Freestyle lyze na zacatek
07.11.2012 23:40:37 #1
Ahoj, chtěl bych Vás poprosit o radu. Budu si kupovat lyže na freestyle, na začatek jsem chtěl bazarové jelikož FS budu zkoušet prvně jinak lyžuju už nějaký rok. V obchodech mi celkem poradili, ale bohužel lyže které jsem našel mají 160cm a moje výška je 178cm. Poradili mi že na začátek to nevadí aspon budou lépe ovladatelné pro mě. Tak bych chtěl poprosit o názor od někoho zkušenějšího, zkluznice je v perfetním stavu (překvapivě) není třeba ani brousit hrany.
A druhá věc je dotaz na boty. Mám nějaké HEAD, model neřeknu jelikož ho nevím, důležitou věcí asi bude že skelet je SUPER lehký, nevím co to znamená ani nevím jak moc se to na mě hodí tyhle boty, sedí mi dobře(při běhném lyžování, skoky zatím nevím), bota je pevná. Vážím 65kg pokud Vám to pomůže mi poradit zda-li tyto boty jsou „uctihodné“ k použití na začáteční FS.
Děkuji za odpovědi. Recman J.
//edit: Jake je vázání netuším ale lyže o kterých mluvím jsou K2 takže soudím že žádný krám tam asi nenamontovali, můžu se případně ještě optat. Nejvíc mě trápí asi boty, jsou sice dobre, noha me neboli, ale abych měl pohodlí i při trikách atd.
//edit2: Tak boty mam HEAD EZON 7 2.
08.11.2012 22:42:54 #2
>> #1, recmi, 07. 11. 2012 23:40:37
Těch 160 bych se nebál, pokud ty lyže chceš čistě do parku. Stejně tak u bot je vždy nejdůležitější aby seděli, jinak hlavně při dopadech skoků trpí třeba prsty.. Do začátku si tedy myslím, že by to stačilo, časem sám poznáš do čeho stojí za to investovat. Jenom bych nepodcenil vázání, „normální“ docela často praská a ve výsledku by tě to mohlo vyjít dráž, než kvalita na začátku..
08.11.2012 22:56:57 #3
Děkuju za radu. Když to nebude v parku tak to bude jen relaxační sjezd z kopce, něco ve stylu když nebudu mit naladu na park půjdu na svah ale jinak převážně ten park. S botama si mě tedy potěšil a vázáni je rakouské, ale ted si nevspomenu na název i když mi ho ten pán říkal do telefonu, což bude asi zádrhel protože v lyžích se tak orientuji stejně tak v botách ale vázání jde tak trochu mimo mě…
//edit: Tyrolia :) ale model už nevím..
08.11.2012 23:54:37 #4
A ještě poslední věc když už se ptám, budu si kupovat i přilbu, jednak z bezpečnosti a jednak mi přijde pohodlnější než čepice. Někde jsem četl že brýle občas nemusí sedět k přilbě, měl bych si tedy ssebou do prodejny vzít i svoje brýle na odzkoušení abych se vyhnul tomu že by mi pak brýle nemuseli sedět na očích ? ? Nebo to byl nějaký žvást do eteru a sedí +/- všechno ?
09.11.2012 08:44:00 #6
>> #4, recmi, 08. 11. 2012 23:54:37
Né každé brýle musí sedět ke každé přilbě, to pravda je. Ale
rozhodně bych vybrala spíš nejdřív vhodnou přilbu, aby ti seděla atd. bez
ohledu na brýle, co máš doma. Až když si vybereš tu správnou, tak pak
k ní můžeš zkusit ty brýle. Podle mě je hloupost kupovat přilbu podle
brejlí, spíš by to mělo být naopak. Chápu, že nechceš asi investovat do
dalších brýlý, které by ti k nové přilbě padly, tak zkus třeba
pohledat a vyzkoušet nejdřív přilby od stejné značky, od jaké máš ty
stávající brýle, tam je vysoká pravděpodobnost, že do ní padnou
09.11.2012 11:38:10 #8
>> #7, recmi, 09. 11. 2012 10:58:51
Informace „vazani Tyrolia“ je docela nanic, delaji mnoho ruznych typu. Musis napsat o jaky konkretni model se jedna.
09.11.2012 11:49:47 #9
No tak ten mi neřekli, můžu tam ještě zavolat a zeptat se :) Jinak diky za nazory.
A ještě teda, Bartty mi napsal že 160cm by se nebál vzít do parku. To mi doporučovali i v obchodě na začátek, ale nejsem tak finančně založen abych mohl kupovat lyže co rok, na naučení to stačí pravda ale rád bych si je pak i ponechal a proto se bojím že 160cm je pro mě málo. Jinak zařazení by bylo asi 70% park a 30% sjezd. (jak jsem psal jen podle nálady)
09.11.2012 13:09:51 #10
Planuji prodat moje freestyle lyze: HEAD Mojo 80 172 cm 112–79–106 drevene jadro vazani Tyrolia mojo 15 (stejne jako na te fotce) rok 2007 merim 176 cm lyze maji zvedle patky, takze je kratsi o cca 6 cm.
Pokud si budes od nekoho kupovat freestyle lyze urcene i na sjezdovku, tak si dej pozor, aby nebyli moc siroka ve stredu, pac na plotnovate sjezdovce se v tom neda lyzovat. Mel jsem predtim siroke lyze a ty po roce leteli.
P.s. fotka jak tyhle lyze vubec vypadaji http://re-ski.jp/…d_mojo80.jpg
09.11.2012 21:23:11 #12
>> #11, Bartty, 09. 11. 2012 20:58:18
„…tvz hard-head…“
Myslíš zřejmě „hard-hat“… I když i pod „hard-hat“ se může skrývat „hardhead“…
10.11.2012 00:37:17 #14
>> #13, recmi, 09. 11. 2012 22:58:58
Poznáš to tím, že hard hat nemá příslušný CE sticker podle normy, protože ji nesplňuje. Např. výrobce Bern uvádí i řez a popis: hard hats mají jako tlumicí vnitřní vrstvu měkkou pěnu z kuliček, kdežto helmy klasický pěnový polystyren (EPS). Chápu to jako jakousi odladěnou helmu, která tím pádem helmou není.
Viz též the warning sticker in a hard hat (typicky americky formulované):
WARNING
USE THIS HARD HAT AT YOUR OWN RISK! THIS PRODUCT DOES NOT MEET ASTM OR EN STANDARDS FOR PROTECTIVE HEAD GEAR for use in non-motorized action sports. This product is NOT a helmet. It is a HARD HAT. This HARD HAT is intended to offer only minimal additional head protection for non-motorized action sports including, but not limited to skateboarding, biking, snowboarding, and skiing. It cannot protect against all possible impacts which might cause injuries to the head, back, neck, cervix, or spine. For maximum protection, this HARD HAT must be fitted and attached properly to the wearer's head in accordance with the manufacturer's fitting instructions. Read the owner's manual for proper use and fitting instructions. After receiving any impact, this HARD HAT may be damaged to the point that it is no longer adequate to provide minimal head protection against further impacts and this damage may not be visible to the user. If this HARD HAT sustains any impact, it should be returned to the manufacturer for a competent inspection and, if necessary, be destroyed and replaced. Never modify the HARD HAT in any way. Prior to each use, inspect the shell, impact absorbing liner, retention straps and hardware. Do NOT use the HARD HAT if any part is damaged or does not operate properly.
NOT FOR USE IN MOTOR SPORTS OR MOTORIZED ACTIVITIES
10.11.2012 15:56:46 #16
Tak jsem tu zas tentokrat s konkrétníma kouskama :) Poprosil bych jestli by jste mi je mohli zhodnotit všechno je cenová kategorie do 5000kc.
http://www.freeride.cz/…/lyze/12983/ http://www.freeride.cz/…/lyze/12636/
Budu stručný, vázání mi nic neříká, s tím bych poprosil aby jste mi trochu poradili jestli je dobré nebo obyč a tudíž nanic, a u těch K2 Recoil bych se chtěl zeptat jestli není překážka nebo nevýhoda pro park když mají 90mm uprosřed.
Tento týden budu ještě obchody obcházet osobně a věřím že personál by mi poradil a vysvětlil ale rád bych radu od někoho kdo má zkušenosti zda není překážkou v parku tak široká lyže atd. :) Předem děkuji.
11.11.2012 09:18:36 #17
Můžu se ti vyjádřit jenom k vázáním. První starou rentalovou Tyrolku Sympro bych nebral, bude vykvedlaná až běda.
Jester je jiná klasa, ale záleží na stavu. S ním ale osobní zkušenost nemám.
Přesto něco málo k lyžím. Ty K2 jsou od známého jezdiče, IIRC. Takové lyže mohou být hodně zhuntované, ale naopak nemusejí, pokud je dostává za nějaký symbolický peníz či dokonce v rámci sponsoringu. Pak nemá nouzi a nemusí je dojíždět až nadoraz.
11.11.2012 13:30:52 #18
Takže je nejjednodušší se na ně podívat osobně a podle toho se rozhodovat. Tipuju že více fotek mi nejspíš nepomůže. :) Jinak nějaká rada na co bych se měl zaměřit když budu hledat osobně ? U lyží na hrany, sjezdovou plochu a celkový stav lyží ale jak poznám například to „vykvedlané“ vázání ?
12.11.2012 04:54:09 #20
http://www.freeride.cz/…/lyze/12699/
Může mi někdo prosím poradit co je toto za vázání ? Na googlu mi to vždy našlo jen lyži samotnou s jiným vázáním… :(
Pozná někdo jestli jsou dámské ?
12.11.2012 09:42:13 #21
>> #16, recmi, 10. 11. 2012 15:56:46
Tehle Tyrolky – http://www.freeride.cz/…/lyze/12983/ bych se trochu bal, precejen vypinaci sila „jenom“ 10 by mohla byt malo (v parku zkusenosti nemam, ale v terenu mam vazani utazeno na 12, pritom vazim 77kg a na sjezdovce mi vzdy stacilo 8.5).
http://www.freeride.cz/…/lyze/12636/ na tomhle je Jester
16 a to je super vazani na „free“. A tech 4900,– je zhruba cena
samotneho vazani.
12.11.2012 09:47:38 #22
>> #20, recmi, 12. 11. 2012 04:54:09
MARKER M11.0 FREE zo sezóny 2007/2008 …
Vyhľadať si o ňom viac informácií už musíš sám. Ale čo viem, príliš
ho nechválili ( týka sa celej rady FREE, vrátane DIN14 ). Na druhej strane
prvé pokusy v parku, ľahká váha … pre začiatok môže poslúžiť.
EDIT:
http://www.marker.de/…manuals.html
12.11.2012 13:07:16 #23
>> #18, recmi, 11. 11. 2012 13:30:52
Plastová špička i pata jsou nasazeny v „kolejničkách“, aby mohly jezdit dopředu-dozadu. Uchopíš a vidíš, jak jimi můžeš kvedlat, neboť mezi nasazovací lištou a tělem špičky/paty jsou značné vůle. Na pohodové nenáročné poježdění to nevadí, na FS bych si to nelajstl.
12.11.2012 15:56:01 #24
Díky za rady, tak ja teda ještě pohledám a když tak se tu ještě poptám :)
Jinak http://www.freeride.cz/…/lyze/12699/ o tomhle by mi někdo mohl něco říct ? Vázáni mi to na googlu nenašlo.
14.11.2012 17:28:54 #26
Tak mam možnost koupit lyže s vazkem Marker Contact Control 11 za 5.000kc. Jsou to Choc ručně dělané celodřevěné (to jsem kontroloval a opravdu dřevo). Ale zdálo se mi že bylo zbytečně níž položené vázko. Nebo zvlášt lyže (dle vlasního výběru) a použité Marker Griffon 12. S tím že lyže by byli nové. A pak si to natlouct na lyži.
Nějaké názory jak bych to mohl provést ? Snad už tu jsem opravdu naposled :) Předem děkuji.
//edit: Dalo by se případně změnit časem vázání na těch Choc ? (Hlavně mě ale zajímá jestli to za tu cenu vzít, hlavně k vuli momentálnímu vázku.)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.