Smrt po srážce lyžařů - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Smrt po srážce lyžařů

Smrt po srážce lyžařů

03.03.2009 20:45:55 #1 

administrator

(HonzA, ) Možná si ještě pamatujete na srážku lyžařů v Rakousku na Nový rok – už proběhl soud a je tu výsledek. Pokuta 33 300 EUR + 5000 EUR rodině mrtvé lyžařky.
Podrobnosti – iDnes

Akorát mně nedochází, proč těch 33 300 nedostala rodina, ale zhltne je nenažraný, v tomto případě Rakouský, stát :-(.

03.03.2009 21:52:25 #2 

administrator

(ivan, ) Zjevně šlo o trestněprávní kauzu, při níž byl odsouzený a potrestaný za porušení určité povinnosti. A protože hrozila sazba až rok odnětí svobody, odpovídá tomu i trest vyčíslený v penězích. Tipl bych si, že tento rozsudek nevylučuje občanskoprávní žalobu, při níž by poškozené straně mohlo být přiznáno odškodnění podstatně větší. IMO je kauza, jakkoli tragická, svým způsobem prospěšným mementem: upozorňuje, že za zaviněnou srážku na sjezdovce lze vyfasovat trest, jenž by byl pro řadu lidí (skoro) likvidační, a že se tedy vyplácí jezdit rozumně. Ve vztahu k helmám a jejich nošení sice způsobila poněkud zavádějící hysterii, ale výroba a obchod v německojazyčném prostoru si nad následným helmovým boomem mnuly ruce. Akorát se tak posílila klamná jednoduchá rovnice „měl helmu = přežil, neměla helmu = zemřela“, ergo „s helmou přežiju“ neboli přehnaný pocit bezpečí s helmou a přeceněn ochrany, již dokáže poskytnout. Skutečnost ale takto přímočará není. Za nepříliš šťastné považuji také tlaky na povinné nošení, jimiž se někteří snaží zviditelnit.

04.03.2009 07:58:57 #3 

administrator

(HonzA, ) Trestněprávní charakter chápu, poznámka o nenažraném státu platí. Ano, zřejmě zanedbal nějakou povinnost a místo toho aby stát za něho platil v průběhu pobytu ve vězení, vyinkasuje od něho 1mil Kč na dřevo. Dobrý obchod.
Akorát je to smutné kino pro rodinu oběti – ta dostane celých 150 tisíc Kč, tedy celých 15% pokuty a přitom ztratila manželku/mámu/dce­ru! To je do očí bijící.

04.03.2009 09:32:01 #4 

administrator

(Eda, ) V Itálii je helma povinná na některých sjezdovkách i pro dospělé – jinak pokuta 30 €, a co mě zaujalo je stíhání rychlé jízdy na červené sjezdovce – jen tak odhadem oka skipatroláka. Jinak ohledně bezpečnosti by podle mě hodně pomohla určitá separace na dobré a špatné lyžaře na svahu. To znamená vyhnat plužiče z černé a vyhnat šílence z modré, kde se učí lidé jezdit. Podobný problém byl v tom Rakousku – křížení červené a modré – mají to vyznačit tak aby z červené nešlo vjet plnou rychlostí na modrou.

04.03.2009 11:07:26 #5 

administrator

(HonzA, ) Edou, můžeš upřesnit kde je v Itálii povinná helma i pro dospělé? Do dneška jsem žil v tom, že je to pouze pro děti do 14ti let. Díky.

04.03.2009 11:49:01 #6 

administrator

(Eda, ) HonzA: nevím kde, ale včera nebo předevčírem byl na nějaké německé televizi pořad o bezpečnosti na sjezdovkách v Itálii a ukazovali jak nahoře byla modrá značka s helmou a jak se tam tlačí Ital bez helmy, no a potom mu vypisovali bloček na 30 euro, k té rychlosti na červené chytli zrovna nějakého čecha, ale řešili to domluvou. Zajímavé bylo, že skipatrol jezdil bez helm.

04.03.2009 12:03:12 #7 

administrator

(HonzA, ) s tou helmou pro dospělé je to hodně zajímavé. Ještě jsem neslyšel o tom že by ji kdekoliv vyžadovali pro dospělé.
Domluva a případně sebrání skipasu a následná pokuta jsou v Itálii celkem obvyklé už delší dobu. Samozřejmě se to řeší individuálně a subjektivně. V IT totiž Carrabinieri hlídají bezpečnost i na sjezdovkách.

04.03.2009 12:20:48 #8 

administrator

(Eda, ) Jo jo, to se někdy člověk diví, jindy jsem zase viděl, že někde v Rakousku chtějí vybírat peníze za použití sjezdovky, když po ní člověk ťape nahoru na skialpech – taky nevím jestli si dělali srandu nebo to byl fakt.

04.03.2009 13:28:51 #9 

administrator

(PetrAT, ) a jaký je problém s rychlostí? To se někde něco měří ??

04.03.2009 15:38:03 #10 

administrator

(emil, ) já si pořídil helmu i páteřák po zkušenosti s šusařem na snowboardu, který mi tak narval loktem do zad, že jsem v první chvíli nevěděl, jestli můžu hýbat a nohama… Pak jsem půl dne seděl u bufetu a bylo mi dost zle… Takže vůbec neřeším povinnosti, bez těchhle věcí na sjezdovku nelezu.

04.03.2009 19:25:14 #11 

administrator

(ivan, ) CIT.: „… nevím kde, ale včera nebo předevčírem byl na nějaké německé televizi pořad…“ To je tedy opravdu informace: „nevím kde“, „včera nebo předevčírem“, „na nějaké německé televizi“, „a ukazovali“ – tohle by přesněji snad napsali i na Novinkách. Ona povinnost pro děti od 14 let je daná předpisem, jehož specifikaci (název, číslo a datum Inkrafttreten) mám někde doma k dispozici. Tohle je bez toho, co tam říkali, na úrovni fámy, i když ani pořad „na nějaké televizi“ nic neznamená – média jsou zavádějících blábolů plná. Pokud jde o ty snahy kontrolovat a postihovat rychlost, dokážu říct jen profláknuté „cesta do pekel bývá dlážděná dobrými úmysly“. Tam, kde rychlost nelze exaktně a prokazatelně kontrolovat (jako např. v autě, kde je kalibrovaný rychloměr a k tomu radar) a posouzení zůstává na názoru, odhadu apod. člověka, jde o neakceptovatelnou buzeraci.

04.03.2009 19:34:56 #12 

administrator

(ivan, ) Z hlediska příslušného (zde rakouského) daňového poplatníka je to správné řešení. Proč kontraproduktivně živit cizince v base, když ho lze finančně „vytěžit“? Jak je to s odškodným pro poškozené, nevím, nejsem právník. Ale jak jsem psal už předtím, předpokládal bych občanskoprávní žalobu o mastné odškodnění, šlo-li o matku čtyř dětí a ublížení na zdraví s následkem smrti. Btw, Althaus jistě rád zaplatí. Jestliže ze svého Blitz-Prozessu vyšel s trestem, jenž mu umožňuje pokračovat v politické kariéře, kajícnost se mu jistě vyplatí.

04.03.2009 20:42:12 #13 

administrator

(supinna, ) Nesouhlasím s ivanem, že povinnost nosit přilby pro děti (v Itálii) je jen nějaké zviditelňování . Myslím, že je to jen nástroj pro ty, kteří by snad v dnešní době pustili vlastní dítě, nebo vnouče na sjezdovku bez ní. Pro mne osobně je to absolutně nemyslitelné a to i když pominu tu zmiňovanou rovnici. Zkrátka kdykoliv může nastat situace, že přilba život zachrání. Myslím, že u dětí , zejména u těch nejmenších , nemůže nikdo poukazovat na „přehnaný pocit bezpečí“ a z toho pramenící nevhodný styl jízdy. Uznávám, že čím jsou děti starší, tím se u nich tento pocit může projevit. Dost velké procento neukázněných lyžařů je právě z řad puberťáků , kteří jsou na školním výcviku- zejména ti z „prvního družstva“. Proto bych se přimlouval za povinné nošení přilby u dětí i u nás. Také dost dobře nechápu hlasy, které poslední dobou naznačují, že nošení přiby u většiny lidí vyvolává právě pocit přehnané bezpečnosti a tím se stávají pro sebe i své okolí nebezpečnými. Já si naopak myslím, že ten kdo si přilbu pořídí, tím jasně ukazuje na svují dávku odpovědnosti. Tvdit opak, je myslím kontraprodujtivní.

04.03.2009 21:59:40 #14 

administrator

(ivan, ) Moje chyba, neupřesnil jsem, že myslím „plošnou“ povinnost, tedy pro všechny včetně dospělých. U dětí s tím (i v souladu s odborníky, pokud znám jejich stanoviska) souhlasím, nejsou svéprávné a nemohou se samy rozhodnout. Až dosud jsem se vždy vyslovoval proti teorii, že helma na sjezdovce (u freestylu a freeridu nevím) svádí k hazardnější a rychlejší jízdě, neboť mně známé dva průzkumy rychlostí toto relevantně neprokázaly. I proto se mi nelíbí současná medializace této problematiky, falešně svádějící k přesvědčení, že helma = záruka přežití (viz časté pozastavení se „měl helmu?“ „no jasně, neměl, tak nepřežil“ či naopak „to je divný, zabil se, i když měl helmu“). To potom skutečně může vyvolávat pocit menší zranitelnosti až nezranitelnosti, následně vedoucí k většímu riskování. Podobně může fungovat i povinnost helmy: ta se tak pasuje do role povinné, a tedy jistě velmi účinné ochrany, ačkoliv ta ochrana, jakkoli prospěšná, je značně omezená. Nejsem si jistý, že pořízení helmy DNES „jasně ukazuje na dávku odpovědnosti“. Dnes je to už i módní záležitost a nápodoba okolí, takže podle mně už není odpovědnost jedinou motivací. Což nevadí, lepší mít helmu, protože je „cool“, než ji nemít.

04.03.2009 22:37:18 #15 

administrator

(Danny, ) zdravim jak to tady tak ctu tak se taky pripojim do diskuze… jelikoz pracuju i jako instruktor, povazuju se za docela dobreho lyzare. a k tomu ze si koupim prilbu , kterou pouzivam ve svych 20 letech uz nejake 3 roky, me neprimelo to ze bych chtel jezdit, kdyz to tak reknu, „jako dobytek“. porizoval jsem si ji s tim ze nemam strach o to jak jezdim ja, ale vim co se na sjezdovce kolikrat pohybujou, s prominutim „prasata“. jsou to hlavne ti kteri si MYSLI ze umi lyzovat ale neni to tak, a jezdi jak se jim zlibi. proto bych kazde, sve dite vybavil prinejmensim prilbou. neni to sice povinnost, ani jistota ze se nikomu nic nestane, ale nasledky pripadne kolize urcite zmirni. ja osobne jezdim stejnym stylem s prilbou, i bez ni, pokud vyrazim treba na svah za barakem. vim, na co mam a podle toho se na sjezdovce chovam. a kdo tohle nerespektuje, tak toho se fakt bojim… ale je to jen muj vlastni nazor… SKOL at se kazdy chova podle toho na co sam ma…

04.03.2009 23:39:48 #16 

administrator

(Eda, ) ivan: nevím proč to tak hrotíš, to si mám dělat zápisky na kterém kanále, v kolik hodin apod. jsem se na něco koukal? Jen jsem napsal, že někde asi chtějí helmu i po dospělých a že někde posuzují rychlost okometricky a že jsem to holt viděl v TV. Je mi tak nějak jedno kde helmu chtějí a kde ne, když ji nosím. No, ale dal jsem si tu práci, hledal, a posílám link na konkrétní pořad na ZDF, stačí potom kliknout na video a můžeš beobachtovat: http://reporter.zdf.de/…7925,00.html

05.03.2009 00:53:01 #17 

administrator

(ivan, ) Proč to „tak hrotím“? Třeba právě proto, abych (s tvou vstřícnou pomocí, díky, že sis dal práci najít ten link) zabránil fámám. Jednu tedy můžeme hned odstřelit. Původně jsi totiž napsal „ukazovali jak nahoře byla modrá značka s helmou a jak se tam tlačí Ital bez helmy, no a potom mu vypisovali bloček na 30 euro“, ovšem podstatné a neřečené bylo to, že ten potrestaný „se tlačil“ na placenou měřenou trať, kde je helma předepsaná – což je v té reportáži jasně řečené. Bez tohoto objasnění by tedy zůstalo viset ve vzduchu, že někde v Itálii lze dostat na sjezdovce pokutu za jízdu bez helmy – což by ovšem byla svým způsobem fáma. A jelikož se už roky živím poskytováním co nejpreciznějších informací o lyžích a lyžování a současně i likvidací pověr, mýtů apod., přistupuju tak ke všem nepřesným či potenciálně zavádějícím informacím. Akorát jsem možná mohl méně agresivně požádat o upřesnění zdroje, tedy o to, co jsi nakonec vstřícně udělal. Ještě jednou díky a snad je jasno. Kromě toho se tam taky říká, že známá pravidla FIS jsou v Itálii od roku 2003 zákonem. Což pak, například na rozdíl od ČR, umožňuje nasazení aparátu kontrolujícího jeho dodržování a postihujícího porušování.

05.03.2009 08:41:32 #18 

administrator

(Eda, ) ivan: OK s helmou se tedy jednalo o měřenou trať, nicméně pro veřejnost, možná to info někomu pomůže když pojede do Trentina a bude si chtít zkusit sjet měřenou trať a není zvyklý nosit přilbu. Nicméně co říkáš na to, že tomu čechovi řekli, že když je trať červená tak se jezdí pomalu a že tentokrát z toho vyvázne s mánungem? V Itálii je červená totéž co u nás? K těm nejpreciznějším informacím – málokdo se o to snaží – to je jak test VW Tiguanu v lyžařském časopisu – taky jak z Novinek, nenapíšou jak se do toho vlezou lyže, jak je dlouhá ložná plocha, jak se sklapujou zadní sedačky apod. Přitom to je ta informace která by asi každého v lyžařském časopise zajímala…

05.03.2009 11:05:21 #19 

administrator

(JohnyPes, ) .. souhlasím, rovněž vozím přilbu a páteřák, lyže je jeden z mála sportů, kde tě lehce někdo setne zezadu jako blesk z čistého nebe, mý kluci (5 a 3,5 roku) vozí samozřejmě páteřáky také, u dětí to je naprosto nutné, pokud jezdí mezi dospělími, záda i hlavu mají ve vysoce rizikové výšce i při malém střetu třeba s bordistou jedoucím po prde.. a prknem napřed :( __ Četl jsem tu názor, že pluhaři nepatří na černou a rychlíci na modrou, souhlasím na 100%, ještě doplňuji, že bezohlední bez schopnosti uvědomnění možných důsledku svého počínání napatří vůbec na sjezdovky (ani za volant)

05.03.2009 20:37:52 #20 

administrator

(H.Hugo, ) Epidemiologie urazovosti ma na onen prehnany pocit bezpeci teorii kterou nazyva „Homeostaza Rizika“ Jedna se o to, ze zvyseni bezpecnosti treba helmou je kompenzovano zysenym rizikem – jedu rychleji..Nazory na to se lisi, lisi se i pristupy; kdyz se mistniho neurochiruga ptali proc zarputile odmita helmu tak odpovedel ze se radsi zabije nez uvede do dlohodobeho vegatativniho sta­vu.

05.03.2009 22:42:15 #21 

administrator

(Martin, pospisil1@gmail.com) To :Eda – Uznej, že bylo moc fajn, že to Ivan uvedl na pravou míru, mě by podobně jako asi i HOnzovi začala připadat Itálie tak trochu jiná......:o) To : ivan – Díky za to, co tady, na papíře a na sněhu předvádíš. Přesnost, a slušnost :o).

PPS: Ivane, Haider se nezabil v technicky dokonalém AUDI, jak nám píšeš v jinak skvělém článku o přilbách na pokračování, který si velice rád beru do huby při pivních lyžarských diskuzích. Ale ve VW Phaeton.To jen naokraj k těm ověřeným a co nejpřesnějším informacím. :o)))))))))))))

SKOL kluci a pojďte radši jezdit. Vy klidně bez helmy a já s ní. Od loňska. Jako příklad klukovi. :o)))))))

06.03.2009 02:09:53 #22 

administrator

(ivan, ) Už se mi nechce znovu si přehrávat to video, ale pokud se dobře pamatuju, argumentovala tam policie, že na té červené je provoz. Což je hezký „gumový“ argument, v sezoně bývá provoz (skoro) všude, takže by se s ohledem na něj nedalo jet rychleji nikde. Snad jedině na nějaké černé v boulích :-(((. Co tomu říkám? Opakovaně jsem v minulosti vyjádřil obavu a znepokojení nad „protirychlostním“ trendem. Zabalený jako snaha o bezpečnost zní pěkně, ale kde je hranice mezi postihem „pistenrowdies“, tedy bezohledných šusařů, a buzerací dobrých jezdců, kteří ovládají své lyže ve vyšší rychlosti, než jakou se pohybuje většinový dav? Nechtěl bych skončit jako oběť nějakého supersnaživého a třeba zamindrákovaného nebo závistivého pistenpatrola, jemuž se nezdá rozdíl mezi rychlostí, jíž se pohybuju já, a tou, kterou se po sjezdovce šine Udo se Stefi a jejich nachwuchsem, když si tedy dneska konečně vyrazili na tu červenou. Ale možná to nevidím dost objektivně – v deset, když se teprve provoz pořádně zahušťuje, už musím zouvat boty a k ponku, takže to hlavní maso na tratích neprožívám. Pokud jde o „testy“ aut v lyžařských časopisech, bývá to vesměs nasmlouvaná reklama zabalená jako „test“. Čest výjimkám. Redaktoři se rádi svezou (kdo by pohrdl pěknou čtyřkolkou na sněhu), rádi pochválí, pro formu „zkritizují“ nějakou maličkost (například „maličko vyšší cenu“). Ale i ten lyžařský časopis se musí nějak uživit a udělat ho co nejlepší není lehké… Je ale třeba umět podávané informace správně filtrovat a vyhodnocovat.

06.03.2009 02:16:24 #23 

administrator

(ivan, ) Díky za pochvalu a hlavně opravu. Uvědomuju si, že se psalo o VW, a ani nevím, jak se mi tam dostalo Audi. Holt nikdo není dokonalý. Lehce se kaju a opravte si to, pls.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy