Jaké lyžáky? (strana: 3)
10.10.2012 10:47:47 #61
>> #59, milan2, 10. 10. 2012 08:47:48
Fischer mi nedodal,čo som chcel,tak som u konkurencie.
>> #60, CzechSkier, 10. 10. 2012 09:08:50 Ahoj,
1.Už sa o správnom výbere písalo.Ivan mal tuším o tom aj článok v časopise.Správna veľkosť a dokonale usadená noha v plugu s vyšším FI urobí vždy lepšiu službu,než mäkká a priveľká bačkora v ktorej sa síce členok pohybuje voľne,ale bez dostatočného učinku v celej sústave bota-viazanie-hrany.Značná časť dorsiflexie je vyplytvaná nadarmo.Navyše až do deformácie prekrývajúce sa plasty v priveľkých lyžiarkach vykazujú úplne iné hodnoty FI než udáva výrobca.
2.Tvrdá bota sa vždy lahšie zmäkčí,než mäkká spevní.
..ale rozhodne s Tebou súhlasím,že zabetónovať si členok v lyžiarke je nezmysel.Každý si musí nakoniec zvoliť sám,čo mu vyhovuje.Ak to teda vie posúdiť,inak nech radšej navštívi odborníka.Rozhodne ani v budúcnosti nemám v úmysle nikoho presviedčať o vhodnej tvrdosti lyžiarok,navyše ak som ho/ju nevidel na svahu.Flex index je len číslo(navyše neprenosnej informačnej hodnoty) a rovnako dobre sa dá použiť na strašenie neznalých v obchodoch,ako aj na honenie si ega „kváziexpertov“.V druhom prípade platí,že overkill ostane vždy overkill a danému lyžiarovi na svahu len poškodí.
..a čo Ty?Pomáhaš svojim zverencom ladiť boty?
Maj sa pekne.
10.10.2012 11:23:29 #62
>> #61, TNS, 10. 10. 2012 10:47:47
Ahoj, o boty pečujeme, ale dělají to pro nás profíci. I.
10.10.2012 21:35:24 #63
>> #56, pamo, 09. 10. 2012 13:03:21
Nejsem žádný závodník (tedy ve sjezdovém lyžování), takže mohu poskytnout své zkušenosti víceméně obyčejného sportovněji založeného lyžaře. Hezky to napsala kokoska.rokoska, pokud vážíš méně než pytel cementu, a nelyžuješ závodně, byly by pro Tebe boty s flexí 100 a více tvrdé – v opačném případě se nemusíš bát. Já na radu zdejších zkušených lyžařů (viz také články Ivana Sosny) zkusil boty s flexí 130 a zjistil jsem, že se mi v nich lyžuje nesrovnatelně lépe než ve starých (r. 2007) botách s flexí 75. Nic z toho, čeho jsem se obával, se nenaplnilo. Netlačí, není v nich zima (a to jsem jezdil v –25°C), když je neobouváš v mrazu, tak se dají obout poměrně dobře, trochu horší je jen zouvání když přijdeš z mrazu. Také si pohlídej, aby Ti ta bota nebyla široká – šířku nohy si změř. Boty si vybírej důkladně a až budeš mít pocit, že máš ty pravé, sedni si v nich v prodejně a hodinku si v těch zapnutých botách dělej něco dělej třeba na notebooku. Občas se při tom projdi. Pokud Ti po této zkoušce nebudou velké (podezřele pohodlné), ani nebudou tlačit, máš zřejmě vyhráno.
10.10.2012 21:44:40 #64
>> #58, kokoska.rokoska, 09. 10. 2012 15:26:58 Ahoj kokosko rokosko, moc mne pobavila tvá rada, ale máš pravdu, koupit si boty s flexí 100 a myslet si jak jsou pohodlné je nesmysl. Už jsem to jednou udělal a tak to nemá cenu opakovat. Navíc opravdu 45 kg nevážím. Zkusím ještě TECNICA PHOENIX 120 HVL .
10.10.2012 21:50:46 #65
>> #63, Navvy, 10. 10. 2012 21:35:24 Ahoj Navvy, moc děkuji za pro mne super připomínku o hodině strávené v obchodě. Vždy jsem měl čas tak na ½ hodiny a to je asi málo. Zkusím ještě flexi 120 a uvidím. Ještě jednou děkuji.
10.10.2012 22:18:20 #66
Malý podotek. Trochu se zapomíná na funkční celek – boty, vázání, deska, lyže. Samy boty nic neřeší (stejně jako samy lyže). Pokud budu mít flexi bot 130, nebo tak nějak, na low-end ski, bude mi flexe a superpadnoucí bota…však víte na co. Při výběru bot je tedy třeba promyslet celek aby to ve výsledku fungovalo.
11.10.2012 20:34:08 #67
>> #60, CzechSkier, 10. 10. 2012 09:08:50
Ahoj jmenovče, svůj příspěvek #60 jsi na svůj standard poněkud odbyl, obávám se. I když samozřejmě s hlavní message, že příliš tvrdá bota není dobrá, lze jen souhlasit (podobně jako není dobrá bota příliš měkká, velká, malá čili příliš jiná než optimální).
„Vysoká flexe“: flexe = ohýbání. Ty máš ale na mysli ohýbání nedostatečné, tedy flexi spíš nízkou než vysokou. Jinak řečeno, botu s udávaným vysokým číslem flexe, flexindexem. To jen aby bylo jasno.
Pracovat s flexí 60–70 u závodníků-žáků, resp. vůbec s číslem flexe jako s nějakou objektivizovanou hodnotou, je přece taky zavádějící. Chápu, že tím chceš říct, že mají juniorské boty, které tak bývají značeny, ale nelíbí se mi, když by si z toho nějaký rodič žáčka v uvedeném věku odnesl „musím koupit boty F 60–70“. V tomhle věku, víc v těch 13–13,5, je přece velký rozptyl biologického věku, tuším až 3 roky. Ta děcka jsou různě vyspělá, velká, těžká (dobře, až na republiku se nějaký opožděný mrňous asi nedostane), a tak musím pořizovat botu na konkrétní dítě.
Atomic to má v aktuálním race katalogu rozepsané podle věku i hmotností. Pro 11–12 let doporučuje svoje WC 70–90, pro 13–14 let WC 70 – 130 (to druhé ovšem pro 59+ kg, tedy zjevně už pro končící starší žáky, jezdící už na kratších dospělých lyžích).
Ani tohle mi ale neřekne dost, protože bez osahání nevím, jak tuhá ta současná generace Redsterů s novou podešví je.
Po zkušenostech se svými čtvero botami posledních osmi let bych si netroufl flexindex zobecnit. Každá byla bez ohledu na formální tuhost jiná a zřejmě opravdu dobře jsem se trefil až po zkušenostech u posledních.
Obecně si myslím, že žádné velké tahání flexindexového trika se tady neprovozuje. Občas tady webprostorem proletí „stopadesátka“, ale nemám pocit, že by to někdo jiným vnucoval.
19.10.2012 18:33:33 #68
31.10.2012 16:10:33 #69
Dobrý den. lyžuji už poměrně dlouho a vše je ok, ale teď potřebuji poradit. Chci si po dlouhé době koupit nové lyžáky a tak jsem včera byl v intersportu aby mi poradili. Mám problém s klenbou prave nohy a proto chci zakoupit lyžáky s technologií custom shell. Prodavač-technik v prodejně mi řekl,že jdou natvarovat skoro všechny vložky lyžáků a totéž u jejich skeletů. Tedy že lyžáky s custom shell není potřeba kupovat. Nějak jsem to nepochopil, takže jaké lyžáky by jste mi doporučili? salomon impact x90 nebo skutečně stačí salomon mision rs cf? díky moc za info.
31.10.2012 18:43:31 #70
Ahoj všem, jsou tu ještě rádci na boty? Váhám mezi Atomic Hawx 120 a Lange RS 110. Co mi poradíte. Vše jsem již snad přečetl a zahrnul do výběru. Jen nyní váhám? Oboje mi jsou snad akorát – to prověří až ježdění…Dík
01.11.2012 00:48:03 #71
>> #69, morrando, 31. 10. 2012 16:10:33
Hlavně si musíš změřit nohu nejen na délku, ale i na šířku. Bota by neměla být širší než Tvé chodidlo. Ačkoli jsou Salomony pro velkou většinu lidí velmi pohodlné a sednou, určitě vyzkoušej více bot, abys věděl, které Ti sednou nejlépe. Pokud se Ti zdají ihned po nazutí pohodlné, máš je zřejmě moc velké (princip těch tvarovatelných botiček je zjednodušeně řečeno v tom, že si do nich noha vymačká konečný vnitřní tvar).
01.11.2012 06:52:49 #72
>> #70, Africatwin, 31. 10. 2012 18:43:31 RS 110 má šíři 97mm a Hawx 100mm, tak vybírej podle toho, takže si změř nohu a rozhodni se podle toho. Když bys měl těch 100mm, tak RS 110 je i ve verzi wide, která má taky 100mm, takže pak už jen podle pocitu. Můj osobní názor je, že Lange je bota pro lidi se spíš úzkou nohou a nízkým nártem a můj osobní názor je ten, že je to celkově líp zpracovaná bota. Hlavně vyber dobře :)
01.11.2012 15:45:40 #73
>> #72, Hermi88, 01. 11. 2012 06:52:49
Možno by bolo dobré uviesť,že uvádzané šírky skeletu platia len pre jedinú veľkosť.Škoda,že to nerobia sami výrobcovia.Môže to zavádzať.
01.11.2012 18:57:59 #74
>> #73, TNS, 01. 11. 2012 15:45:40
„…uvádzané šírky skeletu platia len pre jedinú veľkosť.“
Že by tradičních 260 mondo? A nebo i tohle má každý výrobce jinak?
01.11.2012 19:09:13 #75
>> #74, HonzA_, 01. 11. 2012 18:57:59
Ano, vesměs „vystavovací“ velikost 26,5, jež jednak údajně odpovídá většině nohou, jednak v ní poměr délka/výška boty vypadá „hezky“.
01.11.2012 20:03:11 #76
>> #74, HonzA_, 01. 11. 2012 18:57:59
Ivan odpovedal.Mala by tu panovať všeobecná zhoda naprieč značkami.Líšiť sa to môže u WC plugov,tam sa také hodnoty neudávajú,ale tie sú zase mimo komerčnú sféru.
02.11.2012 08:18:24 #79
>> #78, TNS, 02. 11. 2012 07:58:46
Díky za odpověď. Nedokážu to takhle porovnat, ale zajímalo mě to a když jsem měla na každé noze stejnou botu, ale jiný MP, tak mi nepříšlo, že by v tom byl rozdíl. Jedna bota byla MP 26,pro kterou je uváděná ta základní šíře a na druhé noze jsem měla svou velikost MP 23. Tu menší botu naschvál na té širší noze po úraze a na šírku mi to přišlo uplně stejné! Je to zvláštní, přece jen je to rozdíl 3 velikostí (když vynecháme půlky). Šlo o boty Lange Competite White 120, „dámská“ verze Lange Comp 120, jestli se nepletu.
02.11.2012 09:05:38 #80
>> #79, Hermi88, 02. 11. 2012 08:18:24
To treba premerať,ak sa chceš dostať k nejakým reálnym číslam.Skúšala si tie lyžiarky bez botičiek?Inak tá 26 môhla byť príliš široká a 23 stále dostatočne široká a to v botičke nepoznáš.Ale priznám,že si ma zaskočila,lebo rozdiel šírky 3 veľkostí by mal byť tak veľký,že to vidieť aj voľným okom,he:))
02.11.2012 10:46:07 #81
>> #80, TNS, 02. 11. 2012 09:05:38
No okem jo, proto mi to příjde tak divný, že na pocit né :D mám asi divný nohy. Mám je v MP 23, v šíři 97mm a ještě tam do stran místo je. Tu MP 26 jsem zkoušela jen tak, protože mě to prostě jen zajímalo
02.11.2012 15:58:07 #83
Přátelé i já se přidám do diskuse, po všech možných radách jsem sio minule koupil lyže SCOTT DOZER a musím říci dobře jsem udělal. Nyní uvažuji o lyžácích k těmto lyžím, tedy o lyžácích na freeride, aby se v nich dalo i chodit. Uvažuji SCARPA, DYNAFIT, LANGE, Black Daimond
Má někdo nějakou radu či zklušenost v této oblasti. Jízda tak 80% a chůze 20%.
Dík
02.11.2012 20:10:53 #84
>> #83, DAVE71, 02. 11. 2012 15:58:07
Tento segment trošku sledujem a už roky čakám kedy niekto vyrobí lyžiarky
v ktorých sa bude dať lyžovať a aj ako-tak chodiť. Dovolím si napísať
pár svojich postrehov.
Prívlastok freeride sa začal pred rokmi objavovať na lyžiarkach
výrobcov skialpových aj klasických lyžiarok.
U tých skialpových prišiel s velkým haló Garmont s modelom Adrenalin (
rok-dva nato pribudol Endorfin ). Bohužial stále to bola hlavne skialpová
lyžiarka ktorá sa výkonnosťou v zjazdovom móde mohla prirovnať maximálne
k rekreačnej lyžiarke pre začiatočníkov. Podobne to bolo aj pri ostatných
skialpových výrobcoch ( Dynafit, Scarpa … ). Trošku nádeje priniesol Black
Diamond s modelom FACTOR 130, výkonnostne sa to už začínalo podobať na
športovú lyžiarku, ale šírka 103mm je priveľa.
V žiadnej z týchto lyžiarok som nelyžoval, stačilo mi odskúšanie
v predajni aby som z nej odchádzal smutný a s prázdnymi rukami.
Pri zjazdových lyžiarkach freeride znamenalo zväčša iba iné
pomalovanie skeletu ( zvyčajne tých najvýkonnejších komerčných modelov )
plus nejaké taľafatky naviac ( pružná zepa, pružné velcro, gelový jazyk
… )
Na lepšie časy sa začalo blýskať s modelom Tracker od Atomicu ( myslím
že toto už bude jeho štvrtá sezóna). Flex index 130, šírka 98mm. Ak
udávaný flex index zodpovedá zjazdovým modelom, tak by mohli byť
použitelné. Žial, zatial som ich nemal moznosť vyskúšať.
V tohotoročnom katalógu Lange veľmi dobre vyzerajú XT130 Low Volume
v šírke 97mm. Ak na ne niekde natrafím určite ich vyskúšam. Chodiace
modely majú aj Salomon a Tecnica, ale majú lem jednu komínovú klipsu, a
v to akosi zatiaľ nemám dôveru.
Ja by som ti odporučil vyskúšať Lange XT, Atomic Tracker a kľudne aj
Salomon a Tecnica. Na lyžiarky od skialpových výrobcov rovno zabudni.
02.11.2012 21:22:05 #85
Ahoj. Tak přesně tyto lýžáky jsem měl. Lange RS 110 jsem vyměnil za Atomic Hawx 110 a jsem maximálně spokojený. Hlavní důvod byl velmi úzký skelet. Pokud ti to pomůže, mám velikost nohy 27,5 cm a poměrně vysoký nárt a i čířka nohy je větší. Lange jsem měl půl sezóny a dost jsem trpěl bolestí z boku chodidla. Nechal jsem si je i roztáhnout na svou šířku nohy, ale stáhnout přasku na nártu na 3 zoubek bylo fakt maso. Pak jsem zkusil Atomic a bylo vyhráno. Atomic Hawx má oproti Lange RS větší polstrování, takže jsou zároveň tvrdé, ale i pohodlné.Mají větší výšku v nártu a širší skelet. Důležité je prostě vyzkoušet, nechat na noze třeba hoďku, ale pokud tě tlačí po půl hodině nebo hned tak to určitě lepší na kopci nebude a pryč snima. Každému nesedne bota téže značky. Co výrobce to jiný skelet. Mě prostě Lange nesedí a u Atomicu jsem našel to pravé. Tak hodně štěstí při rozhodování.>> #70, Africatwin, 31. 10. 2012 18:43:31
02.11.2012 21:29:48 #86
Možná by tě taky mohly zajímat nové modely Hybrid od Fischera.
03.11.2012 09:56:13 #88
>> #87, DAVE71, 03. 11. 2012 07:11:25
Možná by stály za vyzkoušení i nějaké Nordica. Syn má předloňský model Enforcer s flexí 110 a šířkou 98, letošní model, který je zřejmě nahradil, jak jsem se právě díval, je asi Patron PRO s flexí 130 a stejnou šířkou. I designově vypadají dobře. Jen z doslechu by měly být skvělé Atomic Tracker 130 (šířka 98) nebo i něco od Salomonu, ale tam už jsou jen 3 přezky.
03.11.2012 21:18:40 #89
Ahoj, konečně zajímavé téma Trochu si na začátek rýpnu, při představení řady Salomon Quest, prezentovaných jako „velký skok pro boty s přepínáním na chůzi“, jsem se tehdy ptal, proč udělali zase „jen“ skialpové boty s jejich tradičními neduhy, proč prostě do Ghostů nebo Shogunů nepřidali přepínání na chůzi. Bylo mi řečeno, že takové boty chce jen velmi málo lyžařů. Tak jsem oponoval, že by je chtěli všichni mí známí. Letos už jsou k mání Quest Max, které jsou v podstatě Ghost se systémem Backbone a slibným oversized pivot. Tím nechci říct, že jsem byl iniciátorem dalšího kroku, ale třeba jo. I když se na mě tehdy inženýři z FR dívali s opovržením, že jim chci radit
Tento segment se v posledních letech dost rychle vyvíjí a na trhu už je poměrně dost freeridových bot s přepínáním na chůzi. ALE: většina z nich stále ani zdaleka nedosahuje výkonnosti „pořádných“ sjezdových bot. Důvody vidím tyto:
- Samotné přepínání na chůzi nedovolí udělat botu tak tuhou, jako v případě pevného spojení (postihuje všechny modely)
- Snaha o odlehčení/použité materiály (prakticky všechny modely)
- Pohodlnější botička přizpůsobená chůzi (skoro všechny modely)
- Nižší komín (většina)
- Rozšíření ve špičce pro větší pohodlí (většina)
Rozdíl proti sjezdovým botám ještě umocňuje šířka a délka lyží a těžký, zmrzlý, rozbitý sníh.
Jedny z nejlepších bot, co jsem měl na noze (a vlastním je) jsou Atomic Tracker 130 ale i ty jsou kompromisem např. ve srovnání s mýma druhýma botama Salomon Shogun (FI 100, 2 přezky+široký pásek na holeni) Konkrétně Tracker 130 mají poměrně dobrý a pevný systém přepínání (backbone), nicméně ani ten se nedá srovnat s pevným spojením základny a komínu. Měkkost do nákleku nevadí, ale výrazný je rozdíl v boční tuhosti a opora dozadu. Bota má i malinko nižší komín. Proti ostatním „soupeřům“ bych u nich pochválil plast, bota se chová podobně jako sjezdová bota, na rozdíl od některých jiných. Kromě Atomic Tracker 130 jsem jezdil ještě:
Salomon Quest 12 (dnes 120) Nízký komín, široká špička, podivný průběh flexe (kombinace nízký komín, „tupý“ projev materiálu, skialpová botička znamenala, že bota působila neohebně, ale přitom neposkytovala potřebnou oporu)
Salomon Quest Pro Podobně jako Quest 12
Tecnica Cochise 120 Široká bota, nešla mi dobře stáhnout (nemusí být chyba boty), pohodlná, ale nohu nedržící botička, fórové přepínání na chůzi.
Scarpa Hurricane Pro (v reálu jsem jezdil Hurricane, což byla stejná bota bez přepínání na chůzi). Nízký komín, pohodlně tvarovaný, takže není dostatečná opora v komínu. Pebax=v mraze tvrdé a v teple se boty roztekly.
Na noze jsem pak měl obuté a „nasucho“ zjišťoval pocity:
Garmont Delirium Papuče
Black Diamond Factor Dlouho na trhu, ale pořád pocitově jedna z nejlepších, jedinou výhradu bych měl k „tupému“ projevu materiálu, ale nezkoušel jsem na sněhu.
Lange XT 130 Rád bych zkusil na sněhu, může být dobrá, opět lehčí materiál, zdál se ale OK. Nejsem si ale jistý, jak se bude chovat v různých teplotách (podezřívavst pramenící z osobních zkušeností
Salomon Quest Max Zatím nejlepší bota a o pořádný skok před ostatními. Prakticky shodná bota s modelem Ghost, poctivá botička (tuhá, tenká), tuhosti boty napomáhá „oversize“ kloub. Pokud botu s přepínáním na chůzi, tak asi jedině tuto. Teď mě mrzí, že ještě pár let asi nebudu potřebovat nové boty.
Salomon Quest 14 Konečně dobrá botička, ale neduhy řady Quest (viz Quest 12). letos už v nabídce není.
Výsledek Pro použití na freeride na lyžích nad 100 vidím dobré Salomon Quest Max, případně BD factor, Atomic Tracker 130 a možná Lange XT 130 (nejezdil jsem, měl jsem na noze jen vzorek na ispo).
Pro powder to není tak důležité, záleží komu co sedí. Prakticky se dají kterékoliv, limity se objeví v jiném sněhu (o to větší, pokud budou používané na prašanových lyžích).
Pro all mountain (lyže do cca 100 mm, ježdění ve všech podmínkách, stoupání) bych se orientoval podle toho, komu co sedne a jak agresivnějezdí, případně kolik váží.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.