Svahy bez pravidel - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Svahy bez pravidel

Svahy bez pravidel

17.03.2009 00:43:02 #1 

administrator

(ivan, ) „Svahy bez pravidel“ je název dokumentu ČT ze série Ta naše povaha česká. Už jen jedna z upoutávek v tisku mě nutí být ve střehu a očekávat cokoliv: „Zabývá se situací v zimních rekreačních střediscích, kde rok od roku přibývá těžkých úrazů. Jednou z příčin je paradoxně stále dokonalejší technika, která umožňuje dosahovat rychlostí dříve dostupných pouze závodním lyžařům.“ Upoutávka samotné ČT ukazující v rolích argumentátorů Alenu Zárybnickou (není nad to ukázat známý ksichtík) a Jakuba Turka (horydoly, dříve coby redaktor MFD známý „hrobař“ českých středisek, posléze nemanipulovaný a poněkud rozumnější) mě vede k podobné ostražitosti. Určitě v úterý ve 20:00 na ČT 2 sledujte, jen půlhodinka. Možná bude tzv. výživná, ale pořádně to zdrbneme až poté.

17.03.2009 09:47:14 #2 

administrator

(TomáS, ) Alena je původem plachtařka dříve propůjčovala svůj pěkný obličejík leteckým sportům a především plachtění!!!!!! To že ji nějakej přitroublej :-))))) horolecez poplet hlavu ve Špindlu a těď se angažuje v pořadech o lezení (a asi teda i lyžování) jsme ji ještě nezapoměli. U mě má plus za to lyžování a o lezení jsem přečetl všechny knížky jedním dechem, takže já to nějak kousnu, ale stejně u nás na letišti asi půjde do bazénu. Když jí odvaha dovolí se tam ukázat:-))))) Že jí pozdravuje Hroutil :-))) Fakticky doplním jenom to, že se taky strašně zvýšila kapacita rychlých sedaček a tak je na sjezdovce tolik lidí, že se mnohdy nedá jet. Dobrým příkladen je zase večerní na Hromovce, kdy když jsou plné sedačky a ani není prakticky žádná fronta, je sjezdovka úplně plná. Letos se mi to stalo, obřačky jsem běžel vyměnit po pěti jízdách. Jeden týpek tam jezdil stále dost rychle dlouhý oblouk a trochu se mu u toho klepaly nohy, když mě málem jednou nabral tak jsem za ním dole dojel, že když to neumí, tak má jezdit pomaleji. Měl tam kámoše s buchtou a tak se do mě pustili, že prý to byla moje chyba, protože jsem mu tam vjel. Byl jsem zralej na pěstní souboj. Nějaké velké cedule u vleku s 5 základními pravidli by byly fajn. Kromě tohodle incidentu jsem už na Hromovce dostal letos dvakrát plný zásah na záda od poláka:-) Vždycky řeknou „pízda“. Někdy je lidí fakt moc a jedno protažení oblouku do strany a když se tam koukneš tak už tě šúsař s klepajícíma se kolenema má v hledáčku...­..někdy to ale sranda není. T

17.03.2009 10:19:36 #3 

administrator

(radek, ) jak sem uz psal musite toho co vas sestreli zezadu pak pichnout hulkou hezkjy do ocicka :o)

17.03.2009 10:31:11 #4 

administrator

(ivan, ) Jasně, že jsem čekal, že se plachtař ozve :-). O jejím létání se ví, o lezení nevím já nic, a pokud jde o lyžování, tak ji někdy před 10 lety přilákali lanovkáři (SPLV) na své závody na konec sezony (Skiliftcup), kdy vypisovali novinářskou kategorii a známá tvářička coby svého druhu maskot jim jistě dělala dobře. Co vím, tak ona od té doby trochu s lyžováním koketuje, moc to sice neumí, ale asi ji to baví. Otázkou je, jak relevantní postřehy k problematice může mít. Podobně jako Kuba Turek, kterého bych si jako autoritu do pořadu taky nevzal. Ale to právě uvidíme. Za půlhodinku na ČT2 (navíc proti Ordinaci) se ale asi moc dobré osvěty ani škody napáchat nedá…
Shodit vinu na materiál („rychlé lyže“) a na bezohlednost lidí (novináři milují moralistní apely) by bylo rozhodně pohodlnější než přiznávat schizofrenní situaci, kdy se oficiálně umožňují instalovat stále výkonnější dopravní zařízení, ale nepovoluje přizpůsobovat tomu plochu, po níž se uživatelé těchto DZ pohybují. Pak to vypadá jako na té Hromovce. (Už v deset, kdy ji obvykle sjíždím do rachoty, to bývá občas o hubu a někdy spodek šoupu a plužím. Na večerko by mě tam dobrovolně nikdo nedostal.)
Jinak cedule s ilustrovaným desaterem FIS tam u lanovky JE. Jak je ale vidět, poněkud málo nápadná, když o ní coby štamgast nevíš. Ale i kdyby každý z bodů visel v provedení 3×3 metry na sloupech lanovky, řada lidí by se podle toho nechovala. Bezohlednost? Taky, ale když je za drahé peníze naženu do stísněných podmínek, začnou si prosazovat svoje na úkor druhých. A jsme zase u té kapacity a toho prostoru. Nechci ale předjímat pořad, uvidíme po něm.

17.03.2009 11:18:59 #5 

administrator

(Pavlos, ) je možnost shlédnout to na webu iVisilani.cz.
Prosadit to proti Růžové zahradě to totiž bude pro spoustu ženáčů příliš tvrdý oříšek :-).

17.03.2009 11:34:35 #6 

administrator

(ivan, ) Díky za link. Lepší než nahrávat to na video, který ostatně i proto už ani nemáme zapojený. Jinak je snad další den na webu i ta Ordinace…

17.03.2009 20:49:59 #7 

administrator

(vráťa, ) Nebýt balastních kydů rámovaných Polertovými moudry, v kterých se ztrácela podstata věci, ono proklamované desatero.Osobně mi vadilo omlouvání, nebo snad lehká bagatelizace chlastu na lyžích.

18.03.2009 08:07:27 #8 

administrator

(Krab, ) mi tam chybělo hlavně doslovné znění pravidel – piktogramy a ukázky nic moc. Kdyby si dali trochu práce s natočením skutečných kolizních situací (o které není nouze), bylo by to ještě lepší.

18.03.2009 08:18:12 #9 

administrator

(Pavlos, ) jsem taky nepochopil. To byl problém místo Polerta získat třeba Ondru Banka nebo Martina Vráblíka ? Je to stejné, jako kdyby Šárka Záhrobská účinkovala v pořadu o bezpečnosti na řekách při vodáckém sportu …
Ale hlavně mi tam chybělo názornější vysvětlení FIS desatera .

18.03.2009 08:27:55 #10 

administrator

(ondraZ, ) urcite nema za hlavni cil lidi poucit nebo pusobit preventivne, je to obecne vzato spise takova studie negativnich rysu ceske povahy (coz je ovsem mirne/dost zavadejici nazev). ja jsem videl pouze asi 5 dilu celkem, vnimam to toiz jako lehky bulvar kteremu se osobne vyhybam, jako ostatne vsemu na cem se tezko hleda cokoli pozitivniho. mozna ze pokud by se nekomu podarilo shlednout tento serial komplet, emigroval by :) vcerejsi dil do teto filozofie tvurcu zapadl zcela presne. obecne znama fakta plus misty mirne zamotane nazory „vips“, ktere k tomuto typu poradu s timto cilem proste patri. desatero fis pravidel problikavalo spise jako kulisa az vycpavka… samozrejme pro mne osobne byl tento dil jiny nez ostatni tim, ze poprve slo o neco/tema, k cemu mam hodne blizko (praxi i srdcem). btw mozna to sem az tak nepatri a je to na jinou debatu, ale mam pocit, ze to fis desatero vyslo v nekterem z letosnich SNOW (ale mozna jsem to videl nekde jinde, ted vazne nevim…) a uz tehdy jsem si rikal, ze ty „humorne obrazky“ k jednotlivym bodum jsou vymyslene dosti kostrbate/nepreh­ledne a tezko zapamatovatelně. jednoduche piktogramy (neco jako bylo kdysi na starych pomach na kazdem sloupu) by byly lepsi.

18.03.2009 08:42:59 #11 

administrator

(Pavlos, ) bylo vloženo spolu s buletinem Horské služby v předposledním SNOW (pokud se nemýlím).
Je pravda, že z obrázků není moudrá ani moje 9ti letá dcera. Když jsem jí zakryl text a měla mi vysvětlit, co jednotlivé obrázky znamenají, tak mi u šusujícího lyžaře (pravidlo č.2) řekla, že se má jezdit rychle, aby byl lyžař dole dřív u vleku…
Jinak FIS desatero je ke stažení v PDF na stránkách Horské služy a nebo jako instruktážní film.

18.03.2009 09:02:49 #12 

administrator

(Krab, ) vím a zaregistroval jsem i ony obrázky ve vloženém buletinu. Ale jinak si myslím, že běžná lyžující veřejnost o nich má pouze mlhavou představu (a podle toho to i vypadá). Jejich doslovným nezveřejněním, jakkoliv by působilo školometsky, tedy ČT promrhalo jedinečnou šanci začít je propašovávat do všeobecného povědomí.

18.03.2009 09:30:51 #13 

administrator

(TomáS, ) jestliže někdo chce nějaké cílové skupině komunikovat něco, tak se dneska už nad tím trochu přemýšlí. Sice to stojí peníze, ale většinou to funguje. FIS desatero má několik základních chyb. 1) Už jste někdy viděli, že by v reklamě nebo na plakátu se někdo snažil vysvětlit DESET benefitů svého produktu najednou? Ne,… protože to nefunguje a výsledkem je nic. 2) Navíc, chci-li sdělit cílovce něco důležitého, musít to říci hned v prvních 20 vteřinách! 3) A další základní pravidlo zní, nejlépe napasovat sdělení na něco již notoricky známého. Na tři základní pravidla z komunikace soudruzi z FIS jaksi zapoměli!!!!! ad1) Bodů je deset, to nikdo nedá a už dopředu je nebude číst. Některé body jsou důležité některé méně. ad2) hned první pravidlo je to, který by se mělo škrtnout, protože to jsou jenom obecný keci, který konkrétně popisují další pravidla – a svou stylizací říká cílovce „čteš obecný keci, vole“ – 1. Ohled na ostatní lyžaře :Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného. Místě těhlke žvástů tady mělo být to nejdůležitější pravidlo o přednosti níže jedoucího lyžaře!!!!!!! napsaném třeba takhle: Vždy dáváš přednost pod tebou jedoucím ...... ad3) myslím, že měli udělat stylizaci jako pravidel silničního provozu. Každý je zná a každý se podle nich řídí. Přečtu-li si něco, co zní jako něco co znám a už se dle toho několik let řídím, budu se podvědomě podřizovat i novému sdělení. ..... No trochu lekce z marketingu by FIS neuškodila, alespoň myslím. Když dospělému ukážou dětské obrázky, tak už podvědomě je nebere vážne, to je snad doprdele jasný !!!!!!. To že obrázky pro děti můžou udělat prarelně by nevadilo… no nic, zase jsem se rozjel … T

18.03.2009 09:49:25 #14 

administrator

(Pavlos, ) Ve střediscích Snowhill je pouze textové upozornění a IMHO přehednější. Takovéto upozornění člověk při čekání u vleku/lanovky přečte za 20 vteřin a určitě mu alespoň něco zůstane v paměti. V prostoru pokladny si ho taky každý všimne a přečte.
Naivně dětské obrázky mě spíš odradí od toho , abych něco dál studoval. A předškolní děti z malůvek vůbec nic nepochopí.

18.03.2009 10:19:53 #15 

administrator

(TomáS, ) soudruzi z FIS dobře, tak bse nejdříve zamysleli, pak by něco vytvořili pak by to otestovali na cílové skupině, a pak by připravili komunikační sady materiálů pro jednotlivé lokální oragnizace. Když už jsem tak globalizovaný, tak by byly stejné cedule ve všech státech, střediska by musela cedule nakoupit a povinně instalovat. Tím víc by se je lidi pamatovali, protože za pár let by ti to přišlo jako značky. To bych pak rozuměl, že dělají něco pořádně. Dle mýho by nemohla celá profesionální příprava komunikace, testování a výroba manuálů stát více než milión (bez výroby cedulí a lokalizace-překladů). Na to myslím FIS od sponzorů má! Tohle je z mého pohledu pořád jenom plácání pádlem do vody… Jsme malá internetová česká firma, ale komunikaci děláme lepší:-)

18.03.2009 20:29:18 #16 

administrator

(HonzA, ) Bylo to tak trochu tendenčně podané – působilo to na mně dojmem „Dokud HS neprosadila desatero FIS do ČSN na podmínky provozu vleků, tak desatero v ČR vůbec neexistovalo“
Což samozřejmě není pravda.

18.03.2009 20:37:55 #17 

administrator

(HonzA, ) Tomáši, obávám se, že FIS žádné „lokální organizace“ nemá a ani není „globalizovaná“ v tom smyslu, jaký si představvuješ. A nemá ani žádné pravomoci nad středisky a už vůbec jim nemůže nařídit co si budou kam instalovat.
Já to chápu tak, že FIS připravila desatero pravidel z pozice odborné organizace zabývající se sportovním lyžováním a ty jsou k dispozici jako know-how právě zejména lyžařským odborníkům – jako jsou lyžařské školy a kluby, provozovatelé lyžařských areálů, Horská služba atd. A ti je potom komunikují různým cílovým skupinám.
Pravda je, že obrázky k nové české verzi propagované nyní HS nejsou vůbec povedené – nechápu je já a ani mé děti. Zato když jsem byl v Rakousku na Kitzsteinhornu, tam mají všude možně (např. stojany na lyže apod) báječné poutavé a srozumitelné obrázky.

18.03.2009 21:57:35 #18 

administrator

(Martiník, ) Myslíš asi tyto obrázky http://www.kitzsteinhorn.at/…istenregeln/

19.03.2009 17:23:06 #19 

administrator

(Bory, Boracek@seznam.cz) Myslím , že pořad splnil přesně to k čemu byl vysílán . Ted o něm debatujem a skoro všichni píšem to samé , sjezdovky máme málokapacitní , přepravní zařízení velkokapacitní , takže tu máme blbou kombinaci a ještě k tomu velechytré ochránce přírody kteří nechcou za žádnou cenu zvětšovat sjezdovky . Na přeplněné sjezdovce musí mít helmu každý
(aji Polert),neboťdřív ,nebo později ho sejme sjezdař , ktery to má fakt pod kontrolou .Je skvělé , že se konečně něco takového dostává do medii . Jenže my potřebujeme být neustále masírovaní takovou kampaní ,protože jsme hold češi – vezmem si jen něco z desatera ,protože to ostatní se mi nemůže stát a vždyť jááá to mám pod kontrolou !!! Poláci to potřebují desetinásobně . Rusáci neprudí na sjezdovce , ti se skosí v hospodě a tahnou dál svoji kalbu . Mějte se přeju všem dobrou pistu pro pěkně vykrojenou lajnu . Zdar Bory

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy