Střešní boxy

19.01.2009 11:47:38 #1 

administrator

(vráťa, ) O víkendu mi rupl můj několikrát amortizovaný Neumann Whale a začínám se proto rozhlížet po něčem novém, ve velikosti tak na 6 párů lyží, pokud možno ne neforemnou neaerodynamickou bednu ( " design jede" tady myslím platí) , třeba i od jiné firmy. Podělte se, prosím, o svoje osobní zkušenosti : co je šmejd, na co si dát pozor, co nebrat ani náhodou, co je naopak zaručená kvalita a odolnost,co je výhodná koupě, co doporučujete všema deseti. Díky za všechny rady.

19.01.2009 17:03:29 #2 

administrator

(Obláček, woblacek@gmail.com) Z osobní zkušenosti můžu doporučit boxy Thule. Dokonce nedávno jeden známý si ted taky koupil box Thule (nevým jaký přesně typ). Dal ze něj i s příčníkama zhruba 20 000 Kč. Je to sice dost ale za kvalitu se platí :D. Jde o to že už samotná montáž boxu je tak jednoduchá a rychlá. Především díky tomu že nemusíte nikde nic kroutit a utahovat. Co je však nejlepší max. rychlost s boxem na střeše je nějakých 200 Km/h (nevím přesně). Což je vynikající věc když hodně jezdíte dále (Alpy) a přes Německo. Taky díky aerodynamice boxu vám spotřeba vzroste zhruba jen o 1–1.5 l/100 Km. Což když srovnáte s obyč boxem je moc pěkné číslo. Nehledě na to že na autě nemáte ohavnou velkou mrchu ale dobře vypadající box. Můžu jen doporučit.

19.01.2009 17:12:44 #3 

administrator

(Radim, mad1max@seznam.cz) Zdravím, měl jsem podobny problém jako vy.Na trhu je toho plno a je těžké vybrat něco dobrého a spolehlivého. Po měsíčním vybírání a hledání shánění a přemlouvání, mi padla do oka brněnská firma HAKR. (http://www.hakrbrno.cz/…sniBoxy.aspx) Už jsem s tímto střešním boxem byl 3× na dovolené v Itálii,dvakrát lyžování a 1× k moři. Tento box byl bez problémů, da se zamknout,jsou tam popruhy na stáhnutí,jel jsem s nim 200Km/h a nic neuletělo :-), při jízdě nehučí.Jsem s ním na 110% spokojenej, mají to i dva mí známý a taky si to nemužou vynachválit. Mají i výbornou cenu.Takže u mě má tato firma jen pozitiva. Ja jsem ho osobně kupoval v obci Lipůvka kousek od Brna v bazaru v centru obce, mají je tam ješte teď.Jsou úplne nový nepoužitý a jsou o 1500 až 2500 levnější než přímo u nich ve firmě a v jiných obchodech,takze jestli jste kousek od Brna tak se tam vyplatí zajet. Snad jsem poradil, mějte se Radim

19.01.2009 19:34:14 #4 

administrator

(Ivano, ) Můžu hodnotit box Thule Polar 500, mám ho již přes 6 let a vše OK. Pokud bych si teď měl kupovat box, tak bych zase šel do Thule, ale koupil bych si širší, zvláště pokud máš rodinu. Tenkrát ještě nebyly lyže tak široké a těžko se jich tam víc dává. Ale asi i kdybych koupil skříň, stejně tam všechno nedostanu, když jede naše 4 členná rodina na dovolenou. 4 x lyže, 4 x běžky a 2 x snowboard (ty jsou do boxu neskladný).

19.01.2009 20:18:00 #5 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Taky teď právě zvažuju koupit a vidím to na Thule. Původně jsem chtěl Jetbag Appolo 500 (výroba v rámci Thule), ale pak jsem si řekl, že tisícovku připlatím a půjdu do Thule Ocean 500, pač jde rychle upnout a už se nic nemusí dlouze šřoubovat. No a nakonec budu muset i od něj upustit, protože mám jen krátkou Felicii (a aspoň tak ještě rok budu mít) a těch 2,25 m je na ni fakt moc. Tož ve finále to vypadá na Pacific 600. Cena se už bohužel vyšplhala na 6,5 tisíce, ale jinak to asi nepůjde. Nemáte někdo tento model, popř. zkušenost s jiným kvalitním boxem na krátké auto?

10.02.2009 17:32:44 #6 

administrator

(Radim Havlíček, RadimHavlicek@email.cz) Na netu je myslím od ADACU test boxů, také v některém starším čísle magazínu SNOW nebo Ski byl článek. Nejhůř tam dopadly ty s rychloupínáním, ty uletěly ze střechy už i při prudkém zabrždění! U některých zaze při nárazovém testu prorazily lyže box vyletěly předkem rakve. Vítěz tam byl myslím MontBlanc, ale to jen střílím od boku.

10.02.2009 18:47:40 #7 

administrator

(vrá'ta, ) byl vítězem největšího testu, kterej jsem našel ( už si nepamatuju, jestli to byl ADAC). Němci se v nich, jak známo, s oblibou ( a naštěstí) rochní.

24.02.2012 03:06:13 #8 

Almazek

Zdravím, rád bych trochu oživil tohle téma… Uvažuji už déle o střešním boxu na cca 5–7 párů lyží pro zimní cesty a horolezecký materiál pro letní týdenní dovolenou… Aby se mi lépe rozhodovalo, půjčil jsem si od kamaráda box Hakr šíře cca 50cm a s výškou cca 40 cm. Měli jsme vést ještě snowboardy a byl jsem překvapen, jak málo se nám toho do poměrně velkého boxu vešlo… Po naložení snowboardu, 3 běžek a 1 sjezdovek, museli jít 2 sjezdové lyže do jiného auta… :-( Takže uvažuji o větší alternativě. Vychází mi z toho 2 typy boxů oba od THULE Motion a Dynamic (Motion je nástupce Atlantisu a Dynamic Spiritu. Uvažuji o typu 800 respektive 900. Máte s nimi někdo zkušenost… Ten Dynamic je nižší a bude asi lepší aerodynamika, ale v testu ADAC měl výrazně menší objem než udávají. 900 Motion je už docela velká a těžká kráva. Po zkušenosti jak těžko se mi vešly (spíš nevešly) věci do toho půjčeného boxu mám dilema, jak udělat kompromis mezi velikostí boxu a jízdními vlastnostmi auta s boxem… Budu tedy vděčný za vaši radu či zkušenost…

24.02.2012 07:51:04 #9 

kaja84

>> #8, Almazek, 24. 02. 2012 03:06:13

ahoj když jsme měli jestě malé auto tak jsme si půjčovaly od známeho tento typ boxu http://www.stresni-boxy-autoboxy.cz/…ynpb-0501-cz

maximum co jsme v nem vezli bylo: 7 párů sjezdových lyží nebo 4páry sjezd lyží 2 snowboardy, 1 snowblade a ještě jedny lyžáky

už sem i uvažoval o koupi téhle rakve dá se sehnat za celkem dobrou cenu ale nakonec jsme shodou okolností pořídili MPV a rakev není potřeba řešit ;-) Přeju dobrý výběr

24.02.2012 14:39:09 #10 

Navvy

Já si půjčuji už druhý rok od kamaráda box Neumax. Letos jsem v něm vezl 4 páry sjezdových lyží, 4 páry běžek (moje na klasiku 205 cm)plus dvě snowboardové prkna. Dostat to tam všechno je trochu hlavolam (kvůli těm prknům), ale jde to. Šest párů lyží by neměl být problém. Připevňuje se rychloupínáky. Otevírání je oboustranné (obrovská výhoda, protože je široký).

24.02.2012 14:43:01 #11 

t603 muž

Ja mam druhym rokem na Skode Fabii II Combi rakev Thule Pacific 700. Nasazeni je uzasne jednoduche a pevne vestavenymi kolecky (4×), otvirani jednostranne, zamykani tribodove centralni mechanicke bez moznosti vyndani klicku z neuzamcene rakve, moc to nerve, jezdim s tim i 150 km/h (na 200 nemam motor ani penize na pokuty mimo D). Je ohromna (dlouha, siroka, vysoka – vse v tak akorat pomeru). Cena pod 7000 CZK. Thule Aero (teda jejich VW klon) pricniky uz mam k nosicum kol. Vozim v ni 2 pary dospelackych sjezdovych lyzi, 2 pary detskych sjezdovych lyzi, 2 pary dospelackych bezek, vsechny hulky a jeste je tam dost zbyleho mista. Na cernem aute vypada cerna matna dost dobre.

Zatim sama pozitiva, tak ted trochu problemu:

1. Na Skodovku Fabii II Combi je moc dlouha, takze neotevru uplne pate dvere u kufru, at ji dam co nejvic , navic si tam skripnu antenu (vadi laku stresniho spoileru). Vyresil jsem to tak, ze antenu davam stranou a navic na ni je temer neviditelna pruhledna hadice jako navlek z Hornbachu. To je ale problem delky me strechy, ne rakve.
  2. Ta utahovaci kolecka jsou uvnitr, maji prumer tak 7 cm, takze o to je min vyuziti vnitrni prostor na lyze uvnitr. navic pak do boku carvrove sjezdovky se nevejdou (tam davam bezky). Ale to je asi obecna vlastnost vsech rakvi s timto systemem zamykani.
  3. Je dobre si koupit dovnitr tak 3 dvoumetrove „miralon“ izolacni trubky na stoupacky. O co nejvetsim prumeru a sile steny (aby se to co nejmin deformovalo). V Hornbachu 20 CZK za kus. Ty pak rozrezu na tretiny a dam na dno rakve a pak mezi prvni a druhou vrstvu lyzi. Lyze pak svym vazanim nebo brzdami neskrabou do dna, cela a zadku rakve a lyze mezi sebou navzajem.

Toz tak. Stepan

24.02.2012 15:49:08 #12 

rADEk

koupil jsem na aukru stresni box 70×200×40 tusim 450l i se zahradkou na strechu za 2000,– a bohate staci. neni to zadnej designovej „majstrstik“,ale to sem ani nechtel. ma i vzpery pneumaticke, ktere se sami zvedaj a drzi jako v aute u vika od kufru. do noveho bych neinvestoval.

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

25.02.2012 08:24:36 #13 

ivan

Registrujte také rádce všem méně znalým:

http://auto.idnes.cz/…n-/pneu.aspx?…

(bez ironie, jen linkuju)

15.02.2013 21:55:24 #14 

Radim909

Taky určitě doporučuji Thule. Je dobré si pořádně rozmyslet, jaký rozměr koupit. Přehledně to mají rozepsané tady: http://www.rakev-na-auto.cz/ . Já jsem koupil box přes celou střechu (dlouhý a široký) a je to super. Dám tam opravdu vše a nikdy jsem to úplně nezaplnil.

16.02.2013 13:44:18 #15 

goldone

Tak jsem prolitnul tohle,vcera ozivene,tema a nestacim zirat.Jezdite s boxama na strese 200km/h???Rikaji vam neco aerodynamicke sily,vztlak a podobne?Proc myslite,ze vyrobce boxu udava maximalni rychlost?Pozdra­vujte Vase ctene manzelky a ditka,ktere takto vozite a riskujete jejich zivoty.Ja jen budu doufat,ze se s nikym z Vas na silnici nepotkam!

24.02.2014 09:38:58 #16 

KarelKruš

Zdravím taky jsem řešil nákup nového nosiče lyží. No nabídka je poměrně pestrá. Pořídil jsem si střešní box Hakr Future Line. Rozměry – 224 × 59 × 45 cm (DxŠxV). Objem – 340 litrů. Hmotnost – 13 kg. Koupil jsem ten střešní nosič zde: http://www.nosice.com/ Jsem s ním velmi spokojený. Vleze se tam 4 páry sjezdových lyží, 4 páry běžek a dvě snowboardová prkna. Tvar je podle mě v pohodě na nějaký drahý aerodynamický štíhlý nesmysl kašlu hlavně, aby se tam vešlo co má. Jinak cena byla taky v pohodě.

27.02.2014 08:19:49 #17 

rooney33

>> #1, administrator, 19. 01. 2009 11:47:38

Ahoj, kukni se sem. Nedávno jsem si tam koupil nosič na peugeota 3008

27.02.2014 08:20:38 #18 

19.12.2014 07:51:29 #19 

Dusanx muž

Nemáte někdo zkušenosti s tímto střešním boxem

http://www.1stresnibox.cz/2,0,uvod.html

19.12.2014 08:47:12 #20 

Kvasa muž

Za mě osobně Thule(příčníky,no­sič lyží a kol+ box) dříve jsem používal Hakr a veškerá manipulace a kvalita se nedá srovnávat,je to rozdíl jako mezi lyžařským voskem a hrobečkovkami:-P

Kdo nepadá jezdí pod své možnostti!!!

19.12.2014 23:06:34 #21 

korsičan muž

>> #20, Kvasa, 19. 12. 2014 08:47:12

Thule taky nic moc. Mám 4 roky box Thule Spirit 820, který používám pouze na delší dovolené (jak v zimě, tak létě), takže je na střeše řekněme měsíc v roce.

A po této době se na spodní straně boxu začala loupat barva z těch ocelových výztuh, ve kterých jezdí ty rychloupínáky a tyto výztuhy jsou totálně zrezlé. Tam kde barva ještě drží, jsou jasně viditelné hrbolky, jak bující rez tu barvu postupně odlupuje.

Na to, že ta sranda stála skoro 19000Kč, je to pěkně zfušovaný výrobek. O kolik by ten box stál víc, když by ti Vietnamci ze Švédska místo materiálu na hřebíky použili nerez ??? Ten profil je dlouhý 150cm, má sílu 1mm a šířku tak 40mm. Řekl bych, že rozdíl v ceně by byl za oba kusy do 100Kč.

A to já dopadl ještě dobře. Kamarád si koupil Thule Exclusive, který stál přes 30 000Kč a protože má sice obrovské auto o velikosti náklaďáku, ale s kabinou menší než Škoda 120, tak měl ten box na střeše celou zimu a ten spodek mu odrezl úplně !!!!

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

20.12.2014 21:48:59 #22 

vx

>> #19, Dusanx, 19. 12. 2014 07:51:29

Pokiaľ je to tento: http://www.ultraplast.sk/…a-automobily, tak kamarát má cca 2 roky tzv. karvingový, niečo cez 100€ stál. Nie je to taký pevný materiál ako Thule, ale zatiaľ s ním nemal žiadny problém.

Když na to přijde, taky skáču... Skáču dobře, skáču rád

01.08.2016 08:47:37 #23 

Pojlik

Zdravím, máte zkušenosti s českým výrobcem rakví Neumann ? Mám vyhlídnutý na letní dovolenou tohle https://www.autodoplnky-obchod.cz/…ny-antracit/ a hlavně plánuju to využivat v zimě na lyže. Jde mě hlavně o materiál, aby se to nějak nekroutilo a při jízdě moc nehlučelo.

Přijde mě za celkem dobrou cenu na to jak je dlouhý. S otvíráním jen na jedné straně jsem se smíříl, stejně vedle toho budu ještě na střeše vozit dvě kola.

díky Standa

02.03.2018 14:37:45 #24 

Losik

Ahoj, měl jsem střešní box asi 15 let, teď jsem se vracel z dovolené a bohužel se mi střešní box otevřel za jízdy..... a to si asi umíte představit tu paseku na silnici… jaký střešní box je teď nejkvalitnější? musím koupit nový

02.03.2018 19:41:54 #25 

fischerbl

>> #24, Losik, 02. 03. 2018 14:37:45

To jsi neměl lyže v boxu přikurtované? Jinak stačí box pro sichr zajistit gumicukem, pokud nevěříš zámkům. Jednou se nám zámek rozbil, gumicuky jsme neměli, tak jsme rakev provizorně omotali lepicí páskou.

P.S. Čekám, že se co nevidět objeví somárik a doporučí tu správnou značku boxu.

Jinej gang...

02.03.2018 20:03:08 #26 

adam 1

nejlíp zajít do krámu kde mají boxy od různých fa a uvidíš to – který je nejkvalitnější ? tl.plastu/matroš,zám­ky,uchycení k příčníkům.

02.03.2018 21:34:37 #27 

parezzbablu muž

Dle toho co jsem videl, tak nejlip to maj vyreseny soudruzi u THULE, taky si to ale nechaji zaplatit. Osobne mam HAKR, tusim Magic 350. Vlezou se do toho 5 paru lyzi (2×170, 165, 156, a 130), 5paru hulek a dve prkna 165 a 140cm. Ale musi se dobre skladat… Co se tyce hukotu, tak jsem identifikoval, ze to dela vic veci

• jednak umisteni na strese (predo zadni posunuti)
  • druhak rozlozeni hmotnosti v tom boxu – docela jsem se tomu divil, ale fakt, ze pri stejnym mnozstvi veci, ale jinak naskladanych to jednou hucelo a jednou ne.
  • pak taky asi bude mit vliv na jakym je to aute.

Ja to vozim na Fiat Doblo long verze. Ale letos jsem umisteni vychytal a ani ve 150km/h to nedela neprijemny hukot, tak jsem si na hagusech udelal znacky, abych videl kam s nim pristi sezonu.Rychlost byla pochopitelne jen testovaci. Normalne jezdim cca 130–135 dle GPS.

PS: obsah boxu je pochopitelne i uvnitr prikurtovan.

03.03.2018 00:13:04 #28 

MichalW

Hluk ani tak nedělá samotný box, ale příčníky (střešní nosiče). Tady je lepší sáhnout po originálním příslušenství. Ohledně boxu – máme několik let nějaké Thule – skládali jsme se ne něj 3 a každý si jej bere jak potřebuje. Máme jej snad 5 let a zatím vypadá pořád ve formě. Rychloupínací systém je bomba, zvlášť pokud box často sundáváte. Kdo vozí box celou zimu na střeše to řešit nemusí. Při rozhodování prohlédnout kovové části. Povrch komaxitem (zpravidla černé) je nejhorší. Kov začne korodovat pod tím a najednou se odloupne celá barva. Dále se používá galvanický pozink. Nejodolnější je zlatý, ale ten výrobci nepoužívají, nechávají zinkovat „na modro“ (světlounká modrá až do bíla / šeda). Samozřejmě nerez je nerez. Po X letech bude rezavé vše s povrchovkou (komaxit i pozink), zvláště při zimním používání. Pro masivnější díly to je jen estetická závada – silnější plechové výlisky nebo třmeny z kulatiny – to jen tak neprorezaví, aby to ztratilo odolnost.

04.03.2018 14:07:18 #29 

Losik

>> #25, fischerbl, 02. 03. 2018 19:41:54

Lyže jsem přikurtované měl to ano, ale lyžáky a tašky s oblečeím a veškeré další věci ne… byla to hrůza, byl jsem rád, že se díky tomu někdo nenaboural zamnou

04.03.2018 18:13:36 #30 

Boryš

Mohl bys napsat typ boxu a uspořádání zámků? Celkem by mě to zajímalo. A důvod otevření asi nelze upřesnit (vylomení zámků nebo zajištění, pokud je více míst ovládaných jedním zámkem, z tělesa boxu nebo přímo mechanické poškození zámků nebo zajištění…). I když bych si tipl zestárnutí materiálu, ze kterého je box. Já měl Hakr a ten mi po zhruba 15 letech popraskal v místě zajištění čepem – jak na boku kde to bylo origo, tak vepředu, kde jsem si zajištění udělal sám. A celkově ten plast vypadal vystárlý, tvrdší než u nového boxu.

Box mívám na střeše auta celou zimu a vlétě na dovolenou, někdy tak 14 dní, někdy i přes 1 měsíc. Parkování venku.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Volkl V-Werks Code

Livigno: [Středisko]

Je technika správná?

"Brahma"

Modrá Open 2025

5

Ideální setík

Stupava: [Středisko]