Domů Diskuze neviditelné (ke všem modulům) Soumrak snowboardingu? [článek]

Soumrak snowboardingu? [článek]

05.02.2013 09:05:16 #1 

Dr. Jenda muž

Na iDNES.cz vyšel zajímavý článek Petra Pravdy „Konec snowboardingu nejen v Čechách? Začíná nová éra lyží“. Z tohoto článku vyplývá několik otázek, nad kterými se chci zamyslet:
1) Jak velký je úpadek snowboardingu?
2) Je opravdu možné mluvit o jeho konci?
3) Pokud tomu tak je, jaké jsou příčiny?
4) A jaké existují možnosti nápravy?
Odkaz na článek

05.02.2013 20:27:36 #2 

chameleon freeman muž

>> #1, Jan Šilhavý, 05. 02. 2013 09:05:16

článek na idnes jsem četl a docela mě a kámoše pobavil. tagže sme se nad tím taky trocha zamysleli :D

Autor článku „o úpadku snowboardingu“ to asi nemyslel zle. V podstatě, s ním „o úpadku snb souhlasím“. Jenže není snb jako snb a není freeskiing jako freeskiing, tagže to je asi tak, že jeden o koze, druhej o voze. A nakonec to dopadne tak, jak když se baví blbej s hluchým.

Ano, snb jezdců ubývá, ale to nejni až tak divný. Divný je spíš to, že jich v určitou dobu trendový masáže, tolik přibylo. Počkat, to že sem řekl. Ne, není to divný. Je naprosto normální, že masa, o které se tu bavíme, se nechala ovlivnit trendy, komercí, populárností a dokonalostí snb vybavení, stylu a freestylu.

O panu redaktorovi, který zmiňovaný článek psal, mi přijde vhodný koment mého freeski kamaráda, který to zhodnotil asi takto: „freeskiingu rozumi, jako koza petrželi“ a já k tomu dodávám, že snowboardu rozumí, jako batman kryptonitu.

Ten článek nebyl určen pro snb ani freeski srdcaře, ale pro běžný konzumenty, který tvořej trh. A podle nich firmy skáčou a cpou jim lehce stravitelný zážitky, v podání nových „lyžařských“ technologíí, za které jsou vděčni snowboardistům. Jsou to totiž právě snowboardisti, jejihž druhým jménem je progress a kreativita a kteří věci posouvají dál a dál. (to samé samozřejmě platí o freeskierech). Lyžařský průmysl se s nimi svezl a teďko zaryté brousiče sjezdovek, přetáhl zpět na svou stranu. A diví se, že jim snb core komunita, nenese tolik vaty. A to asi ani v nejbližší době nebude, protože snowboarding není masovým povrchním sportem, vyznávajícím např. krájení manžestru technického sněhu v osm ráno.

Posledních pár let, bylo už obtížné, na první pohled, poznat pravého freestyle snowboardistu, s kterým vás spojuje společný zájem o „snowboarding“. Teďko tento „problém“ budou mít freeskieři, protože přibývá vyznavačů zahlých patek, kteří stejnak na freeride či snowpark, budou nadále zírat, jako tele na nový vrata. Boužel právě proto, se nedá předpokládat, že sílící se lyžařský trh, více podpoří progresivní freeski scénu. Zářným příkladem postoje k pravému freestylu v ČR, byla tuto sobotu, přítomnost České televize a Óčko TV, ve Ski areálu Rokytnice nad Jizerou. O snowpark nejevili zájem asi proto, že tomu masa nerozumí a tudíž jsou takové informace nezajímavé. Tu uspokojí oblouček sem, oblouček tam, ve frontě si počekám, k tomu hranolky si dám. A kolik reportů jste v bedně viděli o druhém místě Šárky Pančochové na X-games? Asi moc ne že, protože jednodušší je na gauči civět, na nadopovaný monstra, který se honěj, jak vocasové za brankama, bodama a vteřinama a s nevědomou lehkostí tvrdit, že freestylisti jsou výfeti. Tagže to, že tito lidé, přecházejí zpět na lyže, je naprosto v pořádku. Aspoň u snb zůstanou jen ti, co to dělají, ať už aktivně nebo obchodně, ze srdce a z přesvědčení. Ale až všichni zestárnem, stejnak se potkáme na sjezdovce na lyžích, protože na těch se udrží jak nemluvně, tak stařec :)

05.02.2013 21:13:08 #3 

DAVE71 muž

Představte si tohle – někdo Vám sváže nohy, že je nedáte od sebe a vezme Vám cokoliv o co by jste se mohli opřít a pak řekne jeďte z kopce…no tak to je snb!!!

Jedu kam až to jde!

05.02.2013 21:13:53 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #2, chameleon freeman, 05. 02. 2013 20:27:36

Tak nám Petr Pravda opět udeřil , zabili nám snowboarding, paní Müllerová.

Jen ať se dav přesune pěkně k freeskierům, pro nás povrchní masovce zbude alespoň více technického manšestru na sjezdovkách a udrží se déle pěkně vroubkovaný. Nevím sice, kdo to bude platit, ale budiž.

Na stáří si, jakožto ortodoxní lyžař, koupím snowboard, v čalounictví nechám ihned horní stranu náležitě vypolstrovat (postup si možná nechám patentovat a rozjedu s tím kšeft). Ráno, když bude pěkně, vyjedu autem na Klínovec, tam dojdu na začátek sjezdovky, usadím se na polstrované prkno (abych nedostal vlka od sněhu) a budu chytat celý den bronz, vyjma krátkých pěších návštěv bufetu. Budu pozorovat vetché pravověrné snowboarďáky jak se pokouší udržet na sjezdovce ne těch nejrockerovatějších twintipech a budu si říkat: dobře jim tak, to mají za to.
Odpoledne spokojeně zase odjedu s pocitem, že jsem udělal něco pro své zdraví, budu dokonale free, cool, in.

Takto vidím ideální průnik budoucnosti své a snowboardingu.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.02.2013 21:35:25 #5 

korsičan muž

Ten článek podle mého názoru, není ve finále až tak mimo mísu.

SNB na tvrdém prkně jsem u nás neviděl už tak 3 roky a marně hledám v paměti, kdy to bylo naposledy v Alpách. U nás jezdí fantasticky jeden nadšenec v Jánkách, ale tam jsem už ty 3 roky nebyl.

A ostatní SNB na sjezdovkách také znatelně ubývají a v parcích je to podobné. Před 10 lety tam lyžaře nebylo vidět a dnes už je tam lyžařů více.

Jsem přesvědčený, že v ČR mělo na počet SNB velký vliv natočení filmu Snowborďáci. Mnoho lidí kolem mně, se do SNB tou dobou zbláznilo (hlavně ti mladší, školáci atd.), ale dnes už je dávno většina z nich zpět na lyžích.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

05.02.2013 23:36:57 #6 

TNS muž

>> #2, chameleon freeman, 05. 02. 2013 20:27:36

Vitaj na fóre,

„..protože jednodušší je na gauči civět, na nadopovaný monstra, který se honěj, jak vocasové za brankama, bodama a vteřinama a s nevědomou lehkostí tvrdit, že freestylisti jsou výfeti. Tagže to, že tito lidé, přecházejí zpět na lyže, je naprosto v pořádku. Aspoň u snb zůstanou jen ti, co to dělají, ať už aktivně nebo obchodně, ze srdce a z přesvědčení.“

Čo Ti ja viem,bereš to možno moc plošne.Ja sa budem aj naďalej rád naháňať v bránach za sekundami jak vocas.Ale neni to také jednoduché,ako čumieť na to isté z gauča.Som spokojný,dlho som robil boardový šport v lete.Skúšal som aj snowboard,ale ten ma neoslovil.Mám dosť kamarátov ktorí jazdia freestyle snb a tvrdia,že to už nie je také ako kedysi.Dávne kamarátstva a scéna akosi vyšumela.

Neobhajujem článok,alpské závodné lyžovanie je tiež sledovanosťou na zostupe už dlho..len jedno,vždy je to o ľuďoch,nie o športe.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

06.02.2013 11:55:30 #7 

chameleon freeman muž

>> #6, TNS, 05. 02. 2013 23:36:57

plošně jsem to vzal, poněvadž v té části co tu cituješ, jsem trochu odběhl od tématu, a to k TV, kterážto přeci plošná je. ale přeci jen ta tv a špatná medializace s určitým úbytkem snb souvisí. Protože nedostatečně ukazují, o čem ten snb je. Rozhodně nejni o řezání oblouků, což si lidé dřívě, díky alpské disciplíně mysleli. Jinak přeci jen, pořád ta plošná většina, se raději koukne na záběry z atleťáku, kde se závodníci perou o setiny vteřiny. já to nechápu, ale lidi to baví :D A ty nejsi zrovna tedy ten typ, o kterém byl původni článek na idnes. ten byl o lidech, který se nechali do boardu zblbnout a tedko od něj odchází a nadávaj na něj, a to jen kuli tomu, že snb vlastně nepochopili, nebo jim nebyl určen. s tvými kamarády, tomu rozumím, časy se holt mění, ale takové věci myslím úplně nesouvisí se scénou, ale s věkem. Snb si přeci jen v plné freestyle kráse, dokáže vychutnat jen mladší pokolení. ale jak řikáš, je to o lidech, ne o sportu :) jinak muj první koment hlavně naráží na ten hloupý článek na idnes, spolu s „vtipnými anti snb“ komenty :D s článkem J.Šilhavého souhlasím, je totiž napsán někým, kdo tomu rozumí.

06.02.2013 14:19:54 #8 

TNS muž

>> #7, chameleon freeman, 06. 02. 2013 11:55:30

Vo všetkom s Tebou súhlasím až na jedno:

„Snb si přeci jen v plné freestyle kráse, dokáže vychutnat jen mladší pokolení.“

Nemyslím,že je to o veku.S vekom prichádzajú len iné priority a často viac starostí ktoré ľudí z daného športu vedia amputovať,ale ako píšeš,komu je to určené,ten to bude mať rád asi naveky.Aj keď možno už len platonicky.Len krátka ukážka čím som sa ešte nedávno bavil ja.Kopa spoločných ľudí zo snb.A borcov ktorým ťahá už na 40,alebo aj cez.Ale niektorí sa tam dostali aj inou cestou:Alpské závodenie=>slalom waterskiing=>wa­keboarding/wa­keskate. A medializácia? Ha,za posledných pár sezón je trojnásobná majsterka sveta Zuzka Vráblová Myslíš,že niekedy v bedni dávali aspoň záznam s pretekov? :-D

ostatní sorry za OT.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

15.02.2013 00:39:27 #9 

wildhorse muž

Vela lyziarov nevie vyhody snowboardu ocenit. Ked viem ze ma cely den snezit alebo su teploty nad nulou tak beriem snowboard, lebo viem ze na mojich Lusti RT-GS alebo RT-SL by som si velmi dlho nezalyzoval. Snowboard je velmi univerzalny a da sa s nim dobre zajazdit rano i poobede na zjazdovke i mimo. Zatialco vidim ako ostatni lyziari poobede bojuju o zivot v muldach (hlavne na jar) ja si to uzivam.

Mytus ze snowboardaci len nicia sneh lyziarom nieje pravdivy. U nas je zhruba 1 snowboardista na 9–10 lyziarov a 90% lyziarov nejazdi carving ale sa len smykaju po svahu. 9 smykajucich lyziarov urobi viacej skod nez 1 snowboardista.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy