení držet co možná nejníže. Pro děti se snažíme dělat maximum, aby samostatně zvládli jezdit na teleskopu vleku. K tomu máme zařízení na spomalení a následně plynulí rozjezd atd., a myslím, že se nám to daří – hodně tříletých dětí jezdí na teleskopech samostatně. A s toho máme radost.
Provozovatel lyžařského areálu Na Špičáku Grulich I. www.roznet.cz >> #1, Orhor, 04. 03. 2012 14:00:08
06.03.2012 00:05:53 #4
Vazeny p.byvaly instruktore, …hned u pokladny pri koupi listku jsem vam vysvetlila proc u nas plati i male deti a ze listek na jezdeni musi mit kazdy svuj.Takze vam to muzu zopakovat jeste jednou,…mozna ze si na ten rozhovor vzpomenete a nebudete tady udavat lzive informace.Rekla jsem vam tehdy ,ze kazda osoba ktera chce jezdit tak musi jezdit na svuj zakopeny listek a ne koupit jeden a stridat si ho mezi nekolika osobami.V pokladne a i na jinych trech mistech je u cen jizd mimo jine take napsano ve trech ruznych jazycich ,ze listek je neprenosny coz mate ostatne napsano na vsech vlecich u jizdenek.(pokud si tak koupite jeden listek a stridate se na nem tak jezdite takz.na cerno).Male deti ktere jsou schopny jizdy na vleku tak nechaveme vyjet na jednom teleskopu s rodicem za staleho sledovani od zacatku az do konce aby se neco nepredvidatelneho nestalo. (Neplati se za pouziti teleskopu,ale za osobu! ) Nas vlek a svah je predevsim pro rodiny s detma, prevazne male deti a zacatecnici.Tri lete deti uz jezdi na teleskopu sami a ctyrlete si sami uz i teleskop chytaji.Jako jedini mame zpomalovani vleku,a nasledne plinuly rozjezd.Coz jsme delali take pro vas,kdyz jste jeli nahoru ve dvou tak jsme vam to pri nastupu zpomalily aby se vase ditko neleklo a plinule jste se rozjeli.(ve vetsine pripadech vas na jinych vlecich nenechaji jet ve dvou na jednom teleskopu).Svemu diteti jste koupili listek na pul dne,…- vy jako byvali instruktor jste mel odhadnout lepsi situaci a koupit svemu tak malemu diteti par jizd a ne zakoupit listek na cele dopoledne.(ale to je na kazdem…myslim si ze to je hlavni duvod proc jste byl tak neprijemny,protoze dite sjelo 5jizd a vice uz jet nechtelo). Polovina lidi kteri u nas lyzuji jsou deti,pro ktere se snazime udelat maximum aby se naucily co nejrychleji lyzovat.Na svahu jsou pro ne pripravene kuzele jako slalom , slalomove tyce a obruce na podjizdeni pro ty nejmensi.Tezko u nas budou lyzovat profici.Takze s techto duvodu plati i male deti.Sjezdovka se udrzuje rolbou a provoz lanovky neni jiste zdarma. Na lyz.vleku u sport profi deti do urciteho veku neplati ,protoze lanovka a sjezdovka je urcena spise pro dobre lyzare.Na sedackove lanovce vas s tak malym ditetem nepusti,na teleskopu jet spolecne nemuzete tak snad jen na kotve muze dite vyjet zdarma nahoru.Na teto sjezdovce je celkove vetsi provoz lyzaru,rychlejsi a strmejsi svah.....kdezto u nas jsou deti volnejsi a bezpecnejsi. Mimochodem u rozhovoru co jste mel s panem vedoucim jsem byla, a nikdy vam nerekl aby jste tahli pryc,rekl vam pouze ze kdyz se vam to nelibi mate moznost si vybrat jine zarizeni. (…a ano ,lidi me po vasem rannim neprijemnym rozhovoru u pokladny a nastupisti rikali abych si s vami nenechala zkazit den ) Nastesti je porad dost lidi ,kteri vidi ze se snazime udelat pro ty deti co se da a prijdou nam podekovat ze se prave jejich dite naucilo u nas lyzovat,ale samozrejme jsou i taci kteri si mysli ze jsou byvali instruktori takze si pred nima sedneme na zadek.
S pranim krasneho dne
06.03.2012 00:16:21 #5
>> #2, HonzA_, 04. 03. 2012 16:18:13
Mily Honzo,…pan byl hodne neprijemny uz u pokladny a neni pravda ze by vedouci mel nejake spatne chovani.Naopak jsem se mu to snazila vysvetlit ja a myslela jsem ze to pochopil. Takze jsem situaci znovu vylicila v predchozim prispevku.
06.03.2012 00:56:00 #6
Pochopím nepřenositelnost např. u celosezonního skipasu, který se obvykle prodává s výraznou slevou oproti běžné ceně jízdného. Jeden takový mám, a půjčit jej někomu by mne ani ve snu nenapadlo. Dost dobře ovšem nerozumím, nepřenositelnosti jednodenního skipasu, který je prodáván např. pro dospělou osobu na jeden den. Dle mého soudu je jedno, zda na daný skipsas např. dopoledne jezdí otec a odpoledne pak matka, průbežně je skipas využíván pouze jednou osobou, která si jízdné zaplatila v plné výši. Rád si to nechám vysvětlit.
06.03.2012 07:34:02 #7
Neprenositelnost jednodenních nebo i více denních skipasů je dle mého názoru akorát nenažranost skiareálů. Pokud skipas není vydáván na jméno, s fotkou apod. proč by nemohl být přenositelný? Přece na svahu se pohybuje pouze osoba se skipasem a tudíž nedochází k žádnému černému ježdění nebo snad ano? Píšete že váš areál není pro dobré lyžaře a je určen zejména malým dětem, a sami uvádíte že malé děti nevydrží lyžovat mnohdy ani ten půl den. Proč tedy nenabízíte jen jednotlivé jízdy nebo nějaké balíčky např. po 10 jízdách? Osobně areál neznám, neznám ani nespokojeného pána, který to tu založil. Nicméně to, že od vás odjel takto naštvaný zákazník asi není úplně OK, vždy se dá vše nějak vyřešit alespoň k určité spokojenosti obou stran. Přeji hezký zbytek sezóny
06.03.2012 07:58:36 #8
Je to diskuze na delší dobu, snad jenom jednotlivé jízdné také nabízíme. G.I. >> #7, kaja84, 06. 03. 2012 07:34:02
06.03.2012 10:51:01 #10
No, prijde mi, ze provozovatel na to hledi jako na sluzbu. A prijde mi, ze v pripade prenositelnosti by to resil zvednutim ceny permanentek(kdyz to chtej lidi vyuzivat tak, ze jich tam bude jezdit vic na jednu permanentku, tak holt ty penize bude muset dostat jinak).
Nicmene, at tak, ci onak, nekdo to vybudoval za sve penize, ted chce taky vydelavat, to neni nic spatneho. Majitel stanovil podminky a je svobodna volba kohokoliv podminky akceptovat a sluzbu/produkt vyuzivat, ci neakceptovat(a sluzbu nevyuzivat). A ze se najde nekdo, kdo o podminkach vi, vedome je porusuje a pak si jeste stezuje(kdyz ho chytnou), tak to uz me prijde jako silna kava.
Z Bruselu se k nam blizi centralni planovani, od „tech obycejnych“ lidi jdou pri porusovani jasne danych podminek(nyni nemyslim konkretne uzivatele Orhor, spise obecneji) reci typu „No a co, ze jsem to porusil…nemaj to mit tak drahy…to je vykoristovani…“. Kdepak to asi skonci?
Ale libi se mi zaver. Uzivatel zhodnotil, ze vyber arealu je u nas velky a ze tam uz nikdy neprijede. Melo by se hodnotit vyberem sluzeb a svou penezenkou, ne podvody.(I kdyz chapu, ze s vyberem lyzarskych arealu to neni jako s vyberem piva v supermarketu)
06.03.2012 13:02:16 #11
Osobně problémy s permanentkou a nevypočitatelnou vydrží malé dcery řešíme bodovou jízdenkou nebo zakoupením jednotlivých jízd. To, že v areálech určených pro děti, děti taky platí, mi přijde celkem normální. Každopádně si ale myslím, že přenositelnost permanentky v těchto případech by byla dobrá. Chápu, že pokud by si někdo předával jízdenky dole u lanovky, je to jasný podvod, ale takto přeci nikdo nic dvakrát nevyužívá. Stále se na lanovce/vleku i na sjezdovce pohybuje jedna osoba se zakoupenou jízdenkou! Pokud si koupím lístek na MHD a nakonec nikam nepojedu, není přeci nic špatného na tom, že ho nechám manželce. Druhá věc je samozřejmě i ta, že pokud je informace o nepřenositelnosti permanentky všude jasně napsaná, měl by se podle toho každý řídit. Takže hledat jinou možnost. Jak se shodují všichni, výběr je velký.
06.03.2012 16:12:10 #12
>> #9, alv, 06. 03. 2012 09:58:39
Také si tu dobu pamatuji, ale jsem rád, že je to už pryč. Tehdy toho moc v ČR na výběr nebylo a o Alpách jsme si mohli nechat jen zdát. Doba je jiná, za flašku se samozřejmě jezdit nedá, ale najít si slušné středisko a ubytování už není díky Internetu problém. A to je na této době parádní. Škoda jen, že se někdy zapomíná na to, že náš zákazník je náš pán. Zákazníka, v dnešní konkurenci, je potřeba si hýčkat.
06.03.2012 16:38:57 #13
Podmínky provozu skiareálu, případně jeho jednotlivých zařízení, si stanoví provozovatel (v souladu se zákonem). Zákon nepřenositelnost nezakazuje. Takže pokud je někde permice nepřenosná, je to pravidlo, které musí zákazník respektovat a nebo jít jinam.
Když už je to skiareál pro děti, který je pro tento účel speciálně přepraven, pak dovedu pochopit, že se tam platí za děti bez rozdílu věku. Pak bych asi od provozovatele očekával i to, že bude mít nějakou zvláštní (třeba rodinnou) permici (ale není to jeho povinnost). Jak by taková rodinná permice mohla vypadat? Třeba jedna permice pro dítě a jedna společná pro rodiče za cenu jen o málo vyšší než pro jednu dospělou osobu.
Co dodat závěrem? Když už má provozovatel zavedena nějaká pravidla, je třeba je respektovat a nemá smysl se s ním hádat u vleku. O dobré či špatné zkušenosti se pak každý může podělit s majitelem a pokud to nepomůže, pak i třeba tady na kecárně.
06.03.2012 17:12:52 #14
>> #13, Navvy, 06. 03. 2012 16:38:57
Tak, Tak. Pokud mají celodenní skipas za 270 Kč, tak se nedivím, že nechtějí aby si 2 lidi koupili 1 a střídali se o něj.
07.03.2012 20:50:55 #15
>> #13, Navvy, 06. 03. 2012 16:38:57
Že si provozovatel určuje „pravidla hry“, mi přijde přirozené.
Nejasno mám ale po špindlerovské kauze z r. 2005 v tom, co vše musí provozovatel udělat, aby byl skipas nepřenosný v souladu s předpisy. Tehdy šlo sice o kompenzaci za nevyužitý skipas, nicméně princip se mi zdá stejný.
Více viz http://snow.cz/…lture-narodu (diskuzní příspěvek z 03.01.2012 16:33:49):
Podle § 38 odst. 1 vyhlášky č. 175/2000 Sb. je k uplatňování práv vůči dopravci oprávněn ten, kdo předloží originál jízdenky nebo zavazadlového lístku; zní-li jízdenka na držitele, je oprávněným držitel.
Pokud je tedy na skipasu fotka, jméno či jiný osobní údaj (možná by mohlo stačit i pohlaví), skipas není na držitele a je nepřenosný. Pokud si však provozovatel nepřenosnost stanoví u bezejmenného skipasu, nemá oporu v zákoně – aspoň to mi ze špindlerovského rozsudku vyplývá. Někdo s větším právnickým rozhledem (možná Navvy?) třeba vysvětlí více.
Jak by asi probíhal soud v případě klínovecké kamerové metody (mimochodem nijak výjimečné v Alpách)? Mohl by se lyžař s přeprodaným skipasem bránit, že je přeci držitel, neboť na skipasu jeho fotka není?
08.03.2012 19:44:47 #16
Mám malou dceru,která začínala lyžovat ve třech letech a není pravda že by ji v centru Sportprofi nepustili na sedačkovou lanovku a nebo ji nemohl vyvést na teleskopu.Paní má asi zcestné informace.A přenositelnost permice při doprovodu malého dítěte na sjezdovce uplně běžné v solidních střediscích,kde si klienta váží.Ano nabízíte jednotlivé jízdy,ale tak drahé že si každý radši koupí časovou permici.Spomalovací teleskop je bežným vybavením středisek a v případě nastupování malých lyžařů je spomalují a pomůžou jim i nasednout.Tak že ani v tomto směru nejste výjmeční.Nezastávám se pána se kterým jste se nepohodli ale v Orlických horách nejste jediní kteří se zaměřuji na rodiny s dětmi a jeden nespokojený zákaznik dokáže udělat větší reklamu než sto spokojených a dobré jméno se pak těžce získává zpět.
09.03.2012 11:42:58 #17
Dobry den, jsem rad, ze se zde rozproudila diskuze nad kvalitou daneho strediska a chovani personalu. Pro uplnou objektivnost jsem provozvateli poslal odkaz na tuto diskuzi na jejich email, abych jim umoznil se k pripadu vyjadrit. To, ze udaje o neprenositelnosti jsou uvedene je pravda, ale styl jednani a pristup prave k rodinam s nejmensimi je opravdu pro nas neprijatelny (a ted hovorim i za dalsi 3 rodiny). Jak zminil jiz nekdo v diskuzi, cena jednotlivych jizd je neprijatelne velka, a tedy vlastne volba jine nez casove jizdenky je nevhodna. Od te doby jsme dalsi 3 vikendy stravili na horach a bohudik jsme se setkali vzdy s vstricnym pristupen jak k nasemu synovi tak k nam jako rodicum.
09.03.2012 17:37:48 #18
>> #2, HonzA_, 04. 03. 2012 16:18:13
A co by jako chtěli za jeden talířový vlek? Pro srovnání: tady. Mají skoro stejnou cenu za celodenní, různé časové varianty, 3 vleky, dětské lano, odvoz od parkoviště zdarma (je to tam kousek do kopce)…
09.03.2012 18:31:27 #20
>> #18, Boryš, 09. 03. 2012 17:37:48
To taky není cenově vůbec špatné. Pak tu máme druhé extrémy – např. Železná Ruda Nad nádražím – s celodenní pro dospělého za 390,–. A našly by se další. Stejně tak, jako by se našly další v cenové hladině podobné tomu, cos poslal.
09.03.2012 18:45:44 #21
>> #20, HonzA_, 09. 03. 2012 18:31:27
Mám ještě lepší extrém – na Rusavě chtějí 250 Kč za 4 hodiny a nemají celodenní. Takže 500 za celý den… Tam se jezdí na ty 4 hodiny jako maximum.
Jen dodám k Sachovce, že když jsme měli s sebou nelyžující dítě (vnučku), tak nebyli proti tomu, že jsme se s manželkou střídali na jednu permanentku. Ale je to již pár let. A ještě mnohem dříve nám zapnuli napájení pohonu dětského lana pro dceru (to bylo na konci března, již tam skoro nikdo nebyl a vlekař přišel sám že si ho máme vždycky sami pustit) a nevzali za to žádné peníze. Ale jestli to byl ten samý provozovatel a lidi to nevím.
09.03.2012 21:42:48 #22
>> #17, Orhor, 09. 03. 2012 11:42:58
Radeji si prectete lepe predchozi prispevky,kde naopak lidi pisi ze 270Kc neni tak moc za cely den ,a ze kdyz to je tak male stredisko urcene pro deti takze je normalni ze plati kazdy.Jsme nejlevnejsi vlek s tech malych vleku a ceny mame stejne jako za minuly rok ikdyz se zvedlo DPH tak se to snazime udrzet dole. (…a ano jsme radi ze jste nam poslal odkaz kde jste uverejnil svoji nespokojenost a jsem rada ze jsem se k tomu mohla vyjadrit v predchozim dopisem.)
11.03.2012 08:13:55 #24
Dobrý den, všem aniž bych byl přítomen celé situaci dovolím si učinit malý závěr. Jde o to, že obě strany – kupující a prodávající – měli jiná očekávání resp. každá ze stran předpokládala jiný „standart“ poskytnuté služby. Prodávající oprávněně odkazoval na svůj provozní řád, Kupující na svoji celkovou zkušenost v jiných místech obdobně poskytované služby. Největší otázkou, která zde byla nakousnuta byla přenosnost jízdenek. Zkusme tedy vycházet z nabízející se paralery s MHD. Pokud mám jízdenku v MHD na jméno (např. na měsíc)s fotkou pak je z logiky věci nepřenosná. Pokud mám abych tak řekl „no name“ jízdenku pak pokud ji mám označenu a jsem v dopravnm prostředku nijak jsem zákon neporušil.
Představme si, že vystoupím na zastávce a dám dalšímu nastupujícímu svoji označenou jízdenku, aby on nemusel označovat novou. Pak pokud je jízdenka platná pro další jízdu znova jsem nijak přepravní řád neporušil, mám přece označenou jízdenku.
......
jak bylo upozorněno jinde: Podle § 38 odst. 1 vyhlášky č. 175/2000 Sb. je k uplatňování práv vůči dopravci oprávněn ten, kdo předloží originál jízdenky nebo zavazadlového lístku; zní-li jízdenka na držitele, je oprávněným držitel.
Pokud je tedy na skipasu fotka, jméno či jiný osobní údaj (možná by mohlo stačit i pohlaví), skipas není na držitele a je nepřenosný. Pokud si však provozovatel nepřenosnost stanoví u bezejmenného skipasu, nemá oporu v zákoně – aspoň to mi ze špindlerovského rozsudku vyplývá.
.....
Pokud tedy ve svém provozním řádu označil „no name“ za nepřenosnou, očividně tím porušuje zákon resp. vyhlášku je tedy nutno proti takovému jednání podat žalobu (podepřít ji kopií daného provozního řádu + svědectvími) k civilnímu soudu, ten by pak rozhodl a dle mého názoru v prospěch kupujícího. Jinými slovy provozní řád který neumožňuje přenosnost „no name“ jízdenky je protizákonný a je třeba se svého práva domáhat soudně.
Takový si z tohoto případu dělám závěr já. Z mé strany jde však o „hraběcí rady“, před lety jsem se zařekl a jezdím na lyže pouze do Rakous. Takže českou situaci pouze sleduji zde na SNOW
11.03.2012 21:03:52 #25
>> #24, DAVE71, 11. 03. 2012 08:13:55
Mám teď hodně práce, tak nemám čas se věnovat zdejší diskusi. Až se k tomu dostanu, zkusím sem dát nějaký právní rozbor. Nicméně, na jedné straně tu máme právní názor Nejvyššího soudu (což bývají v civilních věcech obvykle velmi fundované rozsudky, častěji spíše stranící zákazníkům), na druhé straně tu máme starou právní zásadu, že smlouvy se mají plnit. Klidně se tedy může stát, že v některém ze svých dalších rozsudků Nejvyšší soud za určitých okolností nepřenosnost připustí, je také docela možné (a zdaleka ne nepravděpodobné), že judikatura EU bude jiná. Ono totiž ve chvíli kdy souhlasíte se svým zavedením do registračního systému (fotografie a třeba i některá biometrická data), stáváte se držitelem „jízdenky“, která už je identifikovatelná s Vaší osobou a je k ní elektronicky přiřazena.
11.03.2012 22:37:34 #26
Já si myslím, že nejjednodušší řešení, a to i bez právních rozborů, je takové, že tam, kde jsem byl z různých důvodů nespokojen už prostě podruhé nepojedu. Nabídek a možností je v dnešní době dostatek.
>> #24, DAVE71, 11. 03. 2012 08:13:55 S tím, kam jezdím lyžovat a proč, jsme na tom podobně…
12.03.2012 19:07:20 #27
>> #26, Martin_B, 11. 03. 2012 22:37:34
Mi Česko stačí. Je to i o dosažitelnosti jak časové tak finanční.
12.03.2012 19:36:45 #28
>> #27, Boryš, 12. 03. 2012 19:07:20
Ono je to všechno dohromady. Tam kde se mi nelíbí, nebudu jezdit ať je to tady nebo v cizině. Každý rozumný provozovatel musí vědět, že on je tam pro zákazníky a oni mu dělají milost tím, že využívají jeho služeb a dopřejí mu výdělek. Pokud je zákazník naštvaný, je to z 90 % chyba poskytovatele služby, protože i když zákazník nemá pravdu, neměl by odcházet naštvaný.
Jezdit na lyže do ciziny je fajn, ale stojí to hodně času (přece jen budu několik hodin v autě a jezdit na víkend či dokonce půlden třeba do Rakouska je nevýhodné), benzín a nafta jsou drahé, některé zahraniční služby a zboží jsou také dražší než tady. V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na to, že když nebudou mít naši provozovatelé sjezdovek zákazníky, tak nám některé sjezdovky vymizí, což by byla škoda – i to je důvod proč lyžuji pokud možno také u nás.
12.03.2012 20:07:01 #29
>> #28, Navvy, 12. 03. 2012 19:36:45
Naprostý souhlas. Já jen reagoval na to, že někdo jezdí do Rakous, protože v Česku to stojí za prd. Podle mě nestojí. Mi české (nebo spíše moravské) areál(k)y celkem vyhovují. Jak jsem již napsal dosažitelností, i ty služby jsou někde jinde než ještě před pár lety. A ještě když v poslední době i o víkendech jsou čekací doby na vleky a lanovky minimální… Na výběr je taky, kam jet nebo nejet (např. tam kde je zvláštní uznávání kdo je a kdo není dítě).
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.