Ledovec duben/květen - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Rady a tipy Ledovec duben/květen

Ledovec duben/květen

26.02.2009 20:26:06 #1 

administrator

(Honza, jamaco@seznam.cz) Ahoj Všem, prosim o radu od zkušenějších alpinistů. Letošní zimu trávím pracovně v Holandsku a vracím se až v polovině dubna. Rád bych zahnal abstinenční příznaky po lyžování nějakým výletem do alp. Ale právě až koncem dubna. Připadá v úvahu něco jiného než ledovce? Jaké podmínky se dají čekat na ledovci takhle na jaře? (duben/květen) Jaký ledovec vybrat? Díky za všechny reakce. Lyžování zdar

26.02.2009 20:47:57 #2 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – za celou řadu „neledovcových“ kvalitních lyžování připomínám poslední týden sezóny v Samnaun – což je týden končící nedělí 2.května tradičním monstr-koncertem přímo v areálu – na sněhu. Jezdím tam pravidelně – vždycky senzační lyžování, plno sněhu, tvrdo přinejmenším na severních svazích po celý den…, většinou i prašan. Ten koncert :-) – například lo ni Elton John, před tím Alanis Morrisette, Tina Turner… atd… – vždycky 1. liga… Na ledovce je tou dobou ještě příliš brzo.

26.02.2009 20:50:42 #3 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – ano, opravdu, Mísečky v posledních několika letech jezdí taky zpravidla až do 1.května – a taky kvalita – teda dopoledne :-)

26.02.2009 21:55:16 #4 

administrator

(ivan, ) Za poledních asi deset let jsem absolvoval jarních ledovců snad padesát, takže si snad dostatečně kvalifikovaně troufám částečně nesouhlasit. Nezpochybňuju to, jak bývá v Samnaunu, ale upozorňuju, že zejména v posledních letech očekávat okolo 1. máje v alpském neledovcovém středisku „vetšinou i prašan“ by bylo naivní. Samozřejmě může být, ale také může být teplo a kaše. Záleží i na tom, kde: jinak asi bude v severnější části Alp a jinak ve značně jižnější Francii.Podstatné bude, jak vysoko se lyžuje a také, kolik sněhu tu sezonu je, případně jak jsou tratě vysněžené. O orientaci vzhledem ke slunci nemluvě. Rozhodně nesouhlasím s tím, že „na ledovce je tou dobou ještě příliš brzo“. To možná platilo před lety, kdy tam obvykle ještě i začátek května znamenal zimní podmínky, dané výškou, mikroklimatem a ochlazovacím efektem ledovce. Ledovce se zmenšily a v lyžovatelné části místy i znatelně ztenčily, takže bohužel v posledních letech už ani květen, zejména jeho konec, nemusí být zárukou „zimních“ podmínek". Prostě se to posunulo, takže právě duben tam umožňuje se slušnou spolehlivostí zažít ještě „zimu“. tedy to, co asi právě chybí tazateli. Takže konec dubna po Velikonocích rozhodně schvaluju. Samozřejmě jet přitom na počasí a pokud možno vynechat dlouhé víkendy s 1.a 8. květnem. Podle aktuální situace v konkrétním místě lze samozřejmě trefit i pěkné lyžování pod ledovcem, ale rozhodně bych na to nespoléhal předem a paušálně. Na těch Mísečkách je koncem dubna opravdu kvalitní lyžování spíš dárkem. Při dobrém počasí lze spoléhat na cca 2 hodiny do 10, někdy i do 11 hodin. To je fajn bonus pro ty, kdo to mají blízko a prodlužují si tak levně sezonu, ale jeden kilometrový kopec takto sotva uspokojí člověka s celozimním absťákem a nebude stačit někomu, kdo chce strávit lyžovací dovolenou. To si prostě nenalhávejme. Pokud jde o volbu ledovce, je to asi věc individuální preference (vzdálenost, dostupnost, skladba terénů, druh dopravních zařízení). Koncem dubna by se měly dát v pohodě jezdit i varianty, takže se asi vyplatí nějaký větší, kde bude velký výběr terénů (Tux, Stubai).

26.02.2009 22:56:44 #5 

administrator

(crocodil, ) Velmi slušný ledovec je i v Söldenu a navíc se tou dobou naskýtá možnost jezdit i v klasickém lyžařském areálu, tedy s větším převýšením i rozlohou – až do 3. května. Sledoval bych aspoň týden dva předem podmínky a výhled počasí.

27.02.2009 07:22:09 #6 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – všechno co jsem napsal je podmíněno aktuálním počasím – na dubnový Mísečky si vybírám ranní jasno a tím slušně tvrdo do 10 – 11 hod… a na Samnaun jsem v posledních 4 letech měl VŽDYCKY na poslední dubnovej tejden kliku… :-) – Ivan se tématu věnuje podrobně a má samozřejmě pravdu :-)

27.02.2009 09:29:37 #7 

administrator

(vráťa, ) Po nejrůznějších zážitcích na jarní srágoře ( Alpy mají přeci jen teplejší klima než Krkonoše) preferuju od poloviny dubna vždy ledovec. S ohledem na příznivější klima ten jeden rakouský za hlavním Alpským hřebenem… :-) Dokonce si myslím, že půle dubna – konec dubna je to nejlepší. Většinou už není kosa, dny jsou dlouhé – po lyžování si člověk ještě může dát 20 km lehkéko klusu nebo 40km na in-linech po cyklostezce na vydýchání, a ještě je prašan. Je však třeba se vyhnout – krom zmíněných svátků – velikonočním prázdninám v Rakousku a Německu, což je trága prvního stupně.

JInak by mě zajímalo, zda má někdo zkušenost s vyloženě letním lyžováním na Stelviu.Dík za jakékoli informace.

27.02.2009 18:51:36 #8 

administrator

(Pavel, pavel@fr.cz) Moltaler, lyžuje se tam asi do 10.5., potm je asi 1měsíc odstávka (revize,údržba lanovek) a pak se lyžuje celé léto až zase do května. více info na www.ckpk.czwww.molltal.cz

28.02.2009 01:35:52 #9 

administrator

(ivan, ) Pravda je, že se to bohužel takto posunulo. Ještě před pár lety jsem vykřikoval, že být čistě na mně, lyžuju jen od dubna do června. Takové podmínky na ledovcích bývaly. Pamatuju nejlepší lyžování sezony v květnu a druhé až třetí nejlepší dokonce v červnu. Nyní už bohužel nejde ani na červnová soustředění spolehnout a stále víc je to otázka aktuálního timingu. Čím dál víc lidí trénuje se skútry už od ranního kuropění, stále víc se to stahuje do Saas Fee a Zermattu kvůli výšce, ale ani tak už nelze pořádný letní trénink naplánovat. Dkonce si myslím, že rodiče a trenéři mládeže budou nuceni přehodnotit klasický model „duben a květen se po sezoně honí škola“, neboť tak unikají jedinečné dva měsíce, nenahonitelné později. Jinak a bez dlouhých plků řečeno, konec dubna na ledovci ANO – s tím, že při dobré konstelaci lze chytnout za zlomek nákladů pěkné ranní poježdění i níž včetně pár míst v Česku. Ad Stelvio: chystám se tam už přes deset let, je to moje nezmapovaná oblast, ale poslední dobou mě odrazujou přehnané ceny jízdného připočtené k nájezdové vzdálenosti. Podle toho, co vím, poměrně placaté, lehce retro a v kombinaci cena/výkon nepříliš výhodné.

28.02.2009 11:05:27 #10 

administrator

(Radek Holub – SNOW, ) Stelvio jsem si zkusil před lety v opravdovém létě a pak ještě na podzim, kdy tu končí sezóna (obvykle od konce května do začátku listopadu). Slušný červený kopec je v horní polovině trasy nejvýš položeného vleku a pak ještě napravo od stanice druhé sekce kabiny. Vše ostatní je modrá až placatá. Samé vleky, zespoda kabina a pak ještě tzv. funifor (taky kabina). Náročnějšímu to tu za pobyt podle mě stát nebude, možná snad jako jednodenní výlet ze Schnalstalu (odhadem 2 hodiny cesty) nebo v kombinaci s jinými aktivitami. Při obou mých návštěvách bylo téměř liduprázdno.

02.03.2009 11:52:41 #11 

administrator

(Honza, jamaco@seznam.cz) Dekuji vsem za nazory, jsem rad ze ten termin koncem dubna zacatkem kvetna se zda byt realny… uvidime jak bude pocasi. Jinak jeste by me zajimalo jake jsou podminky na ledovci v uplnem lete? Mekko? Malo snehu? Plotny? nebo je to tak ze je ledovec proste dost vysoko na to aby tam mohlo snezit cely rok.. Dik

03.03.2009 02:43:02 #12 

administrator

(ivan, ) Na léto zapomeň. Pokud nevychytáš optimální chvilku v Zermattu, nebude to stát za nic. Poměr cena/výkon mizerný. Nanejvýš snad jako zpestření dovolené, když pojedeš přes Alpy nějakou tu Itálii nebo Francii, pokud se ti chce tahat vybavení. Naposledy jsem chytil dobrý konec července na Kaunertalu někdy před 4 nebo 5 lety. Loni prý měli v srpnu šumperáci perfektní Zermatt, ale to byla právě ta perfektní konstelace.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy