25.12.2025 20:20:51 #32
Chci napsat ke Špičáku i report, ale bude mi to nějakou dobu trvat, proto píšu tuto stručnost pro soudruhy, kteří uvažují o tom, že by na Špičák zavítali zítra.
Souhrn: je to hodně špatné, ale možná že je to jinde v Česku ještě
horší …?
Kameny na sjezdovce. Oslepující monstra číhající kolem sjezdovek.
Odpoledne se střídají plotny s brzdící bílou hmotou. Ale už dopoledne se
bílá hmota vytvářela velmi rychle.
Obsazenost lanovky je maximálně 5%. Obsazenost sjezdovek je tak akorát,
většinou prázdno, občas chumel, stačí chvilku počkat než se chumel
odporoučí nebo rozprostře po zemi.
Od rána prosvítá slunce skrz mraky, ale nikdy nezačalo skutečně svítit.
Odpoledne do horní části zavítala mlha.
Ve středu napadlo cca 3 cm sněhu, mimo sjezdovky nebyl žádný podklad, co
přesně zbylo před Vánoci na sjezdovce netuším, ale moc toho asi
nebylo.
Kdo má kameňačky a je mu líto že nemají co na práci, má myslím zítra ráno poslední možnost. V sobotu pravděpodobně dojde k invazi kobylek.
27.12.2025 19:16:29 #34
Vložil jsem podrobný report ze čtvrtka, ale musí jej nejprve schválit komise, oponentní skupina a cenzurní orgán.
Lyžoval jsem i dnes, ve stručnosti to vypadalo takto (podrobnější report zase plánuju přihodit později):
Kamení je asi tak 10× méně než ve čtvrtek, stále ale doporučuji
používat kameňačky.
Celý den bylo slunce.
Obsazenost lanovky 30–90% (překvapivě bez front), ovšem na svahu to bylo ve
špičce hodně drsné.
Ráno tři jízdy byly možné na obřačkách, pak měkko a plno lidí a
možné pouze šmrdlání. Vysoké teploty kromě závěru kdy to ztuhlo.
Vytvořily se boule, pro freeridera přijemný stav.
27.12.2025 19:46:08 #35
>> #34, slowthinker, 27. 12. 2025 19:16:29
Cenzura je přece dnes over
v 9:20 kolem Kopřiffny směr Praděd po Bílé Opavě a nešel bych
tam nyní ani za milión do té sadomaso
ok za dva jo
Masakr a na jednom
kopečku ![]()
28.12.2025 14:33:59 #38
>> Reakce na aktuální report z 25.12.2025.
opravy:
redakční šotek smáznul čárku (já ji tam natuty napsal) z následující věty
V provozu pouze sjezdovka č. 3, Spodní šance a sjezd od parkoviště.
Toto jsou už mé osobní kixy:
Drobný štěrk vás uvítal hned po sjetí s lanovky na horní mezistanici
– Lanovka žádnou mezistanici nemá, správně má být horní
stanice.
- Gramaticky správně je z lanovky. Za tuto hrubku
se velmi pokorně a zahanbeně omlouvám.
28.12.2025 19:03:46 #40
Popravdě moc nechápu, jak po tak hrůzostrašném zážitku ze čtvrtka jsi mohl stejnou chybu opakovat hned druhý den. Nic ve zlém, ale to je nějaký druh masochismu? Jinak mě překvapuje, že je parkoviště placené. Já tam byl naposledy asi před 5 lety, a to bylo ještě zdarma. Resp. mlhavě si vzpomínám, že placené možná bylo, ale při nákupu skipasu se parkovné odečítalo. Jinak já už léta (možná 20 let) jezdím na Šumavě na Zadov, přesto že to mám z Klatov 2× tak daleko než na ten Špičák. Na Zadově předloni vybudovali novou nádrž na vodu a letos instalovali 7 ks nových děl (otočná na sloupech), takže areál (1 sjezdovka) byl byl vysněžen už na konci listopadu. A díky dostatečné tloušťce sněhu a severní orientaci svahů sníh přečkal i tu permanentní prosincovou inverzi. Ale to jsem od Špičáku trochu odbočil.
28.12.2025 22:02:23 #41
>> #40, Roman Jílek, 28. 12. 2025 19:03:46
Pro mě to nebyl hrůzostrašný zážitek: já se ve všem snažím vidět
pozitivní věci, ta pozitiva která jsem psal nebyl vtip (možná kromě
ošlehané tváře, ale i tam bych vyškrabal nějaké pozitivum
:
- nerad vyhazuju „bezcenné“ věci, a s radostí jsem nořil svoje kameňačky do kamenů; možná že tam hraje roli i radost freeridera že může jet na lyžích kdekoli. Po zábradlí nejezdím, tak aspoň šutry.
- na sedačce jsem si to užil a dozvěděl se užitečné věci https://snow.cz/…eni-clanek/5#…
- boule i s plotnama mě baví; lyžování je pro mne výzva, a to Zadov neposkytuje. Tam můžu „pilovat techniku“ (což je evidentně oblíbená činnost většiny místních pisatelů), ale já mám priority úplně jinde.
Parkoviště bylo opravdu nějakou dobu po jeho vybudování zadarmo.
Ad Zadov
Viz https://snow.cz/…ov-stredisko#…
29.12.2025 09:14:29 #42
>> #41, slowthinker, 28. 12. 2025 22:02:23
OK. Máš kameňačky, takže ti to nevadilo. Já takové lyže nemám. Kdybych se tam vydal s čerstvě naostřenými obřačkami a chytil tyhle podmínky, tak budu nasranej ještě další 3 dny. I kvůli takovýmto podmínkám (na Špičáku poměrně častým) už tam dávno nejezdím. Jinak máš pravdu – Zadov mě baví právě kvůli pilování techniky. Tvoje priority (boule, plotny atp.) mými prioritami opravdu nejsou.
02.01.2026 14:39:55 #43
>> #40, Roman Jílek, 28. 12. 2025 19:03:46
Já k tématu Špičák vs. Zadov bohužel musím uvést, že poslední roky dost často radši ještě jinam. Důvody jsou jednoduché. Na Špičáku jsou všechny sjezdovky orientovány na JV, což znamená odměk a problémy se sněhem. Na Zadově je to pak kreativní přístup (jak tomu říkám) k rolbování. Jakmile je alespoň miniaturní šance, že budou v noci zasněžovat, tak to znamená ve 100% rolbování jen ráno, takže je velké riziko měkkoty od rána.
03.01.2026 09:37:22 #44
>> #43, VojtěchV, 02. 01. 2026 14:39:55
Špičák souhlas. Na Zadově problémy s měkkotou od rána (alespoň dle mého názoru) nebývají, nebo je alespoň já nevnímám. Mě spíš vadí ranní beton. Jinak od letoška mají na Pucalce (jak už jsem psal výše) nainstalováno 7 fungl nových děl Technoalpin, takže už vysněžení na konci listopadu bylo (i díky velmi nízkým teplotám v době zasněžování) docela kvalitní. Fotka je z 30. 11. a jsou na ní vidět 4 děla ve spodní části sjezdovky. Hlavně – všechna děla jsou na okraji sjezdovky, otočná a na sloupech. Je to výrazný posun oproti dřívějšku – až dosud používali mobilní děla, která měli rozmístěna různě po sjezdovce. To značně omezovalo prostor pro lyžování. Z mého pohledu se Zadov v tomto letos hodně posunul.
03.01.2026 10:24:55 #45
Upřesnil jsem informace z minulého týdne v minireportu: https://snow.cz/…ak-na-sumave
06.01.2026 16:04:16 #46
>> #44, Roman Jílek, 03. 01. 2026 09:37:22
Jo, na Zadově na zasněžování hodně zamakali. Ale ono jim ani nic jiného moc nezbývalo, protože to fénové proudění, co tam dostávají poslední roky, znamená časté teploty vůbec neodpovídající jejich slušné nadmořské výšce.
Tak to já si naopak počkám zase ke konci sezóny, kdy už nedosněžují a
pravděpodobnost betonu se zvyšuje, viz loňské foto ![]()
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.